Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tervetuloa matkaamaan

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tervetuloa matkaamaan"— Esityksen transkriptio:

1 Tervetuloa matkaamaan
innovaatio-opintojen polulle !

2 Mitä innovaatio-opinnot ovat Metropoliassa?

3 https://wiki. metropolia

4 Alkutenttimateriaali
Silfverberg  Paul. Ideasta projektiksi Projektivetäjän käsikirja. Työministeriö. Verkkojulkaisu osoitteessa: .pdf Innostu ja innovoi -työkirjasta: Tenttimateriaali Hyton innovaatioprojektiopintojen tenttiin docx.docx

5 Osaaminen verkostoissa (Oivallus-hanke)
Vastauksia on etsitty seuraaviin kysymyksiin: Millaisia osaamisia verkostoissa tehtävä työ edellyttää? Millaisia ovat tulevaisuuden osaajat? Miten osaamista synnytetään ja kehitetään? Minkälainen koulutus valmentaisi parhaiten työskentelemään 2020-luvun yrityksissä?

6 Miten asiat olivat ja ovat yhä ? (Oivallus-hanke)
Koulutusjärjestelmän yhtenä tavoitteena on ollut valmistaa ihmisiä teollisen yhteis­kunnan palvelukseen eli töihin, joissa täsmällisesti määritellyt tehtävät oli jaettu etukäteen. Teollisen yhteiskunnan työntekijät työskentelivät pitkälti erillään toisistaan ja yhden taidon oppiminen riitti pitkäksi aikaa.

7 Tieto- ja kokeiluyhteiskunta? (Oivallus-hanke)
Teollisuusyhteiskunnasta on siirrytty kohti tietoyhteiskuntaa tai kokeiluyhteis­kuntaa. Keskeiseksi on noussut se, osataanko työskennellä uudella tavalla ja siten saada aikaan uudistettuja tai uusia ratkaisuja. Tarkat ohjeet korvautuvat suuntaviivoilla ja tavoitteiden abstraktiotaso kasvaa. Työn sisällöt ja säännöt määritellään usein itse tai yhdessä muiden kanssa.

8 Luovuus esille yhdessä tekemällä (Oivallus-hanke)
Tulevaisuuskuvaan vastataan nostamalla luovuuden edistäminen kaiken koulutuksen läpileikkaavaksi teemaksi. Luovuus tarkoittaa mahdollisuusajattelua ja vaihtoehtoisiin toimintatapoihin tarttumista. Luovuutta edistävä koulutus lähenee menetelmiltään työelämää: koulutus kannustaa kokeilemaan virheitä pelkäämättä ja tekemään yhdessä. Siksi koulutuksessa pitäisi tästä eteenpäin panostaa taitoihin tietojen rinnalla ja yhdessä tekemiseen yksilösuorittamisen sijaan.

9 Oppimista tapahtuu kaikkialla (Oivallus-hanke)
Oppimismenetelmien vaihteleminen valmentaa vaihtelevien työtapojen tehtäviin. Sirpaleisista oppisisällöistä siirrytään kohti ilmiöitä ja ongelmia, mikä edesauttaa monimutkaisessa toimintaympäristössä luovimista. Koulujen avatessa oviaan yhä rohkeammin ympärilleen oppimista tapahtuu kaikkialla. Rakenteet korjataan tukemaan yhteisöllistä opettajuutta, joka viime kädessä mahdollistaa luovuutta edistävän oppimiskulttuurin toteutumisen. Oppimisen arviointi on keskeinen väline muutosten toteutumiseksi.

10 Sitä opitaan, mitä arvioidaan!!! (Oivallus-hanke)
Virheen tekemisestä syntyvä oivallus on kuitenkin yksi suurimmista oppimiskokemuksen vahvistajista. Työelämän näkökulmasta arvioinnin pitäisi kohdistua entistä enemmän tiedon soveltamisen ja jalostamisen kykyihin. ”Kysy kaverilta” -menetelmän pitäisi olla oppimisen keskeinen elementti. Yhdessä tehtävien ongelmalähtöisten projektien arvostelussa keskeistä ei niinkään ole lopputulos vaan se, kuinka ryhmä on toiminut yhteen.

11 työelämässä vaaditaan?
”Monella opiskelijalla on edelleen ns. keittokirjaorientaatio: he vaativat suoraan käytäntöön sovellettavaa pintapuolista faktatietoa. Tällaisia ihmisiä on vaikea saada eri alojen osaajista koostuvaan moniselitteiseen työhön”. Haastateltu kasvatustieteilijä Millaista osaamista tulevaisuudessa työelämässä vaaditaan? Lähde:

12 Työnteon tapa tulevaisuudessa?
Oivallus-hankkeessa on hahmotettu tulevaisuuden työtä metaforalla jazz-improvisaatiosta: tulevaisuuden työssä ja jazzissa on samoja piirteitä. Wikipedia kertoo jazzista näin: … It is music that includes qualities such as “swinging”, improvising, group interaction, developing an “individual voice” and being “open” to different musical possibilities. (en.wikipedia.org/wiki/Jazz)

13 “swinging”, improvising…
Työtehtävät eivät ole tarkasti määriteltyjä. Lopputulokseen voi päästä monella eri tavalla. Yksilöllisen ”äänen” – osaamisen – kehittäminen on elintärkeää, mutta osaaminen rakentuu suhteessa muihin ja sitä käytetään osana kokonaisuutta. Yhä harvempia töitä tehdään yksin. Keskinäinen kommunikaatio on avainasia. Moniosaajuus on tiimin osaamisten yhdistelmä.

14 Nuotitta osaamista, luottaen
Työtehtävät eivät ole tarkasti määriteltyjä. Päämäärä tiedetään, mutta tavoitteeseen pääsemiseksi ei ole tarkkoja nuotteja. Nuotittomasti eteneminen ei tarkoita oman onnen nojaan jättämistä. Tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista, luottamusta ja muiden sparrausta. Lopputulokseen voi päästä monella eri tavalla. Siksi improvisointi, luovuus ja luoviminen ovat jokapäiväisiä työvälineitä ja menestyksen eväitä. Näiden taitojen käyttäminen on miltei mahdotonta ilman vahvaa perusteiden ja teorian osaamista.

15 …group interaction, developing an “individual voice” and being “open” to different musical possibilities Yhä harvempia töitä tehdään yksin. Työelämä perustuu tiimeihin, jotka työskentelevät yhdessä ratkoakseen ongelman tai luodakseen uutta. Hyvä tiimi ei synny itsestään. Hyvässä tiimissä työskentelytapoja on mietitty, niistä on sovittu ja niitä on harjoiteltu. Jazz-bändinkin sopii tietyistä asioista, kuten sävellajista, ennen kuin se pystyy soittamaan yhdessä. Keskinäinen kommunikaatio on avainasia sekä organisaatioissa että jazz- yhtyeissä. Moniosaajuus on tiimin osaamisten yhdistelmä. Johtajan rooli voi vaihdella tilanteen, projektin tai erityisosaamisen mukaan, kuten jazzissa, jossa vetovastuu vaihtuu tyypillisesti jopa lennossa.

16 After all… Halu ja kyky tehdä töitä uudella tavalla on perusta, jonka päälle muut osaamiset ja niiden yhdistelmät rakentuvat.

17 Mikä innovaatio oikein on?
Innovaatio on yleensä määriteltävä joka kerta erikseen sitä käytettäessä. Vaikka puhekielessä innovaatio voidaan käsittää pelkkänä keksintönä tai laajimmillaan valmiina tuotteena, teknisenä ”gizmona”, ei sitä ole syytä pitää sellaisena tieteellisessä yhteydessä. Lähde: Siltala Reijo. Innovaatiot, luovuus ja innovatiivisuus. Teoksessa; Taatila Vesa. Innovaatioiden lähteillä. Laurea ammattikorkeakoulu, julkaisusarja A s Verkkojulkaisu osoitteessa:

18 Yleisesti hyväksyttyä yksiselitteistä määritelmää innovaatiolle ei ole olemassa.
Kielitieteellisessä mielessä innovaatio-sana (innovatus) perustuu latinan kieleen ja tarkoittaa uusimista uudistamista Innovaatio käsitteenä: Uutuus, joka on toteutettu sellaisella tavalla käytännön toiminnassa , että siitä on ollut hyötyä. Lähde: Siltala Reijo. Innovaatiot, luovuus ja innovatiivisuus. Teoksessa; Taatila Vesa. Innovaatioiden lähteillä.

19 Prosessi ideasta innovaatioksi (ks. esim
Prosessi ideasta innovaatioksi (ks. esim. Ståhle, Sotarauta & Pöyhönen 2004; Trott 2005). Lähde: Siltala Reijo. Innovaatiot, luovuus ja innovatiivisuus. Teoksessa; Taatila Vesa. Innovaatioiden lähteillä.

20 Innovaation luokittelu
Funktionaaliset innovaatiot ovat aiemman pohjalta paranneltuja ja muokattuja versioita, jotka eivät vaadi olennaisia muutoksia tuottajalta ja käyttäjiltä. Strategiset (radikaalit) innovaatiot tuovat mukanaan uusia, poikkeavia tapoja toimia ja myös tuottajan ja käyttäjien asenteiden muuttumista. Tällainen yksinkertaisen pelkistetty jaottelu sopii parhaiten tuoteinnovaatioihin. Lähde: Siltala Reijo. Innovaatiot, luovuus ja innovatiivisuus. Teoksessa; Taatila Vesa. Innovaatioiden lähteillä.

21 Innovaation luokittelu uutuusasteen perusteella
Grupp & Maital (2001) sekä Apilo & Taskinen (2006) luokittelevat innovaatiot uutuusasteen perusteella kolmeen eri luokkaan Lähde: Siltala Reijo. Innovaatiot, luovuus ja innovatiivisuus. Teoksessa; Taatila Vesa. Innovaatioiden lähteillä. 1. Standardit innovaatiot olemassa olevaan lisätään jokin uusi ominaisuus. 2. Inkrementaaliset innovaatiot ovat uusia kehitysversiota jo olemassa olevasta tuotteesta tai palvelusta: etsitään parannusta olemassa oleviin tarpeisiin tai ongelmiin (esim. organisaation oppiminen). 3. Radikaalit innovaatiot selkeästi uusia tuotteita tai palveluita, jotka yrityksessä vaikuttavat perustavanlaatuisesti yrityksen liikeideaan. Metropolia Ammattikorkeakoulu/Innovaatioprojekti opinnot/Mirka Toivola

22 UUSI (TUOTE TAI PALVELU)
OLEMASSA OLEVAAN UUSI OMINAISUUS JO OLEMASSA OLEVAAN ETSITÄÄN PARANNUSTA (UUSI KEHITYSVERSIO) Innovaatioiden luokittelu uutuusasteen perusteella (Apilo & Taskinen 2006; Grupp & Maital 2001)

23 UUTUUSASTEEN VAIKUTUS
Pohdi kuntoutuksen kannalta millaisia ko. innovaatiot voisivat olla? 1. Standardit innovaatiot 2. Inkrementaaliset innovaatiot 3. Radikaalit innovaatiot

24 Suomi innovoi Astiankuivauskaappi, neuvola ja Afrikan tähti ovat suomalaisia innovaatioita. Kerätkää mieleen tulevia suomalaisia innovaatioita 3 henkilön ryhmässä paperille – keskustellaan löydöksistä. Lähde: 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta. Toimittanut Ilkka Taipale. Itämerikeskussäätiö ja Kustannus Oy Kunnia 2006. Metropolia Ammattikorkeakoulu/Innovaatioprojekti opinnot/Mirka Toivola

25 Anne TP. Innovaatio,

26 Anne TP. Innovaatio,

27 Anne TP. Innovaatio,

28 Innovaatio-opinnot, Anne TP

29 Innovaatio-opinnot, Anne TP

30 Innovatiivisia palvelupaketteja
Terveydenhuollon alalta on kenties kansainvälisesti kuuluisin suomalainen palveluinnovaatio, arkkiatri Arvo Ylpön kehittämä neuvolajärjestelmä. Suomalaista vientiä edistävä Finpro on aloittanut hoivapalveluiden vientiponnistukset. Finprolla on Sunny Senior -niminen hanke, jolla raivataan suomalaisille terveydenhoito- ja hyvinvointipalveluille vientimarkkinoita Espanjan Aurinkorannikolle: teleterveydenhuollon palveluita, sähköisen asioinnin konsepteja ja järjestelmiä, turvajärjestelmiä, henkilön jäljityksen ja biosignaalien sovelluksia ja niin edelleen. . Innovaatio-opinnot, Anne TP

31 5 innovaatiotyyppiä MIT:n ja Harvard Business Schoolin professoreiden tutkimusten pohjalta innovaatiot viiteen tyyppiin: Lähde: Siltala Reijo. Innovaatiot, luovuus ja innovatiivisuus. Teoksessa; Taatila Vesa. Innovaatioiden lähteillä. Tuote-/ palveluinnovaatio Teknologinen innovaatio Bisnesinnovaatio Design-innovaatio Kulttuurinen innovaatio

32 5 innovaatiotyyppiä Palveluinnovaatioiden Teknologinen innovaatio
merkitys kasvaa. Teknologinen innovaatio viittaa paitsi kykyyn luoda uusia teknologioita, myös kykyyn soveltaa muiden kehittämää teknologiaa. Bisnesinnovaatiot tarkoittavat liiketoimintamallien ja brändien luomista sekä markkinointiosaamista. Design-innovaatio viittaa luovaan ja käytettävään muotoiluun taloudessa, jossa myydään enenevästi kokemuksia. Kulttuurinen innovaatio tarkoittaa organisaatio- ja työkulttuurin uudistamista, on kaiken muun innovoinnin lähtökohta.

33 Vuorovaikutus innovoinnissa
Mahdollistaa – ehkäisee?!

34 ”Kerro minulle ja unohdan, näytä minulle ja muistan, tee kanssani ja
ymmärrän.” Kiinalainen sananlasku


Lataa ppt "Tervetuloa matkaamaan"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google