Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Www.sosiaalikehitys.com AMMATTISTARTTI OPPILAITOSVASTAAVIEN JA OPISKELIJOIDEN KOKEMANA Länsi-Suomen työpajapäivät 9.–10.6.2009 Tom Tarvainen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Www.sosiaalikehitys.com AMMATTISTARTTI OPPILAITOSVASTAAVIEN JA OPISKELIJOIDEN KOKEMANA Länsi-Suomen työpajapäivät 9.–10.6.2009 Tom Tarvainen."— Esityksen transkriptio:

1 www.sosiaalikehitys.com AMMATTISTARTTI OPPILAITOSVASTAAVIEN JA OPISKELIJOIDEN KOKEMANA Länsi-Suomen työpajapäivät 9.–10.6.2009 Tom Tarvainen

2 www.sosiaalikehitys.com AMMATTISTARTTI  Ammattistartti on vuosina 2006–2010 toteutettava kokeilu, jonka tavoitteena on madaltaa peruskoulutuksesta jatko-opintoihin siirtymisen kynnystä ja vähentää keskeyttämistä varsinaiseen tutkintoon johtavan koulutuksen alussa  Opintojen aikana opiskelijoille pyritään antamaan tietoa työelämästä, eri ammateista ja koulutusmahdollisuuksista.  Lisäksi tavoitteena on parantaa nuoren perustietoja, opiskelutekniikkaa ja elämäntaitoja.  Opetushallituksen selvityksen mukaan lukuvuonna 2007–2008 Ammattistartissa oli opiskelijoita 1275, joista kokonaan koulutuksen suoritti 802 opiskelijaa. Koulutuksen keskeyttäneitä oli 299. Ammattistartin jälkeen ammatilliseen peruskoulutukseen jatkoi 656 opiskelijaa, muuhun koulutukseen 73 opiskelijaa ja töihin siirtyi 19 opiskelijaa.

3 www.sosiaalikehitys.com ARVIOINNIN TAVOITTEET 1.Selvittää oppilaitosvastaavien ja nuorten kokemuksia Ammattistartista 2.Kartoittaa, miten hyvin Ammattistartti on vastaajien mielestä saavuttanut tavoitteensa 3.Esittää ehdotuksia Ammattistartin kehittämiseksi

4 www.sosiaalikehitys.com ARVIOINNIN TOTEUTUS  Kysely oppilaitosvastaaville Huhtikuussa 2009 sähköinen lomake 42 oppilaitosvastaavalle 36 palautti (palautusprosentti 86) 7-sivuinen lomake sisälsi strukturoituja ja avoimia kysymyksiä Ammattistartin järjestämisestä oppilaitoksessa  Kysely opiskelijoille Viiteen eri oppilaitokseen lähetettiin paperinen lomake 55 opiskelijaa vastasi (palautusprosentti 78) 6-sivuinen lomake sisälsi strukturoituja ja avoimia kysymyksiä opiskelijoiden Ammattistarttikokemuksista Vastaajat olivat iältään 16-23-vuotiaita, 40 naista/14 miestä, valtaosa oli aloittanut Ammattistartin 2008

5 www.sosiaalikehitys.com OPPILAITOSVASTAAVIEN KOKEMUKSET: VAHVUUDET  Opiskelijat perehtyvät hyvin ammatilliseen koulutukseen ja työelämään.  Opiskelijoille selkiytyi Ammattistartin aikana, mille ammatti- ja/tai koulutusalalle he haluavat hakeutua.  Opiskelu- ja elämäntaitojen hallintaa tukevien opintojen toteuttamisessa oppilaitoksissa oli vahvasti hyödynnetty erilaisia toiminnallisia menetelmiä.  Opiskelija-arviointi on ohjaavaa ja kannustavaa.  Opiskelijat saavat riittävästi henkilökohtaista ohjausta.  Oppilaitosvastaavien mielestä on tärkeää vakinaistaa Ammattistartti nivelvaiheen koulutusmuotona, sillä koulutus vahvistaa opiskelijoiden elämänhallinnan taitoja ja valmiuksia hakeutua jatkokoulutukseen ja näin ehkäisee syrjäytymistä opiskelu- ja työelämästä.

6 www.sosiaalikehitys.com OPPILAITOSVASTAAVIEN KOKEMUKSET: HEIKKOUDET  Ammattistarttia ei vielä tunneta riittävän hyvin.  Yhteistyö oppilaitoksen sisällä (ammatinopettajat, opinto-ohjaajat) ja sen ulkopuolelle (peruskoulutus, työelämä) koettiin paikoin vaikeaksi.  Opiskelijoiden siirtyminen kesken Ammattistartin tutkintoon johtavaan koulutukseen haasteellista.  Työssäoppimalla suoritettavien ammatillisten opintojen kohdalla oppilaitoksissa on vielä kehitettävää.  Koulutusaloille ja työelämään tutustumiset olisi saatava nykyistä joustavammiksi.  Arviointi ei tuota riittävästi tietoa opiskelijan osaamisen kehittymisestä työnantajalle (työharjoittelupaikalle).  Koulutuksen aikana eettisten (ja esteettisten) kysymysten pohdinta on vähäistä.

7 www.sosiaalikehitys.com OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSET: VAHVUUDET  Opiskelulle oli asetettu riittävän konkreetit tavoitteet ja koulutuksessa oli otettu hyvin huomioon opiskelijan lähtötilanne.  Opiskelussa kiinnitetään huomiota opiskelijoiden tarpeisiin.  Erityisen hyvin koulutuksessa oli saatu tietoa työelämästä.  Opinto-ohjaus oli riittävää ja kannustavaa.  Opiskelijoille on selkiytynyt, mihin Ammattistartin jälkeen hakeutuvat.

8 www.sosiaalikehitys.com OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSET: HEIKKOUDET  Ammattistartista ei ollut saatu riittävää etukäteistietoa.  Ammattistartissa opiskelutaitojen kehittymiseen on syytä kiinnittää huomiota.  Opiskelijat kaipasivat enemmän ryhmätyöskentelyä ja käytännönläheistä opetusta  Opetuksessa oli opiskelijoita turhauttavaa sisällöllistä toistoa.

9 www.sosiaalikehitys.com KEHITTÄMISEHDOTUKSET I 1.Moniammatillisen yhteistyön tehostaminen  Oppilaitosten sisällä syytä tehostaa Ammattistartin, ammatinopettajien ja opinto-ohjaajien välistä yhteistyötä. Tässä oppilaitosten johdolla tärkeä rooli. 2.Ammattistartin tunnetuksi tekeminen perusasteelle ja työelämälle  Oppilaitosten ja Opetushallituksen syytä panostaa Ammattistartista tiedottamiseen nivelvaiheen koulutusmuotona. 3.Opiskelu- ja elämänhallintataitoja parantavien opintojen kehittäminen  Tällä hetkellä Ammattistartissa korostuvat työssäoppiminen ja ammatilliset opinnot siinä määrin, että opiskelu- ja elämänhallintataitoja kehittävät opinnot jäävät vähemmälle huomiolle.

10 www.sosiaalikehitys.com KEHITTÄMISEHDOTUKSET II 4.Seurantatiedon keruu  Ammattistarttitoiminnasta olisi tärkeää kerätä systemaattista seurantatietoa siitä, mihin opiskelijat opintojen jälkeen sijoittuvat. Näin saadaan olennaista tietoa Ammattistartin vaikuttavuudesta. 5.Ammattistartin suhde muihin nivelvaiheen koulutusmuotoihin  Vaikka Ammattistartti vastaakin sille asetettuihin tavoitteisiin, on syytä kriittisesti tarkastella Ammattistartin ja muiden nivelvaiheen koulutusten (työpajat jne.) välistä suhdetta: missä määrin ne aidosti auttavat nuoria selkiyttämään tulevaisuuden suunnitelmiaan; missä määrin nivelvaiheen koulutusmuodot vain varastoivat opiskelijoita ja kaunistavat tilastoja; missä määrin niissä on päällekkäisyyksiä 6.Seurauksien korjaamisesta ennakoivaan toimintaan  Ammattistartti on reagointia koulutusjärjestelmän ongelmiin  Ammattistarttiin (ja muihin nivelvaiheen koulutusmuotoihin) kiinnitetään paljon huomiota. Pitäisikö tämä energia suunnata perusasteen kehittämiseen siten, että nivelvaiheen koulutusta jatkossa tarvittaisiin entistä vähemmän.  Voisiko perusaste ottaa oppia Ammattistartin vahvuuksista?


Lataa ppt "Www.sosiaalikehitys.com AMMATTISTARTTI OPPILAITOSVASTAAVIEN JA OPISKELIJOIDEN KOKEMANA Länsi-Suomen työpajapäivät 9.–10.6.2009 Tom Tarvainen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google