Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sosiaalinen Media & Blogien käyttö opetuksessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sosiaalinen Media & Blogien käyttö opetuksessa"— Esityksen transkriptio:

1 Sosiaalinen Media & Blogien käyttö opetuksessa
Anne Korhonen & Sanna Pokka

2 Sosiaalinen Media Sosiaalinen media viittaa tietoverkossa toimivaan yhteisöllisesti tuotettuun tai ainakin jaettuun mediasisältöön. Näissä käyttäjät jakavat keskenään mielipiteitä, näkemyksiä, kokemuksia ja näkökulmia. Nämä ovat yleisesti Web 2.0-nimikkeen alle kerättyjä palveluja kuten esimerkiksi wikit, keskustelupalstat, podcastit ja blogit. Kynnys julkaista tällaisissa medioissa on matala, osallistumisesta ei saa palkkaa, julkaistu sisältö leviää välittömästi ja sisältöjä ei yleensä valvo kukaan ulkopuolinen etukäteen. Sosiaaliselle medialle on myös tyypillistä, että se toimii yleensä vapaasti hyödynnettävillä alustoilla, joiden ylläpitäjät eivät ohjaa julkaisutoimintaa perinteisen median tavoin.

3 Esimerkkejä sosiaalisen median palveluista
Ulkomaisia del.icio.us -- kirjamerkkien jakoon tarkoitettu alusta Digg -- uutisten jakoon tarkoitettu alusta Facebook -- sosiaalisten verkostojen ylläpitoon suunnattu ajanvietesivusto Flickr -- alusta kuvien säilyttämiseen ja jakamiseen muiden kanssa indymedia -- globaali riippumattomien toimittajien ja vaihtoehtoisen median verkosto MySpace -- sosiaalisten verkostojen ylläpitoon suunnattu ajanvietesivusto Reddit -- uutisten jakoon tarkoitettu alusta Second Life -- virtuaalimaailma Webjay -- soittolistojen jakamisen alusta WordPress -- blogisovellus Wikipedia -- avoin tietosanakirja YouTube -- videoiden jakelualusta Kotimaisia 24päivää -- joulukalenteripalvelu, jossa kuka tahansa voi luoda ja jakaa oman kalenterinsa City.fi -- verkkoyhteisö nuorille aikuisille IRC-galleria -- nuorisoyhteisö Nick.fi -- palvelu, joka yhdistää eri palveluissa olevat käyttäjätunnukset Oma Kaupunki Helsingin Sanomien kaupunkiopas koostuu käyttäjien "mestoista" Palana pelissä -- aikuisten sosiaalista hyvinvointia tukeva kansalaisviestin Suomi24 -- verkkoyhteisö -- virtuaalinen yhteisö kaikille muodista, tyylistä ja vaatteista kiinnostuneille.

4 Blogit ja niiden käyttö opetuksessa
Yleisimmät blogialustat Blogger LiveJournal WordPress Blogit ovat päiväkirjatyyppisiä, aikajärjestyksessä julkaistuja tekstejä, jotka kertovat kirjoittajan henkilökohtaisesta kokemuksesta tai mielipiteestä. Blogin kirjoittaminen antaa mahdollisuuden tuoda esille mielipiteitä ja ajatuksia. Haasteena blogien käytölle opetuksessa on se, että niiden arvioiminen on hankalaa julkinen kirjoittaminen voi olla kynnys osalle oppijoita toisten tuotosten kopioiminen helppoa rajallinen aika laitettavan tiedon kontrollointi hankalaa Blogit ovat vuorovaikutteisia; pitäisi oppijat kommentoimaan toisten tuotoksia, tämä usein nihkeää. Blogien soveltamiselle opetuksessa ei ole yhtä valmista mallia, vaan jokaiselle kurssille käytännöt pitää sopia erikseen.

5 Millaiseen opetukseen blogit soveltuvat
Kurssin julkisuus ja kurssin ulkopuolisen palautteen saaminen on toivottavaa - tai ei ainakaan haitallista. Kurssilla voidaan edellyttää opiskelijoilta melko itsenäistä työskentelyä suhteellisen väljästi asetetuissa rajoissa ja opiskelijat ovat riittävän osaavia ja motivoituneita ottamaan aktiivisen roolin kurssin toiminnassa. Vapaamuotoinen keskustelu ja vuorovaikutus on toivottavaa tai välttämätöntä kurssin tavoitteiden kannalta. Kurssi edellyttää yhteistyötä, mutta osallistujat voivat itse määritellä ryhmänsä ja sen sisäisen työnjaon.

6 Miksi opiskelijan kannattaa pitää blogia?
Tärkeät asiat ovat tallessa blogissa, ja niitä voi sieltä halutessaan hakea. Blogissa on mahdollisuus kommentoida toisten tuotoksia ja vastaavasti saada palautetta ja uusia näkökulmia muilta. Myös opettajan on helppo käydä antamassa palautetta. Blogissa on hyvä säilyttää kaikki materiaalit, blogiin pääsee käsiksi miltä tahansa koneelta, ja ne ovat yhtä turvallisesti tallessa kuin oman koneen kovalevyllä, koska palveluntaroajat ottavat säännöllisesti varmuuskopioita. Kaikkia tekstejä ei edes tarvitse julkaista, vaan ne voi tallentaa blogiin draftina, tällöin ne ovat kuitenkin itselle tallessa. Blogiin kirjoittaminen auttaa selkeyttämään omia ajatuksia, kun purkaa muistiinpanojaan kokonaiseksi tekstiksi, huomaa helposti puutteet omassa ajatusmaailmassaan.

7 Tekninen käytettävyys
Saavutettavuus Blogien käyttöönottaminen on helppoa, samalla tunnuksella voi tehdä useita eri aihealueisiin liittyviä blogeja. Blogien luominen on ilmaista, joten sekin varmasti helpottaa niiden käyttöönottamisen opetuksen tukemiseksi. Blogi toimii eri nettiselaimilla ja se on saavutettavissa siellä missä on Internet yhteydetkin. Opittavuus ja muistettavuus Blogin käyttäminen on helppoa ja yksinkertaista. Ei tarvitse navigoida kun pari painallusta niin pääsee muokkaus-tilaan ja yhdellä napinpainalluksella takaisin ”read-moodiin”. Myös sellainen henkilö, jolle perinteisten webbi-sivujen tekeminen on ollut vaikeaa, pystyy nopeasti omaksumaan blogin käytön ja luomaan sillä sivuja. Ohjeet Ohjeet ovat mielestämme selkeät, ja helposti ymmärrettävissä. Graafinen ulkoasu Graafista ulkoasua voidaan muokata omien mieltymyksien mukaan. Voi valita oman taustakuvan, fontin, värityksen ja myös voi määritellä miten eri toiminnot sijoittuvat blogiin. Luotettavuus Opetuksessa blogit ovat varmaankin enemmän siinä käytössä, että sinne laitetaan omaa pohdintaa aiheesta kuin aiheesta. Eli se on enemmänkin oman oppimisen päiväkirja, eikä mikään tietosanakirja. Omien kokemustemme mukaan blogit ovat olleet myös varmoja käyttää. Ei ole vielä tullut tilannetta, että serveri olisi ollut alhaalla ja blogia ei olisi päässyt käyttämään. Johdonmukaisuus Blogit ovat hyvin johdonmukaisia käyttää, helppoja ja joustavia. Käytön tehokkuus Näitä voi varmasti käyttää tehokkaasti, ehkäpä vaarana on blogien määrällinen kasvu ja niiden hallinnan vaikeus. Tiedon hajaantuminen useaan eri paikkaan. Muistettavien asioiden määrä Muistettavia asioita on aika vähän, kun osaa navigoida itsensä muokkaus sivuille pääsee jo pitkälle. Virhetilanteet Jos on kirjoittanut tai laittanut blogiin jotain väärää tms., niin mitään peruuttamatonta ei tapahdu, vaan sieltä voi käydä poistamassa tekstejä ja muokkaamassa niitä. Varsinaisia teknisiä virhetilanteita ei meidän kohdallemme ole vielä tullut.

8 Omat kokemukset Omasta kokemuksesta voimme sanoa, että ehkä suomalainen kulttuuri on sellainen, että tässä kommentoimisessa on vielä parantamisen varaa. Joillakin kursseilla opettajan piti erityisesti huomauttaa, että jokaisen pitää käydä antamassa kommenttia toisille. Sitten oppijat vähän väkinäisesti kävivät kommentoimassa tyyliin, "mukava blogi sinulla", mutta ns. rakentava palaute jäi kyllä saamatta ja täytyy tunnustaa, että myös antamatta. Kokemusta on myös ryhmäblogista, jonne jokaisen piti käydä kirjoittamassa oma osuutensa, sekin oli ihan kiinnostava kokemus ja oli jännä nähdä miten erilaisiakin asioita ihmisillä oli tullut mieleen samasta aiheesta. Toisaalta jäi mietityttämään, että näkyykö blogista todella se, minkä verran itse kukin on antanut panosta ryhmän toimintaan ja tekemiseen. Mielestämme blogien affordanssi on hyvä, ympäristö itsessään ohjaa käyttämään sitä ja sen oppii ihan kokeilemallakin. Tekninen käytettävyys on yksinkertaista ja melkoisen varmaa, itsellämme ei ainakaan ole ollut juurikaan ongelmia teknisen puolen kanssa. Pedagoginen käytettävyys on on myös hyvä, ympäristö mahdollistaa vuorovaikutteisuuden ja kurssin blogista löytää helposti materiaalit ja muun tarvittavan informaation. Myös oppijan tekemisiä on kätevä seurata hänen blogistaan, ehkäpä jopa paremmin kuin perinteisellä tavalla. Kaiken kaikkiaan blogit ovat tulleet jäädäkseen, näin uskomme vakaasti, ehkäpä ne kehittyvät edelleen helpommiksi ja monipuolisemmiksi.


Lataa ppt "Sosiaalinen Media & Blogien käyttö opetuksessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google