YFIS200 Kvantitatiivisten menetelmien syventävä kurssi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Konfirmatorinen faktorianalyysi
Advertisements

Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
M M o o V V E E Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen Modeling Vocational Excellence.
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja syksy 2012 kevät 2013.
Psykologisen mittarin rakenteen tilastollinen analysointi
Kiintolevyn osiointi.
Eksploratiivinen faktorianalyysi
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
Duaali Teemu Myllynen.
Lukemaan oppii vain lukemalla
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
1 Sektorin nimi Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja Syksy 2009/Kevät 2010.
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien.
RSA – Julkisen avaimen salakirjoitusmenetelmä Perusteet, algoritmit, hyökkäykset Matti K. Sinisalo, FL.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
1 Sektorin nimi. 2 Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja 2009.
2. Vuokaaviot.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Kaisa Parkkila Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Kevät ”Rakenneyhtälömallinnus sekä.
Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus
Tiedostomuodot Jussi Talaskivi atk-suunnittelija Jyväskylän yliopisto.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 3 - Outi Somervuori Optimointiopin seminaari - Kevät 2010 The trouble with choice: Studing.
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja syksy 2013 / kevät 2014.
Lukiolaisen opintopolut
Käyttäytymistieteiden laitos
HY/SVY – Kvantitatiivinen metodologia verkossa – Rakenneyhtälöt – Reijo Byman 1/17 INDEX Kvantitatiivinen metodologia verkossa Rakenneyhtälöt Reijo Byman.
Muuttujien riippuvuus
5. Lineaarinen optimointi
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Vaatimustenhallinta.
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Ohjaamaton oppiminen– Heikki Vesterinen Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
INSTITUUTIOT JA VUOROVAIKUTUS
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
Etätehtävä – kello käyntiin, 56 minuuttia ;) 1.Kirjoita diat 2 – 3 itsellesi (Pelkkä tulostus ei riitä, tarkoitus on kirjoituksen yhteydessä palautella.
Tilastollinen testaus Mann-Whitneyn –testiä voidaan käyttää hyvin pienille n 2 ≤ 8 keskikokoisille 9 ≤ n 2 ≤ 20 suurille n 2 ≥ 20 otoksille –voidaan käyttää.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 22 – Jussi Kangaspunta Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Pekka Mild Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Monitavoitteiset vaikutuskaaviot; Ratkaisu.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
UNIVERSITY OF TURKU FAKTORIANALYYSI. U NIVERSITY OF TURKU FAKTORIANALYYSIN PERIAATE Etsitään muuttujajoukosta keskenään korre- loivien muuttujien kokonaisuuksia.
1 Kvantitatiiviset menetelmät HUOM! Tentti pidetään tiistaina klo Porthanian salissa PIV Uusintamahdollisuus rästitentissä ma 15– 17.
YTT Pertti Jokivuori Kevät luento (Ti )
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento YTT Pertti Jokivuori Syksy luento (Ti )
Määrällinen tutkimus.
Matematiikkaa 3a, Kertausjakso Lukuja © Varga–Neményi ry 2016
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
Tilastokuvaajien tulkinta
Persoonallisuuspsykologian peruskysymyksiä (kertaus)
YFIS200 Kvantitatiivisten menetelmien syventävä kurssi
VARIANSSIANALYYSI.
Monimuuttinimuuttuja-analyyseista
YFIS200 Kvantitatiivisten menetelmien syventävä kurssi
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
Analyyttiset menetelmät VAR:n määrittämisessä
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
YFIS200 Kvantitatiivisten menetelmien syventävä kurssi
6 Piirreteoriat kuvailevat yksilöiden välisiä eroja
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
YFIS200 Kvantitatiivisten menetelmien syventävä kurssi
YFIS200 Kvantitatiivisten menetelmien syventävä kurssi
Muista nämä aineisto- tai dokumenttitehtävään vastatessasi:
Esityksen transkriptio:

YFIS200 Kvantitatiivisten menetelmien syventävä kurssi YTT Pertti Jokivuori Kevät 2014 4. luento (Ti 4.2.2014)

Muuttujajoukon tiivistäminen: pääkomponentti- ja faktorianalyysi: Pääkomponentti- ja faktorianalyysi ovat monimuuttujamenetelmiä, joiden avulla pyritään löytämään muuttujajoukoista yhteisiä piirteitä tai ulottuvuuksia Selitettävänä tai selitettävinä on joukko empiirisesti mitattuja muuttujia, ja selittäjiksi ajatellaan joukkoa ulottuvuuksia, joita periaatteessa ei etukäteen tunneta. Todellisuudessa tutkijalla on niistä tietenkin tietoa jo kyselylomaketta laadittaessa

Muuttujajoukon tiivistäminen: pääkomponentti- ja faktorianalyysi: Pääkomponentti- ja faktorianalyysin peruslähtökohta on muuttujien (esim. Likert-asteikollisten väittämien) välisissä suhteissa, korrelaatioissa Analyysin logiikkana on ensin tutkia muuttujien välisiä korrelaatioita ja näiden perusteella pelkistää monen kysymyksen muodostama avaruus mahdollisimman harvaan pääkomponenttiin tai faktoriin Niiden kysymysten tai mittausten, joiden välillä on voimakas korrelaatio ja jotka ovat käsitteellisesti lähellä toisiaan, voidaan katsoa mittaavan samaa ominaisuutta. Jos korrelaatio on voimakkaan negatiivinen, mittaavat kysymykset saman ulottuvuuden eri ääripäitä

Muuttujajoukon tiivistäminen: pääkomponentti- ja faktorianalyysi : SPSS-ohjelmassa 7 eri vaihtoehtoa: Analyysin voi perustaa korrelaatioihin tai kovariansseihin. Korrelaatiot ovat yleensä pätevämpiä, sillä se normittaa eri skaaloilla mitattujen muuttujien vaihtelun Principal components  pääkomponettianalyysi Maximun likelihood  faktorianalyysi, kun havaintoja on paljon Principal Axis Factoring  oleellisesti sama kuin ensimmäinen Unweighted Least Squares  faktorianalyysi, kun havaintoja vähän Generalized Least Squares  faktorianalyysi, kun havaintoja vähän Alpha ja Image Factoring  maksimoi faktoreiden sisäistä yhtenäisyyttä Extract-kohdassa voidaan valita pääkomponenttien tai faktoreiden määrä joko asetetun ominaisarvon tai faktoreiden määrän perusteella

Muuttujajoukon tiivistäminen: pääkomponentti- ja faktorianalyysi: Rotaatiomenetelmän tarkoituksena on helpottaa alustavan faktoriratkaisun tulkintaa Siinä alkuperäistä pääkomponentti- tai faktoriratkaisun muodostamia faktoriakseleita kierretään siten, että muuttujien lataukset keskittyvät mahdollisimman hyvin yksittäisille faktoreille Rotaatiomenetelmät voidaan jakaa kahteen eri luokkaan, suora- ja vinokulmaisiin Suorakulmaiset rotaatiomenetelmät eivät salli faktoreiden välistä korrelointia, kun taas vinokulmaiset sen tekevät. Suorakulmaisista rotaatiomenetelmistä tavallisin on Varimax ja Vinokulmaisista oblimin

Pääkomponentti- ja faktorianalyysin tulkintaa: Kommunaliteeteista ilmenee muuttujittain eriteltynä se osuus niiden vaihtelusta, joka jakautuu eri pääkomponenteille tai joka selittyy eri faktoreiden kautta Kommunaliteetti voi vaihdella nollan ja ykkösen välillä ja mitä lähempänä ykköstä arvo on, sitä kattavammin pystyvät pääkomponentit tai faktorit selittämään kyseisen muuttujan vaihtelusta kovarianssimatriisien yhtä suuruudesta Ominaisarvo ja selitysaste kertovat samasta asiasta, eli siitä miten hyvin komponentti tai faktori kykenee selittämään muuttujien vaihtelua (Itse asiassa selitysaste saadaan jakamalla ominaisarvo kaikkien muuttujien lukumäärällä ja kertomalla tämä luku sadalla) Latausten perusteella yksittäiset muuttujat sijoitetaan tiettyyn komponenttiin (tai faktoriin). Peukalosääntönä on yleensä 0.5 ylittävä lataus

Pääkomponentti- ja faktorianalyysin tulkintaa: Sekä pääkomponentti- että faktorianalyysin kohdalla tulee kuitenkin aina muistaa, että menetelmät ovat yltiösubjektivistisia menetelmiä Tämä johtuu siitä, että latausrakennetta ei rajoiteta, jolloin mikä tahansa pääkomponentti tai faktoriesitys on yhtä hyvä kuin mikä tahansa samasta korrelaatiomatriisista tuotettu toinen esitys Analyysin tuottamaa ”tulostusta” ei kannata pitää minään lopullisena ja pysyvänä ratkaisuna, se on vain yksi mahdollinen lukemattomien muiden ratkaisujen joukossa Sopivuus on siis kiinni tekijän omasta tulkintakehikosta

Miten faktorianalyysistä edetään: Kun haluttu pääkomponentti tai faktorianalyysirakenne on saavutettu, voidaan analyysin kautta tuotetut pääkomponentit tai faktoripistemäärämuuttujat tallentaa suoraan uusiksi summamuuttujiksi Jos analyysin sisältä valitaan tallennusvaihtoehto, tallentuu kullekin vastaajalle myös pääkomponenttianalyysin tai faktorianalyysin laskema pistemäärä, joka kuvaa sitä, miten kukin vastaaja edustaa kutakin pääkomponenttia tai faktoria. Syntyneistä komponenteista/faktoreista analyysi laskee summamuuttujat, joiden keskiarvo on 0 Perinteisempi (ja suositeltavampi) tapa on rakentaa analyysin esille nostamista muuttujista keskiarvosummamuuttuja

Esimerkkejä faktorianalyysin käytöstä teoriavetoisessa tutkimuksessa: Faktorianalyysi on yksi vanhimmista tilastollisista monimuuttujamenetelmistä Suomalaisessa sosiologiassa faktorianalyysin käyttö, tietokoneiden yleistyessä, 1960- ja 1970-luvulla oli tavattoman suosittua, ja menetelmää käytettiin meillä ehkä enemmän kuin missään muualla Yleisin pääkomponentti- ja faktorianalyysin perusideoista ja käyttötavoista on saada selville jonkinlaiset suuret linjat aineistossa

Esimerkkejä faktorianalyysin käytöstä teoriavetoisessa tutkimuksessa: Faktorianalyysiä voidaan käyttää sen selvittämiseksi, ovatko muuttujat saman ulottuvuuden ääripäitä vai muodostavatko ne kaksi erillistä ulottuvuutta Esimerkiksi: ovatko organisaatiossa ilmenevä luottamus johtoon sekä johtoa kohtaan tunnettu epäluottamus saman ulottuvuuden ääripäitä, vai ovatko ne erillisiä ulottuvuuksia, joista on järkevintä rakentaa kaksi erillistä ulottuvuutta? Toinen esimerkki: onko organisaatio- ja ammattijärjestösitoutumisen taustalla jokin niitä yhdistävä sitoutumisen ”supertekijä”, latentti sitoutumistekijä, vai ovatko nämä sitoutumisen muodot toisistaan riittävän erillisiä?