Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PALVELUALOJEN TULEVILLE AMMATTILAISILLE - MARAVA TES

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PALVELUALOJEN TULEVILLE AMMATTILAISILLE - MARAVA TES"— Esityksen transkriptio:

1 PALVELUALOJEN TULEVILLE AMMATTILAISILLE - MARAVA TES

2 AMMATTILIITTO Valvoo ja ajaa työntekijöiden etuja ja oikeuksia
Neuvottelee alakohtaiset työehtosopimukset Ammattiliittojen neuvottelemia etuja ovat: - Kahdeksan tunnin työpäivä - Viisipäiväinen työviikko - Kesä- ja talviloma - Sairausajan palkka - Irtisanomissuoja - Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa - Ylityökorvaukset - Vuorotteluvapaa

3 PALVELUALOJEN AMMATTILIITTO PAM RY
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ja alan opiskelijoiden ammattiliitto PAMiin kuuluu yli jäsentä Suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee vähittäiskaupoissa, matkailu- ja ravintola- ja vapaa-ajanpalveluissa, hius- ja kaudenhoitoalalla, vartiointialalla sekä kiinteistöpalveluissa

4 JÄSENENÄ PAMISSA Järjestäytymisellä vaikutat oman alasi työehtoihin Äänesi on edustettuna työpaikoilla ja koko yhteiskunnassa Turvaa työsuhteeseen: Neuvontapalvelu ja oikeudellinen apu Luottamusmiehen tuen ja avun työpaikallasi Ansiosidonnainen työttömyysturva (päiväraha) Ajankohtaista tietoa alastasi Koulutuksia PAMin nuorten tapahtumat Muita etuja: PAMin vuokra-asunnot Risteilyt Lomaedut (hotellit ja mökit) Neste Oil – alennusta IF- vakuutuksista alennusta Varsinainen jäsen maksaa 1,5% jäsenmaksua bruttopalkastaan Opiskelijajäsenyys on ilmaista eikä sido sinua mihinkään! Opiskelijajäsenyytesi päättyy automaattisesti valmistumisesi jälkeen, ellet halua liittyä varsinaiseksi jäseneksi Jos työskentelet opintojen ohella, liity normaalijäseneksi ja saat kaikki edut!

5 TYÖSUHTEEN PERIAATTEET
Työlainsäädäntö: työsopimuslaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki, yt-laki, tasa-arvolaki jne. Työehtosopimus (TES): määrittelee työsuhteen minimityöehdot kuten palkat, työajat, tauot, lisä- ja ylityöt, sairauspoissaolot, vuosiloman erityismääräykset, lomat jne. Työsopimus: työsuhteen muoto, viikkotyötunnit, koeaika, mitä työehtosopimusta noudatetaan, palkka missä työskennellään ja mikä on työtehtävä. Työehtosopimuksella voidaan määritellä paremmat edut kuin työlainsäädännössä ja työsopimuksella puolestaan paremmat kuin työehtosopimuksessa. Työsopimus ei voi olla huonompi kuin työehtosopimus eikä työehtosopimus huonompi kuin työlainsäädäntö. (Työpaikan keskeisimmät säännöt ja käytännöt) Työsopimus Työehtosopimus (TES) Työlainsäädäntö SINÄ

6 Kirjallinen vai suullinen työsopimus?

7 TYÖSOPIMUS Työsopimuksen voi sopia suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti Kirjallinen työsopimus on kuitenkin sekä työnantajan että työntekijän etu Työsopimuksessa tulee olla: Työnantajan Y-tunnus, koti- ja liikepaikka Työntekijän nimi, henkilötunnus ja muut yhteystiedot Työsuhteen alkamispäivä Koeaika Työsopimuksen muoto (toistaiseksi voimassaoleva/määräaikainen Työaika Työntekopaikka Työtehtävät Palkka, luontaisedut sekä palkanmaksukausi Irtisanomisaika Työsopimuksen osana on noudatettava työehtosopimusta!

8 KUN ALOITAT UUDESSA TYÖSSÄ
Tee työsopimus kirjallisesti ja pyydä itsellesi kopio! Koeaikana (voi olla enintään 6 kk) molemmat osapuolet voivat purkaa työsuhteen ilman irtisanomisaikaa. Sinut pitää perehdyttää työtehtäviisi. Vie verokorttisi työnantajalle mahdollisimman pian. Liity liittoon ja tee jäsenmaksun perintäsopimus työnantajasi kanssa. Merkitse työvuorosi itsellesi muistiin ja tarkista tilinauhasi!

9 JOS TYÖSUHTEESI PÄÄTTYY
Tarkista tilinauhastasi, että sinulle on maksettu kaikki palkat oikein. Mikäli et ole varma, voit olla yhteydessä PAMiin! Tarkista, että olet saanut lomakorvauksen kaikista pitämättömistä lomista. Pyydä työtodistus (suppea/laaja) Ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, jos sinulla ei ole tiedossa uutta työpaikkaa. Tarkista PAMin työttömyyskassasta, oletko oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan!

10 TYÖELÄMÄSSÄ ON PELISÄÄNTÖJÄ
Työelämässä sekä työntekijän että työantajan tulee noudattaa työpaikan ja työelämän pelisääntöjä työnsujuvuuden ja työturvallisuuden vuoksi Esimiehellä on oikeus ja velvollisuus johtaa työtä ja sen tekemistä (direktio-oikeus) Lainsäädäntöä, työehto- ja työsopimusta tulee noudattaa molemminpuolin - Työajat, työvuorot, tauot, työvaatteet, käytös, asenne jne. Työnantajalla on velvollisuus huolehtia, ettei työstä aiheudu vaaraa työntekijän terveydelle tai turvallisuudelle Työntekijällä on velvollisuus noudattaa annettuja ohjeita ja ilmoittaa mahdollisista vaaroista työnantajalle. Huolehdithan, että saat kunnon perehdytyksen työpaikalla, jotta osaat seurata ohjeita ja havaita mahdollisia ongelmia tai vaaroja.

11 15-17-VUOTIAS TYÖNTEKIJÄ MUISTA TAUOT!
Säännöllinen työaika: Määritelty kunkin alan työehtosopimuksessa (työaikalaissa 8h/vrk, 40h/vko) Enimmäistyöaika: 9h/vrk, 48h/vko Ylityö: Enintään 80h/vuosi, poikkeusluvalla 120h/vuosi Työajan sijoittelu: Klo (kotitaloustöissä klo 23 asti). 15 vuotta täyttänyt 2-vuorotöissä ammattikoulutuksen saamiseksi enintään klo 24 asti! Keskeytymätön vuorokausilepo: 12h/vrk Viikkolepo: 38h/vko Oppivelvollisen työaika kouluaikana: Vapaapäivinä 7h/vrk, koulupäivinä 2h/vrk, viikottainen työaika yhteensä 12h/vko. Koulupäivän ja työajan yhteispituus ei saa ylittää 8h/vrk. Alkoholin ja tupakan myynti: Alle 18-vuotias saa myydä alkoholia ja tupakkaa vain valvonnan alla! MUISTA TAUOT!

12 LUOTTAMUSMIES JA TYÖSUOJELUVALTUUTETTU
Luottamusmiehen tehtäviin kuuluu: valvoa, että työehtosopimusta ja työlainsäädäntöä noudatetaan työpaikoilla huolehtia siitä, että työntekijöitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti neuvoo ja tukee jäseniä työelämässä, sen muutostilanteissa ja mahdollisten ongelmatilanteiden selvittämisessä Luottamusmies neuvottelee työnantajan kanssa henkilöstöä koskevissa asioissa, ja on osaltaan mukana kehittämässä työyhteisöä edustamiensa työntekijöiden sekä työnantajan kanssa Vaikka luottamusmies edustaa neuvotteluissa ensisijaisesti järjestäytyneitä eli ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä, hän voi yhteistoimintaneuvotteluissa kuitenkin edustaa myös koko henkilöstöä. Työsuojeluvaltuutettu edustaa työpaikan työntekijöitä työsuojelun liittyvissä asioissa Työntekijöiden valittava jos työpaikalla työskentelee säännöllisesti vähintään 10 ihmistä Työsuojeluvaltuutetun tehtäviin kuuluu: perehtyminen työpaikan työsuojeluasioihin osallistuminen työsuojelutarkastuksiin toimiminen työn turvallisuutta ja terveellisyyttä edistävien toimintatapojen lisäämiseksi edustamiensa työntekijöiden keskuudessa. Työsuojeluvaltuutetulla on myös oikeus saada nähtäväksi työsuojelua koskevat asiakirjat ja luettelot, työterveyshuollon järjestämistä koskeva sopimus

13 Miten ratkaisisit ongelmatilanteet työpaikalla?

14 ONGELMIA TYÖPAIKKALLA?
Jos kohtaat työssäsi epäkohdan (esim. virhe palkassa tai liian vähän työtunteja), TOIMI NÄIN: Kerro asiasta asiallisesti esimiehellesi ja pyydä korjausta. Jos asia ei etene tai olette erimielisiä, keskustele luottamusmiehen kanssa. Jos työpaikallasi ei ole luottamusmiestä tai epäkohta ei korjaannu hänen kauttaan, ole yhteydessä PAMiin!

15 ANSIOSIDONNAINEN PÄIVÄRAHA
Palvelualojen työttömyyskassa maksaa työttömille jäsenilleen ansiopäivärahaa päivän ajan. Kelan päiväraha 32,40e/pv (vuonna 2017) Ansiosidonnainen päiväraha (vuonna 2016):  1000 € tuloilla  37,78 € /pv = n. 812 € /kk  1500 € tuloilla  47,76 € /pv = n.1026 € /kk  2000 € tuloilla  57,74 € /pv = n € /kk Ennen maksamista otetaan 7 täyden työpäivän pituinen omavastuuaika

16 ANSIOSIDONNAISEN PÄIVÄRAHAN TYÖSSÄOLOEHTO
6 kk jäsenyys työttömyyskassassa 26 viikon työskentely 2 v 4 kk aikana Työtunteja vähintään 18 h/viikko Ennen maksamista otetaan 5 täyden työpäivän pituinen omavastuuaika Muista ilmoittautua TE-toimistoon!

17 TERVETULOA MUKAAN PAMIN AKTIIVITOIMINTAAN!
Ammattiosastot sekä aluenuoret järjestävät tapahtumia jäsenilleen. Löydät näistä tietoa mm. PAM-lehdestä, PAMilta saamistasi sähköposteista sekä PAMin somekanavilta! PAM järjestää myös valtakunnallisia nuorten tapahtumia, jotka kokoavat satoja pamilaisia nuoria yhteen ympäri Suomea!

18 PAM SOMESSA Nettisivut: pam.fi
Facebookissa: facebook.com/pamliitto ja ryhmä: PAMin nuoret aktiivit Youtube: Palvelualojen ammattiliitto PAM

19 Onnea ja menestystä!


Lataa ppt "PALVELUALOJEN TULEVILLE AMMATTILAISILLE - MARAVA TES"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google