Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kutsumus uudistaa kirkkoa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kutsumus uudistaa kirkkoa"— Esityksen transkriptio:

1 Kutsumus uudistaa kirkkoa
Kanava 2 Kutsumus uudistaa kirkkoa

2 Kanavan esittely …”Me olemme houkkia Kristuksen tähden” sanoo apostoli itsestään (1 Kor 4: 10). Nykyinen paavi Franciscus lähestyy niitä, jotka menevät ja tekevät toisin, vaikka maailma ja omatkin pudistelevat päätään. Houkat haluavat toiminnallaan ja provosoinnillaan kyseenalaistaa normaalin elämän säännöt ja totuudet ja tuoda ristiriidalla esille niiden heikkoudet ja haitat. Kirkko kaipaa nyt Kristuksen tähden houkkia. Kirkko on hillitty, harmaa ja porvarillinen. Siitä on tullut instituutio, jolle maailman mahtavat nyökkäävät kunnioittaen. Ripaus Jumalan hulluutta voi ravistella koko laivaa hereille. He ovat usein haaste itse kirkolle. He paljastavat ihmisten sovinnaisuuden ja tavanmukaisuuden myös uskossa. Kanavassa kysytään ja etsitään tapaa uudistaa kirkkoa. Kristuksen tähden houkka uskaltaa toimia sen mukaan, minkä tietää Jumalan tahtomaksi jossain asiassa.

3 Kirkkoherra Arto Antturi
Helsinki Puhujien nimet kun esitellään?

4 Hiippakuntasihteeri Jukka Jämsén
Jyväskylä

5 Kutsumus uudistaa kirkkoa
Jukka Jämsén Hiippakuntasihteeri, lähetys- ja kansainvälinen työ

6 Kutsumus uudistaa kirkkoa
”Hän on tahtonut antaa heille tiedoksi, miten häikäisevän kirkas on tämä kaikille kansoille ilmaistava salaisuus: Kristus teidän keskellänne (tai: teissä), kirkkauden toivo.” Kol. 1:27 Elämän tarkoitus on Jeesuksen Kristuksen läsnäolo Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Jeesuksen Kristuksen tähden Jukka Jämsén

7 Kutsumus uudistaa kirkkoa
”Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle.” Matt. 7:24 Jukka Jämsén

8 Carl-Erik Sahlberg: Kasvava seurakunta
1. Avoimuus kaikille (Ekklesia) 2. Välittäminen (Diakonia) 3. Rakkaudellinen yhteys (Koinonia) 4. Jeesus-keskeisyys (Kerygma) 5. Puhdas elämäntapa (Praxia) 6. Valmius kärsiä (Martyria) 7. Rukous (Liturgia) 8. Maallikot (Missio) 9. Pyhän Hengen voima (Dynamis) Esityksen / esittäjän nimi

9 Kutsumus uudistaa kirkkoa
Miten aloittaa? - kokoa itsellesi rukousryhmä - pitäkää huolta omasta ja toistenne identiteetistä Jumalan lapsena - kootkaa seurakuntaan rukouspalveluryhmä - pitäkää huolta seurakunnan tasapainosta - ”saanko rukoilla puolestasi?” Esityksen / esittäjän nimi

10 Kirjailija Kaisa Raittila
Helsinki

11 Kutsumus uudistaa kirkkoa
Jaetut eväät Oulu Kaisa Raittila

12 Miksi kirkon on muututtava?
Koneisto ruokkii vain itseään. Verovarat ovat laiskasti käytössä. Viestistä ei saa selvää.

13 Mikä on pielessä? Omistajuus on liian harvojen käsissä. Ammatillisuus nostaa yhteisön kynnystä. Vastuun sijaan jaetaan pelkkiä tehtäviä. Kohderyhmä on liian pieni. 95 prosenttia jäsenistöstä maksaa viiden prosentin hengelliset harjoitukset. Tavoite on liian matalalla. Tavoitteet mitoitetaan voimavarojen (osaamisen, kalenterin, työnkuvan, tilojen), ei ympäristön tarpeen mukaan.

14 Mitä muutos vaatii Rohkean tavoitteen määrittämistä ja sen toteutumisen seurantaa. Voimavarojen ohjaamista uudelleen. Työntekijöiden asenteiden muuttumista. Seurakuntalaisten asenteiden muuttumista.

15 Mikä muutosta hidastaa
Kirkolliset työalat etujärjestöineen. Liiallinen ammatillisuuden tai viran korostaminen. Löysä johtajuus. Huonot alaistaidot ja sooloilukulttuuri. Seurakuntien itsenäisyys. Seurakuntalaisten laitostuneisuus.

16 Muutoksen tavoite Nykyistä syvempi vaikuttavuus. Yhteisön rakentaminen ja laajentaminen vastuuta jakamalla. Kokeilevampi ja etsivämpi työote. Sitoutuminen kulloiseenkin tarpeeseen. Irtautuminen siitä, minkä aika ei ole. Yllätyksellinen yhteistyö.

17 Tärkeä muistaa Mikään ei muutu, ellen minä muutu. Organisaatio ei uudistu, jos sen ihmiset eivät ala toimia uudella tavalla.

18 Kappalainen Anna Maria Siljander
Muurame

19 kutsumus uudistaa kirkkoa - osallisuuden ikävästä
Jaetut eväät, oulu Anna Maria Siljander

20 Palveluorganisaatiosta kohti Kristuksen ruumista
Seurakunta – enemmän kuin organisaatio - Jumalan läsnäolo maan päällä Jokainen srk:n jäsen on Kristuksen ruumiin osa Ef. 4: 7, ”kukin meistä on saanut oman armolahjansa, sen, jonka Kristus on nähnyt hyväksi antaa. …Hän antoi seurakunnalle sekä apostolit että profeetat ja evankeliumin julistajat sekä paimenet että opettajat, varustaakseen kaikki seurakunnan jäsenet palvelutyöhön Kristuksen ruumiin rakentamiseen. ”

21 Vastuunkantajat Tavoite: Seurakuntalaiset kantavat suuremman vastuun työstä. Tehtävä vielä, kun meillä on työntekijöitä, jotka voivat auttaa uudenlaisen seurakunnan rakentamisessa. Enemmän tekee vähemmän. Seurakuntalaiset ja työntekijät työtovereita. Yhteinen työ. Seurakuntalaiset toimivat eri tehtävissä lahjojensa mukaan. Kaikilla työaloilla kutsutaan vastuunkantamiseen. Mahdollisuus erilaiseen osallisuuteen: pienistä tehtävistä laajaan vastuunkantamiseen Jumalanpalvelus keskiössä

22 Mitä tarvitaan? Kysy Kaikkivaltiaan neuvoa! Koulutusta
Yhteistä pohdintaa mikä srk on? Millaiseksi haluaisimme seurakunnan kasvavan? Millaisia lahjoja kenelläkin on? Mitä haluaisit tehdä? Vapaaehtoisille kutsu ja valtuutus toimia Työntekijöiden asennemuutos, työ tulee muuttumaan Tilaa kehittää uutta, kokeilla Moka on lahja! Avoimuus uusille asioille ja näyille Kuuntele, rohkaise, kannusta, kiitä Kysy Kaikkivaltiaan neuvoa!

23 Päivien tunnus esityksen ajan taustalla?


Lataa ppt "Kutsumus uudistaa kirkkoa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google