Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Micro- ja Snadi-Agentit

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Micro- ja Snadi-Agentit"— Esityksen transkriptio:

1 Micro- ja Snadi-Agentit
* 2-6 (2-4 ja 5-6) vuotiaiden lasten harrasteryhmä, jossa vanhemmat osallistuvat myös vuorolle. Aikuisen rooli on näyttää lapselle mallia, sekä olla tukena ja kannustajana. Aikuiset ovat siis aktiivisesti mukana vuorolla. * Vuoro järjestetään sunnuntai iltapäivisin Iisalmen liikuntahallissa. Vuoron kesto on n. 60min. * Vuoron ohjaajina toimivat salibandyseura FBI ry:n ohjaajat.

2 Vuoron tavoitteena on:
+ tarjota lapsille perusliikuntataitoja kehittäviä harjoitteita (esim. juoksemista, tasapainoilua, hyppimistä, kiipeilyä yms.). + tutustuttaa lapset salibandymailan käyttöön ja pelaamiseen liikuntaleikkien kautta. + tukea lasten vuorovaikutus- ja ryhmätaitojen kehittymistä. + tarjota lapselle liikunnan riemua lapsen omaa tahtotilaa kunnioittaen

3 Herkkyys- / Kehitysvaiheet
JIK opas: Opas 1 – 6 - vuotiaan lapsen motorisesta kehityksestä ja sen tukemisesta,

4 Herkkyys- / Kehitysvaiheet

5 Mitä ovat motoriset taidot?
Motorinen kehitys on tärkeä osa lapsen kasvua ja kokonaiskehitystä. Motoriset taidot luovat liikkumisen perustan ja otollisin aika näiden taitojen oppimiseen on ikävuodet 2 – 7. Motoriset taidot jaetaan kolmeen osaan; karkeamotoriset taidot (mm. juokseminen ja hyppääminen), hienomotoriset taidot (mm. kirjoittaminen ja kengännauhojen solmiminen) sekä havaintomotoriset taidot (esim. miten lapsi hahmottaa omaa kehoaan suhteessa ympäröivään tilaan, aikaan ja voimaan). Me ohjaajat voimme tukea ja havainnoida lapsien motorisia taitoja. Tällöin kannattaa tarkastella lapsen liikkumista kolmen eri taidon kautta; tasapaino (mm. pystyasennot, väistäminen, kieriminen), liikkuminen (mm. kävely, juoksu, hyppiminen, kiipeily, konkkaaminen) ja käsittely (mm. heittäminen, pomputtaminen, kiinniottaminen).

6 Vuoron tuntisuunnitelma
+ kolmesta neljään tehtävärastia, joissa lapset voivat toteuttaa erilaisia aktiviteettejä vanhempansa kannustamana ja tukemana. Rastit: Tasapainoilurata Hyppimis- ja kiipeilyrata Palloilupiste Salibandypiste

7 Mitä vuorolle mukaan? Liikkumiseen soveltuvat joustavat rennot vaatteet (myös aikuiselle) Tossut / sisäpelikengät Oma juomapullo Oma maila (ei pakollinen)

8 Esimerkki runko vuorolle (Sisältöjä saa muovata ja kehittää!!)
Temppurata (liikunnallisia taitoja kehittävät harjoitteet): Kiipeäminen Hyppiminen Ryömiminen Tasapainoilu Lopetus (Rauhoittava yhteisleikki): Tunnelileikki Venyttely Leikkivarjo Alkuleikit (verryttely): * Ilma-Maa-Meri - Liikkuminen eri keinoin, esim. juoksemalla etu- ja takaperin, pomppimalla, karhukävelynä, rapukävely, kinkkaamalla, mailan ja pallon kanssa kävellen tai juoksemalla * Kuka pelkää säbämiestä? - Leikkiin voi soveltaa erilaisia liikkumisen muotoja. Leikin voi myös tehdä mailan ja pallon kanssa. Polttopallo Hippa (lapsi / vanhempi) Pidä puolesi puhtaana Kattilan kannet (kartioiden kääntämine) * jne.. Lajitaitoharjoitteet (Salibandyn alkeisharjoitteet): Mailan käsittely Pallon kuljetus Laukominen Syöttäminen Kisailupelit Liikuntaleikkejä:

9 Lajialkeet (4)5-6v Pujottelu (pallon kuljetus eri tekniikoin etu- ja takaperin, pallo lavanpäälä) Laukaisut (Lasse-levy) Tarkkuus (esim. Keilat) 2-4v Pallonkuljetus (Pallon kuljetus maaliin) Tarkkuus (syöttö vanhemman haarojenvälistä)

10 Leikkivarjoleikkejä:
* Juoksu ja kävely sekä suunnan muutokset varjoa apuna käyttäen. Ryhmäläiset ottavat varjon reunasta kiinni ja alkavat kiertämään varjoa ympäri. Ohjaajan esimerkin mukaisesti ja tempoa seuraten kävely muuttuu hiipimisestä kävelyyn, hölkkään ja tosinopeaan juoksuun. (Harjoitus toimii samalla myös alkulämmittelynä.) Suunnan muutoksessa ohjaaja opastaa tekemään käden vaihdon varjon reunaan ja pyörimisen suunta vaihtuu. • Aaltoja tehdään kun nostellaan varjoa samassa tahdissa, ensin pienin liikkein niitä suurentaen isommiksi. • Tehdään ilmapallo, eli nostetaan varjo ilmaan kolmeen laskien ja lasketaan nopeasti alas lattiaa vasten, jolloin piirin keskelle muodostuu sienen muotoinen ilmaa täynnä oleva kumpu. • Sirkusteltta, jossa on sama idea kuin edellisessä, paitsi nyt mennäänkin varjomajan sisäpuolelle, joka tapahtuu nostamalla varjoa korkealle ilmaan ja astumalla eteenpäin vetäen varjoa kokoajan kiinni pitäen selän taakse, ja varjon alle päästyään istuudutaan. • Varjon alitus: saman värisestä kohdasta kiinni pitävät vaihtavat keskenään paikkaa varjon alta juosten, kun muut heiluttavat varjoa ylös ja alas. • Pallojen käyttö varjolla: Pomputellaan ensin yhtä isoa pehmeää palloa ja sitten montaa pientä vaihtoehtoisesti joko yrittäen pitää niitä varjon päällä tai sitten yrittäen pomputtaa pallot varjon päältä pois. • Kissa & Hiiri –leikki, jossa yksi lapsi on kissa ja on siis varjon päällä, ja toinen lapsi on hiiri, joka liikkuu varjon alla. Muut heiluttavat varjoa lattiatasossa yrittäen kätkeä hiiren kissalta. Kissa ja hiiri konttaavat. Kissa ottaa hiirtä kiinni, vaihdetaan lapsia kun hiiri jää kiinni. (Hiiriä voi olla kerralla useampiakin)

11 Erilaisia harjoitteita esim. Temppuradalle
Hypyt  Hypyn harjoittelun vaiheet: ponnistus polvilla joustaen, hyppy ja alastulo jälleen joustaen. Tutkitaan erilaisia tasahyppyjä Temppuradalle asetetaan vanteita lähekkäin, tavoitteena hyppiä tasajaloin vanteesta toiseen. Tasapainoilu  Harjoitteluvaiheessa kävellään pitkin penkkiä. Tarkkaillaan käsien käyttämisen tasapainottavaa merkitystä painopisteen löytämisessä. Temppuradalle varataan hernepusseja sekä merkit näyttämään ”lähdön” ja ”maalin” paikkaa. Tarkoituksena kuljettaa hernepussi pään päällä lähdöstä maaliin. Esteiden ylitys ja alitus  Harjoitteluvaiheessa aikuiset pitävät pitkää köyttä päistä kiinni ja kehottavat lapsia ylittämään ja alittamaan se. Köyttä voidaan välillä nostaa ja laskea tempun helpottamiseksi tai vaikeuttamiseksi Temppuradalle kootaan aitoja. Tarkoituksena on mennä matalista aidoista ylitse ja korkeammista aidoista alitse. Ryömiminen  Harjoitteluvaiheessa ryömitään lattialla ympäriinsä. Tarkastellaan käsien ja jalkojen työskentelyn merkitystä ryömimisessä Temppuradalle rakennetaan tunneli, jonka läpi lapset ryömivät. Kieriminen ja kuperkeikka  Kierimisliikkeeseen totuttaminen tapahtuu esimerkiksi kierittämällä lapsi peiton sisään ja ulos tai pyöräyttämällä patjalta alas. Kierimisen harjoitteluvaiheessa kieritään eri tavoin lattialla Temppuradalle rakennetaan pieni ja loiva ”mäki”, jossa tarkoituksena kieriä ensin mäkeä alas ja seuraavalla kierroksella tehdä kuperkeikka. Kuperkeikka eteenpäin: lähtöasentona kyykky, kädet matossa, takapuolen nosto ylös ja kurkistus jalkojen välistä taakse, selkä pyöreänä, pieni ponnistus jaloilla (avustus niskasta ja takapuolesta)


Lataa ppt "Micro- ja Snadi-Agentit"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google