Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Taidot taskuun -tunnit Tapanilan ala-asteella

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Taidot taskuun -tunnit Tapanilan ala-asteella"— Esityksen transkriptio:

1 Taidot taskuun -tunnit Tapanilan ala-asteella
Minna Tuovinen Johanna Takaniemi

2 Taidot taskuun -tuntien tausta-ajatus
Taskutuntien ideana on tukea oppilaiden sosiaalisten taitojen, työskentely- ja empatiataitojen kehittymistä sekä tunteiden tunnistamisen ja ilmaisemisen kykyä. Taidot taskuun -tunnit pohjautuvat ART- menetelmään (Aggression Replacemant Training). Keskeistä menetelmässä on itse tekemällä oppiminen eli toiminnallinen oppiminen positiivisen mallin kautta.

3 Ohjelman sisältö Ohjelma sisältää kokonaisuudessaan 55 eri taitoa.
Näistä taidoista meidän koulussamme harjoiteltiin esim. lukuvuonna 2013–2014 seuraavia taitoja: Kuunteleminen Tehtävään keskittyminen Kohteliaisuuden sanominen Anteeksi pyytäminen Omien tunteiden tunnistaminen Toisen tunteiden tunnistaminen Reilu peli Itsensä hillitseminen Neuvotteleminen Epäonnistumisesta selviytyminen

4 Tunnin rakenne Tunnin aiheena olevaa taitoa harjoitellaan rooliharjoituksen avulla. Esimerkiksi tehtävään keskittymisen -taidon vaiheet: Jos joku tai jokin häiritsee sinua, laske viiteen. Sano itsellesi: ”En katso enkä kuuntele, jatkan työskentelyäni.” Jatka työskentelyäsi. Kehu itseäsi: ”Hyvä minä! Minä tein sen!” Opettajat näyttävät mallin, kuinka taitoa harjoitellaan. Tämän jälkeen oppilaat ryhtyvät harjoittelemaan annetun mallin mukaan.

5 Tuntien lisäksi koulussamme järjestetään Taidot taskuun -kerhoja.
Taidot taskuun -tunteja pidetään yhteistyössä koulutuksen saaneiden opettajien kanssa. Tuntien lisäksi koulussamme järjestetään Taidot taskuun -kerhoja. Koulumme on edelleen mukana myös KiVa Koulu -ohjelmassa. Ohjelmat toimivat hyvin rinnakkain ja täydentävät toisiaan. Pääsääntöisesti 1.-luokilla ja 4.-luokilla on KiVa Koulu -oppitunnit. Yhdysluokilla on Taidot taskuun -tunnit ja KiVa Koulu -oppitunnit vuorovuosin Kaikilla muilla luokilla on Taidot taskuun -tunnit

6 Koko koulun tasolla toteutettuna ART-ohjelman on todettu vahvistavan lasten tunnetaitoja sekä kasvattavan koulun yhteisöllisyyttä ja kannustavaa toimintakulttuuria. Koulussamme toteutettiin menetelmää mm. pienryhmätoimintana kevään 2013 aikana. Tulokset olivat myönteisiä ja oppilaat pitivät nk. taskutunneista. Syksyllä 2013 laajensimme kokeilun vähitellen koko koulun kattavaksi. Tällä hetkellä Taidot taskuun-tunnit ovat tärkeä osa perustyötämme.


Lataa ppt "Taidot taskuun -tunnit Tapanilan ala-asteella"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google