Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hyvä julkinen nimistö Virkakielikampanja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hyvä julkinen nimistö Virkakielikampanja."— Esityksen transkriptio:

1 Hyvä julkinen nimistö Virkakielikampanja

2 Julkista nimistöä ovat
Valtion ja kuntien viranomaisten nimet Ministeriöiden, virastojen, laitosten, lauta- ja neuvottelukuntien ja valtuustojen nimet Viranomaisten antamat nimet Hallinnollisten, toiminnallisten ja suojeltujen alueiden nimet Maakuntien, kuntien, sairaanhoitopiirien ja luonnonsuojelualueiden nimet Kaava- ja haja-asutusalueiden nimistö Liikennepaikkojen nimet Satamien ja rautatieasemien nimet sisäministeriö Koloveden kansallispuisto Sastamala Kainuun sairaanhoitopiiri Opetushallitus Rantatie Saamelaisasiain neuvottelukunta Tulli Espoon kaupunkisuunnittelukeskus

3 Hyvästä nimestä tunnistaa kohteen
Hyvä nimi on helppo kirjoittaa, lausua ja muistaa Kohtuus pituudessa, ei arkikielessä harvinaisia sanoja, harkiten kaava- ja osoitenimissä vierasperäisiä sanoja tai nimiä. Hyvä nimi on ymmärrettävä Nimet ovat selkeää suomea ja ruotsia. Nimet muodostetaan yhtä aikaa eri kielet huomioiden. Nimen loppuosa kertoo selkeästi, mistä organisaatiosta tai paikasta on kyse (keskus, yksikkö, osasto, katu, kuntayhtymä, sairaanhoitopiiri). Viranomaisen nimi kertoo viranomaisen toiminnasta tai toimialasta. Se ei saa sekoittua yritysten ja oppilaitosten nimiin, vaan on tunnistettavissa viranomaisnimeksi. ”Kauhulla odottelen sitä päivää, kun Espoo lanseeraa jonkin alueen pääkadun Evp tykistöeverstiluutnantti von Tiergarten und zu Hohenschwangaun rämeeksi.” Espoon kadunnimikysely 2007 Mitä ovat ja tekevät Celia tai Centria?

4 Hyvää nimeä on helppo käyttää
Nimeä on helppo taivuttaa Nimi noudattaa suomen tai ruotsin oikeinkirjoitusta. Vaasan Satama > Vaasan satama Raseborg kommun > Raseborgs kommun Nimi palvelee ensisijaisesti kansalaista Löytääkö asiakas nimen perusteella oikeaan paikkaan? Kysy käyttäjiltä ja asukkailta! Nimi on tarkoitettu pysyväksi Kaikki organisaatiomuutokset eivät vaadi nimenmuutosta. Muuta osoitenimiä vain pakottavasta syystä, kuten liikenneverkon muutosten ja hälytysturvallisuuden vuoksi. Tapahtuuko palkanlaskenta Palkeetissa, Palkeessa vai Palkeissa? ”Matti Meikäläinen Älykkäästä elinympäristöstä, päivää!”

5 Paikannimi osana julkista nimeä
Jos viralliseen nimeen sisältyy paikannimi, huolehdi, että nimi viittaa oikeaan kohteeseen. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialue on sijoitettu harhaanjohtavasti Lapin aluehallintoviraston toimialueen eteläpuolelle. Pyri hallinnonalojen sisällä ja välillä yhdenmukaiseen paikannimien käyttöön. Samaan toiminta-alueeseen ei ole hyvä viitata eri tavoin. Vertaa esimerkiksi Oulun käräjäoikeus mutta Oulun seudun ulosottovirasto.

6 Paikannimi osana julkista nimeä
Muodosta nimet suomen kielen sääntöjen mukaan ja taivuta niitä tarvittaessa. Hanko Pohjoinen > Pohjois-Hanko, Kemi-Tornion käräjäoikeus > Kemin‒Tornion käräjäoikeus Ylikeravantie > Yli-Keravan tie Paikannimen oikeinkirjoituksen ja paikan sijainnin voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen Karttapaikasta ( jonka nimistö on tarkistettu Kotimaisten kielten keskuksessa. © Maanmittauslaitos

7 Viranomaisten nimien lyhenteet
Kun nimi on lyhyt, ytimekäs ja toimiva, ei lyhenteelle ole tarvetta: Tulli, Tilastokeskus, Hollolan kunnanvirasto Muodosta lyhenne aina virallisen nimen pohjalta. Muodosta suomenkielinen lyhenne suomenkielisestä nimestä, ruotsinkielinen ruotsinkielisestä jne. Käytä lyhennettä tekstissä ja puheessa vasta, kun olet ensin maininnut virallisen nimen. Hyvä tapa on mainita lyhenne virallisen nimen perässä sulkeissa: Metsäntutkimuslaitos (Metla) Käytä verkko- ja sähköpostiosoitteissa samaa lyhennettä, jota virallisesta nimestä käytetään. Varför heter Livsmedels-säkerhetsverket Evira? Minne menee sähköposti osoitteella etunimi.sukunimi(at)minedu.fi? Mikä ihmeen Fimea?

8 Kieltäkin säädellään Perustuslaki Hallintolaki Kielilaki
6 §: ”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” 17 §: ”Julkisen vallan on huolehdittava maan suomen- ja ruotsinkielisen väestön sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista samanlaisten perusteiden mukaan.” Hallintolaki 9 §: ”Viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä.” Kielilaki 23 §: ”Viranomaisen tulee toiminnassaan oma-aloitteisesti huolehtia siitä, että yksityishenkilön kielelliset oikeudet toteutuvat käytännössä. Kaksikielisen viranomaisen tulee palvella yleisöä suomeksi ja ruotsiksi. Viranomaisen tulee sekä palvelussaan että muussa toiminnassaan osoittaa yleisölle käyttävänsä molempia kieliä.” Muista, että nimetkin kuuluvat kieleen!


Lataa ppt "Hyvä julkinen nimistö Virkakielikampanja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google