Wireless Local Area Network

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
WLAN Tekniikka -Wlanissa ei tarvita mitään erillistä siirtotietä sillä data liikkuu sähkömagneettisina aaltoina työasemien ja tukiasemien välillä. Tukiasemat.
Advertisements

Operaattoreiden välinen WLAN- verkkovierailu Wirlab Research Center 2002/2003.
WLAN -tekniikkaa WLAN käyttää sähkömagneettisia aaltoja tiedon välittämiseen kommunikoivien osapuolien välillä, erillistä fyysistä siirtotietä ei tarvita.
WCDMA Anssi Kukkonen Tarja Kettunen. •ITU aloitti IMT-2000 projektin v. 1992, jolla WCDMA valittiin UMTS:n radiojärjestelmäksi •IMT-2000 koostuu joukosta.
LANGATTOMAT TEKNIIKAT
Sillat Alex Grönholm.
Kristian Salminen, Janne Seppälä, Jonas Ristimäki & Tuomas Lesonen
Toni Kari Marko Kantola
WLAN Tekijät: Petri Koskinen Miika Kulla Veli-Pekka Koskinen.
Oman kodin tietotekniikka CT30A2002 Tietoliikennetekniikan perusteet, harjoitustyö 1.
 Mobiilisuus on tietoa paikasta riippumatta  Mobiililaitteella voidaan siis lähettää ja vastaanottaa tietoa paikasta riippumatta  Nykyään monelle ihmiselle.
Turvallinen etäyhteys – ratkaisuna: VPN (Virtual Private Network)
Internetin toimintaperiaate ja käyttötavat
Lähiverkot erikoistyökurssi
Oskari Ranta, Pekka Karppinen.  LVDS (engl. Low-voltage differential signaling)  Siirtonopeudessa päästään luokkaan Gbit/s.  LVDS-signaaleita käytetään.
Internet Maailmanlaajuinen tietokoneiden verkko
Janne Filppula Mikael Jaakkola Teemu Jokinen Tomas Carlsson
WLAN ja tietoturvallisuus
1 WiMAX-tekniikan rooli Suomessa Lasse Aslamaa Diplomityöseminaari Valvoja: Prof. Heikki Hämmäinen Ohjaaja: DI Timo Smura.
Carita, Kati ja Juuso OSAO Myllytulli ja Mytlpt09E 2010
Mikko Tyrväinen InSitu –Luentopalautejärjestelmän tekninen evaluointi.
ZigBee 2008 Huhtala, Järvelä. Esityksen rakenne Työn tavoitteet Perustietoutta IEEE standardi ZigBee-protokolla Käyttökohteet Toteutus.
Anne Hietaharju Pia Aaltonen TK1-1
A B&J Production :: Verkkolaitteet Click to start.
Wireless Fidelity Systems + The Multimode – IEEE a/b/g Teemu Tarkkonen.
Savonia-ammattikorkeakoulu on maakunnan aktiivinen kehittäjä, joka palvelee yhteistyökumppaneitaan kouluttamalla monitaitoisia ja oma-aloitteisia osaajia.
Wireless Local Area Network (Wireless LAN)
Wireless Local Area Network
Wireless Local Area Network
Sirukortti = Älykortti
Kajaanin Puhelinosuuskunta Mitä se laajakaista oikeastaan on? Nivan kylällä Marja Karjalainen KPO.
Langaton yhteys projektoriin
HotSpot –projekti Markku Somerkivi
WLAN Langaton verkkoyhteys
Copyright © VTT Langaton kuormitusten havainnointi Mittaukset kenttäolosuhteissa.
Tietoturva Sami jarkko Henri Myllytulli mytlpt09e 2010.
WLAN Authors: Tuomas Leppänen e Kari-Pekka Luoma e Jari Matikainen e
Esa Jaakola Valvoja: Professori Raimo Kantola
Virtuaaliset lähiverkot
Antti Kurkinen1 Langattomat verkot Antti Kurkinen2 Eri tekniikoita langattomiin verkkoihin Wimax-verkko 3G-verkko.
Langaton lähiverkko ja mobiilipalvelut Oulun kaupunginkirjastossa Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Maija Saraste
Wireless ATM, IEEE Standard, HIPERACCESS -Mikko Pehkonen.
Introduction to Hybrid Wireless Networks & Hybrid Wireless Network Architectures Markus Runonen
Teknillinen korkeakoulu. Riitta Karhumaa Valvoja: Professori Riku Jäntti Ohjaaja: TkL Michael Hall.
Mikko Lampinen Ti LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI WLAN.
802 Standardit Elina Koskela. IEEE Voittoa tavoittelematon organisaatio Tarkoituksena vakiinnuttaa elektroniikan alalla esille tulleita ideoita -> Standardointi!
Ti Lähiverkot -Erikoistyökurssi
Langatomat verkot Johdanto. Mobiiliverkkojen evoluutio 1G NMT (Nordic Mobile Telephone) NMT 450 vuonna 1981 NMT 900 vuonna 1986 AMPS (Advanced Mobile.
Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI SAN: Storage Area Network Mikko Hellstén Ville Pesonen.
Langattomat lähiverkot Janne Suominen. Sisältö Yleistä IEEE ETSI Fyysinen kerros MAC-kerros Langattomien lähiverkkojen tyypit.
WLAN-tukiaseman asennus Tiina Sinisalo. Käytetyt laitteet  Nokia A032  Lucent Technologiesin valmistama PCMCIA (Personal Computer Memory Card International.
Ti Lähiverkot -erikoistyökurssi
Bluetooth Teknologia Tietoliikennetekniikan seminaari Henri Pöntinen, Ti
Personal Area Networks Lähiverkot erikoistyökurssi Lassi Romanainen.
HomePNA -Mikko Pehkonen, Tite4. Sisältö Yleistä Käytäntö Spesifikaatiot Tiedonsiirto Ongelmia Tilanne Suomessa Case Lappeenranta Johtopäätökset.
CT30A LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI WLAN Linux-työ Susanna Osola
Langattoman verkon suojaus WiFi (WLAN) ja Bluetooth Miten eroavat toisistaan? Miten verkkoihin voi liittyä? (montako kerrallaan) Millaisia laitteita voi.
Langattoman systeemin arkkitehtuuri. Connectivity SW OSI-mallin esitystaso Miten voit kannettavalla laitteella ajaa ohjelman jossain kaukana lankaverkossa.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
Radiojärjestelmät. Yhteisiä ominaisuuksia Tekniikat liikkuvuuden hallintaan Vuoronvaraus Menetelmät radiotiellä Tietoturvaratkaisut Toteutus ja standardit.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. TIETOTURVA Tietoturvallisuus on tietojen, tietoliikenteen, palvelujen ja järjestelmien suojausta. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta,
Tietoturva internetissä
Edellisen kerran yhteenveto
Tietoturva.

Logical Link Control (LLC)
Ryhmätyö / kotitehtävä
Tietoturva.
WiMAX.
Esityksen transkriptio:

Wireless Local Area Network WLAN Wireless Local Area Network

Tekniikka WLAN käyttää sähkö-magneettisia aaltoja tiedon välittämiseen Erillistä fyysistä siirtoteitä ei tarvita Radioaallot toimivat kantoaaltoina, jolle siirrettävä data liitetään moduloimalla Verkon pystyttäminen on kallista, mutta käyttö/ylläpitokustannukset melko pieniä Tarkoituksena on tarjota verkkoyhteys, joka toimii kohtalaisen laajalla alueella ilman johtoja Kotikäyttäjille WLAN-yhteyksiä tarjoavat mm. Saunalahti ja Radionet

Standardit IEEE 802.11 - perusstandardi langattomalle lähiverkolle - nopeus 1 ja 2 Mbps - nykyään eri valmistajien laitteet ovat yhteensopivia - määrittelee kolme menetelmää tiedon siirtämiseksi : suorasekvenssi-,taajuushyppely-ja infrapunatekniikat -verkkotyypit: Ad hoc ja Infrastruktuuri - koska standardin ovat todettu liian hitaiksi standardia on jatkettu IEEE 802.11a ja 802.11b standardeilla

Standardit IEEE 802.11a - siirtonopeus: 54 Mbps DSSS verkkojen kautta - toimii 5 Ghz:n alueella - käytännön sovellutuksia ei vielä olemassa IEEE 802.11b -tiedonsiirtonopeus 5.5 ja 11 Mbps -toimii alkuperäisen standardien mukaisten suorasekvenssijärjestelmien kanssa - ei toimi FHHS-tekniikalla toteutettujen systeemien kanssa - standardi määrittelee kaksi laitetta: työasema(langaton verkkokortti) ja tukiasema (AP) joka toimii siltana langallisen ja langattoman verkon välillä

Rakenne PC-kortti PC-kortti Access point tukiasema PCI-kortti

Käyttökohteet WLAN-verkko on hyvä ratkaisu tilanteissa, joissa verkkoyhteyttä tarvitaan tilapäisesti tai kaapelien vetäminen osoittautuu hankalaksi. Langallisen verkon rakentaminen esimerkiksi vanhoihin rakennuksiin on vaikeaa .   Esimerkkejä käyttökohteista ovat muun muassa messut ja muuttuvat ja liikkuvat toimistot. WLAN-verkon etuna on myös se, että tietokonetta on helppo siirrellä, eikä sen täydy olla jatkuvasti lähellä verkkopistokkeita.

Tietoturva WLAN-verkon tietoturvariski on sen tiedon jakautuminen radiotaajuuksien kautta kaikille lähialueilla oleville. Ongelma ratkaistaan esimerkiksi käyttäjän tunnistuksella ja liikenteen salauksella. Käyttäjän tunnistuksessa muun muassa määritellään tukiasemalla ne laitteet, mitkä saavat olla yhteydessä kyseiseen verkkoon. Liikenteen salauksessa taas käytetään viestin salakirjoitusta, jolloin verkon ulkopuolisella verkkoliikenteen salakuuntelu tai muokkaaminen vaikeutuu.

Lähteet http://www.pekkakoskinen.com/4G_diplomityo.pdf http://www.cc.jyu.fi/~jmantyla/arvost/kotiverkko.htm http://www.tukkk.fi/tjt/OPETUS/TJTS11/Arkisto/wlan.pdf http://keskus.hut.fi/opetus/s38118/s00/tyot/27/wlan_tekniikka.shtml