Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä."— Esityksen transkriptio:

1 Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä mustekynä Uusintatesti tiistaina 31.5 klo 14 auditoriossa!

2 Elintarvikelainsäädäntö Elintarvikelain tarkoituksena on: 1) varmistaa elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun 2) varmistaa, että elintarvikkeista annettava tieto on totuudenmukaista ja riittävää eikä johda harhaan 3) suojata kuluttajaa elintarvikkeiden aiheuttamilta terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappioilta 4) varmistaa elintarvikkeiden jäljitettävyydestä eli ongelmatilanteissa voidaan selvittää missä ja milloin ongelma on tapahtunut ja voidaan tehdä takaisinveto 5) osaltaan parantaa elintarvikealan toimijoiden toimintaedellytyksiä. Jokaisessa kunnassa terveystarkastaja valvoo elintarviketoimijoiden toimintaa ja lakien noudattamista. He tekevät tarkastuskäyntejä kunnan elintarvikehuoneistoihin Kuluttaja voi ottaa yhteyttä terveystarkastajaan, jos epäilee elintarviketoimijan toimintaa (esimerkiksi ruokamyrkytysepäilyistä) Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ja elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) valvovat ja kehittävät elintarviketurvallisuutta koko maan laajuisesti Jokaisen elintarviketoimijan on ilmoitettava toiminnastaan elintarvikeviranomaiselle. Ilmoitus on tehtävä ennen kuin toiminta on alkanut ja saada toiminnalle hyväksyntä Ilmoitusta ei tarvitse tehdä jos toiminta ei ole elinkeinon harjoittamista, kuten ei koske sukujuhlia, koulujen myyjäisiä

3 Pakkausmerkinnät Elintarvikkeen pakkauksessa tulee ilmoittaa seuraavat tiedot (EU:n tasolla): elintarvikkeen nimi (ei saa johtaa harhaan) ainesosaluettelo (suuruusjärjestyksessä) allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet (korostaen) sisällön määrä vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta eli viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -merkintä vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi ja osoite alkuperämaa tai lähtöpaikka säilytysohje (tarvittaessa) käyttöohje (tarvittaessa, muun muassa varoitusmerkintä tarvittaessa) juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia ravintoarvot (Pakollisia energian, rasvan, tyydyttyneen rasvan, proteiinin ja suolan määrät)

4 Oiva-hymy Oiva-hymy kertoo kuluttajalle elintarviketoimijan elintarviketurvallisuudesta Tehdään terveystarkastajan tarkastuksen perusteella https://www.oivahymy.fi/portal/fi/ Voi tarkistaa, millä mallilla elintarviketurvallisuus on elintarvikeyrityksissä Oiva-Raportti https://www.oivahymy.fi/files/attachments/fi/oiva/malliraportti_final.pdf Kertoo yrityksen hygieenisestä tasosta ja tuotteiden turvallisuudesta. Oiva-raportissa tulokset on ilmaistu hymynaama-asteikon avulla. Mitä paremmin yritys täyttää elintarvikelainsäädännön vaatimukset, sitä leveämpi on hymy. Aina, kun Oiva hymyilee, elintarviketurvallisuus on kuluttajan kannalta yrityksessä hyvää.

5

6 Elintarvikehuoneisto Nimitys kaikille tiloille, joissa käsitellään elintarvikkeita Ennen toiminnan aloittamista, on saatava hyväksyntä saako paikassa harjoittaa elintarviketoimintaa: Riittävästi tilaa Helposti puhdistettavat tilat Useita kylmäsäilytystiloja Hyvä viemäröinti, valaistus ja ilmanvaihto Siivouskomero Työntekijöille pukuhuone erilliset wc-tilat henkilökunnalle ja asiakkaille Erillinen käsienpesupaikka Suurkeittiöissä ja elintarviketehtaissa tarkempaa, ettei tapahdu ristisaastumista, kuten kypsentämättömät ja kypsennetyt tuotteet käsitellään eri tiloissa

7 Omavalvonta Jokaisen elintarviketoimijan tulee laatia omavalvonta-suunnitelma, jonka terveystarkastaja tarkistaa ja hyväksyy Omavalvonta-suunnitelman tarkoituksena on huolehtia elintarviketurvallisuudesta Suunnitelman laajuuteen vaikuttaa, millaista elintarviketoimintaa harjoitetaan Omavalvonta-suunnitelma tulee kirjoittaa ylös ja huolehtia, että koko henkilökunta tuntee sen sekä että he toteuttavat sitä Omavalvonta-suunnitelmaan kirjataan esimerkiksi: Mitä mittauksia tehdään ja milloin sekä kirjataan tulokset ylös (kuten tarjolla olevien ruokien ja säilytystilojen lämpötilat tai pintojen mikrobitasot) Siivoussuunnitelma Tilojen käyttö Reseptit ja käyttöohjeet Raaka-aineiden hankkiminen Jätehuolto Työntekijöiden terveystiedot, hygieniaosaamistestitodistukset ja koulutukset

8 Omavalvontasuunnitelmaa tehtäessä selvitetään elintarvikkeen terveysriskit koko elinkaaren ajalta eli tuotannon, käsittelyn, kuljetuksen, säilytyksen ja tarjolla pitämisen osalta Jokaiselle vaiheelle tehdään vaarojen arviointi ja selvitetään keinot, miten vaarat voidaan torjua. Näiden selvitysten perusteella valitaan tuotantoketjusta ne kohdat, joissa voidaan varmistaa elintarvikkeen turvallisuus valvonnan avulla. Näitä kohtia nimitetään kriittisiksi pisteiksi. Tätä tarkastelutapaa kutsutaan HACCP-periaatteeksi. Lyhenne HACCP= hazard analysis critical control point. Suomeksi ne tarkoittavat: vaaran analysointi ja kriittinen hallintapiste

9

10 Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät Elintarvikkeen vaaratekijöitä eli jotka uhkaavat elintarvikkeen säilyvyyttä/turvallisuutta Vaaratekijät voivat olla kemiallisia, fysikaalisia tai mikrobiologisia Kemiallisia = Tuotteessa on siihen kuulumatonta ainetta tai jonkun aineen pitoisuus on liian suuri Raaka-aineiden luontaiset myrkyt (myrkkysienet) Mikrobien erittämät myrkyt (Bakteeritoksiinit ja mykotoksiinit) Ympäristömyrkyt (elohopea, lyijy,, kadmium jne.) Torjunta-aineet Eläinten lääkejäämät Pakkauksista siirtyneet aineet (Alumiini, muovi) Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat, joita ei ole mainittu pakkauksessa Pesuaineet Fysikaalisia = Tuotteessa ylimääräinen esine eli vierasaine (kuten kivi, metalli-, muovi- tai lasikappale, luunpala, hiukset, ripsi) Mikrobiologisia = elollisia mutta näkymättömiä pieneliöitä eli bakteerit, sienet, virukset, alkueläimet ja loiset


Lataa ppt "Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google