Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Johdantoa sosiaaliseen mediaan Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Johdantoa sosiaaliseen mediaan Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum."— Esityksen transkriptio:

1 Johdantoa sosiaaliseen mediaan Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum

2 Internetin alkuajoista sosiaalisuuteen Vaikka netinkäyttö aluksi oli lähinnä verkkosivujen lukemista, mukana oli myös keskustelupalstoja ja reaaliaikaisia chat-palveluita. Yhteisöllisyys, osallistaminen ja vuorovaikutus tulivat 2000-luvulla niin keskeisiksi, että alettiin puhua sosiaalisesta mediasta.

3 Mitä on sosiaalinen media? Verkkopalveluita, joissa osallistujia kannustetaan tuottamaan omia sisältöjä palveluihin kommunikoimaan ja verkostoitumaan keskenään. Some-palveluissa muodostuu sosiaalinen yhteisö jonkin keskeisen aihepiirin ympärille. Olennaista on ihmisten tapa toimia verkossa, ei tekniikka.

4 Internetistä on tullut suomalaisille tärkein media: se on jo ohittanut television. Suomalaiset käyttävät sujuvasti hakukonetta, suosittelupalveluita ja erilaisia sosiaalisen median palveluita.

5 Sosiaalisen median palveluita Sosiaaliset yhteisöt: Facebook, LinkedIn, Suomi24, IRC-galleria… Mikroblogit: Twitter, Qaiku… Blogit: Blogger, Wordpress, Vuodatus… Kuva- ja videopalvelut: Flickr, YouTube, Slideshare… Wikit: Wikipedia, Wikispaces… Linkkien ja uutisten jakopalvelut: Delicious, Diigo… Virtuaalimaailmat: Second Life, Habbo Hotel… Sosiaaliset yhteisöt: Facebook, LinkedIn, Suomi24, IRC-galleria… Mikroblogit: Twitter, Qaiku… Blogit: Blogger, Wordpress, Vuodatus… Kuva- ja videopalvelut: Flickr, YouTube, Slideshare… Wikit: Wikipedia, Wikispaces… Linkkien ja uutisten jakopalvelut: Delicious, Diigo… Virtuaalimaailmat: Second Life, Habbo Hotel…

6 Sosiaalisen median toimintatapoja Jakaminen - jaetaan valmista sisältöä uutisia – Facebook, Twitter kiinnostavia sivustoja – Delicious, Diigo musiikkilistoja – Spotify Videoita - YouTube Julkaiseminen – tehdään itse ja julkaistaan statuspäivityksiä – Facebook, Twitter blogikirjoituksia - Blogger, Wordpress tietoa - Wiki-artikkeli omia kuvia ja videoita - Flickr, YouTube

7 Sosiaalisen median toimintatapoja Suositteleminen – kirjoitetaan arvostelu suosittelupalveluun - Amazon, Tripadvisor, Eat.fi elokuvien arvostelupalveluun – IMDb Auttaminen Autetaan sisältöjen tuottamisessa – Wikipedia Autetaan ja neuvotaan keskustelupalstoilla - Suomi24 Kaupankäynti Hankitaan tietoa ostopäätöksen tueksi Tehdään ostoksia ja ostetaan virtuaalitavaroita Pelaaminen Ajanvietepelit - pelisivustot, Facebook Moninpelattavat roolipelit – esim.World of Warcraft

8 Sosiaalisen median toimintatapoja Sosiaalista mediaa voi käyttää monin tavoin: palvelut ovat erilaisia ja myös saman palvelun sisällä voi toimia monin tavoin. Yhdelle somen käyttäminen on pelaamista ja yhteydenpitoa ystäviin ja toiselle se on tuoreiden uutisten ja maailmantapahtumien seuraamista.

9 Tiedonhankinta sosiaalisessa mediassa Sosiaalinen media on muuttanut tiedonhankinnan tapaa ja tuonut uusia tiedonhankinnan kanavia. Some-sukupolvella on erilainen tapa hankkia ja jalostaa tietoa. Somesta saa usein tiedon pirstaleita, joiden tausta voi vaihdella tutkimuksista markkinointiin ja mielipiteisiin.

10 Tiedonhankinta sosiaalisessa mediassa Verkossa myös asiantuntijatieto on saatavilla nopeasti – samoin kenen tahansa ajatukset asioista. Tiedon määrä kasvaa jatkuvasti ja sen käyttäjän on kehitettävä kykyjä arvioida tiedon luotettavuutta ja käyttökelpoisuutta.

11 Sosiaalinen media opetuksessa Sosiaalisen median palveluita on käytetty myös oppimisen ja opettamisen työkaluina Wikien ja blogien yhteisöllinen tuottaminen esitysten jakaminen Slidesharessa tai YouTubessa Netvibesiin kerätty kurssimateriaali yhteydenpito suljetun Facebook-ryhmän avulla… Miten sosiaalista mediaa voisi käyttää opettajan työn ja työssä jaksamisen tukemiseen?

12 Tietoturva Suojaa tietokoneesi virusturvaohjelmalla ja palomuurilla sekä päivityksillä. Tee salasanoista vaikeasti arvattavia. Mieti mitä netissä kerrot ja kenelle. Älä usko kaikkea. Muista tekijänoikeudet.

13 Nykyarkea somessa Haetaan blogeista ja YouTubesta ohjeita Seurataan verkkolehtiä ja elämäntarinoita blogeista Toimitaan erilaisista verkkoyhteisöissä, kuten Ravelry, Suomi24 tai Näkökulma.net Kerrotaan omista kokemuksista ja ajatuksista Facebookin päivityksissä tai omassa blogissa. Jaetaan kuvia omasta elämämenosta Instagramissa, Picasassa tai Flickrissa. Haetaan tietoa ostopäätösten tueksi esim.Vertaa.fi:stä


Lataa ppt "Johdantoa sosiaaliseen mediaan Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google