Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VALINNAISAINEET 2016.  Valinnainen ei ole ”vapaaehtoinen”.  Valinnainen on opiskelua opetussuunnitelman mukaan siinä missä kaikille yhteisetkin aineet.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VALINNAISAINEET 2016.  Valinnainen ei ole ”vapaaehtoinen”.  Valinnainen on opiskelua opetussuunnitelman mukaan siinä missä kaikille yhteisetkin aineet."— Esityksen transkriptio:

1 VALINNAISAINEET 2016

2  Valinnainen ei ole ”vapaaehtoinen”.  Valinnainen on opiskelua opetussuunnitelman mukaan siinä missä kaikille yhteisetkin aineet.

3  Valinnaisilla aineilla oppilas voi vaikuttaa lukujärjestykseensä.  Loimaan tuntijaossa valinnaisuutta on enemmän 8. luokalla ja vähemmän 9. luokalla.

4  Hallintosäännön mukaan viime kädessä valinnaisaineesta päättää koulun rehtori. Tämä tulee lähinnä kysymykseen tilanteissa, joissa ryhmäkoko on rajattu, eikä ryhmää voida jakaa. Mikäli kotitalouden, teknisen työn ja tietotekniikan ryhmiä valitsee useampi oppilas, kuin ryhmiin voidaan ottaa, valinnan tekee rehtori.  Jos näin käy, asiasta keskustellaan oppilaan ja huoltajan kanssa. Valintaperusteena on oppilaan motivoituneisuus ja menestyminen aineessa alemmilla luokilla.

5  Valinnat eivät varsinaisesti vaikuta tulevaisuuden mahdollisuuksiin.  Lukioon pääsyyn vaikuttaa lukuaineiden keskiarvo  Ammatilliseen koulutukseen pääsyyn vaikuttaa kaikkien aineiden keskiarvo sekä mahdollinen pääsykoe.

6  Valintaa ei kannata tehdä kaverin, opettajan tai ”helppouden” mukaan.  Tee valinta mielenkiinnon mukaan.  Älä valitse ainetta, joka tuntuu vaikealta / vastenmieliseltä.

7  Kotitalous, käsityö, kuvataide ja musiikki loppuvat 7. luokan jälkeen ja numerot siirtyvät 9. luokan päättötodistukseen.  Mikäli oppilas on kiinnostunut jatkamaan näitä aineita, voi hän valita niitä valinnaisaineiksi.  Valinnaisesta aineesta tulee oma arvosana todistukseen.  Päättötodistukseen arvosana tulee, jos ainetta on opiskeltu vähintään 2 viikkotuntia.

8  Tulet siis valitsemaan 4 ainetta 8.luokalle. Näistä jatkat kahta ainetta 9. luokalla.  (Jos jatkat vain yhtä ainetta, voit valita 9. luokalle uuden valinnaisaineen.)  Seuraavaksi esitellään valinnaiset aineet, joista on mahdollisuus valita

9  Opiskelemalla saksaa panostat tulevaisuuteen. Saksan kielen taito avaa uusia mahdollisuuksia sekä työelämän että matkustamisen suhteen. Tavoitteena on oppia käyttämään kieltä arkisissa tilanteissa: osata kertoa itsestään ja perheestään sekä vapaa-ajan harrastuksistaan ja osata asioida kahvilassa, ravintolassa ja ostoksilla. Lisäksi tutustutaan saksankielisiin maihin ja niiden kulttuureihin ja opitaan ymmärtämään kulttuurien erilaisuuksia.  SUOSITUS: valitse 8. ja 9. luokille

10  Aineen tavoitteena on saada oppilas ymmärtämään monipuolisen ruokavalion merkitys ja antaa valmiuksia valmistaa erilaisia ateriakokonaisuuksia. Tunneilla tehdään arki- ja juhlaruokia ja leivonnaisia. Lisäksi tutustutaan kansalliseen ruokaperinteeseen, kansainvälisiin ruokiin ja erityisruokavalioihin.

11  Tavoitteena on, että oppilas parantaa tietojaan ja taitojaan puu-, metalli- ja muovimateriaaleista ja niiden muokkaus-, työstö- ja liitostekniikoista. Tunneilla tehdään vaativampia töitä kaikille yhteisen teknisen työn pohjalta. Omat sovellutukset ja suunnitelmat.  8. luokalla yhteisiä aihepiirejä.  9. luokalla myös omia projekteja.

12  Valinnaisen kuvataiteen tehtävänä on tukea oppilaan kuvallisen ajattelun kehittymistä ja antaa valmiuksia omaan kuvalliseen ilmaisuun. "Taide on kokemus, ei esine", sanoi Joseph Albers. Tavoitteena on, että taiteen tuntemusta lisäämällä, omaa kuvallista ilmaisua kehittämällä ja erilaisia tekniikoita harjoittelemalla oppilaalle syntyy henkilökohtainen suhde kuvataiteeseen.  Oppilas syventää kuvallisia taitoja ja tietoja oman tekemisen kautta mm. piirtämällä, maalaamalla ja muovailemalla sekä osallistumalla yhteiseen taideprojektiin.

13  Vaikka tehtävien aihe voi olla yhteinen, työn eteneminen ja ohjaus vaihtelevat yksilöittäin. Myös tehtävien vaikeusastetta säädellään oppilaan taitojen mukaisesti. Kurssin tavoitteena on parantaa oppilaan itsetuntoa, kuvallista ilmaisua, itsenäisyyttä sekä luovaa ajattelua onnistumisten ja positiivisten kokemusten avulla, pakoilematta kuitenkaan haasteita ja vaikeuksia työskentelyssä.

14  Aineen tarkoituksena on antaa taloudellista perustietoa tulevaa elämää varten. Tavoitteena on, että oppilas oppii harkitsemaan tarkemmin rahan käyttöään ja valitsemaan edullisemman vaihtoehdon. Tunneilla käsitellään mm. säästämistä, rahan käytön suunnittelua ja kierrätystä. Pankit ja kaupat tulevat tutuiksi 8. luokalla.

15  Matkailua, yrittäjyyttä ja markkinointia käsitellään 9. luokalla. Asioita tarkastellaan kotiseudun lähtökohdista. Opiskelutapoina yksilö- ja ryhmätyöskentelyä, luovaa ideointia ja tekemällä oppimista. Yritysvierailuja.  on yhteiskuntaoppiin liittyvä valinnaisaine.

16  ”Ihminen luo itsensä tekemällä”, julistaa sosiaalipsykologi Jaana Venkula tutkimusten pohjalta. Niiden mukaan aivoissa alkaa tapahtua vasta, kun on lupa ratkaista ongelmia monipuolisesti käsillä tekemisen kautta. Näin ollen käsityön kokonaisvaltainen, innovatiivinen ja luova toiminta tuo tekijälleen ongelman- ratkaisutaitoja ja sitä kautta henkistä pääomaa ja valmiuksia tulevaisuutta varten.  Valinnaisen tekstiilin tunneilla harjoitellaan ja kehitetään ajattelua ja kädentaitoja monipuolisesti omien suunnitelmien pohjalta. Tutustutaan erilaisiin materiaaleihin ja tekniikoihin. Mahdollisuuksien mukaan osallistutaan käsityöalan messutapahtumiin tai muuten alaan.

17  Tunneilla käsitellään maa- ja metsätalouden perustietoja. Aiheina mm. viljelykasvit, kotieläimet ja puutarhaviljely.  on biologiaan liittyvä valinnaisaine

18  Tavoitteena on parantaa oppilaan kokonaisilmaisua ja kielellisiä taitoja niin, että suulliset ja kirjalliset taidot vahvistuvat. Tunneilla käsitellään mm. viestintää, kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista.

19  Valinnaisliikunnassa annetaan syventävää lisäopetusta eri liikuntalajeista. Tarkoituksena on lisätä oppilaan saamaa liikunnan iloa. Valinnaisliikunnassa harrastetaan samoja liikuntalajeja kuin tavallisilla liikuntatunneilla. Palloilulajeissa perehdytään sääntöihin tarkemmin ja käydään läpi erikoistilanteita. Telinevoimistelussa voidaan ottaa mukaan myös liikesarjoja. Mahdollisuuksien mukaan kokeillaan uusia liikuntalajeja. Tytöt ja pojat ovat mahdollisesti samalla liikuntatunnilla.

20  Biologia tarkoittaa oppia elämästä. Opiskelemme suomalaista luontoa vähän enemmän kuin perusopetuksessa, esimerkiksi miten tunnistaa lintuja, kasveja ja muita eläväisiä. Maastossa tehtävien tutkimusten myötä opiskelemme, mitä kaikkea lähiympäristömme luonto on, miten se toimii ja miten ihminen mahdollisesti on vaikuttanut siihen.

21  Meillä ja muualla. Opiskelemme oman asuinseutumme erityispiirteitä, kasvatamme suomitietouttamme ja tarkastelemme maailmanlaajuisesti erityisesti ajankohtaisia maantieteellisesti kiinnostavia tapahtumia. Työskentelemme paljon ryhmissä ja esittelemme töitämme toisillemme.

22  Valinnaisessa musiikissa laajennetaan ja kehitetään musiikillisia taitoja. Tunneilla soitetaan ja lauletaan, kuunnellaan musiikkia ja katsotaan esiintyjiä sekä opetellaan perussointuja ja nuottimerkintöjä. Oppituntien sisältö muokkautuu ryhmän taitojen, toiveiden ja tarpeiden mukaan. Omia kappaleita, esityksiä ja sanoituksia voidaan tehdä ja tallentaa. Lisäksi tutustutaan erilaisiin soittimiin, säveltäjiin ja musiikin ammatteihin. Musiikin lajeista käydään läpi mm. jazz, pop ja rock alalajeineen, eri maiden musiikkityylejä, taidemusiikkia, elokuva- ja näyttämömusiikkia sekä suomalaisen musiikin tekijöitä ja tyylejä. Myös opintoretket ovat mahdollisia.

23  Opiskellaan perustietoja tekstinkäsittelystä ja taulukkolaskennasta. Tehdään erilaisia tehtäviä, joissa yhdistetään internetin tietoja sekä tekstinkäsittelytaitoja. Etsitään erilaisia tietoja netistä. Yhdistetään kuvia tekstiin. Perehdytään tietokoneen rakenteeseen ja tutustutaan erilaisiin tietokoneisiin. Piirretään ja muokataan kuvia.

24  Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan kymmensormijärjestelmään, kotisivujen tekemiseen, kuvankäsittelyyn, diaesitysten tekemiseen sekä opiskellaan ohjelmoinnin peruskäsitteitä.  on äidinkieleen liittyvä valinnaisaine

25  Valinnaisaineet  (1 viikkotunti 9. luokalla)  Eli alkavat teillä syksyllä 2017.

26  Näistä oppilas valitsee yhden 9. luokalle.  Esivalinnan perusteella toteutuvat seuraavat ryhmät tulevat lopulliseen valintalomakkeeseen.

27  Laajennetaan ja kehitetään musiikillisia taitoja. Tunneilla soitetaan ja lauletaan, kuunnellaan ja katsellaan musiikkikappaleita. Oppituntien sisältö muokkautuu ryhmän taitojen ja toiveiden mukaan. Aiheiksi voidaan valita esimerkiksi oppilaita kiinnostavia musiikin lajeja ja ilmiöitä. Omia kappaleita, esityksiä ja sanoituksia voidaan tehdä ja tallentaa.

28  Kuvallisten taitojen harjoittelua mm. piirtämällä ja maalaamalla.

29  Ajattelun ja kädentaitojen harjoittelua ja kehittämistä varsinkin erilaisten lankatöiden, mm. neulonnan tai virkkauksen kautta.

30  ¡Buenos días! Espanjan tunneilla opiskellaan kielen alkeita ja opetellaan kertomaan itsestä ja perheestä sekä harrastuksista. Lisäksi opitaan asioimaan kahvilassa ja ostoksilla. Samalla tutustutaan espanjankielisten maiden tapoihin ja kulttuuriin.

31  Ilmaisutaito on kykyä ilmaista itseään, ajatuksiaan, mielipiteitään ja tunteitaan eri tavoin suullisesti, kirjallisesti ja koko olemuksellaan. Ilmaisutaidon tunneilla kokeillaan eri ilmaisutapoja, kehitetään luovuutta, esiintymiskykyä ja itsetuntoa. Pari- ja ryhmätyöt ovat keskeinen toimintatapa. Oppituntien sisältö muokkautuu ryhmän toiveiden, tarpeiden ja kykyjen mukaan. Tunneilla voidaan tehdä myös pieniä projekteja, esimerkiksi lyhytelokuvia tai ohjelmaa koulun juhliin. Myös opintoretket ovat mahdollisia. Ilmaisutaidon tuntien aiheita:  -jännittämisen ja esiintymispelon hallinta, rentoutuminen, keskittyminen  -äänenkäyttö, puhe- ja hengitystekniikka  -mielipiteen ilmaiseminen ja perusteleminen, kuunteleminen ja keskustelutaito  -sanaton viestintä; ulkoinen olemus, eleet, ilmeet, asennot  -pantomiimi, katuteatteri  -symbolit, värit ja kuvallinen viestintä  -tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen, roolit ja eläytyminen  -vuorovaikutustaidot, palautteen antaminen ja vastaanottaminen

32  Opiskellaan perustietoja tekstinkäsittelystä ja taulukkolaskennasta. Tehdään erilaisia tehtäviä, joissa yhdistetään internetin tietoja sekä tekstinkäsittelytaitoja. Etsitään erilaisia tietoja netistä. Yhdistetään kuvia tekstiin. Perehdytään tietokoneen rakenteeseen ja tutustutaan erilaisiin tietokoneisiin. Piirretään ja muokataan kuvia.

33  Tavoitteena on antaa tietoja arkielämään liittyvistä lakiasioista etenkin nuoren kannalta. Esimerkkitapausten avulla pohditaan tilanteita, joissa on jouduttu tekemisiin oikeuslaitoksen tai virkavallan kanssa. Aihealueina mm. liikenne- ja työlainsäädäntö, rikos ja rangaistus, velkaongelmat ja kuluttajan oikeudet.

34  Tunneilla perehdytään oppilaita kiinnostaviin historian aikakausiin ja teemoihin. Tunneilla voidaan syventyä tarkemmin seitsemännen ja kahdeksannen luokan aiheisiin ( esim. toinen maailmansota) tai valita tutkittavaksi joku oppilasta kiinnostava teema ( esim. taide, muoti, sotahistoria, paikallishistoria).  Opiskelutapoja ovat esimerkiksi eri aihepiireistä kertovien tekstien lukeminen, pari- ja ryhmätyöt, historiallisten dokumenttien ja elokuvien katselu, tutkielman tekeminen ja mahdollisesti opintoretket.


Lataa ppt "VALINNAISAINEET 2016.  Valinnainen ei ole ”vapaaehtoinen”.  Valinnainen on opiskelua opetussuunnitelman mukaan siinä missä kaikille yhteisetkin aineet."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google