Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ilona Laakkonen, Student Life ePortfolio työnhaun apuvälineenä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ilona Laakkonen, Student Life ePortfolio työnhaun apuvälineenä."— Esityksen transkriptio:

1 Ilona Laakkonen, Student Life ePortfolio työnhaun apuvälineenä

2 Keskustelua Mitä hyötyä portfoliosta voisi olla työnhaussa? Oletko joskus tehnyt portfolion? Millainen olisi hyvä työnhakuportfolio?

3 Portfolio  oman osaamisen jäsentämisen työkalu  näytekansio, omien suoritusten ja vahvuuksien esittely  voidaan käyttää myös oppimis- tai kehittymisprosessin seuraamiseen

4 Portfolio sisältää Tarinan, ”punaisen langan”  kuka olen, millainen olen  mitä olen tehnyt, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa  mitä osaan, miten kehitän osaamistani Todisteita tarinalle eli näytteitä töistä, kokemuksista, vahvuuksista ja kehittymisestä

5 Esimerkiksi ammatillinen portfolio  Näyteportfolio, joka on keskittynyt työhön ja siihen liittyviin tietoihin, taitoihin ja ominaisuuksiin.  Väline  työnhakuun  ammatillisen kehittymisen seurantaan  urasuunnitteluun  Tavoitteena  näkyvyys  verkostoituminen  oman osaamisen tunnistaminen ja kehittäminen

6 Ammatillinen portfolio voi sisältää  Ansioluettelon  Työnäytteitä  Arvioita työ- ja opiskelusuorituksista  Todistuksia järjestötoiminnasta  Materiaaleja harrastustoiminnasta  Suosittelijat  Siinä missä ansioluettelo/CV on poikkileikkaus osaamisesta, kertoo portfolio ajassa etenevän, kerroksellisen tarinan osaamisen kehittymisestä ja identiteetistä.

7 Miksi ePortfolio? Mahdollisuus tallentaa ja esitellä luovasti omia oppimiskokemuksia ja saavutuksia ja nostaa esille ammatillista osaamista ja innovatiivista ajattelua.  Käytössä JY:n käyttäjätunnuksilla osoitteessa eportfolio.jyu.fieportfolio.jyu.fi  Lisätietoja ja ohjeita jyu.fi/studentlife/eportfolio jyu.fi/studentlife/eportfolio ePortfolio Omien opintojen suunnittelu, osaamisen oivaltaminen ja tavoitteiden asettelu Ohjauksen ja arvioinnin työväline Työnhaun ja osaamisen esittelemisen väline

8 Omaa osaamista on joskus vaikea tunnistaa  Mitä osaamista ja asiantuntijuutta minulla on?  Mitä osaamista olen hankkinut opintojeni aikana?  Mitä osaamista on kertynyt esimerkiksi harrastuksista, työkokemuksista, erilaisista luottamustehtävistä tai vaikkapa aiemmista tutkinnoistani?  Millaisia näyttöjä minulla on osaamisestani? ePortfolio kokoaa opinnot, työkokemuksen ja muut näytöt samaan paikkaan!

9  Mitkä ovat työllistymis- ja uratavoitteitani?  Millaista osaamista niissä tarvitaan?  Mitä osaamista minun pitäisi vielä kehittää päästäkseni tavoitteisiini?  Mitä minun pitäisi tehdä kehittyäkseni? Oman osaamisen kehittäminen on osa ammattitaitoa Portfolio-työskentely tukee pitkäjänteistä kehittymisen prosessia.

10 Osaamisesta on osattava myös kertoa  Mitä kokonaisuuksia osaamisestasi muodostuu, mikä on ydinosaamista ja mikä täydentää sitä?  Erilaisia kuvauksia eri tarkoituksiin – kuka on yleisö ja mitä hän haluaa kuulla?  Mitä osaan suhteutettuna muihin saman alan ihmisiin?  Mitä oman alani ihmiset osaavat suhteessa muihin?  Miten voin osoittaa omaa osaamistani? Osaamisen osoittaminen ePortfoliossa osaamisesta voi kertoa monipuolisesti ja näyteportfolioita voi jakaa eri yleisöille.

11 Ei vain portfolio, vaan…  oppijan henkilökohtainen oppimisen tallentamisen ja jäsentämisen paikka,  työelämäosaamisen kehittämisen ja tavoitteiden pohdinnan tuki,  ohjauksen työväline, joka kääntää näkökulman suorituksista osaamiseen ja mahdollistaa sen tarkastelun yksilöohjauksessa tai vertaisryhmässä,  ammattitaidon monipuolisen näkyväksi tekemisen kanava ja apuväline työnhakuun. ”Portfolioon on mukava päivittää omaa osaamista ja kokemuksia: tulosten konkreettinen näkyminen ja kirjaaminen kannustaa hankkimaan lisää kirjattavaa.”

12 …eikä vain teknologiaa  Keskiössä osaamisen kokonaisvaltainen hahmottaminen ja tukeminen.  Opiskelijan toimijuus oman osaamisen kehittämisessä ja tavoitteiden asettamisesssa, ammatillisen kehittymisen taidot.  Merkitys sekä tulevan työelämän kannalta että opiskelijan itsensä kannalta.  Monikäyttöisyys ja väljyys.  Vertaisoppiminen ja jakaminen.

13 Kokonaisvaltaisuus

14 Missä olemme onnistuneet?  Pedagogisesti tarkoituksenmukainen ympäristö, joka ei työllistä vaan tukee: toimiva kokonaisuus  Vertaisoppimisen mahdollisuuksien hyödyntäminen  Osaamisen tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen  Työelämätaitojen jäsentäminen  Pysyvät, orgaaniset käytänteet  Syntyykö myös oppijalähtöistä ja osallistavaa pedagogiikkaa? ”Tuntuu, että portfolio on jo nyt auttanut hahmottamaan omaa osaamista.”

15 Pilotteja ja kehittämistyötä  Portfolio-toimintamallit laitoksilla osana opiskelu- ja työelämätaitoja  Käyttäjälähtöinen ja yhteistoiminnallinen ote  Tavoitteena joustava sovellus, joka palvelee opiskelijoita ja ohjaajia  Ensimmäinen versio syksyllä 2012, pilotointi  Kielten laitos, Musiikin laitos, OKL, Taiku  2013-2014  Uusina mm. hum. tdk:n jatko-opiskelijat, terveystiede, bio- ja ympäristötieteet, OKL-ainelaitos-yhteistyö  YPE-opinnot  Integrointi Hops-ohjaajakoulutukseen

16 Havaintoja piloteista  Opiskelijat kokevat työskentelyn olevan pääasiassa merkityksellistä ja motivoivaa ja konkretisoivan sekä omaa osaamista että tulevia tavoitteita.  Laitosten näkökulmasta ePortfolio tarjoaa tukirakenteen työlle, jota tehdään mm. opinto-ohjauksen ja asiantuntijuus- ja uraopintojen puitteissa. Kehittämisnäkökulma  Käyttäjälähtöinen kehittäminen tekee sovelluksesta toimivamman ja madaltaa sen käyttöönottoa.  Opetusyhteistyön nivominen teknologian kehitykseen synnyttää eheän kokonaisuuden ”Keksin, mikä minusta tulee isona.”

17 Työelämäosaaminen rakentuu koko opintojen ajan Lähtötilanne: laaja- alainen koonti osaamisesta ja kokemuksesta Prosessi: osaamisen täydentämisen tarpeet ja opintojen suunnittelu Tavoite: työelämässä tarvittava osaaminen Tallenna työ-, opiskelu- ja harrastushistoriasi työportfolioon 1 1 Pohdi työelämätavoitteitasi ja tarvitsemaasi työelämäosaamista Osaaminen-välilehdellä 2 2 Käytä osaamismatriisia opintojesi suunnittelun apuvälineenä 3 3 Kerro osaamisestasi työnantajalle näyteportfolion avulla 4 4

18 ePortfolion osat

19 ePortfolio opiskelijalle

20 Tehtävä Muodostakaa 4 hengen ryhmä ja valitkaa yksi aihealue alla olevista  Kyky toimia muutoksessa  Ammatillinen osaaminen ja sen soveltaminen  Kansainvälistymis- ja monikulttuurisuustaidot Piirtäkää miellekartta aihealueesta  Millaisia osa-alueita siinä on? Mistä se koostuu?  Millaista osaamista teillä on jo aihealueelta?  Miten osaamista voisi kehittää? Keksikää konkreettisia esimerkkejä työtehtävistä, opinnoista, harrastuksista tai tilanteista jotka kehittävät osaamista valitsemallanne alueella  Miten osaamista voisi tehdä näkyväksi portfoliossa? Millaisia näytteitä voisitte tuoda?

21 ePortfolio työnhaussa? Vastaus riippuu aina tietysti työnantajasta, haetusta tehtävästä ja siitä, kuinka tiukka kisa työpaikasta käydään ja kuinka paljon hakijalta odotetaan näyttöjä. ePortfolio ja verkkonäkyvyys yleensäkin ovat kuitenkin tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä asioita työnhaussa. Hyvillä näytöillä ja osaamisella on vain vähän merkitystä, jos kukaan ei niistä saa tietää. Verkossa pitäisi näkyä muutakin kuin vapaa-ajan minä. 1. Verkkonäkyvyys: Julkinen näyteportfolio antaa mahdollisuuden säädellä ja ohjata omaa verkkonäkyvyyttä. Lähes jokaisesta löytyy jotakin googlaamalla, ja työnhaun kannalta on eduksi, jos hakutulosten kärkipäästä löytyy omaa osaamista kiteyttävä kokonaisuus. 2. Mahdollisuus koota eri profiilit yhteen paikkaan, jäsentää ja taustoittaa omaa verkkonäkyvyyttä. 3. Monipuolisuus: Digitaalinen muoto mahdollistaa myös sen, että osaamisesta voidaan kertoa monipuolisesti ja kerrostetusti käyttäen kuvaa, ääntä tai vaikkapa videota. 4. Omien töiden ja kokemusten organisointi: Kun oleellisimmat työelämätaitoihin, osaamiseen ja oppimiseen liittyvät dokumentit ovat samassa paikassa, on niiden hallitseminen ja jakaminen helpompaa. 5 Asiantuntijuus ja siitä viestimisen taito kehittyvät ajan myötä. Kun haen töitä, katsooko työnantaja portfoliotani?

22 Curriculum vitae Mitä pitää tehdä? Pitää laatia hakemus, ja liittää mukaan CV. Riippumatta elämän pituudesta curriculum vitaen tulee olla lyhyt. Pitää olla naseva ja valita faktat. Maisemat on muutettava osoitteiksi ja hämärät muistot tarkoiksi päivämääriksi. Kaikista rakkauksista riittää se, jonka kanssa menit naimisiin, ja lapsista vain ne, jotka syntyivät. On tärkeämpää, kuka tuntee sinut, kuin se, kenet sinä tunnet. Mainitse matkoista vain ulkomaankomennukset. Jäsenyydet kiinnostavat, eivät niiden syyt. Palkinnot ovat tärkeitä, mutta ei se mistä hyvästä. Kirjoita kuin et tuntisi itseäsi ja pysyttelisit aina turvallisen välimatkan päässä. Vaikene koirastasi, kissoistasi ja linnuista, muistojen rihkamasta, ystävistä ja unista. Mainitse pikemmin hinta kuin arvo, pikemmin otsikko kuin sisältö. Kerro mieluummin vaikka kenkiesi numero kuin se, minne niissä kuljet. Lisää vielä valokuva, korva ei saa olla peitossa. Sen muodolla on väliä, ei sillä, mitä se kuulee. Sillä mitä se kuulee? Paperisilppurin rouskutusta. Wislawa Szymborska

23 Ideoita ePortfolion käyttöön  Asiantuntijuus riippuu aina kontekstista ja näkökulmasta – kokoa erilaisia näyteportfolioita eri osaamisalueistasi.  Tuoko pelkkä teksti tarpeeksi esiin persoonaasi? Lisää kuvia, videoita ja äänitiedostoja!  Esittele itseäsi ja osaamistasi kerroksellisena tarinana: Miten sinusta on tullut sinä? Keneltä olet oppinut? Mitä olet lukenut? Mikä sinua kiinnostaa? Millainen olet ihmisenä? Miten teet asioita?  Älä vain esittele suorituksia, vaan tee osaamisesi näkyväksi. Mistä töistäsi olet ylpeä? Näytä, älä pelkästään kerro.

24 Tehtävä Mihin tarkoitukseen voisit tehdä näyteportfolion? Mitä sellaista, jota ei voi laittaa työhakemukseen tai CV:een, voisit tuoda itsestäsi esiin näyteportfoliossa? Miten? Millä keinoin voisit tuoda persoonaasi esiin näyteportfoliossa?

25 Mitäs nyt?  Ala koota omaa arkistoasi järjestelmällisesti.  Mieti, mikä on ePortfoliosi tarkoitus ja miten haluat sitä käyttää.  Pohdi osaamistasi ja harjoittele siitä kertomista.  Mieti, millaista osaamista tarvitset tulevaisuudessa ja pohdi sen kehittämistä.  Kaivele esille parhaat ja persoonallisimmat työnäytteesi. Mitä ne kertovat osaamisestasi? Entä sinusta itsestäsi?  Etsi verkosta malleja ePortfolioista ja blogeista. Mitä voit niistä oppia?

26 Lisätietoja  Ota yhteyttä Ilonaan ilona.laakkonen@jyu.fiilona.laakkonen@jyu.fi  Lisätietoa ja ohjeita Student Lifen sivuilla osoitteessa jyu.fi/studentlife/ePortfolio jyu.fi/studentlife/ePortfolio  Testaa ePortfoliota käyttäjätunnuksillasi osoitteessa eportfolio.jyu.fi eportfolio.jyu.fi


Lataa ppt "Ilona Laakkonen, Student Life ePortfolio työnhaun apuvälineenä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google