Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Inkarnaation ongelma.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Inkarnaation ongelma."— Esityksen transkriptio:

1 Inkarnaation ongelma

2 »Pyhiä isiä seuraten me opetamme kaikki yksimielisesti: (I) on tunnustettava, että meidän Herramme Jeesus Kristus on yksi ja sama Poika, hän on samana täydellinen jumaluudessa ja samana täydellinen ihmisyydessä, tosi Jumala ja samana tosi ihminen, omistaen järjellisen sielun ja ruumiin, jumaluudeltaan yhtä olemusta Isän kanssa ja samana meidän kanssamme yhtä olemusta ihmisyydeltään, kaikessa meidän kaltaisemme, paitsi ilman syntiä, jumaluutensa puolesta hän on ennen aikoja Isästä syntynyt, mutta tämä sama on viimeisinä päivinä meidän tähtemme ja meidän pelastuksemme tähden (syntynyt) ihmisyytensä puolesta Mariasta, neitsyestä, Jumalan äidistä, yksi ja sama Kristus, Poika, Herra, ainosyntyinen, (II) joka tunnetaan kahdessa luonnossa sekoittamatta, muuttamatta, erottamatta ja jakamatta, jolloin yhdistymisen tähden luontojen erilaisuus ei ole millään tavoin kumoutunut, vaan kummankin luonnon omalaatuisuus on säilynyt ja yhdistynyt yhdeksi persoonaksi ja yhdeksi hypostaasiksi, joka ei ole jakaantunut tai erotettu kahdeksi persoonaksi, vaan joka on yksi ja sama ainosyntyinen Poika, Jumala-Logos, Herra Jeesus Kristus, kuten kauan sitten profeetat ovat hänestä opettaneet ja Jeesus Kristus itse on meitä opettanut ja isien tunnustus on meille välittänyt.

3 Mikä ongelma? Onko ajatus Kristuksen kahdesta luonnosta älytön?
Kuinka samalla olennolla voi olla keskenään ristiriitaisia ominaisuuksia? Ikuisuus ja ajallisuus Muuttumattomuus ja muuttuvaisuus Impassibiliteetti ja kyky kokea tuskaa Kaikkitieto ja rajallinen tieto

4 Mitä Khalkedon tarkoittaa?
Khalkedon jättää määrittelemättä termit ”luonto” ja ”persoona” Sen sijaan väljä määritelmä: Kristuksella on kaikkea luontoa koskevaa kaksi, mutta persoonaa koskevaa vain yksi Kaksi vaihtoehtoa: Konkreettinen luonto (luonto substanssina): takaa täyden ihmisyyden; ihmisluonto on luonnollinen luokka (natural kind) Abstrakti luonto (luonto ominaisuusjoukkona): helpottaa ominaisuuksien yhteensovittamista Ongelmana mahdolliset absurdit seuraukset, esim. persoonien monistuminen

5 Ongelma: kuinka määritellä luonto
Missä määrin biologinen määritelmä? Tiettyyn lajiin (homo sapiens) kuuluminen Sulkeeko neitseestäsyntymä tämän pois? Tietyt kognitiiviset tilat, jotka ovat yhteydessä ruumiilliseen olomuotoon Liian väljä määritelmä? Entä jos minulla ei ole tiettyjä kognitiivisia tiloja? Historiallisesti olennaista, että Kristus omaksuu ihmisluonnon, jolla on ”sielu” Miksi?

6 Reduplikaatiomalli JK qua J on K (Jeesus Kristus jumaluutensa puolesta on kaikkitietävä) JK qua I on ei-K (Jeesus Kristus inhimillisyytensä puolesta ei ole kaikkitietävä) Analogia: mahdollinen maailma, jossa kaikki ovat yksikätisiä, paitsi yksi poikkeustapaus, jolla on kaksi kättä - Häneen pätee asiantila, joka ei päde kehenkään muuhun: hänellä voi olla yhtä aikaa suora käsi ja taivutettu käsi ilman että ne sulkevat toisiaan pois.

7 Morrisin abstrakti luonto -malli
”Pelkkä”/”vain” vai ”täysi” ihminen neliön ja kuution suhde: kuutiolla voi olla ominaisuus ”täysin neliö”, vaikka kuutio ei ole ”pelkkä” neliö Kristus voi olla täysi ihminen ilman että hän on pelkkä ihminen Abstrakti luonto: väljä joukko ominaisuuksia, joiden avulla tunnistamme jonkin olion tiettyyn joukkoon kuuluvaksi Ero tyypillisten ja välttämättömien ominaisuuksien välillä

8 Kenoottiset mallit Poika tyhjentää itsensä jumalallisista ominaisuuksista maanpäällisen elämän ajaksi Vältetään ristiriidat Saavutetaan täysi ihmisyys Ongelma: muuttumattomuus Ratkaisu: krypsis Ongelma: uhkaako täyttä ihmisyyttä?

9 Toimintateoreettinen malli
Teppo (T) pelaa Horizon Zero Dawn –peliä, jossa hän ohjaa hahmoa nimeltä Aloy. Kun Teppo ohjaa Aloyta, konkretisoituu tila: Teppo pelaa (Tp). Vastaavasti jos Teppo käy hakemassa jääkaapista lisää juotavaa, Tp ei sillä hetkellä konkretisoidu. Inkarnaatio on analoginen tilalle Tp.

10 Kaksimieliteoriat Kristuksella on sekä inhimillinen että jumalallinen tietoisuus (range of consciousness) Ei edellytä oppia sielusta substanssina Vastaa kysymykseen: kuinka kaikkitieto ja rajallinen tieto (Lk. 2:52) sopivat yhteen? Asymmetrinen suhde: ylempi osallinen alemmasta, muttei toisin päin Silti jonkinlainen kognitiivinen yhteys, että voidaan puhua yhdestä persoonasta Ongelma: kuinka tämä yhteys voitaisiin käsittää? Skitsofrenia esitietoisuus

11 Muita kysymyksiä Millä tapaa inkarnaation on määrä olla pelastuksen väline? Miksi juuri inkarnaatio? Voiko miespuolinen Vapahtaja vapahtaa ei-miessukupuolisia? Mitä tarkoittaa Kristuksen läsnäolo ehtoollisessa? Kiista luterilaisten ja reformoitujen välillä koskien communicatio idiomatumia Kiista protestanttien ja katolisten välillä transsubstantiaatiota Mitä tarkoittaa Kristuksen läsnäolo uskovassa (theosis)? Voiko Poika omaksua useita luontoja?


Lataa ppt "Inkarnaation ongelma."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google