Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ihmisen ravinto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ihmisen ravinto."— Esityksen transkriptio:

1 Ihmisen ravinto

2 Ravintoaineet Ravintoaineet ovat ihmisille välttämättömiä rakennusaineita Ravintoaineet jaetaan välttämättömiin, ei-välttämättömiin ja ehdollisesti välttämättömiin ravintoaineisiin Ravintoaineilla on jokin biokemiallinen tai rakenteellinen tehtävä elimistössä Ravintoaineita ovat hiilihydraatit, rasvat, valkuaisaineet, kivennäisaineet, vesi ja vitamiinit

3 Hiilihydraatit Tärkeimmät lähteet viljatuotteet, vihannekset, peruna, hedelmät ja marjat Kolme pääryhmää: sokerit, tärkkelykset ja ravintokuidut Tärkeimmät tehtävät: energian saanti, rasvan pilkkominen ja glykogeeniksi muuttuminen Suositus 40-60% päivän energian saannista, painokilokohta 5g/kilo Jaetaan nopeisiin ja hitaisiin esim. tummapasta ja täysjyvä hitaita, vaalea vilja ja peruna nopeita Ravintokuitu ehdoton suolen toiminnalle

4 Rasvat Jaetaan koviin(tyydyttyneet) ja pehmeisiin (tyydyttymättömät) rasvoihin Nyrkkisääntö, että mitä juoksevampaa (pehmeää) rasva on, sitä enemmän se sisältää hyvälaatuisia rasvahappoja kuten kasvirasvavalmisteet Suosituksena % päivän energiasaannista Hyviä rasvan lähteitä: kala, auringonkukkaöljy ja pähkinät

5 Valkuaisaineet eli proteiinit
Välttämättömiä ravintoaineita Saantisuositus n. 15% päivän energiansaannista eli 1,5g/kilo Ylimääräinen proteiini varastoituu rasvaksi Hyviä proteiinin lähteitä: kana, liha, kananmunat, maitotuotteet kuten raejuusto ja rahka

6 Hivenaineet Luonnossa esiintyviä mikroaineita
Elimistölle välttämättömiä Osan saa ravinnosta syömällä monipuolisesti, osan tarvitsee ottaa lisäravinteena Tärkein hivenaine rauta, jota saa lihasta, kasviksista ja maitotuotteista Jodia saadaan suolasta, maitotuotteista ja äyriäisistä, kilpirauhaselle välttämätön hivenaine

7 Hivenaineet Hivenaineet joita tulee saada päivittäin: HIVENAINE
SAANTISUOSITUS VUOROKAUDESSA SAANTI RAVINNOSTA KESKIMÄÄRIN YLEENSÄ JODI 150 µg 230/319 µg KUPARI ei asetettu 1,3/1,7 mg RAUTA 18/10 mg 10/14 mg SELEENI 40/50 µg 47/66 µg SINKKI 7/9 mg 9,5/13,6 mg

8 Lisäaineet Ovat aineita jotka lisätään tarkoituksella elintarvikkeisiin erilaisista syistä Niitä lisätään parantamaan elintarvikkeiden makua, säilyvyyttä, ulkonäköä, rakennetta tai muuta ominaisuutta Voi olla luontainen, luontaisen kaltainen tai kokonaan keinotekoinen eli synteettinen Lisäaineet tulee lainsäädännön mukaan ilmoittaa ryhmänimellä Lisäaineille voi olla myös allerginen Elintarvikkeiden valmistuksessa saa käyttää vain hyväksyttyjä lisäaineita

9 E-koodit Ovat eurooppalainen merkintätapa hyväksytyille lisäaineille
E-koodilla luokitelluista lisäaineisiin kuuluu myös terveydelle välttämättömien ravintoaineiden lähteitä synteettisessä muodossa esim. C-vitamiini E-koodien eri numerovälit tarkoittavat seuraavia käyttötarkoituksen perusteella muodostettuja aineryhmiä

10 Veden puhdistus Suomessa
Tarkoituksena on taata kaikille puhdasta vettä käyttöönsä sekä juoma- että talousvedeksi Suomalainen vesi on maailmanlaajuisesti erittäin puhdasta Vedenpuhdistusprosesseja ja -menetelmiä on monenlaisia, mutta kaikissa on samat työvaiheet Kun vesi on otettu vesistöstä, suodatetaan siitä ensin kaikki irtonaiset ja suuremmat roskat pois johtamalla vesi esimerkiksi hienojakoisen hiekkasuodattimen läpi. Suodatuksen jälkeen alkavat kemialliset puhdistusvaiheet Veden happamuus säädetään kalkkivedellä sopivaksi


Lataa ppt "Ihmisen ravinto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google