Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen Oppimiskeskus ry www.eoppimiskeskus.fi. Wikit ja blogit opetuksessa -sisällöllinen kehittämisryhmä 21.10.2009 Joanna Muukkonen Projektitutkija.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen Oppimiskeskus ry www.eoppimiskeskus.fi. Wikit ja blogit opetuksessa -sisällöllinen kehittämisryhmä 21.10.2009 Joanna Muukkonen Projektitutkija."— Esityksen transkriptio:

1 Suomen Oppimiskeskus ry www.eoppimiskeskus.fi

2 Wikit ja blogit opetuksessa -sisällöllinen kehittämisryhmä 21.10.2009 Joanna Muukkonen Projektitutkija Tampereen yliopisto Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median laitos

3 Päivän ohjelma Aloituskahvit klo 9:00  9:30–9:45 Tervetulotoivotus ja TaY:n Wikit ja blogit –AVO-osaprojektin lyhyt esittely 9:45–10:15 Kehittämisryhmän jäsenten esittäytyminen 10:15–11:30 Muutama alustus wikien käytöstä opetuksessa (15 min / alustus) 11:30–12:15 Ruokailu (omakustanteinen, kabinettitila varattu Minerva-ravintolasta, Pinni B, 2. krs) 12:15–13:15 Wikimateriaalin tuottaminen 13:15–15:00 Wikimateriaalin työstämisen aloitus ryhmässä tai yksin (kahvit työskentelyn lomassa) 15:00–15:30 Yhteenveto ja verkkotyöskentelystä sopiminen ennen seuraavaa ryhmän lähitapaamista

4 Esittäytymiset Kerro lyhyesti: Kuka ja mistä olet? Miten wikit liittyvät omaan työhösi / toimintaasi? Mitä odotat ryhmän toiminnalta?

5 Wikit ja blogit opetuksessa ja oppimisessa-projekti Projektissa tuotetaan wiki-materiaalia ja wikipedia-koulutuspaketteja, jotka soveltuvat eri asiakasryhmille (koululaiset, opettajat, kansalaiset). Järjestetään wikeistä ja blogeista koulutuksia, jotka toteutetaan wikejä ja blogeja hyväksikäyttäen. –Koulutuksessa syntyy materiaalia, jota koulutettavat voivat hyödyntää omassa toimintaympäristössään ja kouluttaessaan omia kohderyhmiään. Tehdään selvitys eri wiki- ja blogityökaluvaihtoehdoista ja arvioidaan työkalujen soveltuvuutta eri käyttötarpeissa ja -ympäristöissä. Lisäksi projektiin kuuluu selvityksen tuottaminen sosiaalisen median käytöstä. ”Wikit ja blogit opetuksessa ja oppimisessa vahvistaa oppijoiden valmiuksia tuottaa informaatiota yksin ja yhdessä muiden kanssa ja tukee kasvua kohti parempaa informaatiolukutaitoa.”

6 Toiminnan organisointi ja tavoitteet Päivän mittaiset kokoontumiset kaksi kertaa vuodessa (lokakuu 2009, maalis-huhtikuu 2010), tarvittaessa lisäksi verkkokokoontumisia (esim. Adobe Connect Pro). Tarvittaessa myös kolmas lähikokoontuminen, jos koetaan hyödylliseksi / tarpeelliseksi? Tavoitteet toiminnalle: –Kuunnellaan alustuksia (näkökulmina esim. wikien ja blogien käyttökohteet, wikit ja blogit opetuksessa, wikit ja blogit yrityskäytössä…) ja keskustellaan aiheesta (vapaamuotoisesti ja alustusten pohjalta). –Tuotetaan yhdessä materiaalia, joka palvelee kaikkien ryhmän jäsenten ja materiaalin kohderyhmän tarpeita. –Vertaillaan wikejä ja blogeja. –Vahvistetaan wiki- ja blogiosaamista. –Luodaan osaajaverkosto. –Levitetään toiminnan tuloksia eteenpäin ja houkutellaan sillä tavoin muitakin mukaan materiaalin jatkokehittämiseen (esim. Sometu, ITK 2010).

7 Muutama alustus wikien käytöstä opetuksessa Wikit tutkimuksessa - Tarmo Toikkanen: Blogit, wikit ja tiedonrakentelu Wikit yliopistossa - Antero Aunesluoma & Tere Vadén Wikit koulumaailmassa - Ilkka Kaakkolammi Wikit yritysmaailmassa ja työpaikoilla, työtapana ja –välineenä - Juha Pihlaja & Jarmo Tanskanen Lisäksi myös teemat wikit julkishallinnossa, wikit kirjastoissa / kansalaistoiminnassa on syytä huomioida.

8 Wikimateriaalin tuottaminen - yleistä Alusta: Wikikirjasto? http://fi.wikibooks.org/http://fi.wikibooks.org/ Nimi materiaalille? Kantavana ajatuksena materiaalintuotannossa: –Tuottaa itse perussisältöä valitulta alueelta –Tehdä lisäyksiä muiden tuottamiin sisältöihin –Vinkata myös muille ja laajentaa tällä tavoin tuottajaverkostoa –Yhteinen toimintatapa, jossa myös laatu otetaan huomioon tuotannossa Materiaalin kautta pyritään löytämään vastauksia seuraaviin kysymyksiin: –Miten saadaan madallettua kynnystä wikien ja blogien käyttöön? –Minkälainen materiaali tukee wikien ja blogien opetuskäyttöä? –Mikä on olennaista korkealaatuisessa, oppimaan innostavassa wikimateriaalissa, joka osallistaa sisällöntuotantoon ja sisältöjen edelleenmuokkaamiseen? –Miten voidaan edistää parempaa informaatiolukutaitoa wikien ja blogien avulla? –Millaisia erilaisia käyttötapoja ja –kohteita wikeille ja blogeille on?

9 Vertaistuotannon laatunäkökulmia (Kaisa Honkonen, HCI Productions Oy) Wiki-tuottamisen vaikeus (henkilökohtaiset syyt: luottamus muihin, luopuminen omista aineistoista, kritiikki jne.) Onko ensimmäinen versio julkaistavaa tavaraa? Eli keskeneräisyyden sietokyky / hyväksyminen ja toimeen ryhtyminen Sisällön tuottaminen: miten ihmiset ovat ajatelleet osallistua eri tuotannon vaiheisiin? Mikä tekee tuotetusta aineistosta luotettavaa / käytettävää? -> arviointi, sisäinen tarkastus, korjaaminen

10 Wikimateriaalin tuottaminen – rungon hahmottelu Hahmotellaan karkea runko materiaalille. Tuodaan näkyväksi näkökulmat, jotka hyvä ottaa materiaaliin mukaan (alustukset pohjana).

11 Wikimateriaalin tuottaminen – työnjako Jokainen valitsee itseä kiinnostavan alueen, johon liittyvää materiaalia haluaa lähteä tuottamaan. On mahdollista, että sama aihe on useammalla henkilöllä. Jos kaikki aiheet kiinnostavat, on toki mahdollista osallistua eri osioiden tekemiseen.

12 Materiaalia tuottamaan: Omaa kannettavaa voi hyödyntää. Tietokoneluokka 4070 käytössä (löytyy 4. kerroksesta Infim- laitokselta). Kahvit työskentelyn lomassa (5. krs keittiötila). Työskentelyaikaa klo 15 asti – paluu neukkariin.

13 Jatkosta sopiminen Verkkotyöskentely ennen seuraavaa ryhmän lähitapaamista. Välikatselmoinnit verkkokokouksena (esim. joulu- ja helmikuussa) –muut työskentelyssä käytettävät välineet (esim. ryhmän wiki, sähköpostilista...?) Toinen lähitapaaminen (esim. maalis-huhtikuu 2010, sovitaan tarkempi ajankohta) – loppukatselmointi, viilaukset, toiminnan arviointi, ryhmän toiminnan päättäminen. Materiaalin jatkokehittämisen edistäminen: –Sometun ryhmät (AVO wikit ja blogit sekä Wikien käyttö henkilöstön kehittämisessä) –Wikeistä sessio Online-ITK:hon? –Wikien käyttö opetuksessa -workshop ITK:ssa 2010? –Muut ideat?


Lataa ppt "Suomen Oppimiskeskus ry www.eoppimiskeskus.fi. Wikit ja blogit opetuksessa -sisällöllinen kehittämisryhmä 21.10.2009 Joanna Muukkonen Projektitutkija."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google