Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pidä pelivaraa moottorikelkkailija

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pidä pelivaraa moottorikelkkailija"— Esityksen transkriptio:

1 Pidä pelivaraa moottorikelkkailija

2 Ajo-oikeus Moottorikelkkaa saa maastossa kuljettaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Moottorikelkkaa ei saa luovuttaa alle 15-vuotiaan kuljetettavaksi. Moottorikelkan kuljettaja tarvitsee virallisella moottorikelkkailureitillä, tietä ylitettäessä tai poikkeustapauksessa tiealueella ajaessaan vähintään T-luokan ajokortin. Ajoneuvon luovuttajan on varmistauduttava, että kuljettajalla on vaadittava ajokortti.

3 Ajoonlähtö- tarkistus
Ennen liikkeelle lähtöä kannattaa tarkistaa ainakin: että kaasu- ja jarruvivut liikkuvat kevyesti ja palautuvat välittömästi otteen irrottua, että ohjauslaitteissa ei ole jäätynyttä lunta estämässä niiden toimintaa, että konepeitto on kunnolla suljettu, että poltto- ja voiteluainetta on riittävästi

4 Kelkkailussa sattuu vahinkoja
Vuosittain kelkkailussa on kuollut kymmenkunta henkilöä ja loukkaantumisia on tapahtunut runsaalle 400 henkilölle. Kuolemantapauksista noin 70 % tapahtuu liikuttaessa jää-alueella. Yleisin kuolemansyy on hukkuminen. Noin puolet kuolleista kuuluu ikäryhmään vuotiaat. Noin joka toisessa kuolemaan johtaneessa tapauksessa mukana on ollut alkoholi.

5 Rattijuopumus Rattijuopumussäännökset koskevat myös moottorikelkkailijaa – maastossakin Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea ja törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillea alkoholia veressä.

6 Maasto- ajoneuvon käyttö tiellä
Maastoajoneuvoa ei saa käyttää tiellä. Moottorikelkalla saa kuitenkin ylittää tien tai sillan. Moottorikelkkaa saa kuitenkin erityistilanteissa tarpeellista varovaisuutta noudattaen tilapäisesti kuljettaa tiellä käyttäen tällöin ensisijaisesti tien auraamatonta osaa.

7 Muuta tärkeää Pidä riittävä etäisyys edellä ajavaan jonossa ajaessasi
HUOMIO Pidä riittävä etäisyys edellä ajavaan jonossa ajaessasi Moottorikelkan rekisteriotteen tekninen osa on pidettävä ajettaessa mukana ja vaadittaessa esitettävä liikenteen valvojalle Harjoittele ajamista turvallisessa ympäristössä ja kartuta taitojasi. Kelkkailutaitoja on mahdollisuus kehittää liittymällä kelkkakerhoon ja osallistumalla koulutukseen Liikenneturva tarjoaa kelkkailijalle ennakoivan ajamisen koulutusta. Ota yhteys lähimpään Liikenneturvan aluetoimistoon.

8 Nopeusrajoitus Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa maa- alueella on 60 km/h. Jääpeitteisellä vesialueella suurin sallittu nopeus on 80 km/h. Mikäli moottorikelkkaan on kytketty reki, jossa kuljetetaan henkilöitä, on suurin sallittu nopeus maastossa kuitenkin enintään 40 km/h.

9 Oikeus liikkua maastossa
Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa liikkua maastossa maa-alueella ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa. Valtion omistamille maille luvan myöntää Metsähallitus Erityislupaa ei tarvita virallisilla moottorikelkkareiteillä ja jääpeitteisillä vesialueilla liikuttaessa.

10 Suojakypärän käyttö Moottorikelkan kuljettajan ja kyydissä olevan matkustajan on ajon aikana käytettävä malliltaan hyväksyttyä suojakypärää, jollei hänen sairautensa tai vammansa taikka muu erityinen syy sitä estä. Kuljettajan velvollisuus on huolehtia, että alle 15-vuotias lapsi käyttää suojakypärää. Kypäräpakko koskee myös avonaisessa reessä olevaa matkustajaa Poikkeuksen kypäräpakosta muodostavat eräät ammattiryhmät kuten esim. poron- ja metsänhoitotehtävissä olevat


Lataa ppt "Pidä pelivaraa moottorikelkkailija"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google