Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luonnonkosmetiikan valmistuksen perusteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luonnonkosmetiikan valmistuksen perusteet"— Esityksen transkriptio:

1 Luonnonkosmetiikan valmistuksen perusteet
Kauhajoki

2 Iho Iho on ihmisen suurin elin. Sillä on monia toimia:
Säätelee kehon lämpötilaa. Bakteerit ihon pinnalla ovat osa ihmisen immuunipuolustusta. Ihon kautta poistuu elinten kuona-aineita. Toimii suojana ja kilpenä ympäristöolosuhteita vastaan – estää elimiä kuivumasta. Aistinreseptoreja paljon iholla.

3 Ihon rakenne The epidermis, orvaskesi melatoniinia tuottavat solut ja immuunipuolustusta (Langerhansin solut). The dermis, verinahka muodostaa suurimman osan ihosta. Verisuonet, lymfasuonet, aistien hermopäätteet, ihokarvojen lihakset ja talirauhaset, kollageenia muodostavat solut. The hypodermis, subcutis eli ihonalaiskerros dermiksen ja fascian välissä. Kollageenia ja rasvasoluja. 1. 2. 3.

4 Luonnonkosmetiikan lainsäädäntö pähkinänkuoressa
Olennaista tuotteessa Erätietojen tallennus (batch recording) INCI Tuotteen etiketin laatiminen (labelling): ainesosalista, allergeenit, yhteystiedot, tuotteen säilyvyystiedot, paino, tarkoitus, huomautukset tuotteen käyttöön liittyen, eräkoodi Ei väitteitä kosmetiikkatuotteen parantavista ominaisuuksista

5

6 Tuotteille tarvitaan kosmetiikan turvallisuuden arvioija
Tuotteille tarvitaan kosmetiikan turvallisuuden arvioija. Turvallisuusarviointi on dokumentti, jossa kerrotaan, että tuotetta on turvallista käyttää. EU-asetuksen mukaisia kosmetiikan turvallisuuden arviointeja tekevät Suomessa esimerkiksi CosLex tai Toxlex, mutta arvioitsijoita on muitakin. Kannattaakin vertailla eri toimijoita, sillä kullakin on omat toimintatapansa. Jotkut myöntävät turvallisuusarvioinnin vain yhdelle, tietylle tuotteelle, toiset antavat hieman vapaammat kädet.

7 Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kehittää kosmetiikkalainsäädäntöä ja ohjaa turvallisuus- ja kemikaalivirastoa (Tukes) lakien toimeenpanossa. Euroopan unionissa kosmeettisia valmisteita säädellään omalla asetuksella. Se astui voimaan 11. heinäkuuta Myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kosmeettisista valmisteista on velvoittava. Se sisältää säännöksiä, jotka koskevat kosmeettisia valmisteita valmistavia, maahan tuovia, markkinoille saattavia ja myyviä yrityksiä. Suomessa on lisäksi laki kosmeettisista valmisteista. Siinä säädetään EU-asetuksen valvonnasta ja kansallisista kielivaatimuksista. Valmisteilla on oltava suomen- ja ruotsinkieliset merkinnät, eikä niitä saa mainostaa harhaanjohtavilla väittämillä. Kaikilla kosmeettisilla valmisteilla on oltava unionialueella vastuuhenkilö, joka vastaa valmisteen turvallisuudesta. Ennen kuin voit myydä valmistamaasi tuotetta, sinun on ilmoitettava se komission CPNP - tietokantaan (Cosmetic Product Notification Portal).  Kosmeettisen valmisteen turvallisuudesta vastaavat tuotteen valmistaja ja markkinoille saattaja. Kosmetiikkatuotteita valvovat Tukes ja Tulli.

8 Että tuote on valmistettu hyvän tuotantotavan mukaisesti; tämä tarkoittaa mm. puhdasta tuotantotilaa, erilliset mitta- ja sekoitus- yms. välineet ainesosille, eli aineksilla ei saa olla mitään riskiä päästä sekoittumaan keskenään, varastointia sekä aineiden alkuperän selvitettävyyttä sekä ainesosien sopivuutta kosmetiikkakäyttöön (esim mehiläisvahoista kaikki eivät sovi iholle), tuotteen valmistajan ammattitaitoa kyseisen tuotteen valmistukseen ja aika paljon kaikkea muuta! Ja tuotteelle pitää teettää ulkopuolinen turvallisuusarvio joka sisältää vähintäänkin tuotteen ainesosien- ja niiden yhteensopivuuden tarkastamisen kosmetiikkakäyttöön, tuotteen säilyvyyden pakkauksessaan (3kk kestävä ”stressitesti”), eli varmistetaan ettei tuote esim. ”eltaannu” säilytettäessä pidempää aikaa ja yleensä tarvitaan myös altistustesti, eli ettei pakkauksesta irtoa pidemmälläkään aikavälillä mitään ylimääräistä itse tuotteeseen. Nämä ovat kaikki laboratoriotestejä jotka voi teettää vain ulkopuolisella kosmetiikan turvallisuutta arvioivalla henkilöllä tai yrityksellä. Hintahaitari neljälle tuotteelle oli n € + alv. Nämä kaikki pitää olla hoidettuna ennen kuin tuote tuodaan markkinoille, koska testi yms. tiedot ilmoitetaan tuonne tietokantaan.

9 Valmistustekniikan mukainen luokittelu kosmetiikkatuotteista

10 Mistä osista luonnonkosmetiikan tuote koostuu?
Pohjan ainesosat (foundation ingredients) 60-80% tuotteesta, esim. öljyt, rasvat, vahat ja vesi. Kasviaktiivit (active botanicals), 5-10% tuotteesta, esim. tinktuurat, maseroidut öljyt, kuivatut yrtit. Joku terapeuttinen vaikutus tuotteessa. Toiminnalliset ainesosat (functional ingredients), 5-40%, esim. ei terapeuttista vaikutusta, mutta joku muu rooli tuotteessa. Esim. kanervan kukat kuorivana ainesosana, glyseriini kosteuttavana ainesosana Lisäaineet (additives), 1-10% tuotteesta, esim. vitamiinit, värit ja säilöntäaineet. Aromaseuttiset ainesosat (Aromaceuticals), 1-2 % tuotteesta. Terapeuttista vaikutusta ja tuoksua. Eteeriset öljyt. Esteettisyyttä parantavat ainesosat (Aesthetics), 1-2%, esim. ruusun terälehdet suolakuorinnassa.

11 + Emulsiovoide Sekoitetaan keskenään
Yrttihauduke + 75 astetta Öljyt+rasvat+ emulgaattoriaine + 75 astetta vesihaudekatilassa + Sekoitetaan keskenään Jäähdytetään sekoittaen 40 asteeseen Lisätään säilöntäaine ja eteeriset öljyt Purkitetaan

12 + + Shampoo Lisää ksantaanikumi+öljy-seos puhdistavaan aineeseen
Yrttihauduke Puhdistava aine Ksantaanikumi ja öljy + + Lisää ksantaanikumi+öljy-seos puhdistavaan aineeseen Sekoita joukkoon yrtttihauduke ja säilöntäaine Sakeuta sitruunahapolla ja vedellä kunnes pH alle 5,4 Purkita

13 Mukaan Kaikki kirjat Eteeristen öljyjen yhdistelytaulukko
Laskentataulukot luvanvaraisille aineille ja tuotteiden prosenttiosuuksille


Lataa ppt "Luonnonkosmetiikan valmistuksen perusteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google