Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Paikallinen sopiminen. 2 Työaika Työajan alkamis- ja päättymisajankohdat Liukuva työaika Lounastauon pituus ja ajankohta, muut virkistystauot Joustovapaasopimukset.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Paikallinen sopiminen. 2 Työaika Työajan alkamis- ja päättymisajankohdat Liukuva työaika Lounastauon pituus ja ajankohta, muut virkistystauot Joustovapaasopimukset."— Esityksen transkriptio:

1 1 Paikallinen sopiminen

2 2 Työaika Työajan alkamis- ja päättymisajankohdat Liukuva työaika Lounastauon pituus ja ajankohta, muut virkistystauot Joustovapaasopimukset eli rahakorvausten muunto palkalliseksi vapaaksi Lisä- ja ylityöpalkan korvaamismuoto, ylityön tarkastelujakso Sunnuntaityökorvauksen muoto Työajan tasoittumisvapaat, niiden antamisajankohta ja korvausmuoto Vuorotyön vuorojärjestelyt Yötyön käyttöönotto

3 3 Palkka Palkan maksamiseen liittyvät menettelytavat ja palkanmaksuaika Vuosilomapalkan maksuajankohta Lomarahan maksuajankohta, sen vaihtaminen vapaaseen, vapaan pitämisajankohta Hälytysluontoisen työn ehdot ja korvaus Sijaisuuskorvauksen muoto ja määrä Varallaolojen ehdot ja korvaus Puhelinohjeista maksettavat korvaukset Opiskelijoiden palkat

4 4 Sairaudet ja lääkärintarkastukset, perhe-elämä Yrityskohtaiset menettelytavat –lääkärintarkastuksissa –sairauspoissaolon ilmoittaminen –lääkärintodistus Työterveyshuollon palvelut ja korvattavuus Työpaikkakohtaisen hoitoonohjausjärjestelmän käyttöönotto ja sisältö Lasten sairastaminen, palkallinen poissaolo Osittainen hoitovapaa Perhevapaiden muutostilanteet

5 5 Muita sovittavia asioita Yrityskohtainen matkustussääntö Kokoontumisoikeus ja menettelytavat kokoonnuttaessa työpaikalla Luottamusmiehen valinta yrityksen erilliselle pientyöpaikalle, yhteisen luottamushenkilön valinta Ulkopuolisen työvoiman käytön periaatteet Yhteistoimintamenettely, sen muodot ja sen piiriin kuuluvat muutkin kuin yhteistoimintalain mukaiset asiat Työsuojelukysymykset, työsuojeluyhteistoimintatehtävät, työ- ja suojavälineet Irtisanomisajat irtisanomisen yhteydessä Vuorokauden vaihtumisajankohta

6 6 Paikallisen sopimisen muodot TES:in mukainen paikallinen sopimus –Perustuu aina työehtosopimuksen kelpuuttavaan määräykseen Muu paikallinen sopimus –Työsopimus –Sopiminen yhteistoimintamenettelyssä, yt-laki 5 luku (yt-koulutus, työsäännöt, aloitetoiminta etc.) –Muu sopiminen yt-tilanteessa esim. irtisanomispaketit –Sopimukset liikkeenluovutuksissa Työehtojen yhteensovittaminen (huom! Työntekijät liikkuvat entisin työehdoin – ei velvoitetta sopia ”uusista” työehdoista – työntekijöillä eri työehdot!! –Muut yrityskohtaiset sopimukset –Paikallisella sopimisella/sopimuksella ei ole täsmällistä määrittelyä

7 7 Työehtosopimukseen perustuva paikallinen sopimus Perustuu TES:in sopimisen mahdollistavaan määräykseen Ei muotovaatimuksia (kirjallinen tai suullinen) - luottamusmiehen tekemä paikallinen sopimus ei edellytä toimenpiteitä työntekijöiltä (esim. työsopimuksen päivittämistä) TT 2012-71 Esimerkkejä –Sopiminen palkankorotusten jakamisesta (paikallinen erä, järjestelyvara) –Työaikamääräykset –Lomarahan vaihto vapaaksi (yleensä toimihenkilö/työnantaja) –Palkkausjärjestelmä Lähtökohtana on, että paikallisesti voi sopia asiasta kuin asiasta, jos sopimuksella parannetaan etuja tai jos laissa tai työehtosopimuksessa on mainittu paikallisen sopimisen mahdollisuudesta.

8 8 Neuvottelun jälkihoito Jos/kun neuvottelutulos syntyy – Ketkä tuloksen hyväksyvät ja miten? Tiedottaminen – Kuka tiedottaa, kenelle ja milloin? Sopimuksen soveltamisohjaus – Kenelle soveltamisohjeet tehdään / annetaan? Seuranta – Miten sopimuksen toteutumista seurataan / valvotaan?

9 9 Muista kun sovit 1/2 Varmista, että asiasta voi sopia. Selvitä, voiko asiasta sopia konserni-, ryhmätasolla, vai yritystasolla (rahoitusala) Selvitä konserni- ja ryhmätason sopimukset (rahoitusala) Mikä on se työehtosopimuksen tai lain pykälä, johon sopimus perustuu. Mikä on sovittu asia ja mitkä ovat sopimusehdot. Keitä tai mitä sopimus koskee. Sopimuksen voimassaoloaika (toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen). Yhteys tarvittaessa sopimusala-asiamieheen.

10 10 Muista kun sovit 2/2 Mitä sopimusta sovelletaan ja miten menetellään, jos sopimus lakkaa tai se irtisanotaan. Paikallinen sopimus tehdään aina kirjallisesti. Sopimuksen hyväksyminen (päiväys ja allekirjoitus). Tieto sopimuksesta niille, joita se koskee. Ketkä ovat sopimuksen osalliset ja kenellä on kelpoisuus sopia. Kollektiivisopimukset solmii aina luottamusmies.

11 11 Pron teesit paikallisesta sopimisesta 1.Paikallisesti voidaan jo nyt sopia paljon. Mahdollisuutta ei vain käytetä täysimääräisesti hyväksi. 2.Paikallinen sopiminen edellyttää riittävän tasavahvoja neuvotteluosapuolia. Luottamus- ja varaluottamushenkilöiden suojaa pitää parantaa. 3.Sopimista ei voida laajentaa alle tessin minimisääntöjen, koska se romuttaa meidän työehtosopimusjärjestelmän. 4.Paikallisen sopimisen mahdollisuus voidaan laajentaa myös järjestäytymättömien yritysten piiriin, jos he tulevat muiltakin osin täysin tessin velvoittavan sääntelyn piiriin.

12 12


Lataa ppt "1 Paikallinen sopiminen. 2 Työaika Työajan alkamis- ja päättymisajankohdat Liukuva työaika Lounastauon pituus ja ajankohta, muut virkistystauot Joustovapaasopimukset."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google