Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT. pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT. pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset."— Esityksen transkriptio:

1 ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT

2 pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset kaikille pakatuille tuotteille Koti- ja maatilataloudessa valmistetuille tuotteille, jotka myydään tilapäisesti myyjäisissä suoraan kuluttajalla tapahtuvassa luovutuksessa riittää -nimi -yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat -valmistuspäivä

3 Pakkausmerkinnät- yleisesti Kun elintarvike valmistetaan ja/tai pakataan elintarvikehuoneistossa ja lähetetään muualle myytäväksi 1) elintarvikkeen nimi 2) ainesosaluettelo; 3) tiettyjen (oleellisten) ainesosien määrä (esim ruisleivässä rukiin määrä,mansikkajogurtissa mansikoiden määrä) 4) sisällön määrä; 5) vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta; 6) valmistajan, pakkaajan tai Euroopan unionissa toimivan myyjän nimi, toiminimi tai aputoiminimi sekä osoite;

4 Pakkausmerkinnät 7) alkuperämaa tai -alue, jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeenalkuperän suhteen; 8) elintarvike-erän tunnus; 9) säilytysohje tarvittaessa; 10) käyttöohje tarvittaessa; 11) varoitusmerkinnät tarvittaessa; sekä 12) elintarvikkeen alkoholipitoisuus, jos se on nestemäisessä elintarvikkeessa yli 1,2tilavuusprosenttia ja kiinteässä elintarvikkeessa yli 1,8 painoprosenttia.

5 Muita merkintöjä Makeutusaineen käytöstä ilmoitetaan ’’makeutettu____’’ suojakaasun käyttö on merkittävä sanoin ”pakattu suojakaasuun” Suolamerkintä on monissa tuotteissa pakollinen, samoin voimakassuolaisuusmerkintä. Vähennetty suolaa merkintää voin käyttää kun vähennys 25% voimakassuolaisuuden ylärajasta

6 Suolan ilmoittaminen voimakasvähennetty suolainensuolaa Ruokaleipä1,2%0,9% Näkkileipä/hapankorppu/1,6%1,2% aamiaisviljavalmisteet Keitot, liemet/kastikkeet0,9%0,7% Puolivalmiit/valmiit ruuat1,1%0,8% Juustot1,3%1,0%

7 Suola ja kala Suolamerkintä tehdään kaikkiin Kalavalmisteisiin, joihin lisätään suolaa, ja merkintä voimakassuolaisuudesta tehdään tarvittaessa (kala > 1,9%) Vähäsuolaisuusmerkintää voidaan käyttää jos suolan määrä on vähäinen perinteiseen tuotteeseen tai voimakassuolaisen rajaan nähden 25% vähemmän eli on alle 1,4%

8 Suola ja lihavalmisteet Jauhelihan osalta tehdään merkintä rasvapitoisuudesta ja sidekudosproteiinin osuudesta Suolamerkintä tehdään kaikkiin lihavalmisteisiin, joihin lisätään suolaa, ja merkintä voimakassuolaisuudesta tehdään tarvittaessa (leikkelemakkara > 1,7 ja leikkelelihavalmiste > 1,9%) Vähäsuolaisuusmerkintää voidaan käyttää jos suolan määrä on vähäinen perinteiseen tuotteeseen tai voimakassuolaisen rajaan nähden 25% vähemmän eli on makkaroissa alle 1,3% ja leikkelelihavalmisteissa alle 1,4%

9 Lihavalmisteiden lisäaineet Yleisesti käytettävät lisäaineet ovat: –stabilointiaineet:( fosfaatit), E 450..), modifioidut tärkkelykset ( E 1420..) –säilöntäaineet: Na- nitriitti ( E 250) –hapettumisenestoaineet: askorbiiniyhdisteet ( E 300…) –aromivahventeet: Na-glutamaatti ( E 620…)

10 merkinnöistä. Merkintöjen on oltava selkeitä (riittävän iso kirjasinkoko ja riittävä kontrasti) ja niiden pitää olla sekä suomeksi että ruotsiksi (paitsi jos jakelu tyystin yksikielisellä alueella) Reseptin muutoksen mahdollinen vaikutus pakkausmerkintöihin on tarkastettava. Merkintöjen oikeellisuus on tarkistettava. Sertifioituja merkintöjä kuten Joutsen Lippu - merkki, Avain-merkki, Luomuliiton merkki tai Demeter-merkki ei saa käyttää ilman asiaankuuluvia tarkastuksia ja lupaa. Hae merkinnöille käyttöoikeus.

11 Muita merkintöjä Ravintosisältö (rasva, proteiini, hiillihydraatti ja energia) merkintä on vapaaehtoinen, mutta sen oltava vaatimusten mukainen ja se on todennettava analyyseilla. Esimerkiksi Kevytmetwursti (kun energiaa on vähennetty 30%) Merkintää laktoositon tai gluteiiniton voidaan käyttää jos niitä ei ole käytetty raaka-aineissa.

12 nimestä Elintarvikkeen nimessä huomioidaan lihavalmisteiden osalta Eviran ohje 4198/937/2007 (30.5. 2007), joka on päivitettty 3.11. 2008 ohjeeksi 17011/2 ohjeeksi 17011/2 –nimi ei saa olla harhaanjohtava, esimerkiksi ’’Amerikan kinkku. Kinkkuvalmiste’’ nimiyhdistelmän sijaan tulee käyttää nimeä Amerikan kinkkuvalmiste. –nimi tulee sijoittaa selkeästi kauppanimen yhteyteen. –nimeä paistijauheliha voidaan käyttää vain paistista valmistetusta jauhelihasta Kokoliha- ja täyslihatuote: lihan lisäksi vain suolaa, vettä, mausteita, glukoosia/tärkkelysiirappia ja sallittuja lisäaineita. Esim: kinkku, paisti ja file. -Kinkun tuoreuteen liittyvää tuoresuolattu- termiä voi käyttää, jos tuote on varastoitu tuoreena (ei pakastettuna) ennen suolaamista.

13 Pakkausmerkintöjen omavalvonta KUVATAAN -Tuotteiden koostumuksen ja pakkausmerkintöjen vastaavuuden varmistaminen -Sisällön määrän oikeellisuuden varmistaminen -yliherkkyyttää aiheuttavien ainesosien ilmoittamisen varmistaminen -ristikontaminaation esto (yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat) -vähimmäissäilyvyysajan/viimeisen käyttöajankohdan oikeellisuuden varmistaminen

14 Esimerkkejä lihavalmisteista -a Pitääkö kaupassa irtomyynnissä olevassa raakalihavalmisteessa (marinadi) kertoa alkuperämaa (jos esim lammasta Uudesta- Seelannista, joka marinoitu suomalaisessa yrityksessä) tai riittääkö että kertoo jos ostaja kysyy ? Tämä merkintä on käytössä, koska Evira on suositellut alkuperämaan ilmoittamista myös raakalihavalmisteessa ja myös pakkaamattomia tuotteita koskien. Lainsäädännön mukaan ilmoittaminen ei olisi välttämätöntä

15 Esimerkkejä lihavalmisteista -b Pitääkö tilamyymälän irtomyyntimakkarassa olla tunnistusmerkki, jos makkara on tehty rahtityönä ? VASTAUS: Irtomyynnissä olevassa tuotteessa ei tarvitse olla tunnistusmerkkiä. Tieto valmistuspaikasta pitää kuitenkin antaa asiakkaalle jos sitä kysytään. Tunnistusmerkin tiedot tulee olla löydettävistä makkaroiden mukana tulleesta lähetteestä eli kaupallisesta asiakirjasta. Jos makkara on tehty lihasta, joka on peräisin tilamyymälän yhteydessä olevasta pienteurastamosta tai leikkaamosta, on tästä lähtevästä lihasta oltava kirjanpito ja pienteurastamon tai leikkaamon terveysmerkin tai tunnistusmerkin tiedot tulee olla kaupallisissa asiakirjoissa. Myös irtomyynnissä olevan tuotteen myyntiajan pitää perustua johonkin ja myyntiajan tulee olla omavalvontasuunnitelmassa määritelty jollain tarkkuudella

16 Esimerkkejä lihavalmisteista -b Pitääkö raakalihavalmisteissa ilmoittaa raaka-aineena käytetyn lihan alkuperä ? VASTAUS: On sovittu että raakalihavalmisteissa ilmoitetaan raaka-aineen alkuperä, lihavalmisteissa sitä ei tarvitse ilmoittaa, mutta elintarvikkeen (lihavalmiste, raakalihavalmiste) alkuperä eli valmistusmaa ilmoitetaan aina. Liharaaka-aineen alkuperämaaksi katsotaan pääsääntöisesti se maa josta raaka- aine on valmistusmaahan tullut eikä välttämättä sitä maata jossa eläin on elänyt. Lihan alkuperäkäsite ei siten ole aivan yksiselitteinen. Lisäksi pitää huomioidu naudan lihaa ja naudan jauhelihaa koskeva merkintävelvoite NAUDANLIHA: alkuperä ja MAA, teurastettu ja MAA ja teurastamon numero, leikattu ja MAA ja leikkaamon numero NAUDAN JAUHELIHA; teurastettu ja MAA, valmistettu ja MAA

17 Kysymys 1 Kaupassa pakattu marinoitu liha ja sen merkinnät ? Kysyjän mukaan kaupassa pakatun lihan osalta edellytetään koko ainesosaluettelon ilmoittamista myös marinadista. Vaatimus perustunee siihen että marinoidun lihan pakkaaminen tulkitaan valmistukseksi. Palvelutiskissä pakatuilta tuotteilta ei edellytetä pakkausmerkintöjä. Nimen, sisällönmäärän ja vähimmäissäilyvyysajan ohella tärkein merkittävä asia ovat allergeenit

18 Kysymys 2 Ainesosien merkitseminen ? Oleelliset ainesosat merkitään aina Allergeenit merkitään aina Mauste- ja yrttiseoksia ei tarvitse purkaa ainesosiksi, jos seoksen osuus on alle 2% Ainesosia, jotka on määritelty EU- lainsäädännössä (esim hillo) ja joiden osuus on alle 2%, ei tarvitse purkaa ainesosikseen

19 Mitkä ovat allergeeneja: lähde 30.3.2010 Tytti Itkonen Gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) ja viljatuotteet TERMIÄ GLUTEENITON voi käyttää kun pitoisuus on alle 20 mg/kg

20 Allergeeneja Äyriäiset ja äyriäistuotteet Kananmunat ja munatuotteet Kalat ja kalatuotteet Maapähkinät ja maapähkinätuotteet Soijapavut ja soijapaputuotteet Maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien)

21 Allergeeneja… Pähkinät: manteli (Amygdalus communis L.), hasselpähkinä (Corylus avellana), saksanpähkinä (Juglans regia), cashewpähkinä (Anacardium occidentale), pekaanipähkinä (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), parapähkinä (Bertholletia excelsa), pistaasipähkinä (Pistacia vera), Macadamia pähkinä ja Queensland pähkinä (Macadamia ternifolia) sekä pähkinätuotteet

22 Allergeeneja… Selleri ja sellerituotteet Sinappi ja sinappituotteet Seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet Rikkidioksidi ja sulfiitti, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 ml/l SO2:na ilmaistuna Lupiini ja lupiinituotteet (v:sta 2007 alkaen) Nilviäiset ja nilviäistuotteet (v:sta 2007 alkaen)

23 Allergeeneista Muutkin aineet voivat aiheuttaa yksilöllistä yliherkkyyttä MUTTA edellä mainittujen aineiden suhteen ALLERGISUUS on niin yleistä ETTÄ Ne on merkittävä pakkausmerkintöihin, jopa kotitaloustuotteiden tilapäismyynnin yhteydessä Myös lisäaineista, joissa allergeeneja on mainittavat allergeeni E-koodin lisäksi. ESIM E 426 soijapapuhemiselluloosa, lähde 30.3.2010 Tytti Itkonen

24 Kysymys 3 Lihajalosteiden pakkausmerkinnät ? Esim LTK:n omavalvontaohje ja pakkausmerkintäesimerkki Edellä esitetyn lisäksi muista tunnistusmerkki Tällä hetkellä energiasisältö eli GDA (Guideline daily amount) merkintä on vapaaehtoinen. Hyviä malleja löytyy www.etl.fi/gdawww.etl.fi/gda Esim 100 g annos sisältää 140 kcal, 7 % (päiväannos 2000 kcal), lisäksi aina sokerit, rasva, tyydyttyneet rasvat, Na

25 MUTTA Kuluttajainformaatioasetus muuttaa erityisesti lihavalmisteiden merkitsemistä. Asetus tuli voimaan syksyllä 2011 GDA pakolliseksi 2016 Fonttikoko 1,2 mm voimaan 2014 Täytäntöönpanosääntöjä tulossa 2013 Tulkinta kesken ja ymmärrys asetuksesta vielä hajanaista


Lataa ppt "ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT. pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google