Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TYÖTTÖMYYSTURVA 2014.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TYÖTTÖMYYSTURVA 2014."— Esityksen transkriptio:

1 TYÖTTÖMYYSTURVA 2014

2 Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha
Edellytykset Hakeminen Päivärahan suuruus Korotettu päiväraha Lomakorvaukset, lomallelähtöraha Vakiintunut tulo Koulutusmahdollisuudet Työllistämisvelvoite

3 Ansiopäivärahan edellytykset
Voit saada ansiopäivärahaa työttömyyskassasta, jos: Olet kokonaan tai osittain työtön. Olet työttömyyskassan jäsen. Haet kokoaikatyötä ja olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Olet täyttänyt työssäoloehdon kassan jäsenyysaikana. Olet iältäsi vuotias (alle 25 v. ilman koulutusta oleva erityisehdoin).

4 Ilmoittautuminen TE-toimistoon
Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon heti kun työttömyyden alkamispäivä on tiedossa, kuitenkin viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä - työttömyyspäivärahaa ei voida hakea ilmoittautumista edeltävältä ajalta. TE-toimisto antaa työttömyyskassalle sitovan lausunnon siitä, täyttyvätkö laissa ansiopäivärahan maksamiselle määritellyt työvoimapoliittiset edellytykset kohdallasi.

5 Jäsenyys- ja työssäoloehto
Jäsenyys- ja työssöoloehto 26 viikkoa. Työssäoloehdon tarkastelujakso 28 kk. Tarkastelujaksoa pidentävät hyväksyttävät syyt, kuten työllistymistä edistävät palvelut, sairaus, asevelvollisuus, vuorotteluvapaa ja alle 3-vuotiaan lapsen hoito. Pidennysaika enintään seitsemän vuotta.

6 Omavastuuaika Omavastuuaika 5 päivää (ma-pe), ja sen pitää täyttyä 8 peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Uutta omavastuuaikaa ei aseteta vuoden sisään edellisen enimmäisajan alkamisesta, jos tänä aikana päivärahaa on maksettu vähintään yhdeltä päivältä. Työsuhteen päättymiseen liittyvä taloudellinen etuus jaksotetaan päiväpalkan perusteella. Jaksotusajalta ei makseta päivärahaa. Omavastuuaika alkaa kulua vasta mahdollisen jaksotusajan jälkeen.

7 Työttömyyspäivärahan hakeminen
Ilmoittaudu työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Päivärahaa haetaan aina jälkikäteen, vähintään neljän viikon jaksoissa tai kalenterikuukausittain. Kassalle ilmoitettava myös jaksot, jolta ei haeta päivärahaa (työssäolo, sairausajat yms.)

8 Työttömyyspäivärahan hakeminen
Aina tarvittavat liitteet: Palkkatodistus (alkuperäinen tai sähköisesti lähetetty) työttömyyttä edeltäneeltä vähintään 26 työssäoloviikolta, jossa ennakonpidätyksen alainen tulo lomarahat ja - korvaukset eriteltyinä. Työnantajan mahdollisesti maksamat irtisanomiseen liittyvät taloudelliset etuudet ja palkattomat poissaolot syineen tulee myös näkyä. Työnantajan yhteystiedot on löydyttävä palkkatodistuksesta. Irtisanomisilmoitus (kopio), josta ilmenee irtisanomisperusteet, tai lomautusilmoitus (kopio). Työtodistus (kopio), jos irtisanottu. Määräaikaisissa sopimuksissa työsopimus (kopio).

9 Työttömyyspäivärahan hakeminen
Henkilökohtaisen tilanteen mukaan tarvittavat liitteet: Kopio etuuspäätöksistä (eläkkeet, sairaus-, äitiys-, isyys- tai vanhempainpäiväraha, kotihoidontuki). Myös puolison kotihoidontuki ilmoitettava – liitteeksi lomake ”Selvitys lasten kotihoidon tuesta” osoitteesta Selvitys, jos sivutuloja yritystoiminnasta (esim. maa- ja metsätalous). TE-toimiston lausunto, verotuspäätös viimeisestä vahvistetusta verotuksesta. Itse jäsenmaksun maksaneilta kopiot viimeisimmistä jäsenmaksuista. Tieto samassa taloudessa asuvista avio- tai avopuolison lapsista.

10 Työttömyyspäivärahan hakeminen
Lähetä allekirjoitettu hakemus liitteineen työttömyyskassaan. Ensi- ja jatkohakemuksen voi tehdä myös sähköisesti. Päivärahahakemuksen tulee olla työttömyyskassassa kolmen kuukauden kuluessa siitä ajankohdasta, josta lukien päivärahaa haetaan. Ensimmäisen maksuilmoituksen yhteydessä saat työttömyyskassalta päätöksen päivärahan suuruudesta. Jatkohakemus täytetään vähintään neljän viikon jaksoissa tai kalenterikuukausittain.

11 Sähköinen asiointipalvelu
Paperiliiton nettisivujen valikosta -> eAsiontipalvelu. Palvelu vaati verkkopankkitunnukset. Palvelun kautta voit: Katsella ja muuttaa henkilö- ja jäsenrekisteritietoja. Tehdä päivärahahakemuksen tai jatkohakemuksen. Lähettää liitteitä hakemukseen (hakemus lähetettävä ensin). Seurata päivärahojen maksatustilannetta. Nähdä arkistoidut sähköisesti lähetetyt jatkohakemukset, annetut päätökset ja maksuilmoitukset.

12 Päivärahan suuruus Lasketaan 26 työssäoloehdon täyttävän kalenteriviikon vakiintuneista työtuloista (yksi tai useampi työ). Tuloista vähennetään lomallelähtörahat ja lomakorvaukset (ei siis varsinaista lomapalkkaa) sekä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja vastaavat 4,13 %. Päiväraha muodostuu perusosasta (32,66 euroa) sekä palkan mukaan määräytyvästä ansio-osasta tai korotetusta ansio- osasta. Lisäksi mahdollinen lapsikorotus.

13 Päivärahan tasot 1.1.2014 Peruspäiväraha 32,66 € Lapsikorotukset
Yhdestä lapsesta 5,27 €/pv Kahdesta lapsesta 7,74 €/pv Kolmesta tai useammasta lapsesta 9,98 €/pv Tyel-vähennys 4,13 %

14 Ansio-osan määrä Ansiopäiväraha muodostuu perusosasta (32,66 €) ja ansio- osasta, joka on 45 % laskennallisen päiväpalkan ja perusosan erotuksesta. Kuukausipalkan ylittäessä 3429,30 € ansio-osa on 20 % ylimenevältä osalta. Korotetussa ansio-osassa korvausosuudet ovat 65 % ja 37,5 %. Lisäksi mahdollinen lapsikorotus. Esimerkkejä: palkka päiväraha korotettu päiväraha 2500 €/kk 68,13 €/pv 83,89 €/pv 3000 €/kk 78,16 €/pv 98,38 €/pv 3500 €/kk 88,19 €/pv 112,87 €/pv

15 Päivärahan maksamisen kesto
Kolmen vuoden historiaedellytys täyttyy kyllä ei Hakija on ilman pätevää syytä kieltäytynyt työllistämistä edistävistä palveluista tai keskeyttänyt palvelun 250 ensimmäisen työttömyyspäivärahapäivän aikana Hakijalle on maksettu 250 ensimmäisen työttömyysrahapäivän aikana työllistymistä edistävän palvelun ajalta korotusosaa tai korotettua ansio-osaa yhteensä vähintään 40 päivältä Ansio-osan enimmäisaika (päivää) 500 400 300 Päivärahan maksamisen enimmäisaika (päivää)

16 Korotettu ansio-osa 90 päivää
Työttömyyspäiväraha maksetaan korotettuna 90 päivän ajalta, jos: Hakija on ollut työttömyyskassan jäsenenä viisi vuotta ja ilmoittautunut työnhakijaksi TE- toimistoon 60 päivän kuluessa työsuhteen päättymisestä. Hakija on ollut työeläkkeeseen oikeuttavassa työssä vähintään 20 vuotta. Aikaan voi sisältyä esim. äitiys- ja vanhempainvapaakaudet, hoitovapaa-aika ja työkyvyttömyyseläke, enintään 5 vuotta. Jos määrätty karenssi, ei makseta.

17 Korotettu ansio-osa 100 päivää (Huom
Korotettu ansio-osa 100 päivää (Huom! Vain jos työsuhde päättynyt ennen ) Työttömyyspäiväraha voidaan maksaa korotettuna 100 päivältä, jos: Toistaiseksi voimassa ollut työsuhde päättyy työnantajan irtisanomiseen taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Hakija on ollut työttömyyskassan jäsenenä viisi vuotta. Hakija on ollut työeläkkeeseen oikeuttavassa työssä vähintään 20 vuotta. Aikaan voi sisältyä esim. äitiys- ja vanhempainvapaakaudet, hoitovapaa-aika ja työkyvyttömyyseläke, enintään 5 vuotta. Ei vaadi TE-toimiston lausuntoa, työttömyyskassa tekee päätöksen.

18 Korotettu ansio-osa 200 päivää
Työttömyyspäiväraha voidaan maksaa korotettuna 200 päivän ajalta, jos: Henkilö osallistuu työllistymistä edistäviin palveluihin. Sovittujen palveluiden väli on enintään 7 vrk. Korotettu ansio-osa maksetaan myös palveluiden väliseltä ajalta. Työttömyyskassa maksaa TE- toimiston lausunnon perusteella.

19 Korotettu ansiopäiväraha
Päivärahojen määrät Palkka €/kk -4,13 % Päivä- palkka Ansio- päiväraha €/päivä Korotettu ansiopäiväraha Vuorottelu- korvaus 70 % korvaus 80 % 2 500 2 396,75 111,48 68,13 83,89 47,69 54,50 3 000 2 876,10 133,77 78,16 98,38 54,71 62,53 3 500 3 355,45 156,07 88,19 112,87 61,73 70,55 4 000 3 834,80 178,36 93,51 122,18 65,46 74,81 4 500 4 314,15 200,66 97,97 130,54 68,58 78,38

20 Lomakorvaukset ja lomallelähtöraha
Lomakorvausta tai lomallelähtörahaa ei jaksoteta. (eivät siirrä päivärahojen maksatuksen alkamisajankohtaa myöhemmäksi) Lomakorvausta tai lomallelähtörahaa ei oteta huomioon päivärahan määrittelyssä. (eivät vaikuta päivärahan suuruuteen)

21 Työttömyyspäivärahan uudelleen määrittely
Kun 26 työssäoloviikkoa täyttyy, alkaa uusi 500 päivän enimmäisajan laskeminen Päiväraha määritetään uudelleen vain jos yli vuosi edellisestä enimmäisajan alkamisesta. Palkanmääritykseen huomioidaan kaikki viikot, joilla työskennelty vähintään 18 tuntia. Uusi ansiopäiväraha vähintään 80 % aikaisemmin määritetystä jos enimmäisaika ei ole täyttynyt.

22 Vakiintunutta tuloa ovat mm.:
Peruspalkka, vuosiloma- ja irtisanomisajan palkka Palkkaan rinnastettavat palkkiot Varallaolo- ja päivystyskorvaukset Provisiot, vuorotyölisät Luontaisedut, ravintoetu Ylityöpalkat Sairausajan palkka Luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun palkkiot Myös useammasta samanaikaisesta työsuhteesta saatu työtulo!

23 Vakiintunutta tuloa eivät ole mm.:
Lomallelähtöraha ja lomakorvaus Rahalahjat (palvelusvuosimuistamiset) Verottomat kustannusten korvaukset (päivärahat) Stipendit ym. Irtisanomiseen liittyvät korvaukset Aloitepalkkio

24 Soviteltu päiväraha Päiväraha maksetaan soviteltuna jos kyseessä osa-aikatyö, lomautuksen vuoksi lyhennetty työpäivä, enintään kaksi viikkoa kestävä kokoaikatyö tai tuloja yritystoiminnasta. Ansiopäivärahasta vähennetään puolet ansaitusta työtulosta. Työaika saa olla korkeintaan 80 % alan kokoaikatyöstä. Soviteltu päiväraha ja työstä saatu palkka voivat yhteensä olla enintään 100 % päivärahan perusteena olevasta palkasta. Jos kokoaikatyö kestää yli kaksi viikkoa, ”hypätään” päivät yli. Suojaosa 300 euroa kuukauden sovittelujakson aikana sekä käytettäessä laskennallista tuloa ja 279 euroa jos sovittelujaksona neljä kalenteriviikkoa.

25 Lyhennettyä työviikkoa tekevät
Lomautuksen takia lyhennetty työviikko. Maksetaan täyttä päivärahaa, jos työtä tehdään enintään 80 % kokonaistyöajasta (ei soviteltua). Koskee vain lomautettuja, ei muita vajaata työviikkoa tekeviä.

26 Työllistymistä edistävät palvelut
työnhakuvalmennus uravalmennus kokeilu työvoimakoulutus työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu kotoutumisen edistämisestä annetun lain §:ssä tarkoitettu omaehtoinen opiskelu kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa tarkoitettu kuntouttava työtoiminta

27 Työllistymistä edistävät palvelut
Samansuuruinen korvaus TE-toimiston ja omaehtoisen koulutuksen ajalta Ei enää työhistoriavaatimusta Maksettava tuki lasketaan mukaan päivärahapäivien enimmäisaikaan Koulutuksen ajalta maksetaan päivärahaa ja kulukorvausta Omaehtoisen koulutuksen ikäraja 25 vuotta TE-toimisto arvioi omaehtoisen koulutuksen tarpeen

28 Lisäpäiväoikeus Ikääntyvä työtön työnhakija, joka on täyttänyt työssäoloehdon, voi saada päivärahakauteensa lisäpäiviä (ns. ”eläkeputki”). syntyneet: henkilö täyttää 59 vuotta ennen 500 päivän täyttymistä syntyneet: henkilö täyttää 60 vuotta ennen 500 päivän täyttymistä 1957 ja sen jälkeen syntyneet: henkilö täyttää 61 vuotta ennen 500 päivän täyttymistä Lisäksi viiden vuoden työssäoloehto viimeisen 20 vuoden aikana.

29 Lisäpäiväoikeus Lisäpäivärahaa ei tarvitse erikseen hakea, riittää kun lähettää hakemukset työttömyyskassalle. Lisäpäivärahaa voidaan maksaa sen kuukauden loppuun, jona henkilö täyttää 65 vuotta. Työttömyyskassan maksamasta päivärahasta karttuu vuodessa 1,5 % eläkettä 63 vuoden ikään saakka. Huom! Lisäpäivillä olevilla oikeus vanhuuseläkkeeseen 62-vuotiaana ilman varhennusvähennystä! - päiväraha säilyy saman suuruisena lisäpäivien ajan

30 Työllistämisvelvoite
Koskee vuonna 1950 tai sen jälkeen syntyneitä. Turvataan mahdollisuus kuntoutukseen ja koulutukseen. Saamisen ehtona on, että hakijan oikeus työttömyyspäivärahaan päättyy hänen täytettyään 57 vuotta, mutta ennen kuin täyttää 60 vuotta.

31 Työllistämisvelvoite
Koulutuksen aikana oikeus työttömyyspäivärahaan ja kulukorvaukseen. Mikäli henkilöä ei voida työllistää, eikä järjestää soveltuvaa koulutusta tai kuntoutusta on kotikunnan järjestettävä työvoimaviranomaisen osoituksesta työntekomahdollisuus kahdeksan kuukauden ajaksi (työllistämisvelvoite). Kunnan järjestettävä niin , että työnteko voidaan aloittaa työttömyyspäivärahan enimmäisajan täyttyessä.

32 Tietoa työttömyysturvasta
Näistä osoitteista löydät lisää tietoa työttömyys- ja eläketurvasta: Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö Paperiliitto ry Paperityöväen Työttömyyskassa Eläketurvakeskus

33 Paperityöväen työttömyyskassa
PL HELSINKI PÄIVYSTYSNUMERO (ma-pe klo ) Paperiliiton vaihde: Työttömyyskassan fax: (09) Sähköposti:


Lataa ppt "TYÖTTÖMYYSTURVA 2014."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google