Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pardian yksityisten alojen neuvottelutulokset 2016

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pardian yksityisten alojen neuvottelutulokset 2016"— Esityksen transkriptio:

1 Pardian yksityisten alojen neuvottelutulokset 2016
neuvottelupäällikkö Katja Heikkilä

2 Paltan yleinen työehtosopimus
Työajan lisäys sovitaan yrityskohtaisesti. Voimaan Perälauta: työnantaja päättää vuosittaisen työajan pidennyksen työtuntien sijoittamisesta. Työnantaja ilmoittaa pidennettyä työaikaa sisältävät yksittäiset työvuorot viimeistään 2 viikkoa aiemmin työntekijälle. Jaksotyössä ilmoitusaika on 7 päivää ennen jakson alkua. Työaikaa ei voida sijoittaa kuin työntekijän suostumuksella arkipyhille ja työaikalain viikoittaisen vapaan ajalle.

3 Selviytymislauseke Yrityskohtaisen sopimuksen sopijapuolet voivat arvioida uudelleen tehdyn työehtosopimusratkaisun soveltuvuutta vallitsevaan taloudelliseen tilanteeseen ja sopia siihen tehtävistä muutoksista, jotka ovat tarpeen työnantajan toimintaedellytysten ja työpaikkojen turvaamiseksi sopimuskaudella. Määräaikainen (max. 1v) Oikeus käyttää asiantuntijoita apuna.

4 Kela Sopimuskausi Työajan pidennys toteutetaan lukien ja pidennys toteutetaan siten, että uudenvuodenaaton ja kiirastorstain työajan lyhennykset poistuvat, jatkossa joko loppiainen tai helatorstai ovat työpäiviä (vuonna 2017 loppiainen) ja viikoittainen työaika pitenee 12 minuuttia liukuman kautta. Ratkaisu sisältää lomarahojen leikkauksen määräaikaisesti 30 %:lla vuosina ja aukioloaikapilotin, työaikapankki muutoksen sekä toimeksiantoja työaikatyöryhmälle.

5 VR Neuvottelutulos noudattaa keskusjärjestöjen sopimaa yleistä linjaa. Siinä sovittiin 24 tunnin lisäämisestä vuosityöaikaan sekä paikallisen sopimisen laajentamisen periaatteita sovellettuina VR:n toimihenkilöympäristöön. Lähtökohtaisesti työaika pitenee 0,5 tuntia/ viikko siten, että 4 päivää viikossa on kestoltaan 8 tuntia, 1 päivä 6 tuntia 50 minuuttia. Toimistotyöajassa työajan pidennys voidaan toteuttaa liukuvan työajan käytöllä. Paikallisen sopimuksenpiiriin lisättiin työaikaa koskevia kohtia, jotka pääluottamusmies voi sopia.

6 Airpro Kilpailukykysopimuksen mukainen Sopijoina JHL ja Pardia
Työajan pidennys (voimaan ) Jaksotyötä noudattavilla tasoitusjaksojen työaikaa lisätään 24 tunnilla kalenterivuodessa. Toimihenkilöiden työaikaa lisätään vähentämällä työaikasaldosta 12 tuntia puolivuosittain. Selviytymislauseke Kuten Paltan yleisessä

7 Muuta Osapuolet perustuvat paikallisen työryhmän, jonka tarkoituksena on työaikapankkijärjestelmän käyttöönotto yhtiössä ns. Yleisen työehtosopimuksen työaikapankkisuosituksen pohjalta Luottamusmiesten ajankäyttöön huomattavia parannuksia. Muutokset voimaan jo

8 Yliopistojen kiky-ratkaisu
Sopimuksen voimassaolo Työaikamuutokset voimaan KH

9 Työajan pidennys Muu henkilöstö
Päivittäistä työaikaa pidennetään 6 minuuttia ja viikoittaista 30 minuuttia, ottaen huomioon eri työaikamuodot. Vastaavalla tavalla korotetaan ylityörajoja ja muutetaan muista vastaavia määräyksiä työajan lisäystä vastaavalla tavalla. Tuntipalkanjakajaa ei muuteta. Kirjauksia koskevat muutokset laaditaan mennessä. Opetus- ja tutkimushenkilöstö Vuosityöaika 1624 tuntia KH

10 Paikallinen sopiminen
Palkkaa ja muita taloudellisia etuuksia koskevista vähimmäismääräyksistä poikkeaminen Sopimuksen edellytyksenä taloudellinen kriisitilanne, joka johtaa työvoiman käytön vähentämiseen. Sopimus koskee koko työehtosopimuksen piirissä olevaa henkilöstöä. Tietojen antamisen osalta noudatetaan YT-lakia, oikeus käyttää asiantuntijoita. Henkilöstön edustajalla tulee olla riittävät mahdollisuudet osallistua neuvotteluihin. KH

11 Selviytymissopimus Sopimus voidaan tehdä vuoden määräajaksi.
Sopimuksen voimassaollessa työnantaja ei voi irtisanoa (tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla) eikä lomauttaa. Jos yhdessä todetaan, ettei enää ole kriisitilannetta, sopimus voidaan päättää kesken määräajan. Taloudelliset etuudet palautuvat ennalleen seuraavan kalenterikuukauden alusta lukien. KH

12 Luottamusmiehen asema
Liikkeen luovutus Laajennettiin koskemaan myös luottamusmiestä (aiemmin vain pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu) Ehdokas ja jälkisuoja Ehdokassuojan laajentaminen koskemaan myös luottamusmiesehdokasta (aiemmin vain pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu) Jälkisuoja nostettiin 8 kuukauteen (aiemmin 6 kuukautta) KH

13 Neuvonta-ala Sopimuskausi on 1.1.2017-31.12.2017.
Vuosittaista työaikaa pidennetään lukien kilpailukykysopimuksen edellyttämällä tavalla keskimäärin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta. Työaika pitenee viikkotyöaika pidentämällä 30 minuuttia viikko. Osapuolet totesivat, että työehtosopimus mahdollistaa tällä hetkellä paikallisen sopimisen kohtuullisella tasolla sekä määräyksiä paikallisen sopimisen yleisistä periaatteista. Tarvittaessa järjestetään asiasta yhteistä koulutusta. Osapuolet totesivat, että nykyinen työehtosopimus mahdollistaa työaikapankisa sopimisen paikallisesti. Työehtosopimustekstejä modernisoidaan työryhmässä mennessä.

14 Seminologien ja keinosiemennysasemien työehtosopimus
Sopimusaika Vuosittaisen työajan pidentämisestä 24 tunnilla sovitaan paikallisesti, niin kentällä kuin asemillakin. Osa-aikaisilla työajan pidennys suhteutetaan työaikaan. Kaksi työryhmää. Aikaa työryhmien työskentelylle on varattu saakka. Paikallisen sopimisen kehittämistyöryhmä selvittää paikallisen sopimisen kehittämistä ja lisäämistä, muun muassa koulutuksen lisäämisen edellytyksiä. Työaikapankkityöryhmä selvittää käyttöönoton edellytyksiä ja mahdollisuuksia työpaikalla.

15 Kansallisgalleria Päivittäistä työaikaa pidennetään toimistotyössä ja viikkotyössä 6 minuuttia ja viikoittaista työaikaa 30 minuuttia sekä jaksotyössä kolmen viikon jakson työaikaa 90 minuuttia. Sopimuskaudella työskentelee osapuolten yhteinen työryhmä, joka voi käsitellä työehtosopimuksen ja sen sisällön kehittämiseen liittyviä kysymyksiä kunkin osapuolen aloitteesta. Työryhmä voi tarkastella muun muassa Kansallisgallerian palkkausjärjestelmää ja sen toimivuutta, työaikakysymyksiä, tilastoyhteistyötä sekä yhteistoimintaan ja työsuojelun yhteistoimintaan liittyviä kysymyksiä. Osapuolet neuvottelevat jatkuvan neuvottelun periaatteen mukaisesti esille tulevista työehtosopimuksen muutostarpeista sopimuskauden aikana.

16 Yksityinen sosiaalipalveluala
Uusi sopimuskausi pm Työehtosopimuksen mukaista vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. Kuukausipalkkaisen kokoaikatyötä tekevän työntekijän keskimääräinen viikkotyöaika pitenee 30 minuuttia viikossa. Kuukausipalkkaisen osa-aikatyötä tekevän työntekijän viikkotyöajan pidentäminen toteutetaan samassa suhteessa kuin osa-aikatyöaika on täyteen työaikaan. Osa-aikatyöllä tarkoitetaan työtä, jota tehdään alle työehtosopimuksessa määrätyn säännöllisen enimmäistyöajan.

17 Alko Työajan pidennys toteutetaan lukien muutoin sopimus on voimassa Työajan pidennys toteutetaan siten, että myymäläpäälliköiden ja työaikamääräysten ulkopuolella olevien toimihenkilöiden työaika pitenee vuodessa 9,5 tuntia. Toimistotyössä olevien työaika pitenee 15 minuuttia päivässä. Sopimusratkaisu sisältää selviytymislausekkeen.


Lataa ppt "Pardian yksityisten alojen neuvottelutulokset 2016"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google