Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig."— Esityksen transkriptio:

1 Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig

2 Vauvojen yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajat ovat:
-Kananmuna -Maito -Kotimaiset viljat (vehnä, ohra, ruis, kaura) -Soija -Herne, papu -Banaani -Kala -Sianliha -Naudanliha -Peruna

3 Lasten yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajat ovat:
Muna Pähkinä, manteli Hedelmät (omena, päärynä, luumu, persikka, kiivi) Vihannekset (tomaatti, paprika) Juurekset (peruna, porkkana, selleri) Soija Herne, papu Mausteet

4 Aikuisten yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajat
Pähkinä, manteli Hedelmät (omena, päärynä, luumu, persikka, kiivi) Vihannekset (tomaatti, paprika) Juurekset (peruna, porkkana, selleri) Mausteet (pippurit, kaneli, kumina, kurkuma, sinappi) Soija

5 Allergia, oireet ja ilmeneminen
Ruoka-aineallergia on yliherkkyyttä jotakin ruoan sisältämää ainetta kohtaan. Allergiaa aiheuttavia aineita kutsutaan allergeeneiksi. Yleensä nämä aineet ovat proteiineja. Elimistö tulkitsee allergeenin vieraaksi aineeksi ja puolustautuu muodostamalla niin sanottuja vasta-aineita. Vasta-aineet vapauttavat elimistöstä erilaisia välittäjäaineita, jotka aiheuttavat allergian oireet. Pienikin allergeenimäärä riittää aiheuttamaan oireet. Allergiareaktio voi alkaa lähes välittömästi, mutta yleensä viimeistään noin tunnin kuluessa ruoan nauttimisesta. Hitaissa reaktioissa oireet ilmenevät 1-2 päivän kuluessa. Ruoansulatuskanavan oireita ovat huulien ja suun limakalvojen kirvely ja turpoaminen, nielun kutina ja turpoaminen, suolistokivut, ripuli ja oksentelu.

6 Ammattitaitoiset tarjoilijat
Ammattitaitoinen kokki ja tarjoilija suhtautuvat allergioihin vakavasti ja huomioivat asiakkaan tarpeet. Tuoteselosteen lukeminen ja ymmärtäminen on tärkeää. Tarjoilija voi varmistaa tuotteet että ne sopivat allergikoille lukemalla pakkaus selosteet, kysymällä kokeilta, varmistamalla mitä kaikkea kyseisessä tuotteessa on. Tarjoilijat voivat neuvotella kokkien kanssa vastaavan tuotteen henkilölle jolla on kyseinen allergia. Työvälineiden kanssa pitää olla tarkkana ettei samalla laudalla leikkaa allergisoivia raaka-aineita.

7 Mitä pitää välttää Oireita aiheuttavaa ruokaa on syytä välttää, kun yliherkkyys on varmistettu. Mitään ruokia ei kannata välttää ehkäisevästi minkään yleisesti allergisoivien raaka-aineiden luettelon mukaisesti Maitoallergikko ei voi syödä mitään maitotuotteita, koska allergian aiheuttaa maidon proteiini. Maitoallergia on siis täysin eri asia kuin laktoosi-intoleranssi.

8 Matallergier Nathalia Modig

9 De vanligaste födoämnesallergierna
Komjölk Ägg jordnötter Vete Soja Fisk skaldjur, såsom räkor, krabba och hummer valnöt, hasselnöt, cashewnöt, pistagenötter, mandel

10 Symptom Problem i matsmältningskanalen Hudproblem Svullnad Anafylaxi


Lataa ppt "Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google