Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TYTTÖJEN JA POIKIEN OIKEUDET KIRKOSSA Kättä päälle –haastekampanja

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TYTTÖJEN JA POIKIEN OIKEUDET KIRKOSSA Kättä päälle –haastekampanja"— Esityksen transkriptio:

1 TYTTÖJEN JA POIKIEN OIKEUDET KIRKOSSA Kättä päälle –haastekampanja
TYTTÖJEN JA POIKIEN OIKEUDET KIRKOSSA Kättä päälle –haastekampanja Lastenohjaajien valtakunnalliset neuvottelupäivät , Kuopio Kalevi Virtanen ja Kaisa Rantala Seurakuntien Lapsityön Keskus Seurakunnalliset palvelujärjestöt: Suomen Ev.-lut. Seurakuntien Lapsityön Keskus ry, Suomen Poikien ja Tyttöjen Keskus – PTK ry, Nuorten Keskus ry ja Suomen Lähetysseura ry. Yhteistyössä: Kirkon kasvatus ja nuorisotyö ja Kyrkans central för det svenska arbetet

2 ILOISTA LAPSEN OIKEUKSIEN JUHLAVUOTTA!
KANSALLISEN KAMPANJAN TOIMIJAT: Valtiovalta. Lasten, nuorten perheiden politiikkaohjelma, OPM, OM, STM, UM, lapsiasiavaltuutettu, valtion aluehallinto Kansalaisjärjestöt: MLL, PELA, UNICEF, SLP, Suomen vanhempainliitto, Plan Suomi säätiö, Allianssi Kirkko: Tyttöjen ja poikien oikeudet kirkossa -hanke: SLK,PTK, NK, SLS yhteistyössä Kirkkohallitus, KCSA

3

4

5 YK:N LAPSEN OIKEUKSIEN SOPIMUS
MAAILMAN LAAJIMMIN HYVÄKSYTTY IHMISOIKEUSSOPIMUS, 1989, SUOMESSA 1991 VELVOITTAA VALTIOTA: LAPSELLA ON OIKEUS SUOJELUUN JA HOIVAAN (PROTECTION), RIITTÄVÄÄN OSUUTEEN YHTEISISTÄ VOIMAVAROISTA (PROVISION) SEKÄ OIKEUS OSALLISTUA IKÄNSÄ JA KEHITYSTASONSA MUKAISESTI ITSEÄÄN KOSKEVAAN PÄÄTÖKSENTEKOON (PARTICIPATION) NELJÄ PERIAATETTA: KAIKKI LAPSET OVAT TASA-ARVOISIA LAPSEN ETU ON ENSISIJAINEN KAIKESSA PÄÄTÖKSENTEOSSA LAPSELLA ON OIKEUS HYVÄÄN ELÄMÄÄN LAPSEN NÄKEMYKSET ON OTETTAVA HUOMIOON

6 Ihmisoikeus sopimusten yleinen merkitys on siinä, että ne puhuvat sellaisten ihmisten puolesta, joiden omat mahdollisuudet asiansa ajamiseen ovat vähäiset Suomi on mukana monessa ihmisoikeussopimuksessa Lapsen oikeuksien sopimus on räätälöity täsmäsopimus, jossa on pyritty huomioimaan lapsen elämän koko kirjo Voiko maailmanlaajuisella lapsen ns.vähimmäisoikeuksia koskevalla sopimuksessa olla jotain annettavaa myös meidän lapsillemme? Puuttuuko meidän lapsiltamme jotain sellaista, mitä kaikkien vähimminkin kehittyneiden maiden lapsilla on oikeus odottaa sopimuksen perusteella?

7 MITEN MENESTYSTARINA JATKUU
100 vuotta sitten hellahuoneet Nyt yli miljoona maailman terveimpiin kuuluvaa lasta

8 JOKAINEN ON LOPPUUN ASTI YKSILÖLLINEN
Kiusaus niputtaa odotusarvojen mukaan Jokaisella on annettavaa - sellaista, jota siinä ominaisuudessa vahvoilla oleva ei voi yhteisöömme tuoda (Jukka Mäkelä) Jokainen on oikeutettu tukeen voidakseen oppia arvostamaan ja rakastamaan itseään omine erityispiirteineen. Arvostamaan ja rakastamaan voi oppia vain olemalla arvostettu ja rakastettu.

9 ON TULTAVA JOKSIKIN OLLAKSEEN JOKU?
Yksilöllisyydestä saattaa tulla vaatimus: On tultava joksikin, jotta olisi jotakin. Minun on luotava itseni, löydettävä imagoni, konstruoitava identiteettini yhä uudelleen ja uudelleen. Tämä merkitsee jatkuvaa kilpailua ja haastetta, jossa toiset menestyvät toisia paremmin. Lapsia kasvatetaan selviytyjiksi

10 HYVINVOINTIA ON TOINEN VIERELLÄ
Ihminen syntyy toisen ihmisen syliin. Ihmisessä asuu ikävä toisten luo, yhteyteen, siihen, että minut nähdään. Jos lapsi ei pääse tästä osalliseksi, hänestä alkaa kehittyä ihmisvihaaja. Jos emme tietoisesti ole lastemme kanssa, jos meillä jatkuvasti on kiire – ja vielä kiire jonnekin muualle pois heidän luotaan, suljemme heitä yhteisön ulkopuolelle. Ihminen muistaa katseet. Mitä enemmän on rakastavia ja välittäviä katseita, sitä enemmän on toivoa, sillä toivo syntyy nähdyksi tulemisesta. Tarvitsemme lisää läheltä katsovia ihmisiä, joista osa voi olla kasvatuksen ja terapian ammattilaisia, mutta viime kädessä kyse on kaikista ihmisistä, sinusta ja minusta. Tahdon, että olet. Jokainen pieni ja suuri haluaa kuulla nuo sanat yhä uudestaan. Tahdon, että olet, sinä minun iloni. Tuon lauseen sijasta kuulemme yhä enemmän muita sanoja: sinä olet kilpailijani, este tielläni, taakka.

11 LIIAN AIKAINEN ITSENÄISYYS
Me ihannoimme lapsen itsenäisyyttä ja kasvatamme yksin suoriutujia Tällöin palkitsemme välttelevää kiintymyskäyttäytymistä. Meidän on vaikea jakaa omia tunteita, varsinkin pienuuden, heikkouden ja tuen tarpeen kokemuksia.

12 SINÄ OLET ILO Eniten lapset tarvitsevat sitä, että tulevat nähdyiksi, kuulluiksi ja hyväksytyiksi omana itsenään. Silloin he ovat valmiit kuulemaan sitä, mitä aikuiset kertovat tämän yhteisön säännöistä ja tavoista. Kasvatuskulttuuri, jossa lapsi oppii tietämään, että hänestä on iloa niille, jotka ovat hänelle tärkeitä. Mitä jos opettelisimme puhumaan vähemmän siitä, millaisia uhrauksia lapsen saaminen ja kasvattaminen vaatii? Mitä jos puhuisimme enemmän siitä, että lapsi tuo mukanaan ilon? Entä siitä, että lapset ovat siunaus? Siinähän sinä olet, sinua olen odottanut, maailma on kauniimpi, kun sinä olet siinä.

13 Väline omaan työhösi: KÄTTÄ PÄÄLLE -haastekampanja

14 KÄTTÄ PÄÄLLE –KAMPANJAN sisältö:
Tavoitteena on että, aikuinen näkee ja kuulee lapsen. Menetelmänä on tehdä Kättä päälle -sopimus, jossa lapsi kertoo mistä asioista hän haluaisi aikuisen kanssa sopia Kättä päälle on tapa tavoittaa ennen kaikkea perheet ja olla näin tukemassa perheessä tapahtuvaa vuorovaikutusta niin lasten ja aikuisten välillä kuin aikuisten keskinäisiä suhteita. Ei ole toiveiden täyttämiskampanja vaan tavoitteena aikuisen ja lapsen todellinen kohtaaminen, pysähtyminen→ ”Minä näen sinut. Sinä olet minulle tärkeä!” ARTIKLA 6. Jokaisella lapsella on oikeus elämään. …on taattava mahdollisimman hyvät edellytykset lapsen kehitykselle.

15 Kättä Päälle on suunniteltu sekä kasvatuksen ammattilaisen omaan työhön ja hänelle muuntautuvaksi välineeksi, sekä maksuttomasti kaikkien suomalaisten käytössä osoitteessa Kampanjassa lapsi saa tehdä oman sopimuksen aikuisen kanssa; äidin, isän, opettajan, lastenhoitajan, rehtorin, kummisedän, kerhon vetäjän tai nuoriso-ohjaajan. Sopimuksen sisältö on täysin vapaa; se voi olla tekemistä tai vain olemista. Tärkeintä on, että lasta kuunnellaan ja sopimuksen sisältö on lapsen oma. WWW-sivuilta löytyy erilaisia sopimuspohjia ja virikkeitä työntekijälle miten tehdä sopimuksen näkyväksi omalla paikkakunnalla YK:n lapsen oikeuksien juhlavuoden kunniaksi. Sopimukset osallistuvat valtakunnalliseen kilpailuun kun ne kirjataan Muistattehan ilmoittaa oman paikkakuntanne sopimuksista!

16 KÄYTÄNNÖN IDEOITA: Mikkelinpäivän juhlajumalanpalvelus teemalla Lapsella on oikeus pyhään. Materiaali netissä. Lapsen aika kello Valtakunnallinen lapsen aika on perjantaina kello Aikuiset sitoutuvat huomioimaan ympärillään olevat lapset, ja näin lasten ja aikuisten tekemät sopimukset tulevat todeksi. Juhlapäivän rukoushetki kirkoissa kello 10.00 Viekää Kättä päälle -sopimuksia näkyvästi esille esim. paikalliseen lähikauppaan. Ottakaa kaikki organisaationne työntekijät johtoportaasta alkaen mukaan toimintaan Ottakaa paikkakunnan muut kansalaisjärjestöt mukaan. Lapsen oikeuksien juhlavuoden toimijoita ovat Plan Suomi Säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Unicef, Allianssi, Lastensuojelun Keskusliitto, Pelastakaa Lapset, Suomen Lasten Parlamentti yhdistys, Suomen Vanhempainliitto, Lapsiasian valtuutetun toimisto ja Seurakuntien Lapsityön Keskus Herättäkää huomiota esim. yhtenäisellä vaatetuksella, Kättä päälle -ilmapalloilla jne.

17 TÄRKEÄÄ, että muistat nämä kaksi asiaa:
YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja juhlavuosi antaa sinun työhösi ainakin mahdollisuuden 1.) siihen, että lasta itseään tulee kuulla! 2.) korostaa yhteiskunnallisessa keskustelussa lapsen oikeutta uskontoon, vakaumukseen, pyhän kokemiseen.

18 Tyttöjen ja poikien oikeudet kirkossa –hanke
Hankekoordinaattori Kaisa Rantala p


Lataa ppt "TYTTÖJEN JA POIKIEN OIKEUDET KIRKOSSA Kättä päälle –haastekampanja"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google