Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työkykyneuvojat Kelassa – tutkimustietoa toiminnasta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työkykyneuvojat Kelassa – tutkimustietoa toiminnasta"— Esityksen transkriptio:

1 Työkykyneuvojat Kelassa – tutkimustietoa toiminnasta
Ismo Hiljanen Lakiyksikkö Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus Kela

2 Työkykyneuvojan tehtävät ja työkykyneuvontaan ohjautuminen
Selvitystyö 2014 Tulevaisuuden näkymät

3 Työkykyneuvojan tehtävät (2011-2017)
Palvelutarpeen kartoitus Yhteydenotto asiakkaaseen (puhelimitse) Haastattelu (haastattelussa mukana asiakkaan ennakkoon täyttämä esitietolomake) Ohjaus joko Kelan kuntoutusprosessiin tai yhteistyökumppanin palveluihin Yhteydenpito palveluntuottajiin / yhteistyökumppaneihin Prosessin arviointi, yhteydenpito asiakkaaseen, sopiminen jatkosta

4 Työkykyneuvontaan ohjautuminen
60 pv 150 pv Päiväraha Päivärahakausi TK -eläke Ku-tarve 2. 1. Sairaus Poimintakriteeri täyttyy Kuntoutus Työkykyneuvonta 3. TE -toimisto TYP –työkyky- neuvonta

5 Selvitystyö 2014; Mönkkönen & Hiljanen & Nissinen
Työkykyneuvontaan ohjautuu asiakkaita erilaisista elämäntilanteista Työttömyystausta yleinen Kevyen ohjauksen tarpeesta vahvan rinnalla kulkemisen vaateeseen Oikea-aikaisuus tärkeä Sisäisen yhteistyön saumattomuuden vaade Yhteistoiminta kumppanien kanssa (ajoitus ja palvelut) Keskeistä ollut informaation lisääntyminen asiakkaille siitä, miten tästä eteenpäin! Mitä mahdollisuuksia ja kenen kanssa!

6 Asiakkaiden ohjautuminen - toimijatahot
34/60 (57 %) asiakasta ohjautunut työkykyneuvonnan kautta työkykyä tukevaan toimenpiteeseen (Kela) tai toiselle toimijataholle

7 Asiakkaiden ohjautuminen - ikäjakauma
Nuoret asiakkaat ohjautuvat vahvimmin työkykyä tukeviin toimenpiteisiin (Kela) ja/tai toiselle toimijatahoille

8 Asiakkaiden ohjautuminen - ajankohta
Tarve yhä varhaisempaan työkykyä tukevien mahdollisuuksien selvittämiseen Oikea-aikaisen kohdentumisen haaste (33 % yli 150 suorituspäivää)

9

10 Työkykyneuvojan yhteydenotto
Yhteydenotto koettiin pääsääntöisesti myönteisenä Oli positiivinen yllätys, että tällaista tarjottiin. Harvinaista, yleensä saa ottaa itse asioista selvää (Nainen, 50) Myönteinen yllätys, että ihmisistä huolehditaan. Tossa tilanteessa voi jäädä helposti yksin (Nainen, 39) Henkilökohtaisella kohdalla tilanne on semmonen, että on vaikea tehdä enää niillä toimenpiteillä, mutta hyvähän se on. Koin tarkoituksen hyvänä (Mies, 48) Asiakkaiden tapaaminen kasvokkain Kolme haasteltavaa olisi halunnut tavata työkykyneuvojan kanssa kasvokkain, mutta siihen ei ollut annettu mahdollisuutta. Yksi haastateltava korosti, että erityisesti masentuneena olisi ollut mukavaa, että olisi ollut suora ihmiskontakti työkykyneuvojan kanssa.

11 Informaation jakaminen ja neuvoja etuuksien hakemiseen
Kelan neuvoja neuvo, että kannattaisi alkaa eläkettä hakemaan. Tilasi ajan Eteraan ja Kelan työkykyneuvojan kanssa tehtiin työkyvyttömyyseläkehakemusta sinne ja oli hyvin hyödyllinen. (Mies, 58) Semmosta opastusta ja semmosta roadmapin tekemistä… se, että selkeytti ajatusmaailmaa ja sai tietoa, että miten kannattaa edetä. (Mies, 55) Mulle tuli hyvät paketit..vai oliko, että kun on ollut sairauspäivärahalla, että mitä vaihtoehtoja.. ei välttämättä ollut työkykykyneuvojan lähettämiä. Niistä oli hyötyä, ne oli tiivistetyssä muodossa. Siinä tuli selkeästi, että mitä voi tehdä missäkin tilanteessa. (Nainen, 39) Työkykyneuvoja otti selvää koulutusrahastosta, mikä ei ollut standardiratkaisu (Nainen, 39)

12 Tukena oleminen Myötätuntoinen, kun tappeli firman kuin firman kanssa. Se oli just sitä mitä tartti. Ja jos huonosti, niin se että on keinoja siitä sitten eteenpäin päästä. Henkistä tukea. Kiva oli, ku se soitti. (Nainen, 32) Joku sanoo, että on ihan ok, että haet työkyvyttömyyseläkettä vaikka oot noin nuori. Jos ei pysty, niin ei pysty. Että joku sanoo, että joku vaihtoehto on parempi. Työkykyneuvoja painotti, että eläke ei ole lopullinen. Eläke voidaan laittaa lepäämään hetkeksi, että se ei ole välttämättä koko loppuelämäksi. Rohkaisi niihin valintoihin ja kertoi valoisamman puolen…laittoi pisteen sille epävarmuuden tilalle. (Nainen, 36) Välittämisnäkökulma, et sillon ku hän soitti ensimmäisen kerran oli särkenyt päähän, olin todella rikki. Kyllä oli hyvä puhelu ja paransi mielialaa. Ja että Kelalta on jokin asiasta kiinnostunut. On ystäviä ja se, että virkamieskin on kiinnostunut, auttaa henkistä toipumista ja jaksamista. Hän katsoo asiaa eri näkökulmasta kuin lääkärit ja kaverit (Mies, 35)

13 Keskitytään vain tiettyyn hetkeen tai tiettyihin asioihin
Pitäisi jossitella enemmän, että mitä seuraamuksia. Ei painoteta vain asioita vaan yhteen ja kahteen asiaan. Mietitään jatkoja useammasta näkökulmasta. Enemmän siihen tulevaan. Tulevaan eri vaihtoehtoja. Ehkä vähän jotain, että mitä tapahtuu jos jotain tapahtuu. Ehkä sellaseen olisi voinut kiinnittää huomiota, esim. sairauspäivärahaa...Poikkeustapauksiin, että ei putoisi pohjattomaan kaivoon. (Mies, 28) Minusta ne sairauspäiväraha ja työkyvyttömyyseläke jäi vähän sivuun. Minun tilanteessa ne olisi ollut oleellinen asia. On näyttöjä, että on rikki. Jos olisi vähän tiennyt asioista. (Mies, 28, Etelä-Pohjanmaa) Kuntoutukseen liittyen olisin toivonut enemmän neuvoja (Mies, 53) Tulevaisuuden tavoitteena on lähteä kouluun ja löytää omanlainen ala. Ei siitä tainnut olla puhetta. Itse olen etsinyt aloja ja koulutusta (Nainen, 28)

14 Tulevaisuuden näkymä Kumppanuusyhteistyö Työkykykoordinaattori PR
Keskustelun jälkeen perusteltu ja dokumentoitu siirtyminen palvelutarpeen mukaisesti kuntoutukseen tai muuhun tukitoimen-piteeseen Matalankynnyksen keskustelu Tarvittaessa yli etuusrajojen Työ- ja toimintakyvyn paraneminen Yhteydenotto asiakkaaseen - työkykyhaastattelu Kuntoutus, kuntoutushaastattelu, kuntoutustoimenpide Toimenpiteet / asiakkaan tukeminen Kumppanuusyhteistyö Erityisen tuen tarve Työkykykoordinaattori ku-tarve on ja kuntoutus ajankohtaistuu kuntoutuksen tarve selvitetty PR 30 pv 60 pv 150 pv 230 pv

15 Kiitos!


Lataa ppt "Työkykyneuvojat Kelassa – tutkimustietoa toiminnasta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google