Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

IT-tdk:n toimintamalleja laatukäsikirjasta 2008 Kati Clements 1.10.2008.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "IT-tdk:n toimintamalleja laatukäsikirjasta 2008 Kati Clements 1.10.2008."— Esityksen transkriptio:

1 IT-tdk:n toimintamalleja laatukäsikirjasta 2008 http://www.jyu.fi/it/laatutyo/ http://www.jyu.fi/it/laatutyo/ Kati Clements 1.10.2008

2 JOHTAMINEN JA HALLINTO

3 TIEDEKUNTA

4

5 Tiedekuntataso  Tiedekuntaneuvosto on tiedekunnan ylin päättävä toimielin.  Tiedekuntaneuvoston tehtävät määritellään hallintojohtosäännön 15 pykälässä. hallintojohtosäännön  Tiedekuntaneuvosto valitaan vaaleilla kolmivuotiskaudeksi ja siihen kuuluu professoreja (6), muun henkilökunnan edustajia (4), opiskelijoita (4) sekä hallinto- ja opintoasiainpäälliköt esittelijöinä.  Tiedekuntaneuvoston kokoonpano ja yhteystiedot ovat nähtävillä tiedekunnan internet-sivuilla. Tiedekuntaneuvoston kokoonpano ja yhteystiedot

6 Hallintojohtosääntö Tiedekuntaneuvoston tehtävänä on  1) laatia tiedekunnan toiminta- ja taloussuunnitelma sekä tehdä sen pohjalta hallitukselle  esitys yliopiston toiminta- ja taloussuunnitelmaksi tiedekunnan osalta;  2) arvioida, valvoa, ohjata, koordinoida ja kehittää tiedekunnassa annettavaa opetusta  ja siellä tehtävää tutkimusta, tehdä niitä koskevia aloitteita ja esityksiä, päättää  toiminnan edellyttämästä yhteistoiminnasta yliopiston muiden yksiköiden kanssa ja  vastata opetuksen ja tutkimuksen tasosta;  3) päättää koulutusohjelmista;  4) hyväksyä opetussuunnitelmat ja työsuunnitelmat;

7  6) määrätä väitöskirjojen, lisensiaattitutkimusten ja muiden vastaavien opintosuoritusten  esitarkastajat, tarkastajat ja vastaväittäjät ja arvostella nämä opintosuoritukset  sekä perustutkinnon syventäviin opintoihin kuuluvat tutkielmat tarkastajien lausunnon  perusteella;  7) päättää yksityiskohtaisista valintaperusteista ja valita opiskelijat;  8) tehdä hallitukselle esitys otettavien opiskelijoiden määrästä;  9) antaa todistukset suoritetuista tutkinnoista ja erillisistä opinnoista;  10) myöntää kunniatohtorin arvoja; JNE

8  Tiedekuntaneuvoston lisäksi asioita valmistellaan ja käsitellään tiedekunnan johtoryhmässä, erilaisissa työryhmissä sekä henkilöstökokouksissa.  Tiedekunnan johtoryhmään kuuluvat dekaani, varadekaani, laitosjohtajat ja varajohtajat, hallintopäällikkö, opintoasiainpäällikkö, amanuenssit sekä tiedekunnan atk-asioista vastaava yli-insinööri.  Hallintopäällikkö vastaa siitä, että laaditut kokousmuistiot ovat nähtävillä tiedekunnan intranet- sivuilla (tiedekunnan sisäiseen käyttöön).tiedekunnan intranet- sivuilla

9 Dekaani  tehtävänä on toimia tiedekunnan ja sen henkilökunnan esimiehenä ja johtaa, valvoa ja kehittää tiedekunnan toimintaa.  estyneenä ollessa hänen tehtävänsä hoitaa varadekaani.  Dekaani ja varadekaani tekevät työnjakonsa mukaisesti nimittämis-, määräraha- sekä tutkintoihin ja opiskelijoiden valintaan liittyvät päätökset.  Dekaani ja varadekaani valitaan vaaleilla kolmivuotiskaudeksi.  on yliopiston hallituksen jäsen ja edustaa tiedekuntaa yliopiston johdossa.

10  Tiedekuntaneuvoston ja dekaanien päätettävien asioiden valmistelusta, esittelemisestä ja toimeenpanemisesta vastaavat hallintopäällikkö, opintoasiainpäällikkö, amanuenssit sekä muu hallintohenkilöstö (valmistelu ja toimeenpano).  Tiedekuntaneuvoston kokouspöytäkirjat tallennetaan tiedekunnan internet–sivuille (ei liitteitä) ja ne ovat nähtävissä tiedekunnan kansliassa sekä laitoksilla sovitussa paikassa. Tiedekuntaneuvoston kokouspöytäkirjat

11 Hallintohenkilöstö  Opetus-, henkilöstö- ja taloushallinto hoidetaan tiedekunnan palvelukeskuksen toimesta.  Hallintohenkilöstö kuuluu tiedekunnan palvelukeskukseen, laitoksien tehtäviä pääasiassa hoitavat ovat fyysisesti sijoitettu laitoksille.  Laitoksille sijoitettujen amanuenssien sekä muun hallintohenkilöstön esimiehenä on laitosjohtaja (jatkossa hallintopäällikkö).  Tiedekunnan kanslian toiminnasta vastaa hallintopäällikkö ja hän toimii kanslian henkilöstön esimiehenä.  Yleisvastuu hallintopalvelujen järjestämisestä ja kehittämisestä on hallintopäälliköllä (henkilöstö, talous ja suunnittelu) ja opintoasiainpäälliköllä (opintoasiat) yhteistyössä laitosjohdon ja hallintohenkilöstön kanssa.

12 HENKILÖSTÖ JA TALOUSHALLINTO  Tiedekunnan palvelukeskus huolehtii henkilöstö- ja taloushallintoon sekä opintohallintoon liittyvistä lähipalveluista laitoksille.  Henkilöstö- ja taloustiimin (Heta-tiimi) muodostavat hallintopäällikkö ja henkilöstö- ja talousasioita hoitavat osastosihteerit.  Tiedekunnan opintotiimin muodostavat hallintopäällikkö, opintoasiainpäällikkö, amanuenssit sekä opintoasioita hoitavat sihteerit.  Tiedekunnassa palvelukeskuksen hallintohenkilöstö toimii välittäjänä sekä valtakunnallisen palvelukeskuksen, hallintoviraston että tietohallintokeskuksen ja yliopistopainon välillä.

13 LAITOSTASO

14 Laitosneuvostot  Opetuslaitoksilla toimivat laitosneuvostot ovat laitosten ylimpiä päättäviä toimielimiä.  Laitosneuvostot koostuvat professoreista (4), muista opettajista, tutkijoista sekä muusta henkilökunnasta (3) ja opiskelijoista (3), joista kukin ryhmä valitsee kolmen vuoden välein vaaleilla keskuudestaan jäsenet.

15 Laitosneuvoston tehtävät  valitsee kolmivuotiskaudeksi laitoksen johtajan ja enintään kaksi varajohtajaa, joiden tulee olla tohtorin tutkinnon suorittaneita.  Laitosneuvostot käsittelevät kaikki laitosta koskevat laajakantoiset asiat (mm. toiminta- ja taloussuunnitelmat, virkojen perustamiseen ja muuttamiseen liittyvät asiat, vakinaisen henkilöstön virantäyttösuunnitelmat) ja esittävät ne tiedekuntaneuvostolle.

16 TITU - Laitosjohto  Tietotekniikan tutkimusinstituutissa ei ole laitosneuvostoa. Sen johtajana toimii instituutin tutkimusjohtajan virkaan tai virkasuhteeseen nimitetty. Laitoksen varajohtajan nimeää tiedekuntaneuvosto.  Tietotekniikan tutkimusinstituutissa asioiden valmistelussa johtajan tukena ovat erilaiset säännöllisesti kokoontuvat työryhmät.  Säännöllisesti kokoontuvissa henkilöstökokouksissa käsitellään laitosta koskevat laajakantoiset asiat (mm. toiminta- ja taloussuunnitelmat).

17 Laitosten johtajat ja johtoryhmät  päättävät työnjakonsa mukaisesti voimavarojen käytöstä ja virkanimitysesityksistä (laitoksen johtajan esitys).  Ennen laajakantoisten päätösten tekemistä niistä keskustellaan laitosten johtoryhmissä.  Laitosten johtoryhmät koostuvat laitosjohtajista ja laitosjohtajan nimeämistä henkilöistä.  Lisäksi asioita valmistellaan ja käsitellään erilaisissa työryhmissä sekä henkilöstö- ja laitoskokouksissa.

18 Suuntautumisvaihtoehtot  Opetuslaitoksilla opetus on organisoitu suuntautumisvaihtoihin. Suuntautumisvaihtoehdoille ja kognitiotieteen oppiaineelle on nimetty vastuuopettaja (tiedekuntaneuvosto nimeää opetusohjelman hyväksynnän yhteydessä).  Vastuuopettajan velvollisuutena on vastata mm. opetuksen suunnittelusta ja toteutumista suuntautumisvaihtoehdossa. Nimetyt vastuuopettajat ovat myös mukana henkilöstön rekrytoinnissa ottaen kantaa mm. virantäyttöihin ja hakijoiden ansioihin.  Tiedekunnan yhteisen opetuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa nimetty vastuuopettaja yhteistyössä suuntautumisvaihtoehtojen vastuuopettajien kanssa.

19 Strateginen johtaminen

20  tarkoittaa strategisten tavoitteiden muuttamista operatiiviseksi toiminnaksi.  toiminnan painopisteiden ja strategioiden määrittelyä ja toiminnan kehittämistä niiden suuntaisesti.  toimivan organisaation ja toimintaedellytysten järjestäminen ja kumppanuuksien toimivuuden takaaminen.  avainasia on monipuolinen ja korkeatasoinen osaaminen ja sen hyödyntäminen kaikilla toiminnan tasoilla.  Strategiset linjaukset tehdään tiedekunnassa ja sen laitoksilla

21 Tiedekunnan toiminta-ajatus -korkeatasoinen tieteellinen tutkimusta -informaatioteknologian ja sen hyödyntämisen laaja- alaisten, kansainvälisten osaajien koulutus -liiketoiminnalliset ja inhimilliset painotukset yhdistetään teknologian kehittämiseen, soveltamiseen ja seurausten tutkimukseen. -kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö koulutuksen ja tutkimuksen alueella -sekä monipuolinen vuorovaikutus elinkeinoelämän ja julkisten organisaatioiden kanssa.

22 Arvot TAUSTALLA: –sivistyksellinen ja yhteiskunnallinen kehitys –ihmisen koko elämänkulun kattava kasvu ja vastuu –ihmisen, luonnon ja teknologian tasapainoinen vuorovaikutus –hyvä elämä  Toiminnassa painottuvat laatu, vaikuttavuus ja tehokkuus.  Perustuksena on eurooppalaisen yliopistolaitoksen perinteikäs, laaja-alainen humanistinen arvopohja.  Kaikissa toimissaan yliopisto noudattaa ja vaalii eettisiä arvoja ja edistää kestävää kehitystä sekä taloudellisesti, sosiaalisesti että ekologisesti.

23 Eettisesti kestävät periaatteet  Tutkimustoiminnassa noudatetaan tutkimuseettisen neuvottelukunnan linjaamia hyvän tieteellisen käytännön periaatteita.tutkimuseettisen neuvottelukunnan  luotettavan informaation tuottaminen, välittäminen sekä kollegiaalisuus.  Luotettavuus tarkoittaa sitä, että informaatio on perusteltu kriittisesti.  Tutkijat välittävät työnsä tuloksia toisille tutkijoille ja yhteiskunnan muille jäsenille eettisesti kestävän julkaisemisen periaatteita noudattaen [esim. Kovanen ja Saarelma 2002].  Tutkija on myös vastuussa tiedeyhteisölle toiminnastaan.

24 Hyvän hallinnon periaatteita  puolueettomuus,  yhdenvertaisuus,  avoimuus,  päätöksien perusteleminen ja niistä tiedottaminen.  Hallinnon tulee olla avoin kriittiselle arvioinnille ja valmis kehittämään toimintaansa sen perusteella.

25 Toiminta- ja taloussuunnittelu (TTS)  Tiedekuntaneuvosto päättää  keskeinen asiakirja on vuosittainen toiminta- ja taloussuunnitelma.

26 TTS  perustuu sen hetkisen tilanteen ja näkymien arviointiin.  arvioinnissa käytetään toimintaa kuvaavia tilastotietoja (mm. henkilöstön määrä ja rakenne, opiskelijamäärät, suoritetut tutkinnot, julkaisujen määrä, budjetti- ja täydentävä rahoitus jne.)  Sisältää tavoitteet, toiminnan ja arviot käytettävissä olevista ja tarvittavista voimavaroista sekä toiminnasta.  käsitellään tiedekunnan johtoryhmässä ja yt-kuulemisessa  Nelivuotiskausi  tiedekuntaneuvosto hyväksyy kokouksessaan.  Laitokset tekevät vastaavat suunnitelmat oman laitoksensa osalta.

27 Strategisen johtamisen arviointi  toteutetaan tiedekuntaneuvoston (mm. TTS-iltakoulut) ja tiedekunnan johtoryhmän toimesta (mm. strategiapäivät) sekä rehtorin kanssa solmittavan tulossopimuksen teon yhteydessä.  Tiedekunnan toiminnasta raportoidaan vuosittain yhteistyötahoille ja kohderyhmille mm. yliopiston vuosikertomuksessa, tiedekunnan omassa toimintakertomuksessa (ei vuosittain) sekä tiedekunnan ja laitosten internet -sivuilla.

28 Strategisen johtamisen mittarit  Toiminnallisten tavoitteiden saavuttamisen arviointi (julkaisut, tutkinnot, tohtorikoulupaikkojen määrä) Tiedebarometri Budjetti- ja täydentävän rahoituksen volyymi


Lataa ppt "IT-tdk:n toimintamalleja laatukäsikirjasta 2008 Kati Clements 1.10.2008."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google