Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elintarviketeollisuuden Tuottavuus Talkoot ”TUTA” -tavoitteena parempi arki Toteutus työalatoimikunta Kai Laaksonen SAK:n 20. Työympäristöseminaari 23-24.2010.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elintarviketeollisuuden Tuottavuus Talkoot ”TUTA” -tavoitteena parempi arki Toteutus työalatoimikunta Kai Laaksonen SAK:n 20. Työympäristöseminaari 23-24.2010."— Esityksen transkriptio:

1 Elintarviketeollisuuden Tuottavuus Talkoot ”TUTA” -tavoitteena parempi arki Toteutus työalatoimikunta Kai Laaksonen SAK:n 20. Työympäristöseminaari 23-24.2010 Kiljava

2 ELINTARVIKETEOLLISUUDEN TUOTTAVUUS TALKOOT 2007-2009 Tuottavuus Talkoot on Helsingin yliopiston koordinoima tutkimus- ja kehitysohjelma Ohjelmassa etsitään ja levitetään arjen, työsuojelun sekä työterveyshuollon parhaita käytäntöjä. Elintarvikealan Tuottavuus Talkoissa tutkimuksen painopiste oli sairauspoissaolojen syiden, kustannusten, alentamiskeinojen ja työelämän kehittämisen panos-hyötysuhteiden selvittämisessä. Ohjelmaa on pilotoitu elintarvikealalla kahdessa eri vaiheessa. Rahoittajina hankkeeseen osallistuvat yritykset, TTK,TSR, TYKES, eläke ja tapaturmavakuutusyhtiöt.

3 OSALLISTUVAT YRITYKSET JA YKSIKÖT - A-Pihvi Kuopio Oy, Kuopio - HK Ruokatalo Oy, Outokumpu - Krunex Oy, Helsinki - Pajuniemi Oy, Sipoo - Saarioisten Lihanjalostus Oy, Jyväskylä - Suomen Sokeri Oy, Kantvik - Vaasan & Vaasan Oy, Kotka - Valio Oy, Seinäjoki - Pernod Ricard Finland Oy, Turku

4 SEL:in TES 2007-2010 Kannanotto työelämän kehittämisestä ja kannattavuuden parantamisesta. Selvitetään tekijöitä joilla vaikutusta, työelämän laatuun, johtamisjärjestelmiin ja tätä kautta kannattavuuteen. Yrityksissä muutoinkin selvitettävä ja ryhdyttävä toimenpiteisiin työssä jaksamisen, työkyvyn, henkilöstöjohtamisen, työolosuhteiden parantamiseksi ja tällä tavoin myös yritysten kannattavuuden parantamiseksi.

5 HANKKEEN KOKONAISUUS - Mukana 9 elintarvikealan yritystä, Työturvallisuuskeskuksen Elintarvikealan työalatoimikunta, Howden Insurance Brokers Oy, Aon Finland Oy ja eri tieteenalojen asiantuntijoita yliopistolta. - Tuottavuus Talkoissa mukana olleissa yrityksissä toteutettiin1,5 vuoden kehitysohjelma. - Yrityksissä ohjausryhmä, esimiesryhmä, pienryhmä jossa kiertävä osallistuminen sekä työryhmiä. Työskentelypäivä joka 3-4 vko. Kehittämispolut arki, työsuojelu ja työterveys. - Kehittämismenetelmänä käytettiin pienryhmämallia, jonka avulla koko henkilöstö osallistuu systemaattisesti organisaation ja oman työn kehittämiseen. - Henkilöstön osallistumisaktiivisuudessa tavoite 100% hankkeen aikana. - Liiton oma seuranta (kyselyt, kokoukset)

6 LÄHTÖTILASELVITYS (kysely) - Ilmapiiri mukava 51 % - Saa tarvittaessa tukea ja apua esimieheltä 48 % - Arvioi esimiehen kanssa omaa työtä ja sen kehittämistarpeita 13 % - Tehdään jatkuvasti parannuksia toimintaan 21 % - Yhteisiä kokouksia paljon 14 % -Työtoiminta organisoitu hyvin 52 % -On henkisen väkivallan kohteena 9 % - Voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin työpaikalla 30 % - Työpaikan johto kiinnostunut henkilöstön terveydestä ja hyvinvoinnista 33 % -Työterveyshuolto toimii hyvin 62 % - Työsuojelu toimii hyvin 55 % -Uskoo, että terveyden puolesta pystyy työskentelemään ammatissaan eläkeikään asti 46 %

7 HAASTEITA Näkyväksi tekeminen, tiedonkulku ja esimiesten/henkilöstön osallistaminen haasteellista Valtaosa esille nousseista asioista työn arkeen liittyviä. Kaikissa yrityksissä järjestelmien päivitystä. Ero toimivan ja ei toimivan järjestelmän välillä hiuksen hieno. Ohjeita on paljon, mutta noudatetaanko arjessa. Järjestelmät kunnossa, mutta eivät arjessa aktiivisia Työsuojelun/tykyn huono tunnettavuus Yhteistyö vakuutusyhtiöiden ja työterveyden kanssa ei kovin aktiivista Avainhenkilöiden koulutustarve suuri, avainhenkilöt potentiaalinen lisäresurssi Päivittäisjohtaminen, palaveriton tiedottaminen ja puuttuminen Esimiehet tarvitsevat tukea ja valmiuksia, rooli korostuu. Rekrytoinnista eläkkeelle ketjun hallinta Seurannat/mittarit keskeisiin työkaluihin puuttuvat, palkitseminen ?

8 MIKÄ PARANI Lähimmän esimiehesi kiinnostus alaisten työturvallisuudesta ja hyvinvoinnista 34 % Johdon kiinnostus alaisten työturvallisuudesta ja hyvinvoinnista 34 % Kiire 33 % Työvälineiden toimivuus, saatavuus ja tarkoituksenmukaisuus 32 % Työympäristön ja työtilojen toimivuus ja käytännöllisyys 29 % Toiminnan jatkuva parantaminen 29 % Työskentelypaikkasi järjestys ja siisteys 26 % Osallistuminen työn ja työpaikan kehittämiseen 26 % Työpaikalla tehtyjen aloitteiden, ehdotusten ja esitysten toteutus 25 % Alaisten kuuntelu (lähin esimies) tärkeissä asioissa 25 % Yhteistyön sujuvuus omassa tiimissä/työryhmässä 25 %

9 Tämä on jo nähty ja koettu 35v.,25v., 20v., 15v., 10v., ja 5 vuotta sitten. Silloin meiltä kysyttiin samalla lailla kaikkia ongelmia ja parannusehdotuksia. Ja me kerrottiin, jonka jälkeen työnantaja suuttui eikä mitään muutettu tai paranneltu. Asiat jäi aina sikseen keskeneräisiksi. Kaivakaa nämä meidän vuosikymmenien aikana tehdyt ehdotukset esiin ja ruvetaan niistä tekemään parannuksia. Ei tässä tarvita mitään uusia ja ihmeellisiä miettimisiä ja kokouksia. Ne ovat aivan turhia, käytetään sekin aika muutoksiin ja parannuksiin. Tämä on hyvä juttu, miksi ihmeessä te ette ole mukana aktiivisesti tässä asiassa? Ettekö te ymmärrä omaa parastanne? Ei nämä työntekijät halua mihinkään kehitykseen mukaan lähteä, ne vaan vastustaa kaikkea. Tämä on tuttua toimintaa heiltä, eikä heille mikään kelpaa.


Lataa ppt "Elintarviketeollisuuden Tuottavuus Talkoot ”TUTA” -tavoitteena parempi arki Toteutus työalatoimikunta Kai Laaksonen SAK:n 20. Työympäristöseminaari 23-24.2010."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google