Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suostumuksenhallinta oppijan ja oppilaitoksen näkökulmasta (VIRTA-tietojen hyödyntäminen omadata näkökulmasta) Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suostumuksenhallinta oppijan ja oppilaitoksen näkökulmasta (VIRTA-tietojen hyödyntäminen omadata näkökulmasta) Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun."— Esityksen transkriptio:

1 Suostumuksenhallinta oppijan ja oppilaitoksen näkökulmasta (VIRTA-tietojen hyödyntäminen omadata näkökulmasta) Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmän kokous 5/2017 Suvi Remes, VM Digitalisoidaan julkiset palvelut / Yhteinen tiedon hallinta (YTI) -hanke

2 Tiedon julkisuus, avoimuus, läpinäkyvyys, tietosuoja, turvallisuus ja tiedon hyödyntäminen ovat ajankohtaisia ja osin ristiriitaisia teemoja. Oikeus tietoihin – EU:n tietosuoja-asetus >> henkilön itsensä rooli tiedon ja tietovirtojen hallissa vahvistuu Tietopolitiikkamuistio:

3 Miksi yhteistyössä YTI-hankkeen kanssa?
… kansalaisten osallisuutta tukevat toimintatavat… Yhteinen tiedon hallinta on yksi Digitalisoidaan julkiset palvelut - kärkihankkeen strateginen digihanke Toimenpiteiden tavoitteena on vahvistaa julkisen hallinnon kykyä toimia henkilökeskeisen tiedon hallinnan periaatteiden mukaisesti Yksilöllä on oikeus saada haltuun häntä itseään koskeva tieto ja jakaa sitä edelleen muihin palveluihin tai antaa lupa tiedon käyttöön muussa palvelussa. Yksilöllä on kontrolli dataan, mikä tarkoittaa tiedon käytön luvittamista. Yksilö toimii yhdistävässä roolissa eri tietojen välillä. Tehtävät: julkisen hallinnon omadatan periaatteiden selvitystyö – osa rakentuvaa tietopolitiikkaa ja siihen sisältyviä linjauksia selvitys ja toteutus suomi.fi -palveluiden hyödyntämisestä henkilökeskeisen tiedon hallinnan alustana julkisessa hallinnossa

4 Julkisen hallinnon tallettamalla tiedolla on usein erityisasema, sillä julkista tietoa pidetään luotettavana. Miksi julkisen hallinnon roolista kohistaan? Jopa luotettavampana kuin samaa tietoa henkilöltä itseltään kerättynä.

5 Miksi toimintatavoista sopiminen on haastavaa – mikä on omadataa?
”henkilötieto” tieto minun kaltaisistani minuun liittyvä tieto kulutustiedot nimitiedot Toteutuakseen omadata vaatii tiedon luokittelua – koulutuksen tiedoille toteutettu: opinto-oikeus-, läsnäolo-, opintosuoritus- ja tutkintotiedot sijaintitiedot Oikeus – omistajuuskysymykset Mukaillen Linnet Taylor, 2017 Kaikki henkilötieto ei ole ”omadataa” – yksilöillä oltava oikeus ja tekninen mahdollisuus uudelleen käyttää ja jakaa tietoaan haluamallaan tavalla.

6 Omadata on muutos tiedon hallinnan käytänteisiin
Herättää kysymyksen tiedon omistajuudesta ja yhteisomistajuudesta – toimijoiden tulee yhdessä pitää huolta tiedosta Kansalaisen näkökulma – julkisen hallinnon yhtenäiset toimintatavat Voiko sama tieto toisella viranomaisella ja julkisen hallinnon toimijalla olla luokiteltu ”omadataksi” ja toisella ei? Kysytään samaa tietoa vain kerran – kansalaisen rooli tiedon (luotettavana) lähteenä Usein kysyttyä: Suostumuksen kieltäminen ei kuitenkaan voi estää tietojen käsittelyä viranomaistehtävässä Hyvään tiedon hallintaan kuuluu, että ihmiset voivat tarkastaa ja tarvittaessa myös korjata itseään koskevat tiedot rekistereissä – normaalia toimintaa. Kaikki julkisen hallinnon henkilöstä käsittelemä tieto ei kuulu omadatan piiriin (mm. turvallisuusviranomaiset)

7 Toteutuakseen vaatii palveluita
tiedot olisivat keskitetysti henkilön nähtävissä Näkymä-tyyppiset palvelut suomi.fi -verkkopalvelu, julkisen hallinnon tiedot kootusti toimijoiden omat Näkymät, teemoittaisuus tiedot olisivat keskitetysti henkilön käytettävissä Näkymiin rakennettavat ”Rainbow button” -ratkaisut >> mahdollistetaan tiedon hyödyntäminen, mutta ei todellista tiedon käytön läpinäkyvyyttä ja kontrollia tietoja voitaisiin luovuttaa kattavasti, luotettavasti ja kustannustehokkaasti ”suostumushallintapalvelu”, yksilön kontrolli tiedon luovutukseen ja tietovirtoihin luovutettavaan dataan, lokituksen avulla mahdollisuus seurata tiedon käyttöä Yksi vai monta – yksilön näkökulma ja mahdollisuus hallita suostumuksia yhdessä palvelussa? Lisäksi vaatii: Tunnistautumisratkaisut Tiedon hyödyntäjien/palveluntarjoajien rekisteröinti

8 Missä mennään juuri nyt?
”Isossa kuvassa” tavoittelemme henkilökeskeisen tiedon hallinnan käytänteitä sekä sitä tukevia palveluita julkiseen hallintoon – yritetään muistaa se kansalainen! Näitä molempia on tarkoitus rakentaa yhteisessä pilotissa – ”yhteinen” tarkoittaa yhteistä tekemistä ja kehittämistyötä eli eri osapuolien osallistumista. Pilotti on aito, tuotantotasoinen toteutus, mutta sekä käyttötapauksen (=koulutuksen tiedot, KOSKI ja VIRTA) että hyödyntäjäpalveluiden (esim. 2-3) osalta rajattu. Pilotin referenssiryhmä voidaan muodostaa muista kiinnostuneista tahoista, mutta varsinaista osallistumista toteutukseen ei luvata. Yhtenä pilotin tavoitteena on selvittää suomi.fi-palveluiden rooli omadataan liittyvän suostumushallinnan ja muiden liittyvien palveluiden ratkaisuna. Taustalla palvelutuotannon järjestämisen skenaariot: kansallisesti keskitetty, hajautettu (esim. hallinnonaloittain), hybridi Pilotin avulla tuotetaan kevään 2018 aikana tietoa päätöksenteon tueksi Miten vaikuttaa korkeakouluihin?

9 Mahdollinen skenaario: koulutustiedot & suomi.fi-palvelut
LUONNOS Mahdollinen skenaario: koulutustiedot & suomi.fi-palvelut Opintotietoja hyödyntävät palvelut Koski VIRTA Yhteentoimivuuden välineistö Muut näkymä-palvelut (?) Suostumukset Miksi ei ole yksinkertainen asia – mittava muutosagentti suomi.fi-palveluihin ja periaatteellinen kysymys mitä tiedon hallinnan toimintoja hallitaan yhteisillä ratkaisuilla Suomi.fi = Opiskelutiedot esitetään Suomi.fi-verkkopalvelussa. Kansalainen voi Suomi.fi-palvelun kautta määrittää, kenelle opiskelutietoja saa luovuttaa. Väylä = Koski-rekisteri jakaa opiskelutiedot Suomi.fi-palveluväylää hyödyntäen Suomi.fi-verkkopalveluun sekä muille niitä hyödyntäville tahoille. Myös kyselyt Suomi.fi-valtuuksiin tehdään Palveluväylän kautta. Valtuudet = Opiskelutietoihin liittyvät suostumukset tallennetaan Suomi.fi-valtuuksien rekisteriin. Koski-rekisteri kysyy suostumuksen tiedot Suomi.fi-valtuuksista luovuttaessaan tietoja kolmannelle osapuolelle. Palveluhallinta = Suomi.fi-palveluhallinnan kautta ylläpidetään rekisteriä tahoista, joille opiskelutietoihin liittyviä suostumuksia voi antaa. Y-välineistö = Koski-rekisterin tietosisältö mallinnettava välineistöön, jotta ne ovat helpommin hyödynnettävissä eri järjestelmissä ja tiedon semantiikka säilyy tiedonsiirroissa >> tavoitteissa omadataa laajempi tiedon hallinnan muutos Valtuusrekisteri & suostumusrekisteri?

10 Omadata tiedonhallinnan käsitteenä ja säädösympäristö -seminaari ke Ohjelma ja ilmoittautuminen: Keskustelua mm. toimijoiden vastuukysymyksistä henkilökeskeisen tiedon hallinnan tietovirroissa – onko syytä olla huolissaan?

11 Ota yhteyttä – osallistu, vaikuta!
Suvi Remes erityisasiantuntija projektipäällikkö, Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke puh (vaihde) vm.fi / Hankkeet ja säädösvalmistelu


Lataa ppt "Suostumuksenhallinta oppijan ja oppilaitoksen näkökulmasta (VIRTA-tietojen hyödyntäminen omadata näkökulmasta) Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google