Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Verohallinnon veroinfo -verkkoseminaari taloushallinnon ammattilaisille 13.12.2016 Tervetuloa!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Verohallinnon veroinfo -verkkoseminaari taloushallinnon ammattilaisille 13.12.2016 Tervetuloa!"— Esityksen transkriptio:

1 Verohallinnon veroinfo -verkkoseminaari taloushallinnon ammattilaisille 13.12.2016
Tervetuloa!

2 Ohjelma: Verotuksen muutoksia 2017
OmaVero korvaa Verotili -palvelun vuoden 2017 alussa Ajankohtaista Verohallinnosta Esityksien aikana voit lähettää kysymyksiä chat-ikkunan kautta, jossa niihin vastataan. Vastaukset julkaistaan myös vero.fi:ssä (Tietoa Verohallinnosta > Esitysmateriaalit) Muista myös Vastauspankki, palvelun etusivulla: Verotusmuutokset 2017 Verkkoseminaarin tallenne löytyy osoitteesta:

3 Verotuksen muutoksia 2017

4 Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen
Taustalla lakiuudistukset HE 29/2016 vp, vahvistettu Uusi: Laki oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä (OVML) Lisäksi uudistetaan mm. verojen kantomenettelyä Tavoitteena on selkeyttää ja yhtenäistää menettelyjä.

5 Oma-aloitteisten verojen verotusmenettely 2017

6 Oma-aloitteisten verojen verotusmenettelylaki (OVML)
OVML:n soveltamisalaan kuuluvat verot ja maksut Arvonlisävero, vakuutusmaksuvero, arpajaisvero, apteekkivero, ennakonpidätys, rajoitetusti verovelvollisen lähdevero, avainhenkilön palkkatulon lähdevero, lopullinen palkkavero ja työnantajan sairausvakuutusmaksu Varainsiirtovero ei kuulu OVML:n soveltamisalaan. Määritelmät yhtenäistyvät Esim. verokausi ja veroilmoitus

7 Verokaudet Verokausi on pääsääntöisesti kalenterikuukausi.
Valinnaisiin, pidennettyihin verokausiin on erikseen hakeuduttava. Verokausi ei muutu automaattisesti OVML:n voimaantullessa. Valitun verokauden on oltava sama vähintään yhden vuoden ajan. Valinnaisten verokausien rajat nousevat. Neljänneskalenterivuosi: → euroon. Kalenterivuosi (vain alv): → euroon.

8 Verokaudet Yhä useampi yritys voi jatkossa hakeutua pidennettyihin verokausiin liikevaihtorajojen noston ansiosta. Satunnaisilla työnantajilla muutos on päinvastainen. Pidennetyssä ilmoitusjaksossa olevat satunnaiset työnantajat siirretään automaattisesti alkaen kalenterikuukauden verokauteen. Satunnaiset työnantajat antavat tammikuun 2017 veroilmoituksen helmikuun 12. päivään mennessä. Ilmoitus annetaan vain, jos palkanmaksua on ollut.

9 Verokaudet Eri verolajeilla voi jatkossa olla eri pituiset verokaudet.
Suorituksen maksajalla kuitenkin aina samanpituinen verokausi ennakonpidätyksistä, lähdeveroista ja työnantajan sairausvakuutusmaksusta. Lyhyempään verokauteen voi siirtyä nykyistä nopeammin. Tästä on hyötyä esimerkiksi negatiivisen arvonlisäveron palauttamiselle investointitilanteessa. Uutta verokautta sovelletaan jo hakemuksen tekemistä seuraavan lyhyemmän verokauden alusta. 

10 Verokaudet Pidempää verokautta sovelletaan hakemuksen tekemistä seuraavan kalenterivuoden alusta. Poikkeus: verokauden muutos tulee taannehtivasti voimaan jo vuoden 2017 alusta, jos hakemus tehdään 1.1. – Huom! Hakemus kannattaa määräajasta huolimatta tehdä heti vuoden alusta (ilmoitukset ja maksut tulee antaa voimassaolevan verokauden mukaisesti  pidennettyä verokautta voi soveltaa vasta, kun Verohallinto on hyväksynyt verokauden pidentämisestä koskevan hakemuksen).

11 Verokaudet Kysymys Vastaus
Satunnainen työnantaja haluaisi hakeutua neljänneskalenterivuoden verokauteen helmikuussa Onko tämä mahdollista? Vastaus Ei ole. Satunnaisen työnantajan verokausi on alkaen kalenterikuukausi. Satunnainen työnantaja voi kuitenkin halutessaan rekisteröityä säännöllisesti palkkaa maksavaksi työnantajaksi ja edellytysten täyttyessä hakeutua pidennettyyn verokauteen.

12 Verokaudet Kysymys Vastaus
Yrityksen verokausi on neljänneskalenterivuosi ja se haluaisi hakeutua kalenterikuukauden verokauteen huhtikuusta 2017 alkaen. Milloin viimeistään yrityksen tulisi jättää hakemus? Vastaus Jos yritys haluaa siirtyä soveltamaan lyhyempää, kalenterikuukauden verokautta huhtikuusta 2017 alkaen, hakemus tulee toimittaa Verohallintoon viimeistään maaliskuussa 2017.

13 Ilmoittamismenettely
Sähköinen ilmoittamisvelvollisuus laajenee. Verokaudesta 01/2017 alkaen veroilmoitukset on annettava sähköisesti esim. OmaVero-palvelussa. Ilmoittaminen paperilomakkeella jatkossa vain erityisestä syystä. Tätä varten ei tarvita erillistä lupaa, eikä syytä ole tarpeen ilmoittaa Verohallintoon ilmoituksen antamisen yhteydessä. Myös yhteenvetoilmoitusten osalta luovutaan lupamenettelystä.

14 Ilmoittamismenettely
Pakollinen sähköinen ilmoittaminen ei koske 2016 verokausien ilmoittamista, vaikka ilmoitus annetaan 2017 puolella. Nämäkin ilmoitukset voi kuitenkin antaa OmaVero-palvelussa, jos ilmoitukset annetaan sähköisesti. Uusi paperilomake on nimeltään veroilmoitus oma-aloitteisista veroista Se julkaistaan vero.fi:ssä , jolloin myös nykyinen kausiveroilmoituslomake poistuu. Veroilmoitus on annettava samaan määräaikaan mennessä riippumatta siitä, mitä ilmoitustapaa käytetään. Veroilmoituksen yleinen eräpäivä on kuukauden 12. päivä.

15 Veroilmoituksen korjaamismenettely
Veroilmoituksessa oleva virhe korjataan antamalla korvaava ilmoitus sille verokaudelle, jolle virhe kohdistuu. Taloudelliselta merkitykseltään vähäiset virheet voi korjata kevennetyssä menettelyssä: muuttamalla seuraavilta verokausilta ilmoitettavan veron määrää tai muuta tietoa vastaavasti. Virhe tulee korjata ilman aiheetonta viivytystä. Jos työnantajasuoritusten ilmoituksella oleva virhe korjataan kalenterivuoden jälkeen, myös vuosi-ilmoitusta on korjattava. Tarkemmat määräykset virheen korjaamisesta annetaan Verohallinnon päätöksellä.

16 Veroilmoituksen korjaamismenettely
Korvaavalla veroilmoituksella eli oikaisuilmoituksella ilmoitetaan korjattavan verolajin kaikki tiedot uudelleen oikeansuuruisina. Työnantajasuoritusten oikaisuilmoituksella ilmoitetaan uudelleen sekä ennakonpidätyksen että lähdeverojen ja työnantajan sairausvakuutusmaksun määrä. Lisäilmoitusmenettelystä luovutaan. Korvaavalla veroilmoituksella tulee ilmoittaa myös virheen syy rasti ruutuun -menetelmällä. Nykyinen tilikauden jälkeinen arvonlisäveron palautus-hakemusmenettely poistuu.

17 Veroilmoituksen korjaamismenettely
Korvaavalla veroilmoituksella korjataan ilmoitusvirheitä. Sähköisessä asiointipalvelussa järjestelmä lukee uuden, korvaavan ilmoituksen tiedot verotuksen perusteeksi. Uusi ilmoitus siis korvaa kokonaan vanhemman ilmoituksen, eivätkä korvattavan verolajin aiemmin ilmoitetut tiedot jää miltään osin voimaan.

18 Veroilmoituksen korjaamismenettely
Kevennettyä korjausmenettelyä voi käyttää 2017 ja sen jälkeen päättyvien verokausien vähäisten virheiden korjaamiseen. Muuta kuin arvonlisäveroa koskeva vähäinen virhe voidaan korjata kevennetyssä korjausmenettelyssä vain sellaisilla verokausilla, joilla on virheen korjaamiseen tarvittava määrä vastaavaa veroa maksettavana. Esim. verokaudelta maksettava ennakonpidätys tai lähdevero ei saa mennä negatiiviseksi. Kevennetyssä korjausmenettelyssä ei voi korjata ns. verolajivirhettä (esim. ennakonpidätystä lähdeveroksi). Verolajivirheet on korjattava sille verokaudelle, jolla virhe on.

19 Veroilmoituksen korjaamismenettely
Kysymys Yritys on jättänyt ilmoittamatta arvonlisäverotonta liikevaihtoa marraskuulle 2016 ja haluaa oikaista tätä ilmoitustaan tai sen jälkeen. Onko yrityksen annettava korvaava veroilmoitus vai voisiko tällaisen yksittäisen tiedon antaa lisäilmoituksena? Vastaus Myös verottoman liikevaihdon ilmoittamistilanteessa tulee noudattaa korvaavaa veroilmoitusmenettelyä, eli antaa kaikki kyseistä veroa koskevat tiedot uudelleen. Lisäilmoitusmenettely ei ole käytössä jälkeen.

20 Veroilmoituksen korjaamismenettely
Kysymys Yritys havaitsee tammikuussa 2017, että on ilmoittanut ja maksanut liikaa arvonlisäveroa elokuulta Voiko yritys hakea liikaa maksettua arvonlisäveroa palautushakemuksella takaisin? Vastaus Liikaa maksettua arvonlisäveroa ei voi hakea palautushakemuksella takaisin enää jälkeen. Asia korjaantuu ja liikamaksu palautetaan, kun yritys antaa korvaavan ilmoituksen elokuulle 2016.

21 Taloudelliselta merkitykseltään vähäisen virheen korjaamismenettely
Kysymys Yritys havaitsee syyskuussa 2017, että on ilmoittanut ja maksanut 300 euroa liian vähän arvonlisäveroa tammikuulta Voiko yritys korjata tällaisen virheen lokakuussa 2017 annettavalla veroilmoituksella? Vastaus Kyllä voi. Taloudelliselta merkitykseltään vähäisen virheen voi korjata lokakuussa 2017 annettavalla ilmoituksella, kun virhe on havaittu syyskuussa Virheen voi halutessaan aina korjata myös oikealle verokaudelle eli tässä tapauksessa tammikuulle 2017.

22 Taloudelliselta merkitykseltään vähäisen virheen korjaamismenettely
Kysymys Yritys havaitsee syyskuussa 2017, että on ilmoittanut ja maksanut 500 euroa ennakonpidätystä toukokuulta 2017, vaikka ennakonpidätystä on tuolloin toimitettu vain 50 euroa. Lokakuussa annettavalla veroilmoituksella yrityksellä on ilmoitettavana ennakonpidätystä 100 euroa. Voiko virheen korjata kevennetyssä korjausmenettelyssä? Vastaus Kyllä voi. Taloudelliselta merkitykseltään vähäisen virheen voi korjata seuraavilta verokausilta annettavalla ilmoituksella. Virhettä voi korjata lokakuussa annettavalla veroilmoituksella 100 euroa ja seuraavilla verokausilla lisää. Virheen voi halutessaan aina korjata myös oikealle verokaudelle eli tässä tapauksessa toukokuulle 2017. Vuosi-ilmoitus oikeilla tiedoilla.

23 Taloudelliselta merkitykseltään vähäisen virheen korjaamismenettely
Kysymys Yritys havaitsee tammikuussa 2017, että on ilmoittanut ja maksanut 200 euroa liikaa arvonlisäveroa syyskuulta Yritys haluaa korjata virheen ja pohtii, voiko tällaisen taloudelliselta merkitykseltään vähäisen virheen korjata helmikuussa 2017 annettavalla veroilmoituksella. Vastaus Ei voi. Taloudelliselta merkitykseltään vähäisen virheen voi korjata vasta tai sen jälkeen alkavalta verokaudelta. Yrityksen tulee korjata virhe antamalla korvaava ilmoitus syyskuulle 2016.

24 Myöhästymismaksu ja veronkorotus
Myöhästymismaksun laskentatapa muuttuu. Verokauden ensimmäisen veroilmoituksen ja oikaisuilmoituksen myöhästymismaksut eriytetään. Vähäisten virheiden korjaaminen mahdollista kevennetyssä korjausmenettelyssä ilman myöhästymismaksua koko oikaisun määräajan. Veronkorotuksen tasosta säädetään laissa nykyistä tarkemmin. Veronkorotus on jatkossa enintään 50 % verovelvollisen vahingoksi määrätystä verosta.

25 Myöhästymismaksu + 1–45 päivää yli 45 päivää Verokauden ensimmäinen
veroilmoitus 3 €/pv enintään 135 € Verokauden ensimmäinen veroilmoitus 135 € 2 % myöhässä ilmoitetun veron määrästä + Oikaisuilmoitus Myöhästymis- maksua ei määrätä* Oikaisuilmoitus 2 % myöhässä ilmoitetun veron määrästä Enintään verokaudelta /verolaji *Mahdollinen veronkorotus, jos ilmoitus on toistuvasti puutteellinen 1–45 päivää yli 45 päivää

26 Myöhästymismaksu Kysymys Vastaus
Yritys antaa 50 päivää myöhässä verokauden ensimmäisen veroilmoituksen, jossa maksettavan veron määrä on euroa. kuinka paljon myöhästymismaksua tulee määrättäväksi? Vastaus Päiväkohtaista myöhästymismaksua määrätään 45 päivältä 135 euroa ja tähän lisätään kaksi prosenttia myöhässä ilmoitetun maksettavan veron määrästä eli 100 euroa. Verovelvollisen maksettavaksi määrätään myöhästymismaksua yhteensä 235 euroa.

27 Myöhästymismaksu Kysymys Vastaus
Yritys antaa 50 päivää myöhässä verokauden ensimmäisen veroilmoituksen, jossa ilmoitetaan euroa palautukseen oikeuttavaa arvonlisäveroa. Kuinka paljon myöhästymismaksua tulee määrättäväksi? Vastaus Päiväkohtaista myöhästymismaksua määrätään 45 päivältä 135 euroa. Veron määrän perusteella määräytyvää myöhästymismaksua ei tule määrättäväksi, koska verovelvollinen ei ilmoita veroilmoituksella maksettavaa veroa.

28 Myöhästymismaksu Kysymys Vastaus
Jos heinäkuulta annettavaa veroilmoitusta täyttäessään huomaa ilmoittaneensa kesäkuulta myynnin arvonlisäveroa euroa liian vähän ja oikaisee kesäkuun veroilmoitusta vasta heinäkuun veroilmoituksen määräpäivänä , kuinka paljon myöhästymismaksua tulee määrättäväksi? Vastaus Kun oikaisuilmoitus annetaan niin sanotun vapaan korjausajan kuluessa eli enintään 45 päivää veroilmoituksen antamisen määräpäivän jälkeen, myöhästymismaksua ei määrätä.

29 Myöhästymismaksun oikaisu
Kysymys Oikaistaanko verokaudelle aiemmin määrättyä päiväkohtaista myöhästymismaksua, jos maksettavan veron määrä pienenee oikaisuilmoituksen perusteella? Vastaus Veron määrän perusteella määräytyvää myöhästymismaksua oikaistaan, jos maksettavan veron määrä pienenee esim. oikaisuilmoituksen seurauksena. Päiväkohtaista myöhästymismaksua ei kuitenkaan oikaista.

30 Veronkorotus 10% Perustaso, kun veroa määrätään verovelvollisen maksettavaksi. 15%–50% Laiminlyönti on toistuva. Verovelvollisen toiminta osoittaa Ilmeistä piittaamattomuutta verotusta koskevista velvoitteista. Vero määrätään arvioimalla. 25% Asia on luottamuksensuojasäännöksessä tarkoitetulla tavalla tulkinnanvarainen tai epäselvä. Perustason mukaan laskettu veronkorotus on muusta erityisestä syystä kohtuuton. 3% Ilmoittamisvelvollisuus on laiminlyöty, mutta verovelvollisen maksettavaksi ei määrätä veroa. Maksimi 200 €

31 Veronkorotuksen määrä
Kysymys Yritys on jättänyt veroilmoituksella ilmoittamatta maksettavaa arvonlisäveroa euroa, ennakonpidätyksiä euroa ja työnantajan sairausvakuutusmaksua 700 euroa. Kuinka paljon verovelvolliselle määrätään veronkorotusta? Vastaus Verohallinto määrää veron verolajikohtaisesti verovelvollisen maksettavaksi. Jos veronkorotus tulee määrätyksi perustason mukaan, veronkorotusta määrätään kymmenen prosenttia jokaiselle laiminlyönnille, eli yhteensä euroa.

32 Veronkorotuksen määräämättä jättäminen
Kysymys Veronkorotus voidaan jättää määräämättä, jos laiminlyönti on vähäinen tai laiminlyönnille on pätevä syy. Milloin laiminlyönti on vähäinen tai sille on pätevä syy? Vastaus Laiminlyönnin vähäisyyttä arvioidaan euromääräisesti. Pätevänä syynä pidetään mm. sairastumista tai ylivoimaista estettä. Verovelvollisen tulee esittää Verohallinnolle selvitys syystä ja täyttää ilmoitusvelvollisuus mahdollisimman nopeasti esteen lakattua, jotta veronkorotus voidaan jättää määräämättä.

33 Veronkanto ja oma-aloitteisten verojen perintä 2017

34 Maksamisen muutokset Verotiliviite terminä poistuu vuodenvaihteessa ja sen korvaa Oma-aloitteisten verojen viite. Myös itse viite muuttuu uusi asiakas saa viitteen rekisteröitymisen yhteydessä vanhat verotiliviitteen käyttäjät löytävät uuden viitteen OmaVerosta. Vanha viitenumero säilyy voimassa toistaiseksi.

35 Oma-aloitteisten verojen maksamiseen käytettävä viite
Verot voi maksaa verotilille asti. OmaVero korvaa Verotili-palvelun vuodenvaihteessa. jälkeen verotiliviitteellä maksetut maksut näkyvät vain OmaVerossa. Kun oma-aloitteisia veroja maksetaan vuoden 2017 puolella, suositellaan käytettäväksi uutta oma-aloitteisten verojen viitettä, jonka saa OmaVerosta sen avauduttua. Vanha viitenumero säilyy kuitenkin voimassa toistaiseksi.

36 Palauttamisen muutokset
Veronkuittaus korvataan palautusten käyttämisellä. Palautusten käyttäminen laajenee. Palautusta voidaan: käyttää kaikille Verohallinnon saataville kuitata muiden viranomaisten (esim. Tullin) saataville. Vastaavasti muiden viranomaisten palautuksia voidaan kuitata Verohallinnon saataville.

37 Palautusajankohdat ja -raja
Pääsääntö: palautus maksetaan heti ilmoituksen käsittelyn jälkeen. Jos palautusajankohta tai -raja on asetettu, vaihtoehtoina myös: Palautus maksetaan ilmoituspäivää seuraavan yleisen eräpäivän jälkeen Myös käyttämättömät omat maksut palautetaan. Palautus jää myöhemmin käytettäväksi Palautus jää kokonaan odottamaan tulevia saatavia.  Palautusajankohdan ja -rajan voi muuttaa OmaVerossa Jos palautusajankohtaa tai -rajaa on muutettu Verotili-palvelussa, valinta siirtyy automaattisesti OmaVeroon.

38 Yhteenveto korvaa verotiliotteen
Yhteenveto vastaa tietosisällöltään pääosin verotiliotetta, mutta se muodostetaan kalenterikuukausittain. Tiedot tapahtumista kuukauden ensimmäisestä päivästä kuukauden viimeiseen päivään. Päätökset mm. myöhästymismaksusta ja arvioverotuksen poistamisesta. Maksukehotus ja seuraamukset verojen maksamatta jättämisestä; esimerkiksi verovelkarekisterissä ilmoittaminen ja ulosottoon perittäväksi lähettäminen. Annetaan tiedoksi verkkopalvelussa, mutta voidaan postittaa pyynnöstä.

39 Saldo Kysymys Sisältääkö OmaVeron saldo kaikki erääntyneet, maksamatta olevat verot? Vastaus Ei sisällä. Saldoon eivät sisälly ne oma-aloitteisten verojen erät, joilla on täytäntöönpanon keskeytys tai kielto. Saldoon eivät myöskään sisälly OmaVeron ulkopuolella olevat verot (esim. perintövero, kiinteistöverot, varainsiirtoverot, tuloverot)

40 Perintä ja maksukehotus
Tekninen siirto Verohallinnon perintään poistuu. Asiakas näkee perittävänä olevien verojen saldon OmaVerossa ja voi maksaa ne OmaVeron kautta tai yhteenvedolla annetulla maksuohjeella. Poikkeuksena kaikki perintätoimenpiteeseen liittyvät verot, joista on annettu erillinen maksuohje: esim. maksujärjestelyyn liittyvät verot tai ulosotossa olevat verot.

41 Maksukehotus, verovelkarekisteri ja protestointi
Yhteenvedolla on maksukehotus, jos asiakkaalla on oma-aloitteisia veroja maksamatta kuun lopussa. Maksukehotuksessa ilmoitetaan päivämäärä, johon mennessä vero on viimeistään maksettava. Maksamatta olevat verot kehotetaan maksamaan viimeistään kolmen viikon kuluttua yhteenvedon muodostamispäivästä. Jos verovelka merkitään verovelkarekisteriin, protestoidaan tai lähetetään ulosottoon, maksukehotuksella on asiaa koskeva ennakkoilmoitus. Protestointiraja julkistetaan vero.fi-sivuilla ja protestointi toteutetaan automaattisesti.  

42 Verovelkarekisteri Kysymys Vastaus
Milloin verot pitää maksaa, ettei niitä merkitä verovelkarekisteriin? Jos maksan verovelkarekisteriin merkityt verot pankkiin, milloin merkintä poistuu? Vastaus Viimeistään maksukehotuksessa mainittuna päivänä. Jos maksaa myöhemmin, tieto ei ehdi Verohallinnon järjestelmään. Heti, kun maksu näkyy Verohallinnon tietokannassa (2–3 päivän kuluttua).

43 Protestointi Kysymys Vastaus
Milloin verot pitää maksaa, ettei niitä protestoida? Jos maksan protestoidut verot pankkiin, peruuttaako Verohallinto julkaisun. Milloin maksu näkyy Verohallinnon tietokannassa? Vastaus Viimeistään maksukehotuksessa mainittuun eräpäivän mennessä. Ei peruuta, mutta asiakkaan pyynnöstä Verohallinto ilmoittaa julkaisijalle, että verot on maksettu. 2–3 päivän kuluttua maksusta.

44 Yhtenäinen verotuksen muuttaminen ja muutoksenhaku 2017

45 Yhtenäinen verotuksen muuttaminen
Verotusta voidaan viranomaisaloitteisesti muuttaa verovelvollisen hyväksi tai vahingoksi. Määräaika: 3 vuoden kuluessa verovuoden / tilikauden / kalenterivuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta Tietyissä rajatuissa tilanteissa pidempi . Ei asiallisia edellytyksiä; kaikenlaiset virheet voidaan oikaista Rajoitteina vain uudelleenharkinnan kielto, luottamuksensuoja, kiristynyt oikeuskäytäntö verotuksen toimittamisen jälkeen ja se, että asia on valitukseen annetulla päätöksellä ratkaistu.

46 Yhtenäinen verotuksen muuttaminen
Verotuspäätös / oma-aloitteinen verotus Määräajan laskeminen verovuoden, kalenterivuoden tai tilikauden päättymistä seuraavan vuoden alusta Oma-aloitteisten verojen itseoikaisu (oikaisu- ilmoitus) Viranomaisaloitteinen verotuksen oikaisu tai veron määrääminen / päätöksen oikaisu (hyväksi tai vahingoksi) kaikki virheet voidaan oikaista luottamuksensuoja, uudelleenharkinnan kielto ja kiristynyt oikeuskäytäntö rajoittavat PÄÄSÄÄNTÖ: 3 v. Jatkettu määräaika valvontatoimi alkanut toisen viranomaisen antaman/muualta saadun tiedon perusteella poikkeuksellisen myöhään valvontatoimi vaatii viranomaisyhteistyötä verovelvollinen antanut asiaa koskevan ilmoituksen/muun selvityksen poikkeuksellisen myöhään verovelvollinen vaikeuttaa olennaisesti valvontatoimen suorittamista 3+1 v. 6 v. Pidennetty määräaika kansainvälinen tietojenvaihto (ei automaattinen tietojenvaihto) siirtohinnoittelu (tuloverotus) etuyhteysyritysten yritys-/rahoitusjärjestelyt (tuloverotus) eräät erityistilanteet varainsiirtoverotuksessa. 1 vuosi sen vuoden päättymisestä, jona syyte on nostettu Rikosperusteinen määräaika veropetosasiat

47 Yhtenäinen muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusmenettely laajenee Koskee kaikkia verolajeja. Ei sovelleta ennakkoratkaisujen muutoksenhakuun. Verotuksen oikaisulautakunnasta ensimmäinen muutoksenhakuaste Muutosta haetaan verotuksen oikaisulautakunnalle tehtävällä oikaisuvaatimuksella. Verohallinto voi hyväksyä verovelvollisen oikaisuvaatimuksen.

48 Yhtenäinen muutoksenhaku
Keskusvero-lautakunnan ennakko-ratkaisu Verohallinnon ennakko-ratkaisu Verotuspäätös (kaikki verolajit ja veroasiat) Verovelvollisen tai oikeudenvalvontayksikön oikaisuvaatimus verotuksen oikaisulautakunnalle 3 v/60 pv; oikeudenvalvontayksikkö: 4 kk/60 pv Verohallinto voi hyväksyä verovelvollisen oikaisuvaatimuksen, eikä asia silloin mene lautakuntaan 30 pv Oikaisulautakunta 30 pv 60 pv 60 pv Ennakkopäätösvalitus Mahdollisuus saada asia suoraan KHO:n käsiteltäväksi tärkeissä ja tulkinnallissa asioissa, jos valituslupa myönnetään. Hallinto-oikeus 30 / 60 pv Korkein hallinto-oikeus

49 Voimaantulo ja siirtymäsäännökset
Lait tulevat voimaan Lakeja sovelletaan pääsääntöisesti: oma-aloitteisessa verotuksessa verokauden 1/2017 ja sitä myöhempien verokausien verotukseen ja muutoksenhakuun tuloverotuksessa verovuoden 2017 ja sitä myöhempien verovuosien verotukseen ja muutoksenhakuun Uusia muutoksenhaun säännöksiä sovelletaan myös vanhoihin vuosiin, kun ensiasteen verotuspäätös on tehty lain voimaantulon jälkeen.

50 Vuosi-ilmoitusmenettely

51 Vuosi-ilmoitusmenettely muuttuu
Jo vuoden 2016 korjaukset annetaan korvaavalla vuosi-ilmoituksella. Uusi korjaamistapa koskee yleisimpiä vuosi-ilmoituksista. Korvaava vuosi-ilmoituksen erittely. Uusi erittely korvaa aina aikaisemmin annetun erittelyn Suorituksen saajalla on vain yksi erittely / suorituslaji. Esim. Työntekijälle on maksettu päätoimen palkkaa, työkorvauksia ja osinkoja. Päätoimen palkka ilmoitetaan Työnantajan vuosi-ilmoituksella (VSPSERIE) suorituslajilla P. Työkorvaus ilmoitetaan Työnantajan vuosi-ilmoituksella (VSPSERIE) suorituslajilla H. Osingot ilmoitetaan Osinkojen vuosi-ilmoituksella (VSOSERIE) omalla suorituslajillaan.

52 Vuosi-ilmoitusmenettely muuttuu
Maksuvuodesta 2016 alkaen työnantajan tai muun suorituksen maksajan on annettava tiedot sähköisesti, jos vuosi-ilmoitus koskee viittä tai useampaa tulonsaajaa. Velvollisuus antaa tiedot sähköisesti ei kuitenkaan koske luonnollista henkilöä eikä kuolinpesää. Muutos koskee yleisimpiä vuosi-ilmoituksista, mm. työnantajan tai suorituksen maksajan vuosi-ilmoitus, vuosi-ilmoitus rajoitetusti verovelvollisille maksetuista suorituksista ja vuosi-ilmoitus osingoista. Jos vuosi-ilmoitusta ei anneta sähköisesti, ilmoittajalle voidaan määrätä laiminlyöntimaksu.

53 Lisää tietoa vuodenvaihteen lakimuutoksista löydät osoitteesta www
Lisää tietoa vuodenvaihteen lakimuutoksista löydät osoitteesta

54 Kiitos!

55 Verohallinnon uusi verkkopalvelu
Verohallinnon uusi verkkopalvelu

56 OmaVero kokoaa verkkoasioinnin
OmaVero kokoaa verkkoasioinnin Palvelu kokoaa verkkoasioinnin ja mahdollistaa verotustietojen tarkastelemisen sähköisesti samalla kirjautumisella. Toteutetaan vaiheittain: 10/2016 lahjavero 01/2017 oma-aloitteisten verojen kokonaisuus, korvaa Verotili-palvelun Jatkossa mm. yhteisöjen ja henkilöasiakkaiden tulovero, kiinteistövero, varainsiirtovero.

57 OmaVero korvaa Verotili-palvelun
OmaVero korvaa Verotili-palvelun OmaVerossa on nähtävillä avoin saldo verokauden voimassa oleva oma-aloitteisten verojen ilmoitustieto vuoden 2012 alusta alkaen Verotili-palvelussa asetettu palautusajankohta ja –raja sekä tiliotteen toimitustapa verokauden tapahtumat alkaen vuoden 2012 alusta. Verotili-palvelusta ei siirry OmaVeroon asiakkaan lähettämien veroilmoitusten arkisto verotiliotteet tilitapahtumia ei esitetä OmaVerossa täysin samalla tavalla kuin Verotili-palvelussa. Olennainen sisältö on nähtävissä kuitenkin verokauden tapahtumissa.

58 OmaVerossa tietoja nykypalveluja laajemmin
OmaVerossa tietoja nykypalveluja laajemmin Saldo sisältää perinnässä olevat erät OmaVerossa olevien verojen osalta. Osa asiakkaalle lähetyistä kirjeistä julkaistaan myös OmaVerossa. Mahdollisuus vastata selvityspyyntöön sähköisesti. Palvelussa näytetään muistutuksia mm. maksuihin ja ilmoituksiin liittyen. Oma-aloitteisten verojen osalta nähtävillä Verohallinnossa voimassa oleva ilmoitustieto.

59 Katso-valtuudet Verotili-palvelussa käytössä olleet valtuudet ovat voimassa myös OmaVerossa. Pois lukien Tilinhoitajayhteisö. Vanhoja käyttäjärooleja nimetään uudelleen. Verotili  Yrityksen OmaVero Kausiveroilmoittaja  Oma-aloitteisten verojen ilmoittaja Ei aiheuta toimenpiteitä asiakkaille. Nykyisillä rooleilla tietoja nähtävillä laajemmin. Tarvittaessa valtuutuksen voi perua Katso-palvelussa.

60 Katso-roolien käyttöoikeudet OmaVerossa
Katso-roolien käyttöoikeudet OmaVerossa Pääkäyttäjä: täydet oikeudet Rinnakkaispääkäyttäjä ja Yrityksen OmaVero: täydet käyttöoikeudet pois lukien tilinumeron ilmoittaminen Oma-aloitteisten verojen ilmoittaja (Arvonlisävero, Työnantajasuoritukset): voi antaa veroilmoituksia oma-aloitteisista veroista, katsella ilmoituksiin liittyviä tietoja, päätöksiä ja kirjeitä. Voi vastata oma-aloitteisiin veroihin liittyviin selvityspyyntöihin. Ei verolajikohtaista rajausta.

61 vero.fi/omavero Käy tutustumassa palveluun jälkeen ennen ensimmäisen ilmoituksen eräpäivää!

62 Oma-aloitteisten verojen viite OmaVerossa
Oma-aloitteisten verojen viite OmaVerossa 1. Siirry etusivulta Maksa veroja tai hae palautusta -painikkeella 2. Oma-aloitteisten verojen viite KUVAT TESTIYMPÄRISTÖSTÄ

63 Siirry etusivulta halutun verolajin sivulle
Kauden tapahtumat Siirry etusivulta halutun verolajin sivulle KUVA TESTIYMPÄRISTÖSTÄ

64 Kauden tapahtumat KUVAT TESTIYMPÄRISTÖSTÄ 2. Kauden tapahtumia pääsee tarkastelemaan Näytä tapahtumat tai Selaa tapahtumia painikkeilla. 1. Siirry verolajin sivulta halutun kauden tietoihin

65 Ajankohtaista Verohallinnosta
Ajankohtaista Verohallinnosta

66 Vuodenvaihteen palvelukatko
Vuodenvaihteen palvelukatko Auto- ja valmisteverotus sekä maahantuonnin arvonlisäverotus Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä muuttui Maksuperusteinen arvonlisävero Yritysten ja yhteisöjen veronpalautusten maksaminen Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen muuttuu sähköiseksi sekä muut lomakemuutokset

67 Verohallinnon asiakaspalvelu on suljettu 29.12. – 2.1.
Verohallinnon asiakaspalvelu on suljettu – 2.1. Verotoimistot ovat kiinni, palvelunumerot ja chat on suljettu, useat sähköiset palvelut toimivat osittain. Kausiveroilmoituksen ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoituksen korjaukset on annettava viimeistään , paperi-ilmoitukset tulee antaa mennessä. Voit maksaa kaikkia veroja normaalisti myös palvelukatkon aikana. Asiakirjoja otetaan vastaan Verohallinnon päätoimipaikoissa. Perustamis-, muutos- ja lopettamisilmoitukset eivät välity Ytj.fi:stä Verohallintoon ajalla –3.1.  Uusi yritys saa Y-tunnuksen palvelukatkon aikana.

68 Verohallinnon asiakaspalvelu on suljettu 29.12. – 2.1.
Verohallinnon asiakaspalvelu on suljettu – 2.1. Lue lisää palvelukatkon vaikutuksista

69 Auto- ja valmisteverotus
Auto- ja valmisteverotus Siirtyvät Tullilta Verohallinnolle Menettely ja lainsäädäntö säilyvät ennallaan. Palvelut säilyvät pääosin ennallaan. Samat sähköiset palvelut Löytyvät jatkossa vero.fi:n kautta Puhelinnumerot muuttuvat, palveluajat yhdenmukaistetaan. Tilinumerot muuttuvat vuodenvaihteessa. Lisätietoa: vero.fi

70 Maahantuonnin arvonlisäverotus
Maahantuonnin arvonlisäverotus Siirtyy Tullilta Verohallintoon Menettely muuttuu oma-aloitteiseksi. Verovelvollinen laskee veron määrän itse. Ilmoitetaan ja vähennetään samalla veroilmoituksella. Tullit maksetaan edelleen Tullille. Ennakkoratkaisut ja ohjaukset pyydetään Verohallinnolta. Muutokset koskevat myös Ahvenanmaan ja muun Suomen välisiä tuonteja sekä tuonteja Ahvenanmaalle.

71 Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä muuttui 1.1.2016
Mikä muuttui? Mitä muutos tarkoittaa? Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön rekisteröinti kaupparekisteriin Avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö syntyy alkaen ainoastaan rekisteröinnillä kaupparekisteriin. Aiemmin perustetut rekisteröimättömät avoimet yhtiöt tai kommandiittiyhtiöt tulee rekisteröidä viimeistään Jos yhtymää ei ole rekisteröity tai yhtiötä ei hyväksytä rekisteröitäväksi, yhtymä purkautuu. Yhtiösopimuksen kaikki muutokset on ilmoitettava kaupparekisteriin Kaikki yhtiösopimuksen muutokset on täytynyt rekisteröidä kaupparekisteriin lähtien. Yhtiösopimuksen muutokset astuvat voimaan vasta, kun ne on merkitty kaupparekisteriin. Kaupparekisteriin rekisteröityjen yhtiöiden on ilmoitettava vielä rekisteröimätön yhtiösopimus rekisteröitäväksi viimeistään mennessä.

72 Maksuperusteinen arvonlisävero
Maksuperusteinen arvonlisävero HE: laki tulee voimaan Mahdollista, jos yrityksen liikevaihto on enintään euroa / tilikausi. Yritys voi valita, soveltaako maksu- vai suoriteperustetta. Jos valitsee maksuperusteen, sitä sovelletaan sekä myynteihin että ostoihin. Sovelletaan vain Suomessa tapahtuviin myynteihin ja ostoihin.

73 Yritysten ja yhteisöjen veronpalautusten maksaminen
Yritysten ja yhteisöjen veronpalautusten maksaminen Yritysten ja yhteisöjen veronpalautukset maksetaan alkaen ensisijaisesti pankkitilille. Tilinumeron voi ilmoittaa Verohallinnolle asti osoitteessa vero.fi/verotili. alkaen OmaVerossa. OmaVeron aukeamiseen asti osoitteessa vero.fi/tilinumero. Palveluihin kirjaudutaan Katso-tunnisteella . Tilinumeron voi ilmoittaa myös lomakkeella, joka on tulostettavissa osoitteesta vero.fi/lomakkeet.

74 Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen muuttuu sähköiseksi
Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen muuttuu sähköiseksi Oma-aloitteisten verojen tiedot on annettava sähköisesti tai sen jälkeen alkaneilta verokausilta. Tiedot ilmoitetaan esimerkiksi Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Veroilmoitus voidaan ainoastaan erityisestä syystä antaa paperilomakkeella. Tätä varten ei tarvita erillistä lupaa, eikä syytä ole tarpeen ilmoittaa etukäteen Verohallintoon. Uusi paperilomake on nimeltään veroilmoitus oma-aloitteisista veroista, ja se julkaistaan vero.fi:ssä , jolloin myös nykyinen kausiveroilmoituslomake poistuu.

75 Muut lomakemuutokset Arvonlisäveron yhteenvetoilmoitus
Muut lomakemuutokset Arvonlisäveron yhteenvetoilmoitus Arvonlisäveron palauttaminen Suomesta EU:n ulkopuolelle sijoittautuneelle elinkeinonharjoittajalle Oma-aloitteisten verojen oikaisuvaatimus – kansilehti Saatelomake ennakkoratkaisu- poikkeuslupa- tai ohjauspyyntöhakemukseen Hakemus oma-aloitteisten verojen verokauden muuttamiseksi

76


Lataa ppt "Verohallinnon veroinfo -verkkoseminaari taloushallinnon ammattilaisille 13.12.2016 Tervetuloa!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google