Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VII Buddhalaisuus Prinssistä Buddhaksi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VII Buddhalaisuus Prinssistä Buddhaksi."— Esityksen transkriptio:

1 VII Buddhalaisuus Prinssistä Buddhaksi

2 Opettajalle Vaihtoehto A Opettaja lukee tekstin ”Prinssistä Buddhaksi” ääneen, ja oppilaat piirtävät samalla Buddhan kuvan vihkoon. Luokassa voi pitää esillä Buddhan patsasta tai kuvaa. Vaihtoehto B Oppilaat lukevat tekstin itsenäisesti ja vastaavat monisteen kysymyksiin. Motivointia voi käyttää johdatuksena buddhalaisuuteen tai siirtymänä buddhalaisuuden synnyn käsittelyyn

3 Prinssistä Buddhaksi Vastaukset monisteen kysymyksiin
Millainen oli Siddhartha Gautaman lapsuus ja nuoruus?

4 Prinssistä Buddhaksi Vastaukset monisteen kysymyksiin
Millainen oli Siddhartha Gautaman lapsuus ja nuoruus? Siddhartha Gautama eli lapsuutensa ja nuoruutensa keskellä vaurautta ja ylellisyyttä. Hänestä piti tulla isänsä seuraaja kaupunkivaltion hallitsijana.

5 Prinssistä Buddhaksi Vastaukset monisteen kysymyksiin 2. Mitä hän halusi etsiä palatsin ulkopuolelta?

6 Prinssistä Buddhaksi Vastaukset monisteen kysymyksiin 2. Mitä hän halusi etsiä palatsin ulkopuolelta? Siddharthaa askarrutti kysymys siitä, mitä muuta koettavaa elämässä olisi kuin palatsin ylellisyydet. Uteliaisuudesta hän lähti isänsä estelyistä huolimatta palatsin ulkopuolelle.

7 Prinssistä Buddhaksi Vastaukset monisteen kysymyksiin 3. Miten Siddharthan näkemä uni kielisoittimesta kuvasti hänen elämäänsä?

8 Prinssistä Buddhaksi Vastaukset monisteen kysymyksiin 3. Miten Siddharthan näkemä uni kielisoittimesta kuvasti hänen elämäänsä? Hän näki elämän ääripäät: rikkaan ja velton ylellisyyden isänsä palatsissa ja kireän kieltäymyksen askeettien seurassa. Jos ihminen olisi soitin, miten sellainen voisi soida hienosti, jos kielet jätetään löysälle. Tai toisaalta jos kielet vedetään kireälle kohti katkeamispistettä, soitin voi mennä rikki. Se, mitä Siddhartha ei ollut vielä kokeillut, oli kohtuullisuus näiden kahden ääripään välillä, kultainen keskitie, elämän soittimen sopusointuinen virittäminen.

9 Prinssistä Buddhaksi Vastaukset monisteen kysymyksiin 4. Mitä tarkoittaa se, että Siddharthasta tuli Buddha?

10 Prinssistä Buddhaksi Vastaukset monisteen kysymyksiin 4. Mitä tarkoittaa se, että Siddharthasta tuli Buddha? Se tarkoittaa, että Siddhartha valaistui. Hän oivalsi, mistä elämässä on kysymys. ✒ Lisätieto: Valaistumisen tilaa on mahdotonta määritellä ja kuvailla tarkasti. Se on jotakin kirkasta, täydellistä ja puhdasta, kaikista pyrkimyksistä vapaata olemista.

11 Prinssistä Buddhaksi Vastaukset monisteen kysymyksiin 5. Mitä tapahtui Siddharthan valaistumisen jälkeen? Siddhartha istui vielä 41 päivää pohtimassa valaistumisensa merkitystä ja lähti sen jälkeen auttamaan muita kohti valaistumista. ✒ Lisätieto: Kertomuksen mukaan Siddhartha palasi niiden viiden askeetin luokse, joiden luota hän oli alussa lähtenyt, ja opetti heille ensimmäisenä neljä jaloa totuutta kärsimyksestä ja siitä luopumisesta. Näin alkoi muodostua Buddhan seuraajien yhteisö sangha. Buddhalaisen käsityksen mukaan Siddhartha Gautama Buddha olisi voinut siirtyä pois olemisen kiertokulusta lopulliseen rauhaan, mutta hän halusi myötätuntoisesti opastaa muita kohti nirvanaa vielä 45 vuoden ajan.


Lataa ppt "VII Buddhalaisuus Prinssistä Buddhaksi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google