Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Valtioneuvoston henkilöstöpoliittiset linjaukset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Valtioneuvoston henkilöstöpoliittiset linjaukset"— Esityksen transkriptio:

1 Valtioneuvoston henkilöstöpoliittiset linjaukset
Alueellistamisseminaari Kirsi Äijälä

2 Valtioneuvoston periaatteet ja ohjeet
Valtioneuvoston periaatepäätös : ”Valtion henkilöstön aseman järjestäminen organisaation muutostilanteissa” VM:n antamat soveltamisohjeet ( , VM 9/01/2006) Muutosten johtaminen ja muutosturva valtionhallinnossa (VM 10/2007) Henkilöstövoimavarojen siirtäminen hallinnonalalta toiselle (VM:n määräys 49/01/2008)

3 VNpp Henkilöstön aseman järjestämisestä organisaation muutostilanteissa 23.3.2006
Työssäkäyntialue uudelleen sijoittamisen rajana Vaiheittainen menettely työn jatkumiseksi valtionhallinnossa; velvoittaa ministeriöitä ja virastoja Valtioyhteisön sisäinen virkajärjestely laajasti käyttöön ennen avointa hakumenettelyä Vuosina 2006 – 2011 rekrytoinnit käynnistetään selvittämällä, onko valtionhallinnossa tarjolla alueellistamis- tai tuottavuustoimien vuoksi vapautuvaa henkilöstöä. Ministeriöiden vastuulla on huolehtia hallinnonaloillaan siitä, että selvitykset tehdään.

4 Vaiheittainen toimintatapa
Henkilöstö siirtyy uuteen organisaatioon tehtäviensä mukana. Jos henkilö ei siirry, hänelle etsitään samanlaisia tai vastaavia tehtäviä samassa toimintayksikössä tai samalla hallinnonalalla. - virkasiirtomenettely - Hepa-yksikkö Jollei samalla hallinnonalalla ole tarjottavissa työtä tai jollei samalla hallinnonalalla tarjottava työ ole samalla työssäkäyntialueella, etsitään työtä toisen hallinnonalan toimintayksiköstä samalla työssäkäyntialueella.

5 Menettely valtion virkamieslain 27 §:n ja YT-lain ja
”Tässä periaatepäätöksessä määriteltyjen toimintatapojen tarkoituksena on turvata henkilöstön palvelussuhteiden jatkuvuus muutostilanteissa. Valtioneuvoston tavoitteena on, että taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla tapahtuvat irtisanomiset voidaan välttää tässä periaatepäätöksessä mainittuja toimintatapoja noudattaen.” Irtisanominen taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla on keinovalikoiman viimeinen vaihtoehto, jos muita mahdollisuuksia ei ole. Uudelleen sijoittaminen valtionhallinnon sisällä vähentää mahdollista irtisanomistarvetta. Menettely valtion virkamieslain 27 §:n ja YT-lain ja –sopimusten mukaisesti.

6 Toteutuksen avainkohtia
Työnantajan tuki palvelussuhteen jatkumiseen Henkilöstön valmius ottaa vastaan uusia tehtäviä Aktiivinen henkilöstösuunnittelu ennakointi siirtymäajan tehokas käyttö: miten muutoksen toteutus voidaan ajoittaa ja vaiheistaa niin, että uudistus etenee hallitusti?

7 Muutosturvapäätös VM:n päätös 10/2007: Muutosten johtaminen ja muutosturva valtionhallinnossa 1. Irtisanoutumiskorvaus YT-menettelyn jälkeen mahdollinen, kun irtisanottavat on yksilöity VM antaa viraston hakemuksesta luvan maksaa korvausta ns. viimeinen keino ennen irtisanomista 2. Valtion henkilöstöpalvelut –yksikkö toimii virastojen tukena käytännön toteutuksessa

8 Muutosturvapäätös (2) 3. Heli-järjestelmän nopea käyttöönotto
valtionhallinnon sisäinen ilmoittelu virkasiirtojen toteuttamiseksi julkinen ilmoittamis- ja hakukanava 4. Uusien tehtävien etsiminen 5. Virkasiirrot 6. Siirto toisen työnantajan palvelukseen 7. Uudelleenkouluttaminen ja kouluttautumisen tukeminen sekä neuvojien ja konsulttien käyttäminen

9 Muutosturvapäätös (3) 8. Virkavapauden myöntäminen
9. Etätyömahdollisuus joustavat työaikajärjestelyt 10. Verotukselliset tukitoimet työpaikkakunnalta vuokrattu asunto 11.Muuttokustannusten korvaus ja tutustumismatkat

10 Rekrytointimenettely käytännössä (1)
Pyritään edistämään henkilöstön siirtymistä virkasiirtojen avulla Heli-järjestelmään, valtionhallinnon sisäisille sivuille, ilmoitus seitsemän (7) työpäivän ajaksi Tutkitaan tämän perusteella tulleet hakemukset/ilmoittautumiset ja avoimet cv:t Haastatellaan potentiaalisia henkilöitä

11 Rekrytointimenettely käytännössä (2)
Virkasiirto toteutetaan, jos mahdollista. Viran siirtämisestä organisaatiosta toiseen säädetään virkamieslaissa (5 §) Virka voidaan siirtää toiseen virastoon. Täytettynä oleva virka voidaan siirtää vain virkamiehen suostumuksella. Määrärahoja ei pääsääntöisesti siirretä silloin, kun kyseessä on viran siirto normaalin rekrytoinnin sijasta (eli vastaanottava virasto on hakemassa uutta työvoimaa)

12 Muu kuin talousarviossa eriteltävä virka siirretään saman ministeriön hallinnonalaan kuuluvaan toiseen virastoon ao. ministeriön päätöksellä. Virka siirretään hallinnonalan virastosta toisen hallinnonalan virastoon valtiovarainministeriön päätöksellä. VM tekee siirtopäätökset nopeasti, kun tarvittava asiakirja-aineisto on koossa (mm. ao. virkamiehen suostumus, ao. virastojen ja ministeriöiden suostumukset) mitä, mistä, minne, milloin siirretään hakemus VM:öön mielellään viim. kaksi viikkoa ennen siirtoajankohtaa

13 Rekrytointimenettely käytännössä (3)
Julkinen viranhakuilmoitus on mahdollinen vasta sen jälkeen, jos todettu, ettei valtionhallinnon muutoksen alaisista virastoista löydy sopivaa henkilöä. Huom. Julkisen hakuilmoituksen lähettämisen ja Helin sisäisen ilmoittautumisajan väliin jäätävä riittävä aika sisäisten ilmoittautumisten tutkimista ja haastatteluja varten.

14 Virkasiirtomenettelyn vaikutuksia
Rekrytointimenettely nopeutuu ja helpottuu huomattavasti, jos sopiva henkilö löytyy virkasiirtomenettelyn kautta. Sama palvelussuhde jatkuu organisaatiomuutoslaissa määritellyin ehdoin tai muussa tapauksessa sellaisenaan. Ei edellytä uutta nimittämispäätöstä. Uudessa organisaatiossa viran nimike voidaan voidaan muuttaa toiseksi. Palkkaus määräytyy uudessa organisaatiossa avoinna olevan tehtävän mukaisesti, huomioon ottaen mahdolliset suojasäännökset.


Lataa ppt "Valtioneuvoston henkilöstöpoliittiset linjaukset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google