Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PIETARI – ENSIMMÄINEN HYVÄSSÄ JA PAHASSA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PIETARI – ENSIMMÄINEN HYVÄSSÄ JA PAHASSA"— Esityksen transkriptio:

1 PIETARI – ENSIMMÄINEN HYVÄSSÄ JA PAHASSA
Pekka Harne Launeen kirkossa

2 Pietarin henkilölomake
Nimet: Simon Pietari, myös Keefaaksi kutsuttu: Simon on heprealainen nimeni, Pietari kreikkalainen ja Keefas aramealainen Osoite: kotikaupunki Betsaida (”Kalastuspaikka”) Gennesaretinjärven pohjoisrannalla Sukulaisuussuhteet: isä Johannes (lyhyesti Joona), vaimo, nuorempi veli Andreas Ammatti: kalastaja, myöhemmin apostoli ja alkuseurakunnan johtaja

3 Jatkoa henkilölomakkeelle
Muuta mainittavaa (esim. rajoitukset toiminnalle): kiivastun välillä liian helposti enkä ota aina muita huomioon Erityistaidot ja harrastukset: kalastaminen Lähetystyön vapaaehtoistehtävät: tien valmistaminen Jeesukselle kyliin ja kaupunkeihin Diakoniatyön vapaaehtoistehtävät: osallistuminen leivän ja kalan jakamiseen Olen käytettävissä: aina tarvittaessa, joskus muulloinkin

4 Jatkoa henkilölomakkeelle
Koulutus: alun perin oppimaton mies, myöhemmin kolmivuotinen työn ohessa suoritettu opetuslapseuskoulu ja 40 päivän raamattukoulu Kielitaito: aramea ja kreikka

5 Pietari Mika Waltarin silmin
Kirjassaan Valtakunnan salaisuus Waltari kuvasi opetuslapsi Pietarin seuraavin määrein: iso, parrakas, pyöreäpäinen, vahva, vallanhimoinen, riitelee naisten kanssa, kovin lapsellinen, kiivas muiden neuvojaksi, jyrkkä ja äkkipikainen

6 Pietari Mika Waltarin silmin
Viimeisessä kirjassaan Ihmiskunnan viholliset Waltari kuvasi 25 vuotta vanhempaa apostoli Pietaria seuraavasti: oppimaton kansanmies, joka aramean lisäksi osasi vain muutaman sanan kreikkaa, iso ja vahvatukkainen, hänen leveistä käsistään näki, että hän oli tehnyt aikoinaan ruumiillista työtä, oppimattoman ja kirjoitustaidottoman kalastajan tavoin hän muisti tarkasti Jeesuksen omat sanat ja opetukset

7 Pietari Mika Waltarin silmin
Keefaksen kaulasta riippui (matkalla ristiinnaulittavaksi) tavanmukainen taulu, johon oli kirjoitettu latinaksi ja kreikaksi ”Simon Petrus Kapernaumista, galilealainen valtion ja ihmiskunnan vihollinen” Waltari tunsi Raamattunsa ja täydensi Pietari-kuvan aukot ajanhistorian tuntemisella ja hyvällä päättelykyvyllään.

8 Pietari Helsingin tuomiokirkon pääsisäänkäynnin päällä

9 Rubensin kuva Pietarista

10 Pietarin kutsumus Luuk. 5:1—11
Evankeliumin ensimmäisiksi sanansaattajiksi valittiin oppimattomia kansanmiehiä ja kovan ruumiillisen työn tekijöitä, kuten paimenia ja kalastajia. Ensin: ”Lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket.” Sitten: ”Mene pois minun luotani, Herra! Minä olen syntinen mies.” Lopuksi: ”Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.”

11 Opetuslasten kutsumus
Evankeliumin ensimmäisiksi sanansaattajiksi valittiin oppimattomia kansanmiehiä ja kovan ruumiillisen työn tekijöitä, kuten paimenia ja kalastajia. Ennen opetuslasten valintaa Jeesus tarvitsi yön hiljaisuutta ja rukousta. ”Nämä kaksitoista Jeesus kutsui olemaan kanssaan lähettääkseen heidät saarnaamaan ja valtuuttaakseen heidät karkottamaan saastaisia henkiä.” (Mark. 3:14—15)

12 Pietari opetuslasten luottomiehenä
Evankeliumien opetuslapsiluettelossa Pietari mainitaan aina ensimmäisenä. Keskusteluissa hän käytti usein ensimmäisen puheenvuoron. Myöhemmin hänestä tuli ensimmäisen seurakunnan johtaja, jota pidettiin yhtenä seurakunnan kolmesta pylväästä. (Gal. 2:9)

13 Tapaus Gennesaretinjärvellä
Matt. 14:25—31 Pelon valtaamista opetuslapsista vain Pietari pystyi sanomaan jotain: ”Herra, jos se olet sinä, niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.” Rohkean miehen valtasi kuitenkin epäusko: ”Herra, pelasta minut!” ”Tekstin paradoksi on tässä: silloin kun Pietari epäonnistuu, silloin hän näkee yksin Kristuksen ja onnistuu.” (Kalervo Salo)

14 Pietarin alttari: Jeesus kannattaa Pietaria vedessä

15 Pietari tunnustaa Jeesuksen Messiaaksi
Matt. 16:13—23 Jeesus halusi tietää, mitä ihmiset ja opetuslapset ajattelevat hänestä. Pietari vastasi nopeasti: ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.” Kun Jeesus heti perään puhui kuolemastaan, Pietarilla oli otsaa vetää Jeesus erilleen nuhdeltavaksi: ”Jumala varjelkoon! Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra!”

16 Pietari kirkastusvuorella
Matt. 17:1—8 Pietari keskeytti Mooseksen ja Elian keskustelun Jeesuksen kanssa. Pietarin puhe keskeytettiin, kun pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt. Kuulkaa häntä!”

17 Pietari Jeesuksen kärsimyshistoriassa
Vain Pietari vakuutti, ettei hän luovu koskaan Jeesuksesta. (Matt. 26:33) Juuri Pietaria Jeesus nuhteli valvomattomuudesta Getsemanessa. (Matt. 26:40) Vain Pietari seurasi Mestariaan ylipapin pihaan saakka. (Matt. 26:58) Vain Pietari kielsi tuntevansa Jeesuksen. (Matt. 26:69-75)

18 Kukko Pietarin symbolina: Valvokaa!

19 Jeesuksen lupaus Pietarille
Luuk. 22:31—34 ”Simon, Simon! Saatana on saanut luvan seuloa teitä niin kuin viljaa. Mutta minä olen rukoillut puolestasi, ettei uskosi sammuisi. Ja kun olet palannut takaisin, vahvista veljiäsi.” Milloin Pietari palasi takaisin? Mitä Jeesuksen esirukoukset merkitsevät meille?

20 Pietari ensimmäinen paluu
Tyhjällä haudalla käyneet naiset saivat viestin: ”Menkää nyt sanomaan hänen opetuslapsilleen, myös Pietarille: ´Hän menee teidän edellänne Galileaan. Siellä te näette hänet.´” (Mark. 16:7) Pietari kohtasi Jeesuksen Tiberiaanjärvellä: ”Se on Herra!” (Joh. 21:7) Jeesus antoi Pietarille tehtäväksi ruokkia ja kaita lampaita. (Joh. 21:15—19)

21 Pietarin toinen paluu Jeesuksen taivaaseenastuminen jälkeen: ”Eräänä päivänä, kun opetuslapsia oli koolla noin satakaksikymmentä, Pietari nousi puhumaan.” (Ap. t. 1:15) Sittenkin Pietari! Helluntaina ”Pietari astui esiin, ja muut yksitoista hänen kanssaan”. (Ap. t. 2:14) Seurakunnan johtajana Pietari hallitsee Apostolien tekoja ensimmäistä puoliskoa eli lukuja 1—15. Luvut kattavat lähes kahdenkymmenen vuoden jakson.


Lataa ppt "PIETARI – ENSIMMÄINEN HYVÄSSÄ JA PAHASSA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google