Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Makupaloja monikulttuurisesta toiminnasta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Makupaloja monikulttuurisesta toiminnasta"— Esityksen transkriptio:

1 Makupaloja monikulttuurisesta toiminnasta
Suomen Punainen Risti

2 Suomi muuttuu – ja me Suomessa asuu aikaisempaa enemmän muualta muuttaneita Suomalaiset matkustavat entistä enemmän maailmalla Ennakkoluulot, vihamielisyys ja pelko koventavat asenteita ja vihapuhe velloo erityisesti netissä Kotoutuminen on kaksisuuntainen prosessi Millaisessa Suomessa sinä haluat asua? Suomi on vastaanottanut pakolaisia vuodesta Turvapaikanhakijoiden määrä on ollut vuositasolla maltillinen, ihmistä vuodessa. V turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi nopeasti ja heitä tuli Suomeen yli Vaikka moni saa kielteisen oleskelulupapäätöksen, kuitenkin n. 40% tulijoista jää Suomeen.

3 Punaisen Ristin kautta voit toimia ja ottaa kantaa moniarvoisen asuinympäristön puolesta
Tarjolla on mm: Ystävätoimintaa Toimintaa vastaanottokeskuksissa Suomen ja ruotsin kielen kerhoja Läksykerhoja (LäksyHelpit) Rasisminvastaista toimintaa Kansainvälisiä klubeja Monikulttuurisia leirejä Asumisaputoimintaa Vapaaehtoiset perehdytetään heitä kiinnostaviin tehtäviin. Kursseja ja perehdytysiltoja järjestävät SPR:n piirit ja osastot eri puolilla Suomea.

4 Ystävätoiminta – ystävänä maahan muuttaneelle
Kontakteja suomalaisiin, ystäviä, vertaistukea Punaisen Ristin ystävän kautta tulija saa uusia kontakteja, laajentaa omia verkostojaan uudella paikkakunnalla ja mahdollisuuden harjoitella uuden kotimaan kieltä Ystävänä annat aikaasi ja tietämystäsi omasta kielestä ja kulttuurista. Vastalahjaksi opit muista kulttuureista ja tutustut kiinnostaviin ihmisiin. Vastaanottokeskuksissa ystävätoiminta on useimmiten ryhmämuotoista, sillä ystävätoimintaa ei voida useinkaan tarjota kaikille keskuksen asukkaille tasapuolisesti.

5 Toimintaa vastaanottokeskuksissa
Yhdessä tekeminen kohentaa mielialaa ja saa ajan kulumaan Vapaaehtoisena voit toimia vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijan tukena. Läsnäolo ja yhdessä tekeminen vauhdittaa ajan kulumista, kohentaa mielialaa ja saa ajatukset hetkeksi pois omasta turvapaikkaprosessista. Vapaaehtoiset voivat järjestää kieli- ja läksykerhoja, kokkausiltoja, liikuntatoimintaa tai vaikkapa vaatekeräyksiä. Eri ryhmille voi tarpeen mukaan järjestää omaa toimintaa, esim. lasten leikkikerho ja naisten klubi. On tärkeää että toiminnasta on sovittu vastaanottokeskuksen kanssa ja että vapaaehtoistehtävät ovat selkeästi määriteltyjä. Vastaanottokeskuksessa tapahtuvaa vapaaehtoistoimintaa tulisi koordinoida – käytäntönä on, että joku keskuksen henkilökunnasta vastaa vapaaehtoistoiminnasta.

6 Asumisapu - apua arjen asioissa
Asumisavulla tuetaan pakolaisten ensivaiheen kotoutumista arkipäivän tilanteissa. Asumisapu tarjoaa sinulle mahdollisuuden tukea uusia tulijoita käytännön asioissa ja esitellä heille omaa paikkakuntaasi. Saat myös mahdollisuuden tutustua maahan muuttaneiden arkeen.

7 Kieli- ja keskustelukerhot
Apua kielen opiskeluun ja puhumisen harjoitteluun Kielikerhoissa maahan muuttanut voi harjoitella ja oppia uuden kotimaan kieltä ja saada samalla kontakteja ja verkostoja paikkakunnalla. Kielikerhon osallistujana tai vetäjänä pääset seuraamaan kuinka kerholaisten kielitaito karttuu ja pääset osallistumaan mielekkääseen toimintaan.

8 Kansainväliset klubit
Kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, joissa järjestetään erilaista harrastustoimintaa, tapahtumia ja juhlia Kansainväliset klubit ovat kaikille avoimia, eritaustaisten ihmisten kohtaamispaikkoja. Klubit lisäävät ihmisten vuorovaikutusta. Ne tarjoavat elämyksiä ja toimintaa mukavassa ympäristössä. Kansainvälisen klubin osallistujana tai vetäjänä pääset suunnittelemaan, toteuttamaan ja osallistumaan monikulttuuriseen toimintaan ja saat uusia tuttavia.

9 Kansainvälisten klubien juhannuspiknikillä Helsingissä lauletaan, soitetaan ja pelataan yhdessä

10 LäksyHelppi Tukea koulunkäyntiin ja opintoihin
LäksyHelppi- kerhoissa lapset ja nuoret saavat tukea kotitehtävien tekemiseen. Toimintaa voidaan järjestää myös aikuisopiskelijoille. Läksykerhon osallistujana tai vetäjänä pääset toimimaan lasten kanssa ja saat uusia kokemuksia elämääsi. LäksyHelppitoiminta on antoisaa, sillä ohjaajana saat välittömän auttamisen tunteen.

11 ”Mikään ei muutu, jos asioihin ei puutu.”
Ei rasismille! -hanke ( ) on SPR:n hallinnoima laaja, kymmenien järjestöjen ja niiden kymmenientuhansien jäsenten muodostama rintama rasisminvastaisen Suomen puolesta. Hanke tuottaa ja välittää rasisminvastaista materiaalia, kehittää menetelmiä ja järjestää koulutuksia. Vapaaehtoiset voivat saada tuke hankkeesta rasisminvastaiseen toimintaan. Ole rohkeasti yhteydessä ja tykkää Facebookissa! ”Mikään ei muutu, jos asioihin ei puutu.” Suomen Punainen Risti Ei rasismille! –hanke

12 Leirit ja retket Tutustutaan uuteen kotiseutuun, suomalaisiin ikätovereihin ja vapaa-ajan viettoon Monikulttuurisilla leireillä kohtaavat eri taustoista ja kulttuureista tulevat ihmiset tasaveroisesti. Leiriläisenä tai vetäjänä tutustut uusiin ihmisiin mukavassa ympäristössä.

13 Keräykset ja kampanjat
Lyhytkestoiset keräykset ja kampanjat ovat hyviä ”sisäänheittokanavia” vapaaehtoistoimintaan. Mukaan voi tulla lyhyeksi aikaa mutta osallistumisesta voi silti saada yhteisöllisen kokemuksen. Keräykset ja kampanjat Helppo tapa tutustua osaston vapaaehtoistoimintaan ja paikallisiin sekä toimia yhteisön hyväksi

14 Kurssit ja koulutukset
Järjestötoiminnasta tukea arjen turvallisuuteen ja ammattikoulutukseen Ensiapu-, valmius-, ystävä- ja muu osaston toiminta on myös kotouttavaa toimintaa! Toiminnalliseen ensiapuryhmään voi osallistua vaikkei suomen kieli olisikaan vielä täysin hallussa. Osallistuminen SPR:n perustoimintaan tukee arjen turvallisuutta ja omaa hyvinvointia.

15 Miten pääset mukaan toimintaan?
Punaisen Ristin tärkeimpiä periaatteita on, että jokainen ihminen on yhtä arvokas riippumatta siitä mihin uskoo, missä hän on syntynyt tai miltä hän näyttää Monikulttuuriseen vapaaehtoistoimintaan ovat tervetulleita kaikki, jotka tuntevat Punaisen Ristin arvot omikseen

16 Mukaan järjestötoimintaan!
Ensiapuryhmästä päivystystoimintaan – toimijana paikkakunnan ensiapu-, etsintä- ja evakuointitilanteissa SPR:n toiminnan kautta voi laajentaa omaa sosiaalista verkostoa, paikallistuntemusta ja harjoitella kieltä – olipa kyseessä sitten syntysuomalainen tai muualta tullut vapaaehtoinen! Kun pääsee mukaan osaston toimintaan, saa mukavan harrastuksen joka vahvistaa omaa kuuluvuutta paikallisyhteisöön. Monikulttuurisen vapaaehtoistoiminnan tärkein sana on tervetuloa!

17 Millaiseen toimintaan haluaisit?
Mieti hetki itseksesi, mihin toimintaan mieluiten lähtisit, perustele (omat taidot, kokemukset, mielenkiinnonkohteet jne.) Keskustele parin/pienryhmän kanssa, minkä koet omimmaksi ja miksi

18 Ota yhteyttä oman alueesi yhteyshenkilöön, niin kerromme miten pääset mukaan toimintaan Tai ilmoittaudu vapaaehtoiseksi netin kautta RedNet on Suomen Punaisen Ristin sivusto vapaaehtoisille Sivustolta löytyy tietoa eri vapaaehtoistoiminnan muodoista ja voit liittyä RedNetissä vaikkapa monikulttuuriseen toimintaryhmään Lisätietoa rasisminvastaisesta toiminnasta ja Ei rasismille- hankkeesta löydät täältä: Alueelliset piirien ja osastojen tiedot voit täydentää näihin kalvoihin.


Lataa ppt "Makupaloja monikulttuurisesta toiminnasta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google