Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa."— Esityksen transkriptio:

1 13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat

2 Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa vetyionin lähes 100%, heikko happo paljon huonommalla prsentilla  100 HCl  100 H + + 100 Cl -  100 CH 3 COOH  90 CH 3 COOH + 10 CH 3 COO - + 10H +

3 Karboksyylihapot  Rakenteena hiilivety (kuten esim. alkoholeilla)  Tunnusomainen (funktionaalinen) ryhmä on –COOH  Esim. etaanihappo eli etikkahappo

4 Karboksyylihapot  Luonnossa esim.muurahaisissa ja nokkosissa (muurahaishappo eli metaanihappo), raparperissa (oksaalihappo)  maitohappo (hapankaali, hapanmaitotuotteet, lihaksistossa)  Muurahaishappoa käytetään mm. säilöntään ja desinfiointiin, AIV AIV  Etikka on laimennettua etaanihappoa  Käytetään mm. ruuanlaittoon, puhdistukseen  Etaanihappoa muovien, lääkkeiden, vaatteiden valmistukseen

5 Esterit  Muodostuvat karboksyylihapon ja alkoholin reagoidessa  Funktionaalinen ryhmä on  Etikkahapon etyyliesteri

6 Rasvat – huomattavin energialähde  Rasva sisältää paljon energiaa  Rasva 37 kJ/g  Proteiini 18 kJ/g  Hiilihydraatit 18 kJ/g  tämän takia elimistö varastoi energian juuri rasvaksi  Energialähteen lisäksi rasvoja tarvitaan  Sisäelimien suojaamiseen  Solujen rakennusaineeksi  Rasvaliukoisten vitamiinien kuljettamiseen ja imeytymiseen

7 Rakenne  Rasvat ovat estereitä  muodostuu rasvahappojen ja glyserolin (kolmenarvoinen alkoholi) reaktiossa  Rasvahapot ovat pitkäketjuisia karboksyylihappoja  Jos rasvahapon ketjussa on  Vain yksinkertaisia sidoksia  tyydyttynyt rasva (kiinteä), esim. sian rasva, voi  Kaksois- tai kolmoissidoksia  tyydyttymätön rasva (juokseva), esim. rypsiöljy, kalan rasva

8 Saippuan valmistus  Kun rasvoja keitetään NaOH-liuoksessa (joskus myös KOH-liuos), rasvahapot irtoavat glyserolista ja muodostavat rasvahappojen natriumsuoloja eli saippuaa  Sekä kasvis- että eläinrasvoista  Fight Club

9 Oppilastyö: Saippuan valmistus  10 ml risiiniöljyä ja 10 ml NaOH-liuosta (10%)  15-20 min keittämistä samalla sekoittaen (tai kunnes kirkasta)  Lisää seokseen 20 ml kuumaa vettä ja ruokasuolaa, kunnes liuos on kylläinen  Lisää seokseen väriainetta ja hajustetta  Pane keitinlasi kylmään lumihauteeseen


Lataa ppt "13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google