Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oppilaskuntatoiminnan osallisuusotsot

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oppilaskuntatoiminnan osallisuusotsot"— Esityksen transkriptio:

1 Oppilaskuntatoiminnan osallisuusotsot
Tarina kertoo osallisuuskarhun ja hänen ystäviensä sekä yhteistyökumppaniensa matkasta läpi suurten haasteiden (=koulun johtoportaan ja opettajakunnan), tehtävänään luoda koulun valtajäsenistölle, eli oppilaille vaikutuskanavia ja aitoa osallisuutta.

2 Päähenkilöt Valtakarhu (koulun rehtori) Tukikarhu (ohjaava opettaja)
salattua tietoa ja taikavoimia omaava karhu, hieman etäinen mutta hallituksen lähin ystävä ja tuki. Etäinen itsenäisen tien kulkija, mutta luotettava ja olennainen tuki, jota ilman hallituksen on vaikea saada tarpeitaan markkinoitua. Pelottavasta habituksesta huolimatta hänen suuntaansa on luotava vaikutuskanavia. Tukikarhu (ohjaava opettaja) Valtakarhun läheinen yhteistyökumppani. Kokee velvollisuudekseen oppilaskuntatoiminnan edistämisen, ja toimii tarvittaessa linkkinä oppilaskunnan ja pelottavan valtakarhun välillä. Ei pelkää edes valtakarhua. Gandalf Legolas

3 Sivuroolissa Asiasta kiinnostuneet, mutta perinteitä vaalivat tarkkailijakarhut, jotka opettajina ymmärtävät asian tärkeyden, mutta hakevat vielä suojaa kuusten juurilta Peruskarhut, katsellaan palaillaan – kunhan vain saan itse hoitaa opettajan hommani niin kuin ennenkin Jarrukarhut, ihme tohinaa, me määrätään, ja oppilaat pysyköön ruodussaan – ei kiinnosta!

4 Todelliset pääroolit Erauspoika (oppilaskunnan hallituksen jäsen)
Karhu, joka saa yllättäen haltuunsa suuren tehtävän, jonka luonnetta ja tavoitetta hän ei heti alkuvaiheessa hahmota. Nuorten karhujen mittakaavassa rohkea ja vastuuntuntoinen. Haistelija (kehittäjäkaveri luokassa) edellisen paras kaveri, lähtee mukaan lojaalisuudesta, vaikka ei ymmärrä hankkeesta senkään vertaa kuin Erauspoika. Muut pennut (oppilaskunnan muut jäsenet) mukavuudenhaluisia ja osallistumattomia lauman jäseniä, joita kiinnostaa lähinnä keskinäinen kähinöinti, facebook, chattäily, shoppailu ja biletys.. Eivät ymmärrä Erauspojan ja kumppaneiden kummallista käytöstä ja touhotusta. Frodo Sam

5 Toimijoiden yhteistyön merkitys
Taru Sormusten Herrasta: ”Jotta paha ja itsevaltius eivät saisi valtaa itselleen, on Keskimaan osin eripuraisten kansojen yhdistettävä voimansa demokratian säilyttämiseksi. Osa ei ole aikaisemmin ollut keskenään juuri missään tekemisissä (esim. Hobitit ja Haltijat – Hobitit ylipäätään viettävät mieluiten leppoisaa omaa elämäänsä Konnussa, eikä heitä kiinnosta Keskimaan murheet ja melske). Frodon tyyppistä seikkailijaa katsotaan jopa kieroon muiden Hobittien toimesta. Harva Hobitti on tavannut esim. Legolasin tapaisia haltijoita, ja velho Gandalf on monelle vain Konnun rauhaa rikkova rauhanhäiritsijä.” Oppilaskunta työ: ”Jotta paha ja itsevaltius eivät saisi valtaa itselleen, on koulun osin eripuraisten oppilaiden yhdistettävä voimansa demokratian säilyttämiseksi. Osa ei ole aikaisemmin ollut keskenään juuri missään tekemisissä (esim. alakoulun ja yläkoulun oppilaat – oppilaat ylipäätään viettävät mieluiten leppoisaa omaa elämäänsä luokissaan, eikä heitä kiinnosta koulun murheet ja melske). Oppilaskuntatoimintaan osallistuvan oppilaan tyyppistä seikkailijaa katsotaan jopa kieroon muiden opettajien ja oppilaiden toimesta. Harva oppilas on tavannut esim. ohjaavaa opettajaa ja rehtori on monelle vain koulun rauhaa rikkova rauhanhäiritsijä.”

6 Tie vain jatkuu jatkumistaan ovelta mistä sen alkavan näin.
Nyt se on kaukana edessäpäin, jos voin, sitä alan seuraamaan jaloin varmoin vaeltaen kunnes se taas tien suuremman kohtaa paikassa johon moni polku johtaa. Mihin sitten? Tiedä en. (Lievin muutoksien teoksesta: Tolkien: Sormuksen Ritarit, s. 76. Suomentanut Panu Pekkanen)


Lataa ppt "Oppilaskuntatoiminnan osallisuusotsot"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google