Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma"— Esityksen transkriptio:

1 Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
OPETUSVINKKI 1 Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma

2 Keskustele aiheesta vierustoverisi kanssa.
Enkeleitä, onko heitä... Minkälainen on sinun mielikuvasi enkelistä? Mihin mielikuvasi perustuvat? Keskustele aiheesta vierustoverisi kanssa.

3

4 Raamatussa ei puhuta juurikaan enkeleiden ulkoisesta olemuksesta
Raamatussa ei puhuta juurikaan enkeleiden ulkoisesta olemuksesta. Kaksi Vanhan testamentin tekstiä antaa kuitenkin pohjaa siivekkäille mielikuvillemme. ”Kuningas Ussian kuolinvuonna minä näin Herran: hän istui korkealla ja ylhäisellä istuimella, ja hänen vaatteensa liepeet täyttivät temppelin. Hänen yläpuolellaan seisoivat serafit, joilla oli kuusi siipeä kullakin: kahdella he peittivät kasvonsa, kahdella verhosivat ruumiinsa ja kahdella lensivät.” (Jes. 6:1-2)

5 ”Tämän minä näin: Pohjoisesta tuli myrskytuuli ja suuri pilvi, joka liekehti tulta ja levitti loistetta ympärilleen. Tulen keskusta säihkyi kuin sula kulta, ja keskellä hehkua näkyi neljän olennon hahmot. Tällainen oli niiden ulkonäkö: Niillä oli ihmisen muoto, mutta kullakin oli neljät kasvot ja kullakin neljä siipeä. Niillä oli suorat sääret ja jalkaterät kuin vasikan sorkat, ja ne välkehtivät kuin kiiltävä pronssi. Siipien alla oli kaikilla ihmiskädet, neljällä puolen, kuten olivat myös kasvot ja siivet, ja niiden siivenkärjet koskettivat toisten siipiä. Ne eivät kääntyneet kulkiessaan, vaan kukin liikkui suoraan, kasvojensa suuntaan. Niiden kasvot olivat kuin ihmisen kasvot, mutta oikealla puolen oli leijonan kasvot ja vasemmalla härän kasvot, ja vielä niillä oli kotkan kasvot, kaikilla neljällä yhtä lailla. Kullakin olennolla oli kaksi siipeä ylhäällä levällään, niin että ne koskettivat toisten siipiä, ja kahdella siivellä ne peittivät vartalonsa. Ne kaikki kulkivat kasvojensa suuntaan, sinne, minne henki niitä johti. Kulkiessaan ne eivät kääntyneet.” (Hes. 1:4-12)

6 Persialaisaikainen sinetti 500–300-luvuilta eKr. (Keel 1977)
Persialaisaikainen sinetti 500–300-luvuilta eKr. (Keel 1977). Taivaankantta kannattelevat härkäihmiset ovat saaneet siivet selkäänsä ilmeisesti syyrofoinikialaisen ikonografian vaikutuksesta. Ihmiskasvoinen apkallu (n. 700 eKr.) kuningas Sanheribin palatsin seinäreliefissä Ninivessä (Parpola 1993). Kotkankasvoinen apkallu Ninurta-jumalan temppelissä Nimrudissa (n. 865 eKr.) (Reade 1998). Pyhällä vedellä täytetty sanko ja kävyn muotoinen esine on tarkoitettu kuninkaan puhdistamiseen synnistä.


Lataa ppt "Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google