Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Turvallisesti rautatieym-päristössä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Turvallisesti rautatieym-päristössä"— Esityksen transkriptio:

1 Turvallisesti rautatieym-päristössä

2

3 Rautatie on junia varten
- Voit jakaa oppilaat pieniin ryhmiin keksimään perusteluita, miksi rautatietä ei saa käyttää muut kuin junat

4 Juna painaa paljon Vertailkaa suhteita (riippuen lasten osaamistasosta voitte laskea, kuinka moninkertainen on lapsen ja junan painojen suhde). Junan ja auton suhde on melkein sama, kun auton ja limsatölkin.

5 Juna ei pysähdy nopeasti
Junan jarrutusmatka on pitkä, yli kilometri! Tämä johtuu junan nopeasta vauhdista ja vähäisestä kitkasta, koska se liikkuu kiskoilla

6 Voiko tietää milloin juna tulee?
uusien junien kulkuominaisuudet ovat todella hiljaisia junasta lähtevä ääni on paljon suurempi sivulle päin kuin jos seisoo junan edessä esim. 140 km/h kulkeva juna etenee n. 40m sekunnissa, eli todella nopeasti radassa voi olla mutka tai ympäristössä jokin näköeste, jolloin juna voi yllättää  juna voi tulla milloin vain.

7 Voitko vaikuttaa itse siihen, että juna pysähtyy äkkitilanteessa nopeammin?
Ei voi  mitä syitä oppilaat osaavat antaa tähän?

8 Rautatielaki kieltää junaradalla olon
”Joka tahallaan --- liikkuu tai oleskelee asiattomasti ratapiha-alueella, ratalinjalla, rautatiesillalla tai rautatietunnelissa, joka ei ole yleisön käytettävissä, on tuomittava, jollei teko ole vähäinen tai siitä muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, rautatielainsäädännön rikkomisesta sakkoon.” (rautatielaki 68§)

9 Tasoristeys Junaradan saa ylittää vain tasoristeyksestä
Tasoristeys tarkoittaa tien ja junaradan risteystä, jossa tie kulkee junaradan yli Junaradan ylittäminen muualta kuin tasoristeyksestä on laitonta, ja siitä voi saada sakot Tasoristeyksestä kertoo ainakin liikennemerkki, siellä voi olla myös puomit, varoituskello tai -valot Myös tasoristeyksessä kaikki väistävät junaa, jopa poliisi ja ambulanssi!

10 Tarkastelkaa kuvaa ja tehkää siitä huomioita
Mitä näkyy? Miksi lapset ja autoilija odottavat? Miksi puomit ovat alhaalla? Huomatkaa liikennemerkit Tunnistaako joku oppilaista sen tasoristeykseksi?

11 Juna menee aina ensin! Esteetön kulku junalle. Rautatien ylittäminen
”Junalle on annettava esteetön kulku. Junalla tarkoitetaan tässä pykälässä jokaista rautatiekiskoilla kulkevaa laitetta. Rautatien tasoristeystä lähestyvän tienkäyttäjän on noudatettava erityistä varovaisuutta ja mahdollisista suojalaitteista huolimatta tarkkailtava, onko juna tulossa. Kuljettajan on tällöin käytettävä sellaista nopeutta, että ajoneuvon voi tarvittaessa pysäyttää ennen rataa. Rautatietä ei saa lähteä ylittämään, jos juna lähestyy taikka valo-opaste velvoittaa pysähtymään, erityinen ääniopaste kuuluu taikka puomi on alhaalla tai liikkuu. Tällöin on pysähdyttävä turvalliselle etäisyydelle radasta, ennen opastinta tai puomia. Kun rautatien saa ylittää, se on tehtävä viivyttelemättä.”  (Tieliikennelaki 7§)

12 Mitä seuraavat liikennemerkit tarkoittavat?

13 - Tasoristeys, jossa ei puomeja

14 - Tasoristeys, jossa puomit

15 - Yksiraiteinen tasoristeys

16 - Kaksi- tai useampiraiteinen tasoristeys

17 Saako ylittää? Tarkastelkaa seuraavien diojen kuvia:
Mitä kuvassa tapahtuu? Saako rautatien ylittää? Miksi? Miksi ei? Mitä pitää ottaa huomioon ennen ylittämistä?

18 Ei saa: varoitusvalo on vaihtunut punaiselle
Millaisia varoituslaitteita ja liikennemerkkejä? Montako raidetta?

19 - Laiton ylityspolku

20 Yksiraiteinen tasoristeys, jonka saa ylittää

21 Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi 2012. www.rautatieturvallisuus.fi
Varo sähköä radalla! Sähköradat on varustettu 25000V:n jännitteellä: hengenvaara! Pidettävä aina vähintään 2 metrin turvaetäisyys radan rakenteisiin Muistettava valokaari-ilmiön vaara: sähkö voi ”hypätä”! Radan rakenteisiin tai vaunujen päälle ei tule missään nimessä kiivetä! Valokaari-ilmiö: Jännite on niin suuri, ettei sähköisku välttämättä vaadi fyysistä kosketusta jännitteiseen rakenteeseen  sähkö ”hyppää” ilmatilan yli ja pyrkii virtapiiriksi asettuneen ihmisen läpi kohti maata Sähkö on laiska ja etsii aina lyhimmän reitin Turvaetäisyys kaikkiin radan rakenteisiin on vähintään 2 metriä! Taloussähkön jännite on 230V  sekin riittää jo kuolettavaan sähköiskuun Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi

22 Rautatie ei ole leikkipaikka
22

23 Ilkivalta on laitonta - radalla se on myös hengenvaarallista!
Rautatielaki kieltää rata-alueella oleskelun, jos yltää laittamaan rautatielle jotakin, on liian lähellä ja rikkoo lakia Esineet voivat kimmota arvaamattomasti radalta junan osuessa niihin (esim. kivet, jotka eivät litisty), juna voi suistua radalta 23


Lataa ppt "Turvallisesti rautatieym-päristössä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google