Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Onko suurten metsäpalojen aika ohi?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Onko suurten metsäpalojen aika ohi?"— Esityksen transkriptio:

1 Onko suurten metsäpalojen aika ohi?
ON ja EI !? Martti Soudunsaari pelastusjohtaja

2 Hyvä kehitys! ”metsäpalot ei ole ongelma”
Tarkastelujakso tai 1950-luvulta Keskimääräinen paloala on vähentynyt rajusti Maapallon boreaalisella vyöhykkeellä; Suomessa metsäpaloja on poikkeuksellisen vähän Keskimääräinen paloala alle 1,0 ha / palo jo 1980-luvulla Keskimääräinen paloala 2000-luvulla alle 0,4 ha Latvapaloja alle 1% Pienialaisia mutta edelleen lukumääräisesti paljon, vaihtelee vuosittain! Olemmeko tuudittautuneet hyvää tilanteeseen?

3 Suurten palojen riskiä pienentää:
Metsien muutos / harjoitettu metsänhoito! Paloaineksen runsaussuhteiden muutokset Uudistaminen, puulajimuutokset, palokuorman vähentyminen, harvennukset, korjuu bioenergiaksi jne. Latvapaloriskin vähentyminen Kuviometsätalous (pienet kuviot) ”metsänomistuksen ja metsähoidon tuloksena on syntynyt metsikkörakenne, joka osaltaan estää suurten metsäpalojen syntyjä”. Lähde: Henrik Lindberg / Hämeen ammattikorkeakoulu Tehokas metsäpalontorjunta; (varoitus- ja valvontajärjestelmät, operatiivinen toiminta jne)!

4 Riskit olemassa ! Suuret metsäpalot mahdollisia!
Suurten metsäpalojen todennäköisyys voi olla em. tekijöistä johtuen pienempi kuin aikaisemmin! Riskialueita; laajat peitteiset metsät, ylitiheä, yli-ikäinen kasvatusmetsä, luonnonsuojelualueet! Ilmaston muutos? Olosuhteet; pitkään jatkunut kuiva kausi + tuuli! Lukumäärä saattaa lisääntyä! ”on todennäköistä, että epätodennäköinen tapahtuu” ”paraskaan operatiivinen valmius ei vähennä metsäpalojen määrää”

5 Varautuminen ja kehittäminen
”miten kymmen- tai satakertaistan organisaation / operatiivisen toiminnan ”? Suunnitelmat! Resursointi; henkilöstö, kalusto, johtaminen! Yhteistoiminta; digi-aineiston hyödyntäminen! Indeksin kehittäminen! Nykyisestä hyvästä tasosta pidetään kiinni! Suurpalo; harva-alueella, henkilöstön saatavuus ja riittävyys? PV:n osallistuminen? Erikoiskalusto? Etupainotteisuus myös lentosammutuksessa! Entä jos tarvitaan kansainvälistä apua / HNS?

6 ”metsäpalot eivät ole ongelma” toivottavasti niistä ei myöskään tule ongelmaa!

7 KIITOS Martti Soudunsaari Pelastusjohtaja Lapin pelastuslaitos


Lataa ppt "Onko suurten metsäpalojen aika ohi?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google