Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VALMENTAJAN ITSEARVIOINTI

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VALMENTAJAN ITSEARVIOINTI"— Esityksen transkriptio:

1 VALMENTAJAN ITSEARVIOINTI
Työkalupakki itsearviointiin

2 Arviointi Valmentajan oman kehittymisen kannalta palaute on tärkeää. Palautetta voi pyytää urheilijoilta, vertaisvalmentajilta, mentorilta ja vanhemmilta. ”Milloin/missä tilanteessa/miten olen onnistunut auttamaan sinua parhaiten?” ja ”Milloin/missä tilanteessa/miten olen estänyt sinua onnistumasta?” Urheilijan vastaukset näihin kysymyksiin antavat valmentajalle paljon eväitä.

3 Itsearviointi Yksi valmentajan tärkeimmistä taidoista on itsearviointitaito. Se on avain kehittymiseen. Tämän työkalun tarkoitus on herättää ajatuksia, jotka suuntaavat itsearviointia. Tähän esitykseen on koottu useita erilaisia lähestymistapoja itsearviointiin. Niitä voi käyttää haluamallaan tavalla – ei kaikkea yhtä aikaa ja kerralla.

4 Valmennusosaamisen malli
Valmennusosaamisen mallin avulla voi kuvata valmentajan osaamistarpeita. Malli koostuu kolmesta osasta: Toimintaympäristöstä, asioista, joihin valmentaja urheilijassa vaikuttaa ja valmentajan osaamistarpeista. Tarkempi esitys löytyy

5 Valmentajan toimintaympäristö
Kuvaa oma toimintaympäristösi. Mitä osaamistarpeita se tuo? Valmentajan toimintaympäristö Lapsuusvaihe Urheilijan ikä Harraste Nainen/tyttö Yksilö Ryhmä Mies/poika Kilpa Joukkue Ryhmässä kumpaakin sukupuolta Huippu Nuoruusvaihe Aikuisvaihe Urheilijan taso Urheilijan sukupuoli Harjoittelun organisointi Samantasoinen Eritasoinen Integroitu eri lajeja ja vammaisurheilijoita Etninen tausta, uskonto, urheilu- ja valmennuskulttuuri, lajikulttuuri Harjoitteluryhmä Kulttuuri Olosuhteet Paikkakunnan koko, harjoittelu ja kilpailutilat, seuran toiminta, muut toimijat esim. vanhemmat Valmentajan rooli Henkilökohtainen Ominaisuus- tai Akatemiavalm. Päävalmentaja Valmentajan toimintaympäristö määrittää valmentajan osaamistarpeita. Kuvassa on pyritty määrittämään valmentajan toimintaympäristömuuttujia. Urheilijan ikä ja taso ovat yleisimmin huomioituja asioita. Huomioitavia asioita ovat myös urheilijan sukupuoli, harjoitusryhmän koko ja tasoerot. Valmentajan rooli voi olla hyvin erilainen riippuen siitä, onko hän urheilijan henkilökohtainen valmentaja, apuvalmentaja tai ominaisuusvalmentaja tai organisaation asettama valmentaja kuten vaikka maajoukkueen päävalmentaja. Kulttuurimuuttujat ovat myös olennaisia valmentajan osaamistarpeen kannalta. Meillä on paljon esimerkkejä siitä, kun valmentaja siirtyy toisenlaiseen harjoituskulttuuriin tai ympäröivän yhteiskunnan kulttuuri on erilainen, valmentajan osaaminen ei enää toimikaan. Myös olosuhteet tuovat osaamisvaatimuksia.

6 Mihin valmentaja voi vaikuttaa? Valmentajan osaamistarpeet
Mitkä oat omat vahvuutesi valmentajana? Entä kehittymistarpeesi? Mihin valmentaja voi vaikuttaa? Valmentajan osaamistarpeet Voimavarat Ihmissuhde- taidot Urheilu- osaaminen Itsensä kehittämisen taidot Urheilijana kehittyminen ja lajiosaaminen Ihmisenä kasvu Kuulumisen tunne Malli koostuu kolmesta isosta kokonaisuudesta: Asioista, joihin valmentaja voi urheilijassa vaikuttaa, valmentajan osaamistarpeista sekä toimintaympäristöstä. Tässä mallissa valmentaminen on urheilijan kehittymisen tukemista sekä valmentajan oma kehittymistä tietyssä toimintaympäristössä. Perinteisesti valmennusta on ajateltu siten, että valmentaja tarvitsee urheiluosaamista kehittääkseen urheilijan urheilutaitoja. Kautta aikojen valmentaja on vaikuttanut muihinkin osa-alueisiin, mutta hän ei ole välttämättä saanut eväitä näihin esimerkiksi valmentajakoulutuksissa.

7 Valmennusosaamisen kuntotesti – montako kyllä-vastausta saat?
Olen osallistunut valmennusosaamistani kehittävään koulutukseen viimeisen kolmen vuoden aikana. Seuraan valmennuksen kirjallisuutta, lehtiä tai blogeja usein. Olen kehittänyt omaa toimintaani valmentajana viimeisen kolmen vuoden aikana. Olen pyytänyt palautetta valmennuksestani. Olen aktiivisesti mukana verkostossa tai ryhmässä, jossa voin kehittää osaamistani. Tiedän, missä olen hyvä ja missä asioissa voin kehittää valmennusosaamistani. Arvioin valmentamistani usein ja säännöllisesti.

8 Itsearviointikysymyksiä
Vahvuutesi valmentajana. Missä asioissa koet olevasi vahvoilla? Voit käyttää apuna Valmennusosaamisen mallia. Missä haluat kehittyä? Onko niillä jokin tärkeysjärjestys? Voit tässäkin käyttää apuna Valmennusosaamisen mallia.  Onko tällä hetkellä valmennuksessa jokin osaamistarve, jota juuri nyt tarvitset? Esim. erikoinen tilanne tai jokin urheilijan erityistarve Onnistumiset on tärkeä huomata. Joskus onnistuminen on ilmeinen, hyvä tulos kilpailussa tai hankalan tilanteen selvittäminen. Joskus onnistumiset on pienempiä – hyvä vuorovaikutustilanne, läpimennyt ohjelma, hyvä tekniikkaharjoitus, mukava puhelu, hyvä palaute tai ihan vaan hyvä päivä. Mitähän oli onnistumisen taustalla? Huomasitko nauttia onnistumisesta? Ketä kaikkia olisi tarpeen kiittää?  Ja joskus menee pieleen. Huono tulos, romahdus, loukkaantuminen, riita, tuli sanottua ajattelemattomasti tai toimittua vastoin omia arvoja tai periaatteita. Miten epäonnistumiseen jouduttiin? Miten tilanne selvitettiin, purettiin tai läpikäytiin. Mitä opittiin?  Se hetki. kun tajusin, että joku asia ei ole niin kuin olin luullut! Nämä hetket ovat mahtavia oppimiskokemuksia. Mikä sen sai aikaan ja mitä aiot tehdä asialle? Tähän en usko itsekään! Mikä epäilyttää, mietityttää tai saa epävarmaksi? 

9 Kylläpäs ryhti koheni ja hartiat laskeutui. Oma itseluottamus vaihtelee. Missä tilanteessa tuli luottavainen olo? Mikä sen saa aikaan?  Nyt tekisi mieli kuristaa joku! Mikä tilanne tai asia saa sinut suuttumaan tai raivostumaan. Miksi? Onko sille tehtävissä jotain?  Olen niin pettynyt itseeni. Mitä tapahtui? Mitä tästä voi oppia?  Miten jaksan. Millaisia huomioita voit tehdä omista voimavaroista ja niiden vaihtelusta? Voinko rakentaa verkostoani paremmaksi? Mitä osaamista tai apua tarvitsisin ja mistä sitä voisin saada? Tein jonkin muutoksen tai kokeilin uutta. Mitä muutit, miksi, miten päädyit tekemääsi ratkaisuun ja miten arvioit tulosta? Annoin itselleni armoa. Kova vaatimustaso on sisäänrakennettuna urheiluun ja inhimillisyys tahtoo joskus unohtua. Valmentajan on syytä olla itselleen myös armollinen – yli-ihmisyyskin voi viedä väärille urille. Missä asiassa annoit armoa ja miten kävi?

10 Osaamisen kehittäminen – mitä keinoja käytät?

11 Valmentajan polku Missä vaiheessa olet valmentajan polulla?
Seuraavana on kaksi diaa, joista ensimmäinen kuvaa valmentajaksi ryhtymisen motivaatiotekijöitä ja valmentajan osaamisen kehittymistä vaiheittain (Valmentajat ry.) Toinen polku-dia kuvaa sitä, että valmentajana kehittyessä huomio valmentaessa kohdistuu erilaisiin asioihin. Tunnistatko itsesi joistain kohti kuvia?

12 VALMENTAJANA KEHITTYMINEN, VALMENTAJAN POLKU
HARKINTAVAIHE valmentajaksi herääminen Valmentajaksi ryhtyminen, innostuminen valmentamiseen Oman osaamisen ja osaamistarpeiden tunnistaminen Kohderyhmän valikoituminen (laji, ikä, taso jne.) ja toimintaympäristön mukaisten osaamis-tarpeiden tunnistaminen Mallin mukaan toimiminen VALMISTAVA VAIHE oppiva valmentaja Valmennusfilosofian rakentuminen ja oman valmennustavan löytyminen itsensä kehittämisen taitojen opiskelu Kohderyhmän ja toimintaympäristön mukaisten osaamis-tarpeiden kehittäminen perustaitojen oppiminen kouluttautumalla ja toiminnassa JALOSTUSVAIHE kehittyvä valmentaja Oman valmennusfilosofian jalostuminen itsensä kehittämisen taitojen jalostaminen Kohderyhmän edellyt-tämien avainosaamis-taitojen ja toiminta-ympäristön mukaisten osaamistarpeiden hallinta Jatkuva kehittyminen valmennustoiminnassa, teoriaosaamisen vahvistaminen ja urheilijaläh-öisyyden huomioiminen HALLINTAVAIHE uudistava valmentaja Tietoinen reflektoitu valmennusfilosofia jatkuva oman osaamisen kehittäminen huippuosaamiseksi Valmennuksen kokonaisuuden hallinta Soveltaminen, uudistaminen ja luovaote valmennustyössä, muiden valmentajien oppimisen edistäminen URHEILIJA-VALMENTAJA JÄÄHDYTTE-LEVÄ URHEILIJA OMA LAPSI HARRASTAA LAJIA VALMENTAMINEN KIINNOSTAA AMMATTINA VALMENTA-MINEN KIINNOSTAA HARRASTUK-SENA MOTIVAATIOTEKI JÄT OSAAMINEN JA OSAAMISTAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY

13 Valmentajan polku: valmentajan huomio kohdistuu
Harjoituksen sisältöön Harjoituksen suunnitelmaan Valmentajan omaan tekniseen hallintaan Valmentajan omaan esiintymiseen Ryhmän hallintaan Valmentajan omaan toimintaan Opetusmenetelmiin Urheilijan toimintaan Vuorovaikutukseen urheilijan kanssa Eriyttämiseen Urheilijan toimintaan Oppimisen auttamiseen Oppimisympäristöjen luomiseen Vuorovaikutuksen edistämiseen Yksilöllistämiseen

14 Valmentaja urheilijan polulla
Valmennusosaamisen mallin toimintaympäristö-työkalu antaa kuvan siitä, että urheilijan polun eri vaiheissa valmentajien osaamistarve on erilainen. Onko toimintasi valmentajana urheilijan ikävaiheeseen sopivaa? Lisää tietoa: Lasten urheilun asiantuntijatyöstö: Nuoren urheilijan hyvä päivä: Huippuvaiheen asiantuntijatyöstö:

15 Toiminnan luonne urheilijan polun eri vaiheissa
Seikkailija – lapsuus Tekeminen, toiminta Elämyksellisyys Ilo Vapaus kokeilla Onnistumiset Jännitys tarinat Löytöretkeilijä – nuoruus Oman tien löytäminen, suunta, tavoitteet Vastuunotto, irtautuminen Kaikki mahdollisuudet auki Päämäärä hahmottumassa Elämykset Oivallukset onnistumiset Vuorikiipeilijä –aikuinen Päämäärätietoisuus Halu tehdä tarvittava Pitkäjänteisyys Usko tavoitteen saavutettavuuteen Omistautuminen

16 Kuulumisen tunne Valmennusosaamisen mallissa yksi osa on kuulumisen tunteen vahvistaminen. Miten voit vaikuttaa seuraaviin: Miksi kuulua johonkin: Ylpeys olla osa jotain (itseään suurempaa) Olla samassa joukossa idoleiden kanssa: miten tätä voi rakentaa? Tekee tärkeää työtä – hyväntekeväisyys jonkun muun kuin oman jäsenistön hyväksi – olla mukana/osa sitä Olla mukana (osallistua) jonkin merkittävän tekemiseen Saada tukea Aktiivinen vuorovaikutus Todelliset kohtaamiset Tunnet toiset jäsenet Tulet kuulluksi Sinut huomataan Olet mukana toiminnassa aktiivisena toimijana

17 Millä keinoin vaikutat urheilijan sisäiseen motivaatioon?
Sisäinen motivaatio Pätevyyden kokemus Onnistumiset/sopivat haasteet Palaute Autonomia Mahdollisuus valintoihin Mahdollisuus vaikuttaa Yhteenkuuluvuus Välittäminen Ryhmän toiminta Merkityksellisyys Sosiaalinen status Millä keinoin vaikutat urheilijan sisäiseen motivaatioon? Mitä muita keinoja? ?

18 Kehittymishaasteesi? Mikä/Mitkä ovat seuraavat kehittymishaasteesi?
Miten suunnittelet eteneväsi? Miten voit arvioida kehittymistäsi?


Lataa ppt "VALMENTAJAN ITSEARVIOINTI"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google