Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Järjestöavustusten uusiutuvat kriteerit Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa/ Kommenttikierros Ehdotus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Järjestöavustusten uusiutuvat kriteerit Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa/ Kommenttikierros Ehdotus."— Esityksen transkriptio:

1 Järjestöavustusten uusiutuvat kriteerit Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa/ Kommenttikierros Ehdotus

2 ESKO- hankkeen (2009-2013) tuloksena Uusi ehkäisevän työn rahoituksen toimintamalli vastaa entistä paremmin Oulun strategisia elämänkaaren mukaisia painopisteitä vähentää kehittämistoiminnan pirstaleisuutta kohdentamalla avustusta laajempiin kokonaisuuksiin, joita toteutetaan järjestöjen välisenä yhteistyönä. tukee palveluiden järjestämisohjelman kehittämiskohteita ja hyvinvoinnin painopisteitä elämänkaariverkostojen tuki uudistukselle vertailtu aiempia avustusten perinteitä sekä Kuusikkokuntien myöntämisperusteita tulisi voimaan 2016 vuoden alusta; hyvinvointilautakunnan päätös syksyllä 2015

3

4 Jatkossa kolme koria Palveluavustukset Vapaa-ajan toiminta-avustukset Ehkäisevän päihdetyön ja terveyskasvatuksen avustukset Kerta-avustukset 1. Hyvinvoinnin painopisteiden mukaiset avustukset 2. Perustoiminta-avustukset 3. Kerta-avustukset

5 Hyvinvoinnin painopisteet Hyvinvoinnin painopisteet muodostuvat hyvinvointikertomuksen valtuustokauden painopisteistä, jotka valtuustokaudelle 2013-2016 ovat: Kuntalaisten hyvinvointi, elämänhallinta ja terveydentila paranevat, jossa alatavoitteina: Kuntalaisten omavastuu, osallisuus ja yhteisöllisyys vahvistuvat Liikunnallinen ja terve elämäntapa vahvistuvat terveydentila paranee syrjäytyminen vähenee Vaikuttavat ja tehokkaat palvelut järjestetään asiakaslähtöisesti, jossa alatavoitteina: Olosuhteilla mahdollistetaan kuntalaisten hyvinvointia ja kaupungin kestävää kehitystä

6 1. Hyvinvoinnin painopisteiden mukaiset avustukset Avustusta voidaan myöntää myös muun kansallisen tai kansainvälisen rahoituksen lisäksi edellyttäen, ettei muu rahoitus kata kaikkia kustannuksia. Hakijan tulee selvittää muu saamansa rahoitus toiminnalleen, mukaan lukien Oulun kaupungilta hakemansa avustukset Mahdollisesta muusta rahoituksesta tulee toimittaa päätös hakemuksen liitteenä. Mikäli samoihin toimenpiteisiin tulee useampia hakemuksia eri hakijoilta, voidaan toimijoita pyytää neuvottelemaan päällekkäisyyksien välttämiseksi ennen avustuksen myöntämistä.

7 1. Hyvinvoinnin painopisteiden mukaiset avustukset muodostuvat entisistä kumppanuuksista Hyvinvoinnin painopisteiden mukaiset avustukset perustuvat valtuustokausittain kohdennettaviin strategisiin hyvinvoinnin painopisteisiin eli erityisiin poikkihallinnollisiin kohteisiin. Tästä korista jaetaan 76 % (521413€) järjestöavustusten kokonaismäärästä. Myöntämisen perusteissa painotetaan toiminnan vaikuttavuutta, tarpeellisuutta sekä toimintaa, joka tukee kumppanuutta ja synnyttää järjestöjen välistä yhteistyötä.

8 1. Hyvinvoinnin painopisteiden mukaiset avustukset Harkinnanvaraisena kumppanuusavustuksena voidaan huomioida toiminta, jossa asiakkaille kohdennetaan lakisääteistä palvelua kumppanuussopimuksen kautta ja kyseessä on esimerkiksi oppisopimuskoulutus Hyväksyttävinä kustannuksina pidetään todellisia kustannuksia esim vuokria, pois lukien investoinnit. Avustus voi toteutua myös ns. laskennallisena osuutena (tilat tai työpanos), mikäli se katsotaan toiminnan kannalta tarkoituksenmukaiseksi. Hakijan on yksilöitävä toiminnan muut rahoituslähteet mukaan lukien muu OUKA:n rahoitus. Avustusta myönnettäessä toiminnan vaikuttavuutta arvioidaan hyvinvoinnin painopisteisiin nähden. Avustus myönnetään enintään toiminnan keston ajaksi. Kaupungilla tulee olla mahdollisuus seurata toimintaa esimerkiksi toiminnan ohjaus- tai johtoryhmässä.

9 1. Hyvinvoinnin painopisteiden mukaiset avustukset tavoitteena on ainakin osittain päästä jopa valtuustokauden mittaisiin avustuksiin. Pitkäaikaisia innovatiivisia kehittämistoimia (kumppanuuksia) tuetaan siinä tapauksessa, että jokin muu kansallinen tai kansainvälinen taho tukee toimintaa pitkäkestoisesti Järjestöavustus voi olla enintään 5-12,5% toiminnalle hyväksytyistä kohtuullisista kustannuksista Avustusta myönnettäessä huomioidaan hankkeen hyvinvointivaikutukset, hanketoimijalle aiemmin myönnetyt avustukset sekä päärahoituksen avustusprosentti Mikäli järjestö saa muulta toimijataholta 100% rahoituksen, avustusta ei myönnetä.

10 Uudet painopisteet Hyvinvointilautakunta myöntää avustuksia Oulussa toimiville järjestöille, joiden toiminta edistää asukkaiden omaa aktiivisuutta, omatoimisuutta ja yhteisvastuuta sekä ehkäisee syrjäytymistä. jotka toteuttavat hyvinvoinnin painopisteiden mukaisia tavoitteita. Avustuksia myönnetään rekisteröidyille yhdistyksille ja korkeintaan haettu määrä.

11 2. Perustoiminta-avustukset entisistä palveluavustuksista, vapaa-ajan toiminta- avustuksista sekä ehkäisevän päihdetyön ja terveyskasvatuksen avustuksista avustussumma 23 % (161000€) koko määrärahasta hakemuksia arvioidaan liitteessä kuvattujen osa-alueiden perusteella.

12 Aiempi pisteytys palveluavustukset Toiminnan tarkoitus (palvelua korvaavaa, täydentävää tai tukevaa toimintaa) 0-8p Yhdistyksen oululaisten jäsenten määrä 1-3p Yhdistyksen taloudellinen tila 1-4p Edellisen vuoden avustus 0-1p Työllistämisnäkökulma 1-2p lisäksi vapaa-ajan avustukset Ystävätoiminta eri muodoissa 19,5% Toiminnan aktiivisuus 41,5% Yhdistyksen oululaisten jäsenten määrä 39%

13 2. Uudet perustoiminta-avustusten pääluokat Tukea elämäntilanteeseen (sisältää esim. alla mainittua toimintaa)= % - ohjaus ja neuvonta * Henkilökohtainen ohjaus ja neuvonta * Nettineuvonta, puhelinneuvonta ja videovälitteinen neuvonta * Sovittelutoiminta * Läheisneuvonpito * Kriisiapu * Sopeutumisvalmennus - vertaistoiminta - loma- ja leiritoiminta - tukihenkilötoiminta Toimintaa ja tekemistä (sisältää esim. alla mainittua toimintaa)=% - harrastus-, virkistys- ja kerhotoiminta - yhdistystoiminta ja vaikuttaminen - vapaaehtoistoiminta Tiedotus ja koulutus (sisältävät esim. alla mainittua toimintaa)=% - Tiedottaminen omasta toiminnasta - Luennot, esitelmät - Kurssit ja koulutukset - Teemapäivät ja –viikot - Tiedotuskampanjat - Tietoiskut, infot Matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen ylläpito= %

14

15 3. Kerta-avustukset entiset kriteerit Kerta-avustuksia voidaan myöntää mm. järjestöjen järjestämiin seminaareihin sekä erilaisiin juhla- ja erityistapahtumiin. Oulun kaupungin menettelytapaohjeiden mukaan järjestöjen/yhteisöjen vuosi- ja merkkipäivien huomioiminen kaupungin taholta tapahtuu 10-, 25-, 50-, 75- ja 100 - vuotisjuhlapäivien yhteydessä. Kerta-avustuksia on mahdollista hakea läpi vuoden. kriteerinä muun muassa osallistujamäärä, yhteistyö muiden kanssa määräraha 1 % (4000€) koko avustusmäärärahasta

16 Eri kriteereiden kuvaukset: osallisuus Tieto-osallisuuteen liittyy oikeus tiedon saamiseen ja tuottamiseen. Tieto-osallisuus on osallisuuden helposti toteutettavin ja löyhin osallisuuden muoto. Tieto-osallisuus tarkoittaa sitä, että ihmisten saatavilla on tietoa kaikista niistä asioista, jotka koskevat heitä ja joista he ovat oikeutettuja olemaan tietoisia, esimerkiksi palveluista, joita heidän on mahdollista saada ja asioista, joita kunnassa valmistellaan. Suunnitteluosallisuus liittyy asioiden valmisteluvaiheeseen, jossa osallistuja osallistuu häntä itseään koskevan toiminnan suunnitteluun ja voi kertoo mielipiteistään. Suunnitteluosallisuuden synonyymeinä käytetään usein käsitteitä valmistelu- ja konsultaatio-osallisuus. Toimintaosallisuus on ihmisten omaa toimintaa ja konkreettista osallistumista erilaisiin tehtäviin elinympäristössä, esimerkiksi talkootoiminta. Toimintaosallisuus toiminnassa varmistetaan ihmisille osallistumisen, osaamisen ja onnistumisen kokemuksia ja iloa. Osallistuja kokee, että hän voi osallistua käytännön toimintaan ja se on mielekästä. Toiminta vahvistaa resursseja ja voimavaroja, tuottaa hyvää mieltä ja kannustaa jatkossakin osallistumiseen. Päätösosallisuus antaa osallistujalle mahdollisuuden osallistua häntä itseään koskeviin päätöksiin. Tämä osallisuuden taso on aiemmin esitettyjä osallisuuden muotoja sitovampi ja osallistavampi ja sisältää osallisuuden kannalta keskeisen elementin, mahdollisuuden osallistua itseään koskeviin asioihin. Päätösosallisuuden kohdalla voidaan puhua toimeenpano-osallisuudesta silloin, kun päätöksenteon yhteydessä tehdään yhdessä päätös myös siitä, miten sovittu päätös pannaan käytännössä toimeen ja mitä se edellyttää.

17 Hyvinvointi Hyvinvointi on ihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, emotionaalista ja hengellistä hyvää oloa. Hyvinvointi syntyy ihmisen itsensä, hänen läheistensä, lähiympäristönsä ja palvelujärjestelmän toiminnan sekä yhteiskuntapolitiikan tuloksena. Hyvinvoinnin tekijöitä ovat terveyden ja toimintakyvyn lisäksi elinolosuhteet ja elinympäristö, asuminen, toimeentulo, mielekäs tekeminen, ihmissuhteet, yhteisöllisyys, osallisuus ja turvallisuus. Hyvinvointi merkitsee erilaisia asioita ihmisille elämänkaaren eri vaiheissa.

18 Yhteisöllisyys Yhteisöllisyys syntyy ihmisten läsnäolosta ja heidän käyttämästään ajasta toisilleen. Yhteisöllisyyteen liittyy yhteinen paikka yhteiselle ajalle sekä pysyvyys ja muuttumattomuus. Yhteisöllä tarkoitetaan tietyllä alueella asuvia ihmisiä, joilla on yhteinen kulttuuri, arvot ja normit. Yhteisö näyttäytyy itseohjautuvan yksilön voimavarana. Yhteisön jäsenenä yksilö oppii oma- aloitteiseksi ja vastuulliseksi kansalaiseksi.

19 Yhteistyökumppanuus Järjestöjen toivotaan kehittävän yhteistyöllä osaavien ja luotettavien kumppaneiden kanssa pitkäjännitteistä vuorovaikutteisuutta, joka täydentää ja vahvistaa molempien osapuolien toimialueita ja laajentaa/ monipuolistaa ennaltaehkäisevän työn osuutta lasten ja nuorten osalta. Järjestöjen verkottuminen vahvistaa mahdollisuuksia tuottaa yhä joustavampia ja kokonaisvaltaisempia toimintoja.

20 Innovatiivisuus Innovatiivisuus on uudenlaisella ja tai luovalla tavalla toteutettavaksi suunniteltua toimintaa ja sillä arvioidaan olevan prosessin tai tapahtuman kautta lasten ja nuorten ennaltaehkäisevään työhön liittyviä positiivisia vaikutuksia käytännössä.

21 Saavutettavuus Saavutettavuus ilmaisee toiminnan helppoa lähestyttävyyttä. Hyvä saavutettavuus tarjoaa mahdollisuuden osallistumiseen ja elämyksiin yksilöiden erilaisista ominaisuuksista riippumatta. Saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä. Saavutettavuus merkitsee kohteen helppoa lähestyttävyyttä kaikenlaisille ihmisille.

22 Perheverkon 16.4. kommentit tilinpäätös tiedot: viimeisin voimassaoleva tp; jos vaaditaan valmistuva tp, niin päätökset venyvät pitkälle huhti-toukokuulle esim. jos haku 31.12.2015 mennessä; viimeisin eli v 2014 tp on valmis omarahoitus 5-12,5% jos esim kustannusarvio 1000€ ja RAY-tuki 750€; OUKA: avustus esim. 5%= 50€ omarahoitus tällöin 200€

23 vanhusneuvosto muistiinpanot kokouksesta hakuaika tulee olla sama kuin muilla hallintokunnilla myös paperiversiona eri paikoissa, Oulu 10- palveluissa jne tilinpäätös: se joka on viimeksi vahvistettu, esim v 2016 haussa pitäisi hyväksyä v 2014 hyväksytty tp ja toimintakertomus

24 Vammaisneuvoston lausunto s-posti 28.4.15 Vammaisneuvosto kuuli esittelyn Hyvinvointipalvelujen järjestöavustusten uusista kriteereistä kokouksessaan 10.4.2015. Asian esitteli asiantuntija Maarit Niva. Kriteerien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta. Vammaisneuvosto esittää lausuntonaan: Hyvinvointipalvelujen Järjestöavustusten kriteerien on luontevaa seurata kaupungin strategisia linjauksia mm. hyvinvoinnin painopisteistä. Pyrkimys ainakin osittain valtuustokauden mittaisiin avustuksiin on kannatettava. Hakuaikojen yhtenäistäminen muiden palvelualueiden hakuaikojen kanssa olisi suotavaa. Vaatimus edellisen tilikauden vahvistetun tuloksen toimittamisesta hakemuksen liitteeksi tulisi korjata siten, että viimeksi vahvistetun tilikauden tulos riittää. Se, että kriteereissä korostetaan poikkitoiminnallisuutta ja järjestöjen välistä yhteistyötä, on ehdottomasti hyvä asia. Kaupungin tulee kuitenkin välttää kategorisoimasta toimintoja liian tiukkaan. On tärkeää, että järjestöt saavat toteuttaa itsenäisesti niiden perustoimintaa sille kohdejoukolle, jota varten ko. järjestö on perustettu. Hakuprosessin ja hakulomakkeen tulee olla selkeä ja helppokäyttöinen, jotta kaikki järjestöt voivat yhdenvertaisesti hakea Hyvinvointipalvelujen järjestöavustusta

25 Vanhusneuvoston lausunto Hyvinvointipalvelujen asiantuntija Maarit Niva esitteli järjestöavustusten uudet kriteerit vanhusneuvostolle 23.04.2015 kokouksessaan. Uudet kriteerien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta. Vanhusneuvosto esittää lausuntonaan: Järjestöavustusanomukset jaetaan uudessa mallissa kolmeen koriin: 1. hyvinvoinnin painopisteiden mukaiset avustukset, 2. perustoiminta-avustukset ja 3. kerta- avustukset, on oikea jakomalli. Hyvinvointipalvelujen järjestöavustuksien kriteerien on perusteltua noudattaa Oulun kaupungin strategisia linjauksia. Tavoitteena ainakin osittain päästä valtuustokauden mittaisiin avustuksiin on kannatettavaa. Kriteereissä painotettaessa poikkitoiminnallisuutta ja järjestöjen välistä yhteistyötä vanhusneuvosto näkee asian hyvin myönteisenä. Vanhusneuvoston mielestä järjestöille tulee antaa mahdollisuudet toimia heidän omien järjestöjen perustavoitteiden mukaisesti. Järjestöavustusten hakuajat tulisi yhdistää muiden palvelualueiden hakuaikojen kanssa. Uuden järjestöavustusanomuksen liitteiden tulisi olla edellisen vuoden eli useimmiten hakuvuoden kokousten vahvistamat tilinpäätökset, toimintakertomukset ja toimintasuunnitelmat. Hakuprosessi ja järjestöavustusanomusten lomakkeiden tulee olla ymmärrettävät ja helppokäyttöiset. Järjestöjen tulee tarvittaessa saada ohjausta järjestöavustusten haussa ja lomakkeiden täyttämisessä.


Lataa ppt "Järjestöavustusten uusiutuvat kriteerit Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa/ Kommenttikierros Ehdotus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google