Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ydinvoiman terveys vaikutuksia

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ydinvoiman terveys vaikutuksia"— Esityksen transkriptio:

1 Ydinvoiman terveys vaikutuksia

2 Ydinvoima maailmassa KUITENKIN… Maailmassa on noin 440 ydinreaktoria.
– sivustolla kerrotaan seuraavasti ydinvoiman riskeistä: ”Ydinvoimalan turvallisuusjärjestelmät ovat moninkertaisia ja havaitsevat häiriöt laitoksen toiminnassa automaattisesti. Häiriötilanteen eteneminen onnettomuudeksi vaatii usean turvallisuusjärjestelmän samanaikaista pettämistä, mikä on erittäin epätodennäköistä. Laitoksen tekniset ratkaisut ja moninkertainen suojaus varmistavat, että edes onnettomuustilanteessa ympäristöön ei pääse sinne kuulumattomia aineita.” KUITENKIN…

3 1. Tšernobyl Tällä hetkellä maailman pahin ydinvoimala onnettomuus.
Tapahtui lauantaina 26. huhkuuta 1986 Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa lähellä Pripjatin kaupunkia. Neuvostoliiton ulkopuolella onnettomuus havaittiin ensimmäisenä, Forsmarkin ydinvoimalassa Ruotsissa, päivää myöhemmin. Länsimaat evakuoivat Neuvostoliitosta kansalaistaan, tilanteen selvittyä. Läheinen kaupunki, Pripjat on nykyisin autio kaupunki. Eri arvioiden mukaan onnettomuuden takia on kuollu jopa satoja tuhansia ihmisiä.

4 2. Koštym Tämä plutoniumin tuontantolaitoksessa tapahtunut onnettomuus on toiseksi pahin ydinonnettomuus Tapahtui syyskuussa 1957 Uralin itäreunalla. Syynä oli ydinjätesäiliössä tapahtunut raju räjähdys. Alueella on tapahtunut muitakin pahoja ydinonnettomuuksia, ja näin ollen alue onkin yksi maailman saastuneimmista.

5 3. Three Mile Island Kolmanneksi pahin ydinonnettomuus.
Tapahtui Yhdysvalloissa, 28. maaliskuuta 1979 Ydinvoimalan kakkosyksikön sydän suli osittain, mutta kuitenkin suojarakennus toimi suunnitellusti.

6 Säteily Ydinvoimaloista tuleva säiteily on radioaktiivista, siispä se on ionisoivaa. Ionisoivalla säteilyllä tarkoitetaan säteilyä, jolla on riittävästi energiaa irrottamaan säteilyn kohteena olevan aineen atomeista elektroneja tai rikkomaan aineen molekyylejä. Ionisoiva säteily on suurina määrinä haitallista. Fyysisiä terveyshaittoja: Iho muutokset

7 Silmä vauriot Sukuelin vauriot Keuhko- ja rintasyöpä Kilpirauhas vauriot Valkosolujen määrän muutokset Luuydin vauriot Vatsa ongelmat Geneettisen vauriot

8 Fukushima Hiroshima

9 Säteilyn poistuminen :
Puoliintuminen elimistössä Perusaineenvaihdunnan avulla Pesu

10 Psyykkisiä ja sosiaalisia haittoja
Sosiaalisia, taloudellisia ja psykoligisia ongelmia saastuneille alueille asumaan jääneille ihmisille ja evakuoidiulle ihmisille, jotka menettivät tutun ympäristön ja sosiaaliset rakenteet. Elintarvikkeiden saastumisen myötä pula ruoasta ja juomavedestä. Asumisolosuhteiden muutoksista johtuen ennakkopelkoja, evakuointeja, kustannuksia sekä opettelua uuteen elinympäristöön. Kun luonto pysyy puhtaana, se tarjoaa enemmän mahdollisuuksia ihmisen psyykkisen tasapainon ylläpitämiseksi!

11 Säteilyn vaikutus luontoon
Lyhyellä aikavälillä saadun säteilyn tappava-annos: Torakkalla 10 Sv Koiralla 3,5 Sv Rottalla 7,5 Sv Banaanikärpäsellä 640 Sv Karhukkaisella Sv Ihmisellä 4,5 Sv

12 Myös kasvillisuus ja eläimistö hävisivät paikalta.
Tšernobylin alueella räjähdyksen tapahduttua sieltä lähtivät kaikki ihmiset suurten säteilymäärien takia. Myös kasvillisuus ja eläimistö hävisivät paikalta. Nykyään suojelualueelle on palautunut kasvillisuutta sekä joitakin eläimiä, kuten lintuja, karhuja ja susia. Kuitenkin lajeilla esiintyy mutaatiota tavallista enemmän. Tšernobylin reaktorin sisäseinistä on löydetty mustaa sienirihmastoa. Yhteyttäminen radioaktiivisen säteilyn ja melaniimipigmentin avulla.

13 Kuva Tšernobylin autioitu- neesta talosta

14 Kuva Hiroshiman alueesta ydinpommin pudottamisen jälkeen.
Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotetut ydinpommit tuhosivat lähes täydellisesti kaiken luonnon. Kuitenkin alueella selvisivät jotkin neidonhiuspuut, jotka ovat nykyään koristekasveja ympärimaailmaa.

15 Tyynellä merellä oleva Bikinin atolli on ollut asumaton ja kaslastuskiellossa Kylmänsodan ajoista asti. Paikka toimi ydinpommien testauspaikkana.

16 Japanin onnettomuuden jälkeen toivottiin tuulen puhaltavan säteilyn merelle.
Syystä että radioaktiiviset aineet huuhtoutuisivat suuriin vesi määriin ja näin ollen päästöjen määrä laimenisi. Kuitenkin säteilyn päästessä mereen, joissakin paikoissa, radioaktiivisten aineiden pitoisuudet kasvavat meren pohjassa ja eliöissä.

17 Fukushima Vakava ydinonnettomuus. Kuitenkaan varmaa kokonaiskuvaa ei ole saatu. Tapahtui Japanissa. Seuras voimakkaasta maanjäristyksestä ja tsunaamista.

18 Lähteet Tehnyt : Nora Taivassalo, Pauliina Nikkilä & Taru Jokinen
Teksti Kuvat Tehnyt : Nora Taivassalo, Pauliina Nikkilä & Taru Jokinen

19


Lataa ppt "Ydinvoiman terveys vaikutuksia"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google