Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Informaatikko Marja Kokko

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Informaatikko Marja Kokko"— Esityksen transkriptio:

1 Informaatikko Marja Kokko
Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus/ Open Science Centre/ Centret för öppen kunskap Informaatikko Marja Kokko JYU. Since 1863.

2 Avoimen tiedon keskus Jyväskylän yliopiston kirjaston ja tiedemuseon yhteenliittymä Edistää avointa tiedettä Jyväskylän yliopistossa. Vastaa yliopiston tiedonhankinnan opetuksesta ja tukee tutkimushankkeita tiedonhallinnassa. Tallentaa yliopistossa tehtyä tutkimusta. Tutkii, säilyttää ja esittelee Jyväskylän yliopistoon, kulttuuri- historiaan ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvää aineistoa. ”Solmukohtana” avoimen tieteen palveluiden ja koulutuksien kehittäjänä JYU:ssa Tuo tieteen lähemmäs kansalaisia. Sekä tieteelliset julkaisut että kulttuurihistorialliset kokoelmat ovat kaikkien kansalaisten käytettävissä. JYU. Since 1863.

3 Historiaa Jyväskylän tieteellinen kirjasto Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun kirjasto Jyväskylän yliopiston kirjasto 1966 Historiaa Alku museon kokoelmille vuonna (Jyväskylän seminaari, ryhtyi kokoamaan itselleen opetuskokoelmaa) Korkeakoulun muututtua yliopistoksi 1966 museosta tuli yliopiston museo ja vuonna 1980 se jaettiin kahteen osastoon, kulttuurihistorialliseen ja luonnontieteelliseen. Museo toimii mm. museologian harjoittelupaikkana, opetusmuseona, jossa opiskelijat tutustuvat museotyöhön.

4 JYU. Since 1863.

5 Organisaatio ja osaaminen (3 vuoden periodi, jonka aikana arvioidaan rakenteen tarkoituksenmukaisuus ja toimivuus) JYU. Since 1863.

6 Rooli ja osaaminen organisaation kehittämisessä / OSC:n henkilöstökoulutussuunnitelma
JYU. Since 1863.

7 Instrumentit henkilöstön osaamisen kehittämiseen: case datanhallinnan osaaminen
JYKOpisto on sateenvarjo kaikelle itsemme järjestämälle sisäiselle henkilöstökoulutukselle – Avoimen tieteen ja tutkimuksen ydin selväksi ja käytännönläheiseksi koko henkilöstölle (edellä osaamisen tasot): Evidenssiketju on rikkoutumaton; tieto säilyy vaikka ohjelmistot muuttuvat  mitä avoimen tieteen toimintaympäristön hallinta tarkoittaa eri tehtävien hoidan kannalta Akateeminen verkosto-osaaminen: Jakaa ja etsii tietoa ja osaamista aktiivisesti verkostojen avulla. Tekee yhteistyötä ja on vuorovaikutuksessa erilaisten ja eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Järjestää yhteistyöhankkeita ja projekteja eri toimijoiden kanssa. On kiinnostunut omasta organisaatiosta ja herättää verkostoissa mielenkiinnon siihen, "miksi meillä tehdään ja miten". Työyhteisöosaaminen: Ymmärtää oman toiminnan vaikutukset kokonaisuuden kannalta. Tuntee organisaation ja vastuualueet talon sisällä (kuka vastaa mistäkin). Kantaa vastuuta omasta roolistaan/tehtävästään ja luottaa siihen, että muutkin kantavat: Antaa tarvittaessa palautetta ratkaisukeskeisesti. Jakaa oppimansa tiedon organisaation käyttöön. Viestintäosaaminen: Organisaation kulttuurien tunnistaminen  tarkoituksenmukainen viestintä JYU. Since 1863.

8 Case: Datanhallinnan osaaminen JYU:n OSC:ssä
OSC (kirjasto) mukana DMPTuuli –hankkeessa, joka alkoi keväällä 2015 (ohjetyöryhmä) Omat DMPTuuli:n ohjeet kesällä 2016 yhteistyössä tutkimuksesta vastaavan vararehtorin, IHMEen ja Strategisen kehittämisen kanssa Jatkuva omien ohjeiden ja sovelluksen päivittäminen & kehittäminen (päävastuu OSC:llä) ATT –hankkeen Avoimen tiedon verkkokurssia promottu sekä omalle henkilöstölle että tohtorikoulun & henkilökunnan koulutustarjonnan johdannoksi OSC mukana kansallisen Avoimen tieteen verkkokurssin kehittämisessä (Henriikka Mustajoen esitys edellä) Vastuu datan hallintaan liittyvistä tehtävistä ensisijaisesti OCS:n Tutkimuksen tuen tiimillä, joka saa vahvistusta Verkkopalveluiden tiimiltä. JYU. Since 1863.

9 Henkilöstökoulutus Datanhallintaan liittyvät koulutukset:
Digitaalisiin aineistoihin liittyvät koulutukset olleet mukana kirjaston tohtorikoulutettaville ja henkilökunnalle suunnatuissa ohjelmassa jo useita vuosia (alku haparoiva ja etsittiin tarkoituksenmukaista mallia, koska asia kaikille osapuolille uutta) Nyt ko koulutuksessa keskittyminen aineistonhallintaan ja asiaan sisältyviin yksityiskohtiin (aineiston kerääminen + yo:n infra tätä varten. Jo olemassa olevien aineistojen tunnistaminen JYU:n tapaisessa monitieteisessä yliopistossa, jossa SSH-alat vahvoja, eettiset kysymykset erityisen tärkeitä, ja tässä tehdään yhteistyötä päävastuunkantajan eli IHMEen kanssa. (Plussaa, että OSC:stä edustaja JYU:n Eettisessä toimikunnassa [vastuuna eettisten lausuntopyyntöjen ”aineistonhallinta” = rekisteriseloste + tutkimussuunnitelmassa esitetyt aineistonhallintaan liittyvät asiat]) JYU. Since 1863.

10 Yhteistyö IT-palveluiden kanssa
OSC:n Tutkimuksen tuen tiimi mukana datanhallinnan palveluiden kehittämisessä: JY:n palvelut tutkimusaineistojen tallennusta varten Peruspalvelupaketti: HAKULOMAKE (isohkot hankkeet) Tutkimusaineistotukea pienille tutkimusryhmille Palveluista proaminen on osa OSC:n koulutustoimintaa ja tutkijoiden tukemista käytännön tilanteissa Palveluosoitteet: Datatuki: (Avoin julkaiseminen: : JYU. Since 1863.

11 IHME –yhteistyö ja muu henkilöstökoulutus
Akatemian infot ja tutkijoiden henkilökohtainen opastaminen suunnitelmiensa kanssa (kevät ja syksy) Esim. Metodifestivaalit kesällä 2017 Vuoden 2017 aikana järjestetty tai tulossa olevia syksyn aikana koko yliopiston henkilöstölle tarkoitettuja koulutuksia, joissa aineistonhallinta osana tulevaa tietosuoja- asetuksen implementointia tutkimusprosessiin JYU. Since 1863.

12 OSC:n yhteistyö JYU:n Strategisen kehittämisen kanssa
OSC ollut mukana tekemässä yliopiston linjauksia tutkimuksen tietoaineistojenhallinnan periaatteita. Tunnetaan ja ymmärretään (osataan nostaa esille omassa toiminnassa ja sekä henkilöstökoulutuksissa) hyvin mm. JYU:n tietosuojaperiaatteet. OSC:ssä aineistonhallinnan palveluista vastuussa olevat henkilöt (ja myös opetuksesta vastaavat) ovat vähintäänkin osaajia, oman työn kehittäjiä tai sisäinen kehittäjä. Viimeksi mainituilla merkittävä vastuu siitä, että osaaminen valutetaan yhteiseksi osaamiseksi. JYU. Since 1863.

13 Kiitos mielenkiinnostanne!
JYU. Since 1863.


Lataa ppt "Informaatikko Marja Kokko"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google