Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Leader rahoitusta lippukunnan pieniin projekteihin Nuorisoleader ja yhteisöleader.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Leader rahoitusta lippukunnan pieniin projekteihin Nuorisoleader ja yhteisöleader."— Esityksen transkriptio:

1 www.pohjanmaa.partio.fi Leader rahoitusta lippukunnan pieniin projekteihin Nuorisoleader ja yhteisöleader

2 www.pohjanmaa.partio.fi Mitä leader –rahoitus on? https://www.youtube.com/watch?v=ZgjqOJPccxA&feature=youtu.be Leader on toimintaa, neuvontaa & rahoitusta paikkakunnan parhaaksi Leader-rahoituksella voidaan tukea mm. yritysten perustamista, kehittämistä ja investointeja, kylien elinvoimaisuutta, harrastusmahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa. Paikalliset päättävät alueensa yhteisöjen ja yritysten ideoiden rahoittamisesta. Leader-tuki muodostuu EU:n, valtion ja kuntien rahoituksesta.

3 www.pohjanmaa.partio.fi Tukea haetaan oman alueen Leader ryhmältä: http://leadersuomi.fi/fi/leader-ryhmat&area=pohjois-suomi

4 www.pohjanmaa.partio.fi NuorisoLeader ja yhteisöleader - pienten projektien rahoitus NuorisoLeader ja YhteisöLeader-rahoitusten tavoitteena on käynnistää uutta toimintaa ja saada erityisesti nuoria mukaan kehittämistyöhön ja projekteihin. Rahoitus on tarkoitettu ensisijaisesti hakijoille, joilla ei ole aikaisempaa hankekokemusta.

5 www.pohjanmaa.partio.fi - NuorisoLeaderin kautta tukea voivat hakea nuorten ryhmät. Nuorten ryhmissä: - tulee olla vähintään kolme 13–20 -vuotiasta henkilöä. - tulee olla nimetty täysi-ikäinen vastuuhenkilö - vastuuhenkilö täyttää hakulomakkeen yhdessä nuorten kanssa. -vastuuhenkilö vastaa hankkeen raportoinnista ja rahankäytöstä ryhmän kanssa

6 www.pohjanmaa.partio.fi YhteisöLeaderin kautta tukea voivat hakea yhdistykset ja aikuisten ryhmät. - Puhtaasti investointihankkeita voivat hakea vain yhdistykset. - Aikuisten hankkeissa on korostuttava toiminnallisuus sekä lasten ja nuorten osallistuminen hankkeen toteutukseen. -Projekteissa saa tehdä investointeja vain vähäisissä määrissä.

7 www.pohjanmaa.partio.fi Ideasta hankkeeksi Hankkeella pyritään pitkäaikaisiin, kestäviin tavoitteisiin, joiden vaikutus näkyy vielä hankkeen päätyttyä. Hanke lähtee hakijan tarpeesta toteuttaa halutunlainen tavoite. Hyvän hankkeen tunnuspiirteet: – Projekti on konkreettinen ja helposti toteutettavissa oleva – aikaansaa uutta, pysyvää toimintaa – korostaa yhdessä tekemistä myös hankkeen päätyttyä – hyödyttää mahdollisimman monia – Toivottavaa on, että hankkeessa tehdään yhteistyötä eri paikallistahojen, kuten järjestöjen, kunnan, koulun ja yritysten kanssa. -> Hankkeen tarkoituksena ei ole tukea jo olemassa olevaa toimintaa, vaan kokeilla uusia avauksia.

8 www.pohjanmaa.partio.fi Hankesuunnitelma Hankesuunnitelma on tarkoitettu ensisijaisesti hankkeen toteuttajan avuksi ja työsuunnitelmaksi. Mutta se toimii myös hallituksessa päätöksenteon pohjana, joten sen tekemiseen kannatta paneutua ja käyttää aikaa. -> Hakemus kirjataan sähköiseen hakemuslomakkeeseen.

9 www.pohjanmaa.partio.fi Nuoriso- ja YhteisöLeaderissä on jatkuva haku. Hankkeen voi aloittaa omalla riskillä heti, kun hakemus on saapunut, tai hakija voi odottaa päätöksen hankkeeseen ennen hankkeen aloittamista. Päätös hakemuksiin tehdään aina hallituksen kokouksissa. Kolmea viikkoa ennen kokousta toimitetut hakemukset käsitellään ko. hallituksen kokouksessa.

10 www.pohjanmaa.partio.fi Rahoitusta ei pääsääntöisesti myönnetä: palkkoihin tai päivärahoihin puhelinkuluihin ruokailu- ja kahvituskuluihin ostos- tai virkistysmatkoihin polttoainekuluihin muutoin kuin opintomatkoissa kurssien ja tapahtumien osallistumismaksuihin, salivuoromaksuihin ym. kunnan vastuulla oleviin hankintoihin kivi- ja maa-aineksien hankintaan vakiintuneeseen toimintaan

11 www.pohjanmaa.partio.fi Paljonko rahaa voi saada? NuorisoLeaderin ja YhteisöLeaderin kautta voi saada tukea 100 - 500 € per projekti. - Avustus on 100 % projektin kustannusarvion ollessa 100–200 euroa (omaa rahaa ei tarvita) - Avustus on 90 % kustannusarvion ollessa 201- 555 euroa (oma rahaa 20–55 euroa) - Projektin kustannusarvio voi olla myös yli 555 euroa, jolloin maksimiavustus on 500 euroa ja loput on hakijan omaa rahoitusta.

12 www.pohjanmaa.partio.fi Rahan saannin ja käytön muut ehdot: - Tuki on käytettävä siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. - Jos hankkeessa kerätään varoja, tulee tulojen käyttötarkoituksesta kertoa hakuvaiheessa. - Hankinnoissa (esim. yhteiset harrastusvälineet, pienet kunnostamisprojektit) hakijan on annettava etukäteen selvitys siitä; Missä hankintoja säilytetään? Miten niiden yhteiskäyttö onnistuu? Kuka/ketkä vastaavat niiden kunnossapidosta?

13 www.pohjanmaa.partio.fi Milloin maksetaan? Ennakkoa tekemiseen: -Myönnetystä tuesta maksetaan ennakkona 70 % hakijan ilmoittamalle tilille viikon sisällä päätöksenteosta. -Kuluvan vuoden jäsenmaksun tulee olla maksettuna ennen ennakon saamista. Loppumaksatus: -Loput 30 % tuesta maksetaan hakijan ilmoittamalle tilille kuitteja vastaan projektin päätyttyä. -Loppumaksatuksen liitteenä tulee olla maksutosite (esim. kuitti tai tiliote) tehdyistä hankinnoista. -Opintomatkoista toimitetaan lisäksi osallistujalista. -Projektin toteutuksen jälkeen hakija toimittaa vapaamuotoisen selvityksen projektista (esim. lehtileike, videopätkä, valokuvia tai lyhyt raportti). -Loppumaksatus toimitetaan Leader toimistoon.

14 www.pohjanmaa.partio.fi Hyvä tietää -Jos hankkeen kustannusarvio toteutuu suunniteltua pienempänä, tulee käyttämättä jäänyt osuus ennakosta palauttaa Leader ry:n tilille. -Jos hanke toteutuu kustannusarvioltaan suurempana kuin sitä on haettu, niin tuki ei kuitenkaan kasva päätöksessä myönnetystä summasta. -Jos hanke ei toteudu, tulee hakijan ilmoittaa siitä Leader-ryhmään. Saatu ennakko tulee palauttaa kokonaisuudessaan Leader ry:n tilille. -Jos hankkeen sisältö (esim. hankinnat) ei toteudu suunnitellulla tavalla, tulee mahdollisista muutoksista sopia etukäteen Leader-ryhmän kanssa. -Jos hanke ei täytä päätöksen ehtoja, voi Leader ry periä hakijalta tuen takaisin.

15 www.pohjanmaa.partio.fi Haussa myös erilaisia investointituki- ja kehittämishankkeita: Yleishyödyllinen investointihanke (tuki 60%) Yleishyödyllinen investointihanke lisää paikallisten asukkaiden hyvinvointia ja palveluita. Tuella voidaan rakentaa, korjata tai laajentaa kyläyhteisön yhteisiä rakennuksia tai hankkia koneita, laitteita tai käyttöoikeuksia yhteisiä tiloja tai alueita varten. Yksityisen rahan osuudesta korkeintaan 3/4 osaa voi olla talkootyötä. Vähintään kolmen kylän alueelle kohdistuvan investointihankkeen tuki on 75%. Vähintään kolmen kylän alueelle kohdistuvissa hankkeissa yksityisen rahan osuudesta korkeintaan 4/5 osaa voi olla talkootatyötä. Yleishyödyllinen kehittämishanke (tuki 80%) Yleishyödyllisellä kehittämishankkeella voidaan kehittää esimerkiksi kyläkulttuurin tuotteistamista ja markkinointia, mökki- ja kylätalkkari toimintaa, maaseudun vanhojen perinteisten kädentaitojen osaamiskeskuksia, monipalvelupisteiden kehittämistä, maaseutuasumisen mallin luomista (esim. helpottaa syrjäkylillä asuvien muuttoa kuntakeskukseen kaupungin sijasta), uusien asukkaiden saamiseksi suunnitelmia ja toimenpiteitä, uusia keinoja tonttien sekä tyhjiksi jäävien rakennusten välitykseen, kylien verkottumista, kunnan, maakunnan ja valtakunnan tasolla sekä kansainvälisestä. Esiselvityshankkeisiin ja joihinkin alueiden välisiin hankkeisiin on mahdollista saada 90% tuki.

16 www.pohjanmaa.partio.fi Lisätietoa : http://leadersuomi.fi/ http://www.popleader.fi/fi/hankerekisteri Kaisa Salmu kaisa.salmu@pohjanmaa.partio.fi


Lataa ppt "Leader rahoitusta lippukunnan pieniin projekteihin Nuorisoleader ja yhteisöleader."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google