Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

T URUN YLIOPISTO Into ja pätevyys – fysiikan opettajan valtit 13.2.2005 Kalle Ojanen Fysiikan assistentti (vv.) aineenopettajakoulutus Yliopistopäivä 2005.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "T URUN YLIOPISTO Into ja pätevyys – fysiikan opettajan valtit 13.2.2005 Kalle Ojanen Fysiikan assistentti (vv.) aineenopettajakoulutus Yliopistopäivä 2005."— Esityksen transkriptio:

1 T URUN YLIOPISTO Into ja pätevyys – fysiikan opettajan valtit 13.2.2005 Kalle Ojanen Fysiikan assistentti (vv.) aineenopettajakoulutus Yliopistopäivä 2005 – Lapset ja nuoret

2 T URUN YLIOPISTO Katugallup:”Mitä fysiikka mielestäsi on?” ”Eihän sitä voi ymmärtää!” ”Voi, siinä vaan lasketaan!” ”Kuinka sitä voi OSATA fysiikkaa niin hyvin, että voi OPETTAA sitä?” ”Lämpöoppi, koneet, sähkölaitteet, luonnonilmiöt... Kaikkihan on fysiikkaa?” MITEN KUKAAN VOI HALUTA FYSIIKAN OPETTAJAKSI, JOS SIINÄ PITÄÄ HALLITA HYVIN IHAN KAIKKEA?!?!?

3 T URUN YLIOPISTO Millaisia fysiikan opettajia Turun yliopistossa koulutetaan? Ennen: FK + auskultointi Nyt: Omia erikoiskursseja ja tapahtumia sisältävä, jatko- opintokelpoisuuden antava opintolinja. Tulevaisuudessa: Ihan oma tutkintorakenteensa (tutkinnonuudistus)

4 T URUN YLIOPISTO Opettajankoulutus törmäyskurssilla ainelaitoksilla Osaajien puute, Turun yliopistossa ei ole didaktisen fysiikan tutkimusalaa. Aineenopettajaksi opiskelevat opiskelevat suurimman osan opiskeluajastaan ainelaitoksilla. Opintosisällöt samanlaiset kuin tutkijalinjoilla, huipentuen kohtuullisen kapea-alaiseen, yleensä pro gradun aihepiiriin keskittyvään erikoistumiseen. Aineenopettajat tarvitsisivat sen sijaan laaja- alaisen, ymmärtämistä painottavan opintosisällön, jossa laskeminen ei ole pääroolissa (ammattikoulutusta tiedekorkeakoulun sisällä).

5 T URUN YLIOPISTO Lukio-opinnotLuK-opinnotFM-opinnot Onko kukaan miettinyt, mitä ”Fysiikka on hierarkkinen tiede” tarkoittaa? FM opintojen kerrostuminen nykyään Parempi vaihtoehto opettajaksi opiskeleville

6 T URUN YLIOPISTO Huolestuttava kommentti opettajaksi opiskelevalta sivuaineopiskelijalta: ”Kyllähän siellä (tarkoittaen fysiikan perus- ja aineopintoja) laskemaan oppi, mutta missähän se itse fysiikka oli? ” VARSIN HARVA YKSILÖ ON KYKENEVÄ OMAKSUMAAN UUSIA ASIOITA FORMALISMIN KAUTTA  Tarvitaan ihan toinen lähtökohta. Formalismi lähtökohtana on myös selkeä oppilaitten passivoittaja (fysiikan opiskelijoita ei saa keskustelemaan).

7 T URUN YLIOPISTO Opiskelijarekrytointi - opettajat ovat keskeisessä asemassa Ja näin innostavien ja asiansa osaavien opettajien kouluttaminen on myös laitoksen intressiä palveleva. Ei siis ole samantekevää, millaisia opettajia maahan tulee. Vaikkei opettajapulaa koskaan tulisikaan, opettajankoulutukseen kannattaa satsata, jotta saamme innokkaita ja päteviä opettajia innostamaan omia oppilaitaan jatko- opintoihin.

8 T URUN YLIOPISTO Pelle Peloton – fysiikan opettaja Mitä yhteistä?!?! Into rakennella Into opastaa Monialaista tietotaitoa ” Monet fysiikan opiskelijat kertovat oman opettajansa lempinimen olleen Pelle Peloton, keksijä tai sinnepäin. ”

9 T URUN YLIOPISTO Oman urani tähänastinen kohokohta... Opiskelijat opiskelevat perinteisesti korkeakoulussa fysiikkaa fysiikkana, kemiaa kemiana, matematiikkaa matematiikkana jne. Oppilaat turkulaisessa lähiölukiossa:” Miksi näitä samoja asioita tulee kemiassa, fysiikassa ja matem...”  lause jäi kesken ja ilme kirkastui. Innokkaat oppilaat olivat keksineet, että kyse on LUONNONTIETEESTÄ!!!


Lataa ppt "T URUN YLIOPISTO Into ja pätevyys – fysiikan opettajan valtit 13.2.2005 Kalle Ojanen Fysiikan assistentti (vv.) aineenopettajakoulutus Yliopistopäivä 2005."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google