Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Erilaisille oppijoille selkeyttä jatkosuunnitelmiin

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Erilaisille oppijoille selkeyttä jatkosuunnitelmiin"— Esityksen transkriptio:

1 Erilaisille oppijoille selkeyttä jatkosuunnitelmiin
Tukea hyvään elämään Erilaisille oppijoille selkeyttä jatkosuunnitelmiin Tiina Myllymäki Projektivastaava / työhönvalmentaja 3kk -Ohjaava työhönvalmennuspalvelu -projekti Sosiaalialan asiantuntijapäivät, , Helsinki

2 3kk- Ohjaava työhönvalmennuspalvelu projekti (2015-2017)
Kohderyhmänä laaja-alaisia oppimisvaikeuksia (LOV) tai lievän kehitysvamman omaavat vuotiaat KELA:n kehittämisrahoituksen rahoittama projekti Rinnekoti-Säätiön toteuttama Taustaa: Kohderyhmän tuen tarpeet vs. Kelan standardit Käytännön toteutus: Kolmen kuukauden pituiset työhönvalmennuskurssit (yht. 5) Kehitysvammaliitto toteuttaa arviointitutkimuksen Projektin taustalla on ollut se, että Kela toivoi tavoittavansa myös tämän kohderyhmän kuntoutuksen piiriinsä. Ongelmana aikaisempien työhönvalmennuksen standardien sekä kohderyhmän tuen tarpeen kohtaamisessa on muun muassa ollut se, ettei useilla näistä nuorista ole tarvittavia tietoja ammatillisista kiinnostuksen kohteista ja työkyvystä, kaikki eivät kykene sitoutumaan 6h/5pv viikossa tahtiin, tukea arjen ja elämänhallintaan ei ollut tarjolla, työhönvalmentajan tuki vähäistä, ei esim. mahdollisuutta työhönvalmentajan fyysiseen läsnäoloon työpaikalla. Nyt on vuodenvaihteessa Kela on alkanut toteuttaa uutta työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta, joka korvaa mm. aikaisemman työhönvalmennuksen. Standardit myös vaikuttavat vastaavan aikaisempaa paremmin kohderyhmän tarpeisiin.

3 Projektin tavoitteet Uudenlaisen ohjaavan työhönvalmennusmallin rakentaminen kohderyhmän nuorille Edistää kohderyhmän nuorten ohjautumista tarkoituksenmukaisiin palveluihin (esim. työhönvalmennus) Tuottaa tietoa kohderyhmän tarpeista työelämään kiinnittymisen tueksi   Työhönvalmennuspalvelun vaikuttavuuden selvittäminen (arviointitutkimus)

4 3kk - Työhönvalmennuskurssi
Ohjaava työhönvalmennuspalvelu on yhdistelmä kuntouttavaa työtä, palveluohjausta ja työhönvalmennusta. Näkökulmina ratkaisu- ja voimavarakeskeisyys. Menetelminä pienryhmävalmennuksessa mm. selkokielinen materiaali, toiminnalliset, visuaaliset ja luovat menetelmät. Työssäoppimisen aikaisessa tuessa ja työtehtävien suunnittelussa huomioitu yksilöiden vahvuuksien lisäksi kohderyhmän keskeisimpiä haasteita mm. ongelmanratkaisu muuttuvissa tilanteissa, työmuistiin, oman toiminnan ohjaukseen, sosiaalisiin tilanteisiin ja vuorovaikutustaitoihin liittyvät asiat.

5 Nuorilta saatua palautetta:
Mikä on ollut parasta kurssilla? ”Työelämän tieto ja kertaus” ”Monipuoliset tehtävät ja harjoitukset” ”Tulevaisuuden suunnittelu” ”Ryhmässä oleminen ja ryhmätehtävät” ”Työharjoittelu” Muuta nuorten suusta kuultua: ”Kun puhuttiin liikunnasta ja ravinnosta” ”Ryhmä on loistava” ”Sai kertoa omista haaveistaan” ”Hyvä ja iloinen yhteishenki” ”Parasta oli se, kun sain olla kurssilla” ”Tämä ryhmä on kyllä todella mahtava ja mukava” ”Sain apua työelämään”

6 Mitä saadaan aikaan kolmessa kuukaudessa?
Nuorista on saatu tarvittavaa tietoa tulevien työhön tukemisen palveluiden suunnittelua varten Nuorissa on ollut havaittavissa kasvua luottamuksessa omiin kykyihin Osan kohdalla havaittu muutoksia käsityksissä työelämästä Nuorilta itseltään tullut palautetta esim. positiivisesta muutoksesta päivärytmiin sekä motivaation kasvamisesta

7 Projektin aikana tehtyjä havaintoja
Laaja-alaiset oppimisen vaikeudet vaativat erityistä huomiointia työhönvalmennuksessa Osalla nuorista erityisesti työhönvalmennuskurssin aloitus vaikeaa, mm. sitoutuminen tapaamisten aikatauluihin, ryhmään tulo tai työssä aloittaminen. Sidosryhmistä ohjautunut projektin kursseille eniten lievän kehitysvamman omaavia nuoria Jatkopolkujen suunnittelu haastavinta ei-kehitysvammaisten nuorten kohdalla

8 Tuloksia: Työhönvalmennuskursseille on osallistunut yhteensä 30 nuorta, joista 5 on keskeyttänyt. Työharjoittelu- ja työkokeilupaikkoja on löydetty yhteensä n. 40 16 osallistujaa on suoraan jatkanut työhönvalmennuskurssin päätyttyä erilaisissa työllistymisen tuen palveluissa 2 työllistynyt 7 osallistujaa ohjattiin kurssin päätyttyä takaisin lähettävälle taholle ja tehtiin projektin taholta suosituksia työhönvalmennuspalvelun tarpeesta Ensimmäinen kohta: Syitä keskeytyksiin ollut mm. muutokset psyykkisessä terveydentilassa, omassa elämäntilanteessa, työpaikan saaminen tai motivaation puute, mikä on näkynyt runsaina poissaoloina heti toiminnan alusta lähtien Viimeinen kohta: syitä tähän ollut mm. ettei kunnalla ole ollut tarjolla tällaista palvelua, TE-palvelujen tai Kelan kautta saatavan työhönvalmentajan palvelun tuenmäärä on todettu osallistujan tuen tarpeen suhteen olevan liian vähäistä eikä esim. työpaikan puuttumisen vuoksi tai muun syyn vuoksi ole vielä jatkosuunnitelmaa tehtäessä ollut ajankohtainen, tai työhönvalmennuspalvelun tarve on jäänyt vielä muista syistä osallistujan tai lähettävän tahon harkintaan.

9 Toimintamallin vahvuuksia ja kehittämiskohteita
+ Madaltaa kynnystä palveluihin ohjautumisessa + Yksilökeskeinen ja asiakaslähtöinen työskentelytapa + Tuottaa tarvittavaa tietoa tukipalveluja suunniteltaessa + Asiakkuus ei perustu diagnostisiin kriteereihin - Aikataulusidonnaisuus 81% sidosryhmäkyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että projektiin osallistuminen oli tuottanut tarpeellista tietoa osallistujien työllistymisen edellytyksistä tai tuen tarpeista, mikä tuki palveluihin sijoittumista.

10 Projektin tuotoksia: Toimintamalli ja materiaalipankki nettisivuilla:
Opas ammattilaisille: Lov`Work! Laaja-alaisten oppimisvaikeuksien huomiointi työhönvalmennuksessa. Tilaa omaksesi: tai tutustu pdf-julkaisuun nettisivuilla! Opas julkaistaan maaliskuun 2017 aikana.

11 Kiitos mielenkiinnostanne!
Tiina Myllymäki 3kk -Ohjaava työhönvalmennuspalvelu -projekti Rinnekoti-Säätiö Puh Tule kuulemaan lisää projektin päätösseminaariin 30.3!


Lataa ppt "Erilaisille oppijoille selkeyttä jatkosuunnitelmiin"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google