Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Auditoinnin tavoitteet, kriteerit ja vierailun toteutus Auditoinnin infotilaisuus 4.11.2008 Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen (Lapin yliopisto) Auditointiryhmän.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Auditoinnin tavoitteet, kriteerit ja vierailun toteutus Auditoinnin infotilaisuus 4.11.2008 Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen (Lapin yliopisto) Auditointiryhmän."— Esityksen transkriptio:

1 Auditoinnin tavoitteet, kriteerit ja vierailun toteutus Auditoinnin infotilaisuus 4.11.2008 Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen (Lapin yliopisto) Auditointiryhmän puheenjohtaja

2 2 Jyväskylän yliopiston auditointiryhmä Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen, Lapin yliopisto (pj.) Professori Juha Kinnunen, Kuopion yliopisto Ylitarkastaja Kirsi Levä, Säteilyturvakeskus Akatemiaprofessori Risto Nieminen, Teknillinen korkeakoulu Koulutusalajohtaja Katariina Raij, Laurea-ammattikorkeakoulu Fil.yo. Milja Seppälä, Oulun yliopisto, SYL ry. Projektisuunnittelija Kirsi Hiltunen, KKA (siht.)

3 3 Auditoinnin tavoitteet ARVIOIDA  millaisilla prosesseilla ja menettelytavoilla korkeakoulu ylläpitää ja kehittää koulutuksen ja muun toiminnan laatua  toimiiko laadunvarmistus korkeakoulun asettamien tavoitteiden mukaisesti tuottaako laadunvarmistusjärjestelmä toiminnan kehittämisen kannalta tarkoituksenmukaista tietoa johtaako se vaikuttaviin, laatua parantaviin kehittämistoimenpiteisiin Auditoinnissa ei oteta kantaa korkeakoulun tavoitesisältöihin tai tuloksiin, vaan ainoastaan laadunvarmistusjärjestelmän toimivuuteen.

4 4 Auditoinnin kohteina Laadunvarmistusjärjestelmän kattavuus, toimivuus, avoimuus, viestivyys, vaikuttavuus sekä jatkuva kehittäminen

5 5 Auditointikohteet (7) 1. Laadunvarmistusjärjestelmän tavoitteiden, toimintojen, toimijoiden sekä vastuiden määrittely ja dokumentaatio 3. Laadunvarmistusjärjestelmän kytkeytyminen johtamiseen ja toiminnanohjaukseen 2. Korkeakoulun perustoimintojen laadunvarmistuksen kattavuus ja vaikuttavuus a) Tutkintotavoitteinen koulutus b) Tutkimus/Tutkimus- ja kehitystyö c) Yhteiskunnallinen vuorovaikutus, vaikuttavuus ja aluekehitystyö d) Tuki- ja palvelutoiminnot (mm. kirjasto- ja tietopalvelut, ura- ja rekrytointipalvelut sekä kansainväliset palvelut) e) Henkilöstön rekrytointi ja kehittäminen 6. Laadunvarmistusjärjestelmän toiminnan seuranta, arviointi ja jatkuva kehittäminen 4. Henkilökunnan, opiskelijoiden ja ulkoisten sidosryhmien osallistu- minen laadunvarmistukseen 7. Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus 5. Laadunvarmistusjärjestelmän tuottaman tiedon tarkoituksen- mukaisuus ja saatavuus a) korkeakoulun sisällä b) ulkoisten sidosryhmien näkökulmasta

6 6 Auditoinnissa käytettävät kriteerit  Laadunvarmistusjärjestelmän arvioinnissa käytetään neljälle eri kehitysvaiheelle skaalattua kriteeristöä Puuttuva Alkava Kehittyvä Edistynyt  Auditointiryhmä voi esittää auditoinnin hyväksymistä edellyttäen, että laadunvarmistuksen kaikki osa-alueet ovat vähintään tasolla "alkava" ja että laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuutta (auditointikohde 7) koskeva arvio on vähintään tasolla "kehittyvä".  Korkeakoulujen tulee pystyä sekä osoittamaan laadunvarmistusjärjestelmänsä toimivuus että vakuuttamaan ulkopuolinen taho järjestelmän vaikuttavuudesta.

7 7 Auditoinnin seuraukset  KKA tekee auditointiryhmän esityksen pohjalta päätöksen hyväksytystä auditoinnista tai uusinta-auditoinnin tarpeesta.  KKA ylläpitää rekisteriä auditoiduista korkeakouluista osoitteessa www.kka.fi.www.kka.fi  Hyväksytystä auditoinnista annetaan korkeakoululle auditointitodistus.  Jos korkeakoulun laadunvarmistuksessa on oleellisia puutteita suhteessa auditointikriteereihin, uusinta- auditointi toteutetaan noin kahden vuoden kuluttua.  Hyväksytty auditointi on voimassa kuusi vuotta.

8 8 Auditointiprosessin vaiheet 1. Auditointiin valmistautuminen KKA ja JY sopivat auditointiaikataulusta auditointisopimus KKA:n ja JY:n kesken 27.5.2008 2. JY kokoaa auditointiaineiston 27.5.-9.10.2008 perusaineistot sekä näytöt ja näytteet 3. Auditointivierailua valmisteleva tapaaminen: 4.11.2008 4. Auditointiryhmän vierailu JY:ssa: 1.-3.12.2008 auditointi toteutetaan vertaisarviointina (myös kv.) eri ryhmien haastattelut ja yksikkökohtaiset vierailut 5. Auditointiraportti ja päätös auditoinnin lopputuloksesta: maalis-/huhtikuu 2009 6. Keskustelutilaisuus: maalis-/huhtikuu 2009

9 9 Auditointiryhmän pyytämät lisäaineistot Jyväskylän yliopistolta  saatavilla olevat opiskelijapalautteiden yhteenvedot (sekä perus- että jatko- opiskelijoiden palautteista)  saatavilla olevat sisäisten auditointien yhteenvedot  saatavilla olevat tutkimusprosessikuvaukset ja –ohjeet (ihmis- ja luonnontieteiden osalta)

10 10 Auditointivierailun tavoitteet  Todentaa ja täydentää auditointiaineiston perusteella saatua kuvaa korkeakoulun laadunvarmistusjärjestelmästä.  Tukea korkeakoulun laadunvarmistuksen kehittämistä toteuttamalla vierailu vuorovaikutteisena tilaisuutena.

11 11 Vierailun järjestelyt  Kaikissa auditoinneissa vierailut noudattavat KKA:n auditointikäsikirjan mukaista yhtenäistä kehystä.  Auditointiryhmä päättää auditointivierailun ohjelmasta ja haastateltavista ryhmistä.  Korkeakoulu vastaa haastateltavien henkilöiden kutsumisesta paikalle ja toimittaa etukäteen auditointiryhmälle perustiedot haastateltavista.

12 12 Vierailun rakenne - ensimmäinen vierailupäivä 1.12.  Huomion kohteena on laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus.  Haastateltavat toimijat: Korkeakoulun johto ja laadunvarmistus- järjestelmästä vastaavat Dekaanit Laitosjohtajat Tutkimus- ja opetushenkilökunta Tuki- ja palvelutoimintojen edustajat Opiskelijat (huom. myös jatkotutkinto- ja aikuisopiskelijat, kansainvälinen tutkintoa suorittava) Sidosryhmien edustajat

13 13 Vierailukohteet 2.12. Tiedekuntien yhteishaastattelut (opiskelijahaastattelut erikseen): informaatioteknologian tiedekunta (tietojenkäsittelytieteiden laitos), matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta (bio- ja ympäristötieteiden laitos ja kemian laitos) ja Agora Center humanistinen tiedekunta (historian ja etnologian laitos ja viestintätieteiden laitos), kasvatustieteiden tiedekunta (opettajankoulutuslaitos) ja Koulutuksen tutkimuslaitos liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta (terveystieteiden laitos), taloustieteiden tiedekunta ja yhteiskuntatieteellinen tiedekunta (psykologian laitos)

14 14 Vierailukohteet 3.12. Jokerikohde keskiviikkoaamu Erillislaitosten yhteishaastattelu: Täydennyskoulutuskeskus ja Tietohallintokeskus Kansainväliset palvelut ja taloushallintopalvelut (keskushallinnosta laitokselle saakka) Johdon loppuhaastattelu

15 15 Auditointikäsikirja vuosille 2008-2011 ja lisätietoa KKA:n toiminnasta www.kka.fi


Lataa ppt "Auditoinnin tavoitteet, kriteerit ja vierailun toteutus Auditoinnin infotilaisuus 4.11.2008 Laatujohtaja, dosentti Helka Urponen (Lapin yliopisto) Auditointiryhmän."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google