Keski-Pohjanmaa vuonna 2030 - seminaari Alueellisen ennakointiraportin esittelyä Ilkka Rintala.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 EU-osarahoitteisten kehittämishankkeiden käsittely Hankkeiden käsittelystä on maininta - Rakennerahastolaissa, - valtioneuvoston rakennerahastoista.
Advertisements

Marjut Bragge, Mari Hellman, Outi Karppanen
Pohjois-Savon alue-ennakoinnin kehittämishanke
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
KESU-PROSESSI JA KOULUTUKSEN ALOITUSPAIKKOJEN ENNAKOINTI Hyvinvointifoorumi II Erikoissuunnittelija Mervi Kylmälä Varsinais-Suomen liitto.
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla 2001/2010 Kaikki toimialat (vuosimuutos-%)
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa •Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Manner-Suomessa toimiville yksityishammas- lääkärijäsenille.
Pitkän aikavälin ennakointi - Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma KESU sekä Maakunnallisen toimintamallin rakentaminen
EMMA - PROJEKTIN TYÖPAJA , Tampere. T YÖPAJAN SISÄLTÖ JA TAVOITE Havaintoja maakuntien kuvauksista Toivottuja esittelyjä maakunnista Itsearviointia.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
Kuntaliitto Arto Koski Erityisasiantuntija 2000-luvun kuntajakoselvitysten sisällöt ja kehittämistarpeet.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Työvoima- ja koulutustarpeiden alue-ennakointi Koulutustarjonta projekti Heikki Mäenpää, Matti Kimari ja Samuli.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Apurahapäätösten vertailuperusteet
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/Ammattikorkeakouluyksikkö/as / /1. Rakenteellinen kehittäminen Ammattikorkeakouluja muodostettaessa.
Yritysten toimipaikkojen, niiden henkilöstön ja liikevaihdon vuosimuutos maakunnittain vuosina Lähde: Tilastokeskus, yritysrekisteri 1 (6)
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Tietoja Korson suuralueesta Tietopalveluyksikkö
Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta sekä rahavarat , mrd
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
POHJOIS-SAVON LIITTO PÄIJÄT-HÄMEEN ENNAKOINTIVERKOSTON SEMINAARI LAHTI HENRIK RISSANEN TYÖVOIMAN KYSYNNÄN JA TARJONNAN ENNAKOINTI HEMAASU-MALLILLA.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Heikki Mäenpää /kl/ /3.1. KOULUTUSTARJONTA PROJEKTI O PETUSMINISTERIÖ Opetusministeriö.
TULEVAISUUDEN KUNTA alustavia nostoja ja havaintoja MDI:n selvitysmateriaalista Vantaa |
Koulutusmäärät työelämän tarpeiden mitoituksen pohjalta Koulutuksen ennakointitietoa ohjaus- ja opetushenkilöstölle Kimmo Niiranen Maakunta-asiamies.
Musiikin koulutusseminaari - valtakunnallinen koulutusrakenne ja työnjako Maija Innola Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto.
Pirjo Virtanen Etelä-Suomen läänin ennakointikatsaus  Ennakointikatsauksen tavoitteet  Ennakointikatsauksen sisältö  Käytetyt ennakointiaineistot.
Suhdannekehitys Pohjois-Karjalassa loppuvuonna 2014 TRENDIT 1/2015 -julkistustilaisuus maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.
TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS Tutkimuspäällikkö Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskus KANSALLISET ENNAKOINTIPROSESSIT JA LAPIN.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Hämeen TE-keskus, ENNAKOINTI, Jukka Vepsäläinen & Joni Vainikka1 TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
AMMATTIKORKEAKOULUJEN OHJAUS JA RAHOITUS TULEVAISUUDESSA Johtaja Hannu Sirén
Keski-Pohjanmaan liiton sidosryhmätutkimus. Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tekeminen aloitettiin vuoden 2015 marraskuussa. Pohjana käytettiin aikaisempaa.
PIRKANMAAN MAISEMAN VIESTII OSA 6 KALVO 1 Copyright 2004 Tampereen kaupunki Museotoimi / Pirkanmaan maakuntamuseo.
Tietoja Korson suuralueelta Tiedot päivitetty
Yhteistyösopimuksen laadinta
Suhdannekehitys Pohjois-Karjalassa alkuvuonna 2014 TRENDIT 2/2014 -julkistustilaisuus maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.
Elinkeinoelämä ja yritystoiminta
Kehittämissuunnitelma ja ennakointi Päijät-Hämeen ennakointiverkosto
Työmarkkinoiden ajankohtaiset
ALUEIDEN KÄYTÖN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ
Seppo Laakso Näkökulmia väestöennusteisiin
Koordinaatiojaosto Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen
VÄESTÖKATSAUS heinäkuu 2016
VÄESTÖKATSAUS syyskuu 2016
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2014
Tilastokeskuksen väestöennuste 2015
Pietarsaari ( Jeppis ).
Ennakoinnin haasteet ja mahdollisuudet Satakunnassa 4. 11
Miina Sillanpää Seuran ja Valtaa vanhuus –liikkeen seminaari
Etelä-Savon maakuntaliitto
Pohjois-Suomi tilastoissa Seurantakomitea, Helsinki
AlueOnline sisältää n. 700 valmiiksi muokattua ja jatkuvasti päivittyvää tilastollista teemakarttaa ja diagrammia PowerPoint-kuvina Aluejaot: kunnittain.
Ohjaus ja valvonta (Ohjava) - teemaryhmä
Elinkeinopolitiikalla kasvua
KESU2020 VUOSIKELLO OKM KESU Kevät / syksy 2014
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016
Työllisyysrakenne ja työvoiman kohtaanto
Suhdannekatsaus huhtikuu 2018
Esityksen transkriptio:

Keski-Pohjanmaa vuonna seminaari Alueellisen ennakointiraportin esittelyä Ilkka Rintala

Maakunnan liitolla on monien muiden vastuiden ohella tehtävänä: 1)vastata alueellisen pitkän ja keskipitkän aikavälin koulutustarpeiden ennakoinnin yhteensovittamisesta ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelusta osana koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnittelua ja 2)vastata ennakoinnin yhteensovittamisesta alueellaan, arvioida ja seurata maakunnan ja sen osien kehitystä sekä kehittämistoiminnan vaikuttavuutta

Mikä ihmeen KESU ? Valtioneuvosto hyväksyy joka neljäs vuosi koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman, KESUn, joka perustuu hallitusohjelman tavoitteisiin. Kehittämissuunnitelma toimii hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelmana ja sisältää koulutuksen laadulliset, määrälliset ja rakenteelliset linjaukset. KESU -prosessi alkaa aina työllisyyden pitkän aikavälin skenaariotyöllä, joka tehdään maakunnittain.

KESUn rakentamisen aikajänne noin 18 kuukautta Työllisyyden pitkän aikavälin skenaariot ~ 15 vuotta Ammattirakenne-ennusteet Aloituspaikka-arviot koulutusasteittain ja –aloittain Oppilaitosten ja ministeriön tulosneuvotteluja - tavoitesopimukset, järjestämisluvat Oppilaitosten omat linjaukset ja päätöksenteko KESU väliarviointi ja seuranta

Vuosi 2003 maakunnalliset työllisyysskenaariot laaditaan ensimmäisen kerran

Erotus työpaikkaa OT 91,8

KP: TYÖPAIKAT Toteutunut KT 2008 tavoiteura Muutos % % Alkutuotanto Jalostus Palvelut YHTEENSÄ ,5

Vuosi 2007

TOL2002muutos -% tavoiteura 2007 muutos- % OT Alkutuotanto ,4 Jalostus ,1 Palvelut ,2 YHTEENSÄ , ,1 96,8 Tavoiteura 2007 ja toteutunut työllisyyden kehitys toimialoittain vuosina

Vuoden 2007 tavoiteura vuosille vaikuttaa tarkkanäköiseltä

Vuosi 2011

Koko maan skenaariotyö VATT ja tilaajakonsortio tulevat mukaan kuvioon ja moni asia muuttuu

AlkutuotantoJalostusPalvelut muutos% % % Tavoiteura ,5 % %-982-4,8 % Toteutunut kehitys-190-5,7 %100,1 %5482,7 % Erotus Keski-Pohjanmaan työllisyyden muutos vuosina aluetilinpidon mukaan

Vuosi 2014

VATT: Työllisyyden %-muutos maakunnittain

KP on pärjännyt hyvin 2000-luvulla Vuosina yksityiset työpaikat muutos-%

Kuten tiedämme, tilanne muuttui vuonna 2008 olennaisesti

Työllisyyden mittaamisessa on eri aineistoja

Mitä ennakointi on ? Ennakointi on vaikeaa ainakin työllisyyden osalta Ennakointityön painoarvo valtakunnallisessa viitekehyksessä on kiistanalainen Ennakointi ei ole kilpailua siitä, kuka osuu tarkimmin Ennakointi edellyttää päätöksentekoa