Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Toisin sanoen… Miten yksinkertaistaa kieltä turvallisuusviestinnässä?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Toisin sanoen… Miten yksinkertaistaa kieltä turvallisuusviestinnässä?"— Esityksen transkriptio:

1 Toisin sanoen… Miten yksinkertaistaa kieltä turvallisuusviestinnässä?
Turvallisuusviestinnän opintopäivät Tyrväntö

2 Karkkilan tienoo

3 Selkeä kieli ei ole sama asia kuin selkokieli

4 Suomen kielestä Erikoiskielet Yleiskieli Selkokieli
Lähde: Selkokeskus Erikoiskielet Yleiskieli Selkokieli Teksti on kirjoitettu asiantuntijoille. Aihetta käsitellään abstraktilla tasolla. Tekstissä käytetään paljon käsitteitä, joiden ymmärtäminen vaatii asiantuntemusta. Teksti on kirjoitettu kaikille suomalaisille. Aihetta käsitellään yleisellä tasolla. Tekstissä selitetään käsitteet, jotka kuuluvat jonkin alan erityissanastoon. Teksti on kirjoitettu lukijalle, jolla on kielellisiä vaikeuksia. Aihetta käsitellään hyvin konkreettisella tasolla. Tekstissä selitetään myös sellaisia sanoja, joita yleiskielisessä tekstissä ei selitetä.

5 Sinä tunnet ammattitermit, mutta tunteeko vastaanottaja?
Palo-osasto Paloilmoitinkeskus ” Paloauto miehistöineen” ”On eteisen tuulikaapissa” ”Koppi, jossa yksi punainen kytkinnappula” ”Alue, joka jää palo-ovien väliin” ”Joku sellainen kapistus, missä on kamalasti nappuloita.” ”Palo- ja pelastuslaitoksen se puoli, joka keskittyy tulipaloihin” ”Näkee, missä tilassa palo on tai mistä ilmoitus tulee.”

6 Mitä jos vastaanottaja ei ymmärrä viestiämme?
Jos viestimme ei mene perille, onko viestintätapamme oikea? onko vastaanottajan (pohja-)tiedot asiasta riittävät? onko vastaanottajan vireystila otollinen viestin vastaanottamiselle? missä yhteydessä viestimme asiasta? Pystyykö vastaanottaja yhdistämään asian oikeaan kontekstiin? onko kielen taso, jota käytät, vastaanottajalle sopiva? Käytätkö ammattisanastoa asiakaskontakteissa? Onko sillä tarkoitus korostaa omaa asiantuntijuuttasi?

7 Miten yksinkertaistaa kieltä?

8 Miten yksinkertaistaa kieltä ja saada siitä ymmärrettävämpää?
Mieti ensin, kenelle viestisi on tarkoitettu? suurelle yleisölle, lapsille, maahanmuuttajille, … Mikä on pääasia(-t), jonka haluat vastaanottajan ymmärtävän? Mieti kohderyhmä!

9   Kiinnitä huomiota: Lauserakenne
Suosi lyhyitä, helppoja ja yksinkertaisia lauserakenteita. Vaihtoehto: Lääkintäesimies Lääkintäesimies toimii ensihoitajien esimiehenä. Tarvittaessa hän osallistuu vaikeimmin loukkaantuneiden tai sairastuneiden hoitoon. Isommissa onnettomuuksissa lääkintäesimies johtaa ensihoidon toimintaa.

10 Kiinnitä huomiota: 2. Sanasto
Vältä ammattikohtaista erityissanastoa ja muita vaikeita käsitteitä. Mikäli jotain käsitettä et voi jättää pois, yritä selittää se. Vältä yhdyssana”hirviöitä”. Esimerkki: poistumisturvallisuusselvityspyyntö hoitotason ensihoitoyksikkö Pyri esittämään vaikeimmat sanat perusmuodossa. palo-osastoinneillakaan palo-osasto ( -> palo-osastointi ) turvallisuusviestinnällistenkin turvallisuusviestintä ( -> turvallisuusviestinnällinen )

11 Kiinnitä huomiota: 3. Otsikointi: pääotsikko, mahdolliset väliotsikot Huolehdi, että tekstin sisältö vastaa otsikkoa. Herätä mielenkiinto otsikoilla ja hyvällä aloituksella/johdannolla.

12 Kiinnitä huomiota: 4. Kappalejako
Kappalejako selkeyttää tekstiä ja tekee siitä helpommin luettavan. Vaihtoehto: PALO-OSASTOINTI Rakennusluvan yhteydessä on määrätty rakennuksen jakamisesta palo-osastoihin. Palo-osastoinnin tavoitteena on rajoittaa palon ja savun leviämistä, turvata poistumista, helpottaa pelastus- ja sammutustoimia sekä rajoittaa omaisuusvahinkoja. Palo-osastointi voi olla toteutettu pinta-ala, käyttötapa- tai kerrososastointina. Pinta-alaan perustuvaa palo-osastointia käytetään, jotta palo-osastossa syttyvä palo ei aiheuta kohtuuttoman suuria omaisuusvahinkoja. Käyttötavaltaan tai palokuormaltaan oleellisesti toisistaan poikkeavat tilat on muodostettava käyttötapaosastoinnilla eri palo-osastoiksi, jos se on tarpeellista henkilöiden ja omaisuuden suojaamiseksi. Rakennuksen eri kerrokset, kellarikerrokset ja ullakko yleensä muodostetaan omaksi palo-osastoksi. Asuinhuoneistot muodostavat yleensä oman palo-osastonsa. ”Kiinteistön omistajan ja haltijan velvollisuudet

13 Kiinnitä huomiota: ko. ns. em. yms. ao. jne. vs. mm. ts. 5. Lyhenteet
Vältä yleisiä ja erityisesti ammattialaan liittyviä lyhenteitä. ko ns. em. yms. ao jne. vs. mm. ts. TUVI PEL-JOKE TOJE TIKE KU P20

14   Kiinnitä huomiota: 6. Kuvat
Jos tekstiin liittää kuvan, katso, että kuva tukee tekstiä eikä ole mukana irrallisena, tekstin ”täytteenä”.

15 Jotta turvallisuusviestintä tavoittaa…
Hyvä ”turvallisuusviestijä”: tarvitsee riittävän paljon tietoa asiasta, jotta voi kertoa siitä mahdollisimman selkeästi ja lyhyesti. Mitä vaikeammasta asiasta on kyse, sitä yksinkertaisemmin hän selittää asian, jotta asia tulee ymmärretyksi. sietää epämukavuutta ja työtä, jota kielen yksinkertaistaminen vaatii.

16 Esimerkkejä tekstin muuttamisesta selkokielelle

17 Miten tämän voisi sanoa selkokielellä?
Onnettomuuksien ehkäisy Pelastuslaitoksen onnettomuuksien ehkäisyn tehtävät Pelastuslaitos toimii onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja turvallisuuden ylläpitämiseksi yhteistyössä muiden viranomaisten sekä alueella olevien yhteisöjen ja asukkaiden kanssa. Pelastuslain tavoitteena on, että yksittäiset ihmiset, rakennusten omistajat ja haltijat sekä toiminnanharjoittajat voivat elinympäristössään ja toiminnassaan ehkäistä onnettomuuksia sekä varautua rajoittamaan ja torjumaan onnettomuuksista aiheutuvia vahinkoja ja seurauksia. Pelastuslaki määrittelee eri tahojen vastuut pelastustoimen tehtävien hoitamiseksi. Selkokielellä: Onnettomuuksien ehkäisy Pelastuslaissa on sääntöjä, joiden tarkoitus on parantaa ihmisten turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Ihmiset voivat välttää onnettomuuksia ja varautua vaaratilanteisiin, kun he toimivat oikein. Pelastuslaitos ohjaa ja neuvoo näissä asioissa.

18 Miten tämän voisi sanoa selkokielellä?
Pelastuslaitosten onnettomuuksien ehkäisyn tehtävät: Valistus ja neuvonta Pelastuslaitos huolehtii alueellaan pelastustoimelle kuuluvasta valistuksesta ja neuvonnasta, jonka tavoitteena on tulipalojen ja muiden onnettomuuksien ehkäiseminen ja varautuminen onnettomuuksien torjuntaan sekä asianmukainen toiminta onnettomuus- ja vaaratilanteissa ja onnettomuuksien seurausten rajoittamisessa. Linkki tuvi-strategiaan. Selkokielellä: Pelastuslaitosten onnettomuuksien ehkäisyn tehtävät: Pelastuslaitos neuvoo, miten voi vähentää onnettomuuksia ja miten toimia oikein vaaratilanteissa.

19 Harjoitus Miten sanoisit tämän yksinkertaisemmin?
Karkkilan tienoo

20 Harjoitus, vaihtoehto tekstiksi selkokielellä
Mitä on ensihoito? Kun sairastut vakavasti tai joudut onnettomuuteen, paikalle kutsutaan ambulanssi. Saat heti hoitoa esimerkiksi kodissa tai onnettomuuspaikalla. Tämä hoito on ensihoitoa, ja sitä antavat hoitajat, jotka ovat töissä ambulanssissa. He hoitavat sinua ja vievät sinut sairaalaan, jos tarvitset lisää hoitoa.

21 Kiitos! ”Jokaisena päivänä pitäisi kuulla vähintään yksi kaunis laulu,
lukea hyvä runo, nähdä jokin oivallinen maalaus ja jos mahdollista, puhua muutamia järkeviä sanoja.” Goethe Kiitos! Leena Malinen KM, turvallisuuskouluttaja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos p


Lataa ppt "Toisin sanoen… Miten yksinkertaistaa kieltä turvallisuusviestinnässä?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google