Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme ja ympäristömme hyväksi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme ja ympäristömme hyväksi"— Esityksen transkriptio:

1 Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme ja ympäristömme hyväksi
Lakeuden Etappi Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme ja ympäristömme hyväksi Esitellään Lakeuden Etapin toimintaa, eli sitä, kuinka jätehuolto täällä tapahtuu.

2 8 kunnan jätehuoltoa Asukkaita noin 130 000
Yhdyskuntajätekertymä 261,2 kg/as Astian tyhjennyksiä yhteensä kpl Jäteasemia 11 kpl Hyödyntämisaste 96% Loppusijoitukseen 4% (vuonna 2014) Missä nyt ollaan? Onko jollain esim. mökki jossain toisessa kunnassa, jossa myös on Etapin jätehuolto?

3 LAKEUDEN ETAPIN JÄTEHUOLTOKESKUS
9 8 7 6 11 12 13 10 5 1 3 2 4 15 Ilmakuva vuodelta Tämä on Etapin jätehuoltokeskus Ilmajoella, pääpaikka, jonne suuri osa jätteistä tulee kodeista (kaikki) ja jäteasemilta. Onko joku käynyt? Haluaako joku kysyä jotain jostain numeroiduista kohdista? Kohtaan 6., siirtokuormaushalli, tulevat kotien roskasäkit, joista seuraavassa kerrotaan lisää. Jos kysyvät niin: Kekkilä ja Lassila&Tikanoja vuokraavat Etapin tiloja (kohta 7 ja 14) 14 1. Vaaka 2. Toimisto 3. Ilmajoen Jäteasema 4. Hyödyntämistoiminnot 5. Siirtokuormaushalli 6. Loppusijoitus 7. Kekkilä Oy 8. Vesien tasausaltaat 9. Biokaasulaitos 10. Pilaantuneet maat 11. Vaarallisten jätteiden loppusijoitus 12. Konesuoja 13. Nestepitoiset jätteet 14. Lassila & Tikanoja 15. Tuhkakenttä

4 Poltettava jäte vaatteet, kengät muovipakkaukset kissanhiekka
imurin pölypussit muu kierrätyskelvoton, poltettavaksi soveltuva jäte muovipakkaukset likaiset pahvi- ja kartonkipakkaukset käytetyt hygieniatuotteet Tämä on sitä jätettä, mitä kotona laitetaan omaan poltettavan jätteen jäteastiaan. Vaikka nimi on poltettava jäte, ei jätettä saa polttaa kotona (ainoastaan puhdasta puuta ja sytykkeenä kartonkia / paperia, muut on kielletty jätehuoltomääräyksissä).

5 Poltettavan jätteen reitti
Jätekuljetus hakee roskat kotoa ja kuljettaa ne Ilmajoelle siirtokuormaushalliin.

6 Siirtokuormaushallissa jätteet puretaan jäteautosta ja kuormataan vielä suurempaan autoon, joka kuljettaa ne Westenergyn jätevoimalaan Mustasaareen, lähelle Vaasaa. Lähdettäessä jätekuorma ajetaan vaa’an kautta, jossa punnitaan jätteiden paino.

7 Jätevoimalassa jätteet kipataan suureen bunkkeriin, josta ne nostellaan suurta kouraa muistuttavalla kahmarilla hihnalle eli arinalle. Arinalla jätteet poltetaan. Savukaasut puhdistetaan tehokkaasti, jotta ilmaa ei saastuteta turhaan.

8 Jätteet viedään Westenergyn jätevoimalaan Mustasaareen
Jätteet viedään Westenergyn jätevoimalaan Mustasaareen. Siellä auto kippaa ne suureen bunkkeriin (tässä voi katsoa kuvasta, missä näkyy ihminen joka valvoo jätteiden nostelua hihnalle). Jätteet nostellaan bunkkerista hihnalle (kuvassa keltaisena näkyvällä suurella ”kouralla” eli kahmarilla), jota sanotaan arinaksi. Arinalla jätteet poltetaan. Jätteistä jää jälkeen tuhkaa (…joka tuodaan Lakeuden Etappiin Ilmajoelle käsiteltäväksi).

9 Biojäte Kotona tai koulussa voidaan kerätä myös biojätettä (tai se voidaan kompostoida): ruoantähteet ja muut elintarvikkeet hedelmien ja vihannesten kuoret kahvin porot, suodatin- ja teepussit munankuoret, ruodot ja luut hyödynnetään biokaasulaitoksessa (biokaasuksi ja maanparannusrakeeksi) pakkaa paperiseen pussiin!

10 Biokaasulaitos Ilmajoella
Biokaasulaitos sijaitsee Ilmajoella Lakeuden Etapin jätehuoltokeskuksen alueella. Siellä tuotetaan biojätteestä ja puhdistamolietteestä maanparannusraetta (RANUa), jota voidaan käyttää esimerkiksi puutarhassa nurmikon kasvua parantamaan.

11 Ekopisteet Ekopisteet ovat kierrätyspisteitä, joissa kerätään paperia, pakkauslasia ja pakkausmetallia. Onko joku joskus nähnyt tällaisia astioita? Missä? Mitä niihin laitettiin? Millaista on paperi? Entä lasi? Miksi lasipurkkien kanssa pitää olla varovainen (jos lasi menee rikki, voi tulla teräviä sirpaleita)? Metalli?

12 Keräyspaperi sanoma- ja aikakauslehdet mainokset kirjekuoret
valkoiset paperipussit puhelinluettelot kirjat ilman kansia Puhdistetaan ja lajitellaan lajittelulaitoksella, siistataan paperitehtaalla uuden sanomalehtipaperin raaka- aineeksi.

13 Lasipakkaukset lasipurkit ja –pullot pakkauslasit
Jalostetaan jätehuoltokeskuksessa murskaamalla ja käytetään maanrakennukseen.

14 Metalli metalliset tölkit ja purkit kannet ja korkit
metalliset keittiövälineet alumiinifoliot ja –vuoat metalliset työkalut

15 Kartonkipakkaukset kartonkiset tölkit ja muut kartonkipakkaukset
munakennot aaltopahvi Huuhdo, valuta ja litistä. Keräyskartonki on poltettavaa jätettä, ellei ole omaa keräysastiaa tai ekopistettä lähellä. Keräyskartonki hyödynnetään kartonkiteollisuuden raaka-aineena.

16 Jäteasemat Etapilla on 11 jäteasemaa, joilla vastaanotetaan
kierrätettävän, poltettavan ja kaatopaikkajätteen pieneriä (pienerä on enintään 2m³ eli yleensä henkilöauton peräkärrykuormallinen) vaarallisia jätteitä Tänne viedään siis esimerkiksi jäteastiaan liian suuret jätteet, kuten vaikka sohvat. Myös monia muita jätteitä sisältyy kierrätettäviin jätteisiin: esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaromu, puujäte, tiili- ja betonijäte ja niin edelleen. Kuinka moni on käynyt jäteasemalla ja mitä siellä tehtiin? (mitä vietiin, millaista oli)

17 Jä-te-a-se-mat Esimerkki jäteasemalta. Tässä Ilmajoen jäteaseman poltettavan jätteen lava.

18 Sähkö- ja elektroniikkaromu
Vastaanotetaan jäteasemalla tai laitteita myyvissä liikkeissä: isot ja pienet kodinkoneet televisiot ja stereot ATK-laitteet pienelektroniikka valaisimet Maksutta korkeintaan 3 kpl/ laitetyyppi/ asiakas/ tuontikerta. Laitteesta ei saa poistaa osia. Esimerkki jäteasemalla vastaanotettavasta jätteestä.

19 Vaarallinen jäte Vaarallista jätettä (entinen ongelmajäte)
on käytöstä poistettu aine tai esine, joka voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Vaarallinen jäte on asia tai aine, joka voi aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan haittaa tai vahinkoa ympäristölle tai ihmisille. Esimerkiksi jäteöljyn kaataminen maahan saastuttaa maata ja voi pilata esimerkiksi alueen vesiä. Muita esimerkkejä esim. hiuslakkapullo (vaaralliseen jätteeseen jos vähänkin ponnekaasua jäljellä), lääkkeet, energiansäästölamput, maalit jne. Vaaralliset jätteet voi toimittaa jäteasemalle.

20 Vaarallinen jäte Vaarallista jätettä ovat muun muassa:
energiansäästölamput ja muut loisteputket elohopeakuumemittarit ja käyttämättä jääneet lääkkeet maalit, liimat ja lakat aerosolipurkit, kuten hiuslakka- ja spraymaalipurkit (hölskyy tai pihisee, kyljessä kemikaalien vaarallisuusmerkintä)  torjunta- ja desinfiointiaineet käytetyt akut jäteöljyt, öljynsuodattimet ja muut öljyiset jätteet

21 GHS-VAROITUSMERKIT Vanhat merkit Uudet merkit

22 Millä ne jätteet sitten liikkuu? - Jätekuljetukset
Lokeroauto kerää yhdellä reissulla montaa eri jätelajia Ympäristöystävällistä: ei turhaan huristella edestakaisin!

23 Viestintä – lisää tietoa!
Kunnallisen jätehuollon lakisääteinen tiedotustehtävä Oletko nähnyt tai kuullut? EtappiAviisi jaetaan jokaiseen kotiin 2krt vuodessa. Etappi-radion ohjelmat esitetään kahdesti viikossa kahdella eri kanavalla. Radio-ohjelmat ja Aviisi löytyvät myös Etapin nettisivuilta

24 www.etappi.com Mihin mikäkin jäte kuuluu?
Tarkista:

25 Kiitos!


Lataa ppt "Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme ja ympäristömme hyväksi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google